Έκρηξη ηφαιστείου της Τόνγκα: Δύο φορές πέρασε πάνω από την Ελλάδα το κρουστικό κύμα

Έκρηξη ηφαιστείου της Τόνγκα: Δύο φορές πέρασε πάνω από την Ελλάδα το κρουστικό κύμα

Δύο φορές καταγράφηκαν μεταβολές της ατμοσφαιρικής πίεσης από το κρουστικό κύμα που προκάλεσε η τεράστια υποθαλάσσια έκρηξη στον Ειρηνικό 

tonga_er
Δύο φορές υπήρξαν καταγραφές μεταβολών της ατμοσφαιρικής πίεσης πάνω από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια δύο περασμάτων του κρουστικού κύματος που προκλήθηκε από την τεράστια υποθαλάσσια έκρηξη του ηφαιστείου Hunga Tonga-Hunga Haʻapai στην Τόνγκα του Ειρηνικού.

Αρχικά καταγράφηκε από το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr μια απότομη άνοδος της ατμοσφαιρικής πίεσης στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της πρώτης έλευσης του κύματος από τα βορειοανατολικά με κατεύθυνση νοτιοδυτικά, με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Αιγαίου να καταγράφουν πρώτοι ξαφνική άνοδο της πίεσης, ενώ στη συνέχεια μέσα σε διάστημα δέκα λεπτών η πίεση έπεσε κατά 2-5 hPa περίπου, ανάλογα με την περιοχή.

Το κύμα, καθώς ταξίδευε νοτιοδυτικά με ταχύτητα άνω των 1.000 χιλιομέτρων την ώρα, συνάντησε το αντίστοιχο κύμα προερχόμενο από τα δυτικά. Η συνάντησή τους προκάλεσε μια συμβολή στη Νότια Αλγερία, περίπου στο αντιδιαμετρικό σημείο της Γης από την Τόνγκα στην Ωκεανία. Tο αποτέλεσμα ήταν το δεύτερο πέρασμά του πάνω από την Ελλάδα λίγες ώρες αργότερα, αυτή τη φορά με κατεύθυνση βορειοανατολικά. Η κίνηση του κύματος καταγράφηκε από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Meteosat, καθώς η απότομη πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης προκαλεί συμπύκνωση υδρατμών και ήταν δυνατή η καταγραφή των νεφώσεων στο υπέρυθρο φάσμα.

Η διάδοση του κρουστικού κύματος της έκρηξης του ηφαιστείου Hunga Tonga από δορυφορικές καταγραφές


Κρουστικό κύμα του ηφαιστείου Hunga Tonga: Επίγειες καταγραφές μεταβολών ατμοσφαιρικής πίεσης
Κλείσιμο


Η μελέτη του φαινομένου βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί για την καλύτερη κατανόηση των καταγραφών. Για ακόμη μια φορά, σύμφωνα με το meteo, αποδεικνύεται η χρησιμότητα της ύπαρξης πυκνού δικτύου μετεωρολογικών σταθμών στη χώρα μας, εφάμιλλο μεγάλων μετεωρολογικών κέντρων του εξωτερικού.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Στον ανακριτή σήμερα ο 46χρονος που έστειλε στο νοσοκομείο τη σύντροφό του στην Αργυρούπολη

Από σήμερα η δεύτερη ψυχρή εισβολή - Ποιες περιοχές θα επηρεάσει

Φάκελος «Μιούριελ ΜακΚέι»: Η απαγωγή της γυναίκας που... δεν ήταν σύζυγος του Μέρντοχ και η τραγική της κατάληξη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης