Φάκελος «Μιούριελ ΜακΚέι»: Η απαγωγή της γυναίκας που... δεν ήταν σύζυγος του Μέρντοχ και η τραγική της κατάληξη

Φάκελος «Μιούριελ ΜακΚέι»: Η απαγωγή της γυναίκας που... δεν ήταν σύζυγος του Μέρντοχ και η τραγική της κατάληξη

Η Σκότλαντ Γιαρντ άνοιξε ξανά την υπόθεση μιας γυναίκας από την Αυστραλία, που απήχθη και δολοφονήθηκε στη Βρετανία πριν από 50 χρόνια, αφού ο καταδικασμένος δολοφόνος ομολόγησε τώρα τον τόπο που την έθαψε - Οι απαγωγείς την είχαν περάσει για την τότε σύζυγο του Ρούπερτ Μέρντοχ

image_6483441
Η Μιούρελ ΜακΚέι, η οποία ήταν 55 ετών τότε, έπεσε θύμα απαγωγής από τον Νιζαμοντίν Χουσεΐν και τον μεγαλύτερο αδερφό του Αρτούρ Χουσεΐν, αφού την μπέρδεψαν με την τότε σύζυγο του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Ρούμπερτ Μέρντοχ, την οποία και ήθελαν να απαγάγουν για λύτρα.

Τα αδέρφια εισέβαλαν στο σπίτι των ΜακΚέι στο Γουίμπλεντον, στο νοτιοδυτικό Λονδίνο στις 29 Δεκεμβρίου 1969, απήγαγαν την Μιούρελ ΜακΚέι, η οποία ήταν παντρεμένη με τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Μέρντοχ, Άλικ, και την μετέφεραν με αυτοκίνητο σε μια φάρμα του Χέρτφορντσιρ όπου ζούσαν. Στη συνέχεια ζήτησαν 1 εκατομμύριο λίρες για να την αφήσουν ελεύθερη, προσποιούμενοι πως είναι η Μαφία.

Κανείς δεν την είδε ξανά ζωντανή και το σώμα της δεν βρέθηκε ποτέ…

Ένα ντοκιμαντέρ οδήγησε στην αποκάλυψη

Σύμφωνα με τους Times, ο 75χρονος σήμερα Νιζαμοντίν Χουσεΐν, αποκάλυψε ότι η Μιούρελ ΜακΚέι θάφτηκε στο αγρόκτημα του Χέρντφορσιρ, έκτασης 11 στρεμμάτων, όπου κρατούνταν. Η ομολογία έγινε από τον ίδιο σε έναν δικηγόρο που εκπροσωπούσε την οικογένειά της, αφού εντοπίστηκε στο Τρινιντάντ από δημιουργούς ντοκιμαντέρ, που έκαναν έρευνα για την υπόθεση πέρυσι. Ο δολοφόνος, ο οποίος αρνήθηκε ότι εμπλέκεται στην απαγωγή, επέμεινε επίσης ότι δεν χρησιμοποιήθηκε βία εναντίον της. Είπε στην οικογένειά της ότι κατέρρευσε και πέθανε, ενώ παρακολουθούσε μαζί του ένα τηλεοπτικό ρεπορτάζ για την απαγωγή της.

Η 81χρονη σήμερα κόρη της Μιούρελ ΜακΚέι, Νταϊάν, δήλωσε στους Times: «Είμαστε ικανοποιημένοι που η αστυνομία αποφάσισε να ασχοληθεί σοβαρά με την υπόθεση. Προσπαθήσαμε πολύ σκληρά τους τελευταίους μήνες ώστε να καταφέρουμε να φτάσουμε μέχρι εδώ και θέλουμε να συνεχισθεί η έρευνα. Τώρα που ο Νιζάμ μας είπε πού έθαψε τη μητέρα μου, είμαστε αναγκασμένοι να σταματήσουμε και να περιμένουμε. Είναι πολύ δύσκολο. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ορισμένα πρωτόκολλα που πρέπει να τηρηθούν, όπως για παράδειγμα η λήψη εντάλματος έρευνας για να ερευνηθεί η περιοχή που είναι θαμμένη, αλλά το μόνο που πραγματικά επιθυμούμε είναι να προχωρήσουμε και να μπορέσουμε επιτέλους να την αποχαιρετίσουμε, κάτι που επιδιώκουμε τα τελευταία 52 χρόνια

image_6487327
Κλείσιμο


Μια εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας ανέφερε: «Η οικογένεια της Μιούρελ ΜακΚέι επικοινώνησε με την Αστυνομία τον Δεκέμβριο του 2021 σχετικά με πληροφορίες που είχαν λάβει σε σχέση με τη δολοφονία της. Αξιωματικοί από την Ειδική Διοίκηση Εγκλημάτων συναντήθηκαν με την οικογένεια και βρίσκονται στη διαδικασία εξέτασης όλου του υλικού».

Σύμφωνα με τους Times, ντετέκτιβ πήγαν πριν από δύο ημέρες στα Εθνικά Αρχεία που βρίσκονται στο Kew για να ανακτήσουν τους αρχικούς φακέλους της υπόθεσης. Ωστόσο, ο σημερινός ιδιοκτήτης του αγροκτήματος αρνήθηκε να συνεργαστεί στο αίτημα της οικογένειας να τους επιτρέψει να μπουν στο αγρόκτημα, ώστε η τοποθεσία που εντόπισε ο Χουσεϊν να μπορεί να σαρωθεί χρησιμοποιώντας ένα ραντάρ διείσδυσης στο έδαφος. Ανάλογα με τα αποδεικτικά στοιχεία, η Μητροπολιτική Αστυνομία μπορεί να αποφασίσει να ξεκινήσει έρευνα για τον εντοπισμό των λειψάνων της Μιούρελ ΜακΚέι.

Ο Νιζαμοντίν είπε στον Μάθιου Γκέιλ , έναν Βρετανό δικηγόρο στο Τρινιντάντ που προσέλαβε η οικογένεια, ότι ήθελε «να βάλει τέλος» στην υπόθεση πριν πεθάνει και γι’ αυτό θα αποκάλυπτε τη θέση του σώματος της ΜακΚέι. Ειδικότερα ανέφερε: «Στην αγροικία υπάρχει μια ξύλινη πύλη, έχει έναν αχυρώνα δίπλα, τρία μέτρα ευθεία μπροστά από τον αχυρώνα και τρία μέτρα από αυτήν την πλευρά [αριστερά], το πτώμα είναι κάπου εκεί γύρω. Δίπλα στο συρματόπλεγμα, περίπου ένα μέτρο από τον φράχτη.»

image_6487327__1_


Το χρονικό της απαγωγής

Τα αδέρφια παρακολουθούσαν μια Rolls-Royce με σοφέρ, που ανήκε στον Μέρντοκ, την οποία όμως χρησιμοποιούσε ο σύζυγος της Μιούρελ ΜακΚέι, Άλικ, κατά την απουσία του Μέρντοχ από τη Μεγάλη Βρετανία. Νόμιζαν πως σε αυτήν βρισκόταν η τότε σύζυγος του Μέρντοχ. Έτσι, απήγαγαν κατά λάθος την Μιούρελ και την μετέφεραν στο Rooks Farm, όπου ζούσαν με τη σύζυγο και τα παιδιά του Αρτούρ, που εκείνη την εποχή έκαναν διακοπές. Το στέλεχος της εφημερίδας του Μέρντοχ, ο κ. ΜακΚέι, επέστρεψε στο σπίτι και βρήκε το τηλέφωνο ξηλωμένο από τον τοίχο και το περιεχόμενο της τσάντας της συζύγου του σκορπισμένο στο χολ. Αργότερα έλαβε μια κλήση από έναν άνδρα που ζητούσε 1 εκατομμύριο λίρες - που ισοδυναμεί με 20 εκατομμύρια λίρες σήμερα – για να επιστρέψει η Μιούρελ ΜακΚέι ζωντανή, πυροδοτώντας την πρώτη υψηλού προφίλ υπόθεση απαγωγής για λύτρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

image_6483441__1_


Κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας 40 ημερών, τα αδέρφια, που ισχυρίστηκαν ότι ήταν μια μαφιόζικη ομάδα με το όνομα M3, έστειλαν τρεις επιστολές και έκαναν 18 επιπλέον τηλεφωνήματα ζητώντας τα χρήματα. Έστειλαν επίσης στον σύζυγο της Μιούρελ ΜακΚέι πέντε γράμματα που υποτίθεται ότι είχε γράψει η ίδια, συμπεριλαμβανομένου ενός στο οποίο έλεγε ότι κρύωνε και πως της είχαν δεμένα τα μάτια. Δύο προσπάθειες της αστυνομίας να παραδώσει πλαστά χαρτονομίσματα στους απαγωγείς απέτυχαν, αλλά η δεύτερη προσπάθεια οδήγησε τους αστυνομικούς στο Rook's Farm. Μετά τη δίκη το 1970, τα αδέρφια καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη σε μία από τις πρώτες καταδίκες της Βρετανίας για φόνο χωρίς να έχει βρεθεί το σώμα του δολοφονημένου. Τα δύο αδέρφια ισχυρίσθηκαν πως είναι αθώοι, αλλά τα δακτυλικά αποτυπώματα του Αρτούρ βρέθηκαν στα χαρτονομίσματα για τα λύτρα και ένα σημειωματάριο με το ίδιο χαρτί στο οποίο ήταν γραμμένα τα γράμματα της Mιούρελ , ανακαλύφθηκε στον χώρο του αγροκτήματος. Ο Νιζαμοντίν είπε στον δικηγόρο ότι εκείνος μόνος του έθαψε την ΜακΚέι, αρνούμενος να εμπλέξει τον αδελφό του Αρτούρ, ο οποίος επίσης καταδικάστηκε για τη δολοφονία της.

Ισχυρίσθηκε επίσης ότι δεν είχε σκοτώσει την Μιούρελ ΜακΚέι, υποστηρίζοντας ότι εκείνη είχε καταρρεύσει και αργότερα πέθανε από καρδιακή προσβολή στην αγροικία. «Αυτό θα με στοιχειώνει για πάντα, για όλες τις υπόλοιπες μέρες μου». Ο αδερφός του Αρτούρ πέθανε στη φυλακή το 2009.

image_6483441__2_


Λύτρωση μετά από 52 χρόνια

Ο Νιζαμοντίν συμφώνησε επίσης να μιλήσει με την κόρη της ΜακΚέι, Νταϊάν,σε μια βιντεοκλήση. Εκείνη δήλωσε: «Με τρομοκρατούσε η ιδέα να μιλήσω μαζί του. Στην αρχή του έγραψα ένα γράμμα και δεν τα κατάφερα, ένιωθα άρρωστη. Από τότε προσπάθησα πολύ να το διαχειριστώ και τελικά μπόρεσα να τον αντιμετωπίσω σε μια κλήση Zoom. Μου είπε ότι ήθελε να βάλει ένα τέλος, να εξιλεωθεί πριν πάει να συναντήσει τον Δημιουργό του. Ένιωσα απόλυτη ανακούφιση όταν μου είπε ότι είναι θαμμένη στο αγρόκτημα. Το σκεφτόμουν τόσο πολύ όλα αυτά τα χρόνια. Έβλεπα τρομερά όνειρα να πετάνε τη μητέρα μου στη θάλασσα. Δεν περάσαμε μια φορά καλά Χριστούγεννα από τότε που συνέβησαν αυτά. Για μένα είναι μια φρικτή περίοδος, είναι η επέτειος που συνέβη και η Πρωτοχρονιά με ενοχλεί ιδιαίτερα. Πάντα πηγαίναμε στο εξωτερικό τα Χριστούγεννα για να μπορούμε να ξεχασθούμε λιγάκι». Η Νταϊάν πρόσθεσε: «Όλο αυτό που ζήσαμε και ζούμε ακόμη είναι πάντα εκεί, κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Με κάνει πιο ανήσυχη. Κλειδώνω τις πόρτες και μετακόμισα στο εξωτερικό, κάπου στη μέση του πουθενά, αποσύρθηκα σε ένα πολύ απομονωμένο μέρος. Δεν ήξερα αν έπρεπε να κλάψω ή να το αποδεχθώ, ήταν ένα πολύ μπερδεμένο συναίσθημα. Δεν μπορείς να λυπηθείς, δεν μπορείς να αποδεχτείς, γιατί δεν υπήρχε σώμα... Όταν μας είπε αυτές τις λεπτομέρειες, είπε πού ήταν, πώς να πάτε εκεί, πόσα βήματα, ήταν πολλές λεπτομέρειες και σκέφτηκα, «Θεέ μου, λέει την αλήθεια, δεν μπορεί να τα βγάζει από το μυαλό του…».


Ειδήσεις σήμερα:

Άνοιξε δρόμο και για άλλες χώρες η Ελλάδα με τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60, λένε διεθνή ΜΜΕ

Στον ανακριτή ο 32χρονος που κατηγορείται πως βίασε τη 14χρονη αδερφή της συντρόφου του στο Περιστέρι

Survivor: Η… στρατηγική ψηφοφορία των Διάσημων για να φύγει ο Βαλάντης - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης