Σέρρες: Το «Βelles Historic Trail» έρχεται τον Ιούνιο

Σέρρες: Το «Βelles Historic Trail» έρχεται τον Ιούνιο

Mία διοργάνωση αξιώσεων ορεινού τρεξίματος, στο βουνό που αποτελεί φυσικό σύνορο με τη γειτονική Βουλγαρία

belles
Mία διοργάνωση αξιώσεων ορεινού τρεξίματος, έρχεται αρχές Ιουνίου στις Σέρρες.

Ο λόγος για τον αγώνα «Βelles Historic Trail» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022 στις Ν.Α. πλαγιές της οροσειράς της Κερκίνης (Μπέλλες) με αφετηρία και τερματισμό το Νέο Πετρίτσι Σερρών.

Η διοργάνωση περιλαμβάνει δύο αγώνες. 21,1 km («Belles Historic Trail») και 8,1 Κm («Sultanitsa Trai Run») στις επιβλητικές πλαγιές του Μπέλλες, με 1.050 μ. 485 μ. θετική υψομετρική διαφορά αντίστοιχα. Με κεντρικό moto : «“Ευ αγωνίζεσθαι” σε μονοπάτια, που έγραψαν ιστορία» οι διοργανωτές φιλοδοξούν να αναδείξουν τον φυσικό και ιστορικό πλούτο της επιβλητικής οροσειράς της Κερκίνης, με ψηλότερη κορυφή την Καλαμπάκα (2.029 μ.), που αποτελεί φυσικό σύνορο της χώρας μας με Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία.



Το Μπέλλες είναι ένα βουνό, με, με έντονο ιστορικό φορτίο, κυρίως κατά τη διάρκεια του Β΄ Π.Π. Από τις ορεινές διαβάσεις της μεθορίου, επιτέθηκε και εισέβαλλε το 1941 στην χώρα μας η ναζιστική Γερμανία, με τους λιγοστούς υπερασπιστές των οχυρών της θρυλικής «Γραμμής Μεταξάς» να δίνουν άνιση μάχη με τους εισβολείς.

Κλείσιμο
«Το «Βelles Historic Trail» είναι αφιερωμένο στη μνήμη εκείνων που «έπεσαν» πριν από 81 χρόνια, για να μπορούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι να απολαμβάνουμε την ομορφιά και την ηρεμία του Μπέλλες, που μεταπολεμικά -έως τα μέσα της δεκαετίας του 1990- ήταν απροσπέλαστο για τους περισσότερους» λέει η κυρία Σταματία Σαμαρά, αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέου Πετριτσίου και μέλος της Οργανωτικής Eπιτροπής, συμπληρώνοντας :

«Ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί σε μονοπάτια που συνδέονται όχι μόνο με τα ιστορικά γεγονότα του Β΄ Π.Π, αλλά και με την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας, αφού τα ανηφόριζαν καθημερινά οι ντόπιοι παλαιότερα για λόγους βιοπορισμού. Είτε υλοτομώντας, είτε βοσκώντας τα ζώα τους στις πλαγιές του βουνού». Τα τελευταία χρόνια μερίδα νέων ανθρώπων του Νέου Πετριτσίου, έχουν θέσει ως στόχο τον εντοπισμό, τον καθαρισμό και την ανάδειξη των παλαιών μονοπατιών, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της τοπικής κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέου Πετριτσίου, προωθεί και υλοποιεί δράσεις που στοχεύουν στην ανάδειξη του ιστορικού και φυσικού πλούτου του ορεινού όγκου, γύρω από το χωριό, για λόγους άθλησης και αναψυχής.

«Θέλουμε να συνδέσουμε το βουνό μας με δραστηριότητες που σχετίζονται με τον αθλητικό, ορειβατικό και φυσιολατρικό τουρισμό προκειμένου να καταστεί το Νέο Πετρίτσι προορισμός εναλλακτικού τουρισμού. Παρόλα αυτά είναι αναγκαία η βελτίωση βασικών υποδομών, όπως η πρόσβαση σε ψηλότερα σημεία του Μπέλλες από το χωριό» λέει η κυρία Σαμαρά. Έως σήμερα το δίκτυο μονοπατιών στον ορεινό όγκο του Νέου Πετριτσίου, στις Ν.Α. πλαγιές του Μπέλλες, αγγίζει συνολικά τα 40 χλμ και συνεχώς επεκτείνεται, με στόχο να «πιάσει» κορυφογραμμή, όπου ήδη οι γείτονες Βούλγαροι έχουν αναπτύξει οργανωμένες διαδρομές, που προσελκύουν κάθε χρόνο εκατοντάδες fan της ορειβασίας ή της πεζοπορίας στη φύση.

Τα μονοπάτια καθαρίζονται, σύμφωνα με όλα τα προβλεπόμενα, με εθελοντική εργασία μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου, επαγγελματιών και κατοίκων του χωριού. Το «Βelles Historic Trail» συνδιοργανώνουν, μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέου Πετριτσίου, η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και η Α.ΠΟ.ΔΡΑ.ΣΙ. του δήμου Σιντικής. Στηρίζουν οι εταιρείες : Altair, Faethon, Σωματεία Επαγγελματιών Κερκίνης και Αγκίστρου, Γατίδης. Την υγειονομική κάλυψη θα παρέχουν τα μέλη της ΕΠΟΜΕΑ Σιντικής. Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει. Πληροφορίες: www.belleshistorictrail.gr, www.facebook.com/BellesHistoricTrail


Ειδήσεις σήμερα:

Μπήκαμε στη φάση του «ενεργειακού πολέμου» - Οι εκβιασμοί των Ρώσων και η απάντηση της Ευρώπης

Άγριο έγκλημα στη Ρόδο: Σκότωσε τον φίλο του, άλλαξε τα ματωμένα ρούχα, καθάρισε και κάλεσε το ΕΚΑΒ

Δεν είναι οξεία ηπατίτιδα το περιστατικό της 16χρονης στη Λάρισα, λέει το υπουργείο Υγείας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης