Χρυσοχοΐδης για τις φωτιές: Τα εναέρια μέσα έχουν πετάξει ήδη διπλάσιες ώρες από πέρυσι

Χρυσοχοΐδης για τις φωτιές: Τα εναέρια μέσα έχουν πετάξει ήδη διπλάσιες ώρες από πέρυσι

Στα Βίλια  επιχείρησαν 29 εναέρια μέσα, συμπεριλαμβανομένου του Beriev - Το θέμα της ασφάλειας δεν μπορεί να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη

xrysoxoidis344
Για την κατάσταση που επικρατεί στο πύρινο μέτωπο των Βιλίων, αλλά και για τις άλλες πυρκαγιές που ξέσπασαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο ενημέρωσε από το συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.



Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι σήμερα είχαμε 42 νέες πυρκαγιές ενώ για τα Βίλια τόνισε πως έχει αποτραπεί η είσοδος της φωτιάς στον οικισμό.

Την κατάσταση δυσχεραίνει σε πολλά σημεία στην συγκεκριμένη περιοχή η απουσία οδικού δικτύου.

Κλείσιμο
Παρά τις αντίξοες συνθήκες, τόσο οι επίγειες όσο και οι εναέριες δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν. Τη μάχη δίνουν 427 πυροσβέστες, 9 πεζοπόρα τμήματα και 149 οχήματα.

Ο υπουργός απάντησε και σε αναφορές της αντιπολίτευσης όσον αφορά τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, τα εναέρια πέταξαν και σήμερα και «ήταν όλα αξιόμαχα και δυναμικά».

Συνολικά επιχείρησαν 29 εναέρια μέσα, συμπεριλαμβανομένου του Beriev.

Ειδικά για το τελευταίο, υπογράμμισε ότι το θέμα της ασφάλειας δεν μπορεί να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και οι κανόνες του κατασκευαστή ακολουθούνται κατά γράμμα.

Υπενθύμισε δε ότι ένα παρόμοιο αεροπλάνο κατέπεσε στην Τουρκία πριν από λίγες ημέρες.

Στη διάρκεια της περυσινής αντιπυρικής περιόδου τα εναέρια μέσα πέταξαν συνολικά 3.161 ώρες. Στη φετινή αντιπυρική περίοδο -και μέχρι σήμερα- έχουν πετάξει συνολικά 6.190 ώρες, δηλαδή διπλάσιες ώρες από πέρυσι.

Τέλος, οι συλλήψεις για εμπρησμούς είναι ήδη «πάρα πολλές».

Αναλυτικά η ενημέρωση

«42 νέες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σήμερα και οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη την επικράτεια διαχειρίζονται συνολικά 84 πυρκαγιές.

Η πυρκαγιά που εξακολουθεί να απασχολεί μεγάλο αριθμό πυροσβεστικών δυνάμεων είναι αυτή που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα στα Βίλια.

Και σήμερα δεν έλειψαν οι αναζωπυρώσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις δημιούργησαν μεγάλο μέτωπο πυρκαγιάς που έφτασε κοντά σε οικισμούς, όπως αυτή που είχαμε το μεσημέρι πολύ κοντά στα Βίλια.

Οι πυροσβέστες, δίνοντας στην κυριολεξία μάχη με τα στοιχεία της φύσης, απέτρεψαν την είσοδο της πυρκαγιάς στον οικισμό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν να αντιμετωπίσουν συμπαγές δάσος, χωρίς καλλιέργειες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν φυσικές ζώνες ανάσχεσης, διαρκείς αλλαγές της διεύθυνσης των ανέμων και χωρίς να υπάρχει οδικό δίκτυο που δυσχεραίνει την πρόσβαση σε επίμαχα σημεία.

Εντούτοις και παρά τις αντίξοες συνθήκες, ισχυρές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες συνεχίζουν να επιχειρούν.

Σε αυτόν τον αγώνα είναι δίπλα μας όλοι οι συναρμόδιοι φορείς, δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα, η Περιφέρεια, όλοι οι Δήμοι της ευρύτερης περιοχής και πολυάριθμες Εθελοντικές Ομάδες που μας διαθέτουν ανθρώπινο δυναμικό, υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα και οι κάτοικοι της περιοχής.

Συνολικά επιχειρούν 427 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 149 οχήματα.

Σχετικά με τις σημερινές αναφορές της αντιπολίτευσης θα ήθελα να κάνω ορισμένες επισημάνεις.

Τα εναέρια μέσα ήταν όλα και σήμερα επιχειρησιακά αξιόμαχα και συμμετείχαν δυναμικά στην κατάσβεση.

Μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν περιοδικά 29 εναέρια μέσα συμπεριλαμβανομένου και του ρωσικού αεροπλάνου Μπέριεβ.

Και επειδή συνεχίζονται οι αναφορές στο Μπέριεβ, θα ήθελα να τονίσω ότι το θέμα της ασφάλειας δεν μπορεί να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Οι κανόνες του κατασκευαστή ακολουθούνται κατά γράμμα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο συντήρησης και όταν το αεροσκάφος δεν επιχειρεί, ασφαλώς αναπληρώνεται από περισσότερα διαθέσιμα μέσα, όπως συνέβη στην περίπτωσή μας. Σας υπενθυμίζω ότι ένα παρόμοιο αεροπλάνο κατέπεσε στην Τουρκία με τραγικό αποτέλεσμα για το προσωπικό και τους πιλότους, πριν από λίγες μέρες.

Όσο αφορά την χρήση των εναερίων μέσων στις πυρκαγιές, θέλω να τονίσω ότι ολόκληρη την περσινή αντιπυρική περίοδο και ειδικότερα έως τις 31 Οκτωβρίου 2020, τα εναέρια μέσα επιχείρησαν συνολικά 3.161 ώρες, ενώ τη φετινή αντιπυρική περίοδο και έως σήμερα, έχουν ήδη επιχειρήσει 6.190 ώρες. Ήδη, δηλαδή, τις διπλάσιες ώρες και αυτό δείχνει τόσο τη σφοδρότητα, όσο και τον μεγάλο αριθμό των πυρκαγιών που έχουμε φέτος.

Οι συλλήψεις για εμπρησμούς, ειδικά τον τελευταίο μήνα είναι πολλές.

Και όταν κάποιοι από εμάς, δεν προσαρμόζονται στις οδηγίες της πολιτείας ή δρουν με δόλο, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο ζωές, περιουσίες, αλλά και τη χλωρίδα και την πανίδα του δάσους, τότε ο αγώνας που όλοι μας καταβάλλουμε γίνεται άνισος και το κόστος είναι τεράστιο.

Όλοι οι πυροσβέστες μας, οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, η Αστυνομία, ο Ελληνικός Στρατός, οι Εθελοντές, οι κάτοικοι της περιοχής όλες αυτές τις μέρες επιχειρούν με την ίδια αυταπάρνηση και αυτοθυσία.

Τις επιχειρήσεις κατάσβεσης, συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Είμαστε όλοι σε επιφυλακή.

Απευθύνω έκκληση στους πολίτες, ώστε να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών. Είναι άκρως απαραίτητο για την ασφάλειά μας.»

H ενημέρωση της πυροσβεστικής για τις πυρκαγιές

«Από Ω/19:00/17-08-2021 έως Ω/19:00/18-08-2021 εκδηλώθηκαν 42 δασικές πυρκαγιές. Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συνδρομή παρέχουν οι δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Αναλυτικά:

  • Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 16η Αυγούστου 2021, σε δασική έκταση, στη Λαυρεωτική είναι οριοθετημένη και παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις σε όλη την έκταση της. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.
  • Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 16η Αυγούστου 2021, σε δασική έκταση στη Δ.Ε. Βιλίων είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 427 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Στην αεροπυρόσβεση επιχειρούν περιοδικά 19 Ε/Π και 10 Α/Φ (συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200). Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Παραμένουν σε γενική επιφυλακή όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.»

Ειδήσεις σήμερα

Φωτιά στα Βίλια: Ανεξέλεγκτες οι φλόγες - Αλλάζουν συνεχώς φορά οι άνεμοι - Καίγονται σπίτια εκτός οικισμού

Αφγανιστάν: Καταφύγιο στα Εμιράτα βρήκε ο Γάνι την ώρα που η λαϊκή οργή στη χώρα μεγαλώνει

Κορωνοϊός: Στα 3.442 τα κρούσματα - 25 νεκροί, 282 οι διασωληνωμένοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης