Τοπικοί παράγοντες μπλοκάρουν έργο καθαρής ενέργειας στη Σητεία

Τοπικοί παράγοντες μπλοκάρουν έργο καθαρής ενέργειας στη Σητεία

Το τεράστιας σημασίας υβριδικό έργο στο Αμάρι έχει ενταχθεί από την κυβέρνηση στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων.

amari_siteia_1
            Μία περίεργη σύμπλευση αυτοδιοικητικών παραγόντων υπό τη σημαία της «οικολογίας», με στόχο να μην προχωρήσουν έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα. Τα φαινόμενα αυτά προκαλούν έντονο προβληματισμό  στα κυβερνητικά κλιμάκια, καθώς μπορεί να υπονομεύσουν μεγάλες επενδύσεις, ενώ φανερώνουν ένα ακόμα «ελληνικό παράδοξο». Την ώρα που οι περισσότερες χώρες προσπαθούν να απεξαρτηθούν από αντιπεριβαλλοντικές πηγές ενέργειας, όπως το πετρέλαιο ή ο λιγνίτης και παράλληλα να αποκτήσουν ενεργειακή επάρκεια και αυτονομία, βασιζόμενη όσο το δυνατόν σε φιλικές προς το περιβάλλον πηγές (ηλιακή, αιολική κλπ), διάφορες τοπικού χαρακτήρα, αλλά ενίοτε και συνδεόμενες με πολιτικές στοχεύσεις της αντιπολίτευσης, κινήσεις σαμποτάρουν το εγχείρημα. Ακόμα πιο μεγάλες είναι οι απορίες για τις περιπτώσεις που με τα ακραία αυτά κινήματα, συντάσσονται δήμαρχοι εκλεγμένοι με τη ΝΔ.

           Τελευταίο παράδειγμα που προκαλεί δυσφορία είναι τα όσα συμβαίνουν στη Σητεία με μεμονωμένες και περιθωριακές διαμαρτυρίες για το έργο στο Αμάρι, τις οποίες όμως φαίνεται να ενστερνίζεται και φουντώνει ο γαλάζιος δήμαρχος της περιοχής. Το τεράστιας σημασίας υβριδικό έργο στο Αμάρι αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά στο χώρο της καθαρής ενέργειας και έχει ενταχθεί από την κυβέρνηση στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων. Είναι ύψους άνω των 240 εκατομμυρίων ευρώ και προβλέπει τη δημιουργία ενός υβριδικού σταθμού, που θα αξιοποιεί στο μέγιστο την αιολική ενέργεια σε συνδυασμό με τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης. Αναμένεται να δημιουργήσει 110 μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ κατά το στάδιο της κατασκευής προβλέπεται να υπάρξουν περισσότερες από 900 θέσεις εργασίας.
amari_siteia_2


           Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο πράσινης ενέργειας που θα ωθήσει το ενεργειακό σύστημα μακριά από τα ορυκτά καύσιμα, ενώ θα έχει καταλυτική επίδραση στην ενεργειακή αυτονομία της Κρήτης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ειδική αναφορά στη σημασία του έργου έχει κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύθηκε προς τον δήμαρχο της Σητείας η κυβερνητική δυσφορία για την ταύτισή του με τις αντιδράσεις στις οποίες πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων οι τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης