Συνεχίζεται το θρίλερ στην Αθήνα με την έκδοση του Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου Μπένι Στάινμετζ

Συνεχίζεται το θρίλερ στην Αθήνα με την έκδοση του Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου Μπένι Στάινμετζ

Τι κατέθεσε στο Συμβούλιο Εφετών μάρτυρας υπεράσπισης του Στάινμετζ και πως εμπλέκονται στην υπόθεση οι μυστικές υπηρεσίες της Ρουμανίας

βενυ
Ανάμεσα στους μάρτυρες που κατέθεσαν στο δικαστήριο, το οποίο αναμένεται να αποφανθεί στις 2 Φεβρουαρίου για το αν ο Ισραηλινός επιχειρηματίας Μπένι Στάινμετζ θα εκδοθεί ή όχι στη Ρουμανία όπου έχει καταδικαστεί για την φερόμενη εμπλοκή του σε σκάνδαλο που αφορά σε υπόθεση εκμετάλλευσης δημόσιας περιουσίας, ήταν και καθηγητές της Νομικής Σχολής του Βουκουρεστίου, πρώην δικαστές και εισαγγελείς, ο δικηγόρος του που τον έχει εκπροσωπήσει στα ρουμανικά δικαστήρια.

Οι μάρτυρες έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στις συνθήκες κρατήσεις που επικρατούν στις Ρουμανικές φυλακές, όπως υπερπληθυσμός, έλλειψη πόσιμου και ζεστού νερού ζεστού, έλλειψη θέρμανσης, κακής ποιότητας φαγητού, απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής. Συνθήκες για τους οποίες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει επιβάλει επανειλημμένως κυρώσεις στη Ρουμανία μετά από καταγγελίες κρατουμένων στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Παράλληλα κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης για την έκδοση του Στάινμετζ στο Συμβούλιο Εφετών, έγιναν αναφορές στις υποκλοπές που έγιναν από την Υπηρεσία Πληροφοριών της Ρουμανίας, των τηλεφωνικών συνομιλιών του επιχειρηματία και κατά πόσο ήταν νόμιμη η χρήση τους στην ποινική διαδικασία.

Επίσης έγινε αναφορά στο δικαστικό σύστημα της Ρουμανίας για ποινικές υποθέσεις που ελέγχονται, χειραγωγούνται και χρησιμοποιούνται για πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες οδηγώντας σε κακοδικίες.

Η εμπλοκή του Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου σε υποθέσεις δωροδοκίας οδήγησε στην αποκαθήλωσή του, με τις υπόγειες διαδρομές του χρήματος να απασχολούν τις δικαστικές αίθουσες και να γίνονται αντικείμενο ζωηρού σχολιασμού από τα πιο γνωστά μέσα ενημέρωσης στον κόσμο.

Ο επιχειρηματίας, που συνελήφθη στις 24 Νοεμβρίου επί ελληνικού εδάφους, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», έχει βρεθεί ψηλά όχι μόνο στη λίστα του «Forbes», αλλά και στη λίστα των Panama Papers και οι τριγμοί από τη σκοτεινή επιχειρηματική του δραστηριότητα έγιναν αισθητοί σε τρεις ηπείρους: Ευρώπη, Αφρική και Αμερική.

Πρόσφατα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρουμανίας αποφάσισε την επιβολή ποινής φυλάκισης πέντε ετών για υπόθεση εκμετάλλευσης ακίνητης περιουσίας, με την Interpol να εκδίδει σε βάρος του Στάινμετζ «ερυθρά αγγελία» και στη συνέχεια ο επιχειρηματίας να συλλαμβάνεται στην Αθήνα. Παρά το γεγονός ότι είχε πραγματοποιηθεί άρση της «ερυθράς αγγελίας» από το σώμα δίωξης εγκλήματος, η καθυστέρηση της αφαίρεσής της από τα συστήματα συνοριακού ελέγχου στην Ευρώπη οδήγησαν στην παραμονή του Στάινμετζ στην Ελλάδα.

Κλείσιμο
Η πλευρά του Στάινμετζ, σχολιάζοντας τη δίωξη από τις ρουμανικές αρχές, υποστηρίζει ότι πρόκειται για κυνηγητό με πολιτικά κίνητρα. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο κ. Στάινμετζ συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Αθήνας λόγω αποτυχίας στην εφαρμογή ακύρωσης του εντάλματος σύλληψης. Χειριζόμαστε την υπόθεση και πιστεύουμε ότι θα επιστρέψει γρήγορα στο σπίτι και την εργασία του»: με αυτό το σχόλιο επιβεβαίωσε τη σύλληψη και την παραμονή του επιχειρηματία στην Ελλάδα ο συνήγορος υπεράσπισής του Εϊταν Μαόζ στην ισραηλινή εφημερίδα «Globes».

Σύμφωνα με την ετυμηγορία της ρουμανικής Δικαιοσύνης, στον Στάινμετζ επιβλήθηκε πενταετής ποινή φυλάκισης για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και ενεργό ρόλο σε αυτή.

Οι δικαστικές περιπέτειες

Δεν είναι λίγα τα μέσα ενημέρωσης ανά τον κόσμο που έχουν ασχοληθεί επισταμένα με τον Στάινμετζ, επιχειρώντας να διεισδύσουν στα άδυτα της ζωής του μεγιστάνα. Το όνομά του έχει απασχολήσει κυβερνώντες και επιχειρηματίες, με τη δραστηριότητά του να προκαλεί αϋπνία στις δικαστικές αρχές. Εχει αντιμετωπίσει μέχρι και κατηγορίες χρηματισμού σε υπόθεση εκμετάλλευσης δικαιωμάτων ορυχείου στη Γουινέα.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία δικαστηρίου της Γενεύης, στις 22 Ιανουαρίου του 2021, ο επιχειρηματίας καταδικάστηκε για υπόθεση δωροδοκίας σε πέντε χρόνια φυλάκιση.

Η πλοκή της υπόθεσης άρχισε να εκτυλίσσεται στις αρχές του 2000 και στη συνέχεια το κουβάρι περιπλέχτηκε όταν αποκαλύφθηκε η καταβολή εκατομμυρίων από την εταιρεία του Στάινμετζ στην πρώην σύζυγο του αποβιώσαντα προέδρου της Γουινέας Λανσάνα Κοντέ.

Η παρουσία του Ισραηλινού μεγιστάνα στο δικαστήριο είχε σχολιαστεί ποικιλοτρόπως από τα ΜΜΕ, τα οποία εστίασαν στο ψύχραιμο προφίλ το οποίο φιλοτέχνησε και στις σημειώσεις που κρατούσε, ενώ φορούσε μάσκα για τον κορωνοϊό σε μια δίκη διάρκειας άνω των δύο ωρών που εκτυλίχθηκε στην πανδημική εποχή.

Η οσμή σκανδάλου έφτασε μέχρι το Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου πριν από ένα χρόνο άρχισαν οι εξονυχιστικές έρευνες, όταν ο Στάινμετζ κατηγόρησε τη βραζιλιάνικη εταιρεία παραγωγής μαγγανίου Vale για απόκρυψη στοιχείων αναφορικά με την εξόρυξη ενός από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο.

Ο Στάινμετζ είχε κατηγορήσει τους επικεφαλής της Vale για απόκρυψη πληροφοριών με δόλο από τους μετόχους της εταιρείας του σχετικά με το πραγματικό ρίσκο που ενείχε η εξόρυξη. Οι εταιρείες Vale και BSG Resources Ltd του Στάινμετζ, που είχαν προχωρήσει σε συμφωνία το 2010 για την εξόρυξη του τεράστιου κοιτάσματος στη Γουινέα, ενεπλάκησαν σε μια μακροχρόνια δικαστική διαμάχη. Η εταιρεία του BSG Resources ενεπλάκη και σε υπόθεση διαφθοράς με εκμετάλλευση του ορυχείου Koidu στη Σιέρα Λεόνε, που προμηθεύει διαμάντια, μεταξύ άλλων, την εταιρεία κοσμημάτων Tiffany & Company.

Δεν μπορεί να περάσει στα ψιλά το γεγονός ότι η χώρα αυτή της δυτικής Αφρικής έχει κατά κεφαλήν ΑΕΠ 1.600 δολάρια και προσδόκιμο ζωής τα 58 έτη.

Ειδήσεις σήμερα:

Kάθειρξη 20 ετών για τον «Tiger King» του Netflix

Ζελένσκι σε Μακρόν: Ο διάλογος με τη Μόσχα πρέπει να συνεχιστεί για την αποκλιμάκωση της έντασης

Καναδάς: «Κονβόι» φορτηγατζήδων διαδηλώνει ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης