Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε Μπουρλά, Γιανκόπουλο και Κυρατσούς με το βραβείο Αθηναγόρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε Μπουρλά, Γιανκόπουλο και Κυρατσούς με το βραβείο Αθηναγόρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο Αλμπερτ Μπουρλά της Pfizer, ο Τζορτζ Γιανκόπουλος και ο Χρήστος Κυρατσούς της Regeneron βραβεύτηκαν για την προσφορά τους στη μάχη κατά της πανδημίας  - Τιμήθηκαν και οι Ουγούρ Σαχίν και Οζλέμ Τουρέτσι της BionTech που δεν κατάφεραν να παραβρεθούν 

βοθρλα
Τους σπουδαίους επιστήμονες που βρέθηκαν από την πρώτη γραμμή στη μάχη ενάντια στην πανδημία βράβευσε χθες το βράδυ στη Νέα Υόρκη, το Τάγμα των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, απονέμοντάς τους το βραβείο Αθηναγόρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Αλμπερτ Μπουρλά της Pfizer, ο Τζορτζ Γιανκόπουλος και ο Χρήστος Κυρατσούς της Regeneron παρέλαβαν τα βραβεία τους από τα χέρια του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ενώ βραβεύτηκαν επίσης αλλά δεν κατάφεραν να παραβρεθούν στη λαμπρή εκδήλωση ο Ουγούρ Σαχίν και Οζλέμ Τουρέτσι, ιδρυτές της BionTech που ευχαρίστησαν για την τιμή που τους έγινε μέσω βίντεο.

Η επιλογή να απονεμηθούν τα βραβεία που φέρουν το όνομα του Πατριάρχη Αθηναγόρα στους επιστήμονες που εργάσθηκαν και εργάζονται για να δώσουν όπλα στην ανθρωπότητα (εμβόλια οι Pfizer/BionTech) και φάρμακα (η Regeneron/ μονοκλωνικά αντισώματα) πέρα από την τιμή και την αναγνώριση στους βραβευθέντες αποτελεί ένα ακόμη μήνυμα σεβασμού και εμπιστοσύνης στην επιστήμη από την Εκκλησία. "Οι βραβευθέντες έθεσαν τους εαυτούς τους, τις γνώσειςτους, ακούραστα στην υπηρεσία της ανθρωπότητας. Δεν υπόσχονται αιώνια ζωή, αλλά ζωή με καλή υγεία" επισήμανε στη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ.Βαρθολομαίος.
Ιδιαίτερα συγκινημένος παρέλαβε το βραβείο του "για λογαριασμό όλων των ανθρώπων τη Pfizer ανά τον κόσμο", όπως είπε, ο Αλμπερτ Μπουρλά, σημειώνοντας μάλιστα ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή το γεγονός ότι παρέλαβε το βραβείο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη- "θα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες στιγμές για το υπόλοιπο της ζωής μου", είπε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε αναφορά στη μάχη που δόθηκε για να διατεθεί σε χρόνο ανάλπιστα σύντομο στη διάθεση της ανθρωπότητας, αλλά και στη δέσμευση να διατεθούν δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων στις φτωχότερες χώρες έως το τέλος του 2022. Δεν παρέλειψε μαλιστα να ευχαριστήσει τόσο τα παιδιά του, όσο και "την αγάπη της ζωής του", τη σύζυγό του Μύριαμ.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο του, ο Τζορτζ Γιανκόπουλος, επικεφαλής της Regeneron, της εταιρείας που στράφηκε στην προσπάθεια να διαθέσει φάρμακα για την covid-19 στην ανθρωπότητα, επισήμανε ότι η Regeneron αντιπροσωπεύει και τη δύναμη των Ελλήνων, αφού ξεκίνησε από Ελληνα, ο ίδιος αποτελεί τη δεύτερη γενιά, ενώ υπέδειξε τον Χρήστο Κυρατσού, αντιπρόεδρο ερευνας Μολυσματικών νόσων και τεχνολογιών ιικών φορέων της εταιρεία ως τον άνθρωποπου θα πρέπει να είναι "ο ήρωας του κάθε ένα μας". Ο Τζορτζ Γιανκόπουλος, με καταγωγή από την Καστοριά, στα 62 του χρόνια σήμερα, ήταν ήδη από τη δεκαετία του '90 ο 11ος πιο γνωστός επιστήμονας στον κόσμο, περιλαμβάνεται στους πιο επιδραστικούς επιστήμονες παγκοσμίως και μαζί με την ομάδα του έχουν ανακαλύψει και αναπτύξει κορυφαία φάρμακα, μεταξύ αυτών και το φάρμακο για τον Έμπολα.
Στο πλευρό του κ.Γιανκόπουλος βρισκόταν ο Χρήστος Κυρατσούς από την Κοζάνη, που ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στη Φαρμακευτική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσσαλονίκης βρέθηκε το 2004 για μεταπτυχιακά στις ΗΠΑ και πλέον είναι ο άνθρωπος που έφτιαξε τα μονοκλωνικά αντισώματα.
Στην εκδήλωση που έγινε παρουσία σχεδόν 900 μελών της ομογένειας, παρέστησαν πλην του κ.Βαρθολομαίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο υφυπουργός Εξωτερικώ Ανδρέας Κατσανιώτης, η ομογενής μέλος του Κογκρέσου Νικόλ Μαλλιωτάκης, η πρέσβης της χώρας μας στις ΗΠΑ, κυρία Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης