Κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη: Μέσω DNA αναζητείται εάν ο 49χρονος φαντομάς έχει εμπλοκή και σε άλλες κλοπές έργων τέχνης

Κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη: Μέσω DNA αναζητείται εάν ο 49χρονος φαντομάς έχει εμπλοκή και σε άλλες κλοπές έργων τέχνης

Ο 6ος τακτικός ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση της κλοπής των δύο πινάκων, με διάταξή του, ζητά την λήψη DNA από τον Γιώργο Σαρματζόπουλο

pinakothiki_elaio
Μέσω DNA οι ανακριτικές αρχές αναζητούν εάν ο 49χρονος ελαιοχρωματιστής Γιώργος Σαρματζόπουλος, ο οποίος έκλεψε από την Εθνική Πινακοθήκη πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν, εμπλέκεται, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό και σε άλλες κλοπές, είτε έργων τέχνη είτε γενικότερα σε κλοπές, ριφιφί, ληστείες, κ.λπ., αντικειμένων μεγάλης αξίας. Παράλληλα, ολοκληρώνονται οι τυπικές διαδικασίες και σύντομα επιστρέφουν τα κλαπέντα έργα τέχνης στο σπίτι τους, στην Εθνική Πινακοθήκη.

Ειδικότερα, ο 6ος τακτικός ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση της κλοπής των δύο πινάκων, με διάταξή του, ζητά την λήψη DNA από τον 49χρονο, προκειμένου να ερευνηθεί από τις αρμόδιες αρχές εάν τυχόν ο δράστης της κλοπής των πινάκων έχει εμπλοκή και με άλλες περιπτώσεις κλοπών ή διαρρήξεων (έργων τέχνης, τιμαλφών αντικειμένων, χρηματικών ποσών, κ.λπ.) τόσο εντός Ελλάδος, όσο και στο εξωτερικό.

Την ίδια στιγμή, άμεσα αναμένεται να εκδοθεί βούλευμα από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών με το οποίο θα αποφασίζεται η απόδοση των κλαπέντων πινάκων στην Εθνική Πινακοθήκη, από εκεί δηλαδή, όπως και ο ίδιος ο 49χρονος έχει ομολογήσει, τα έκλεψε Ιανουάριο του 2012.

Ο κ. Μαρνέρης ήδη έχει συγκεντρώσει όλα τα αναγκαία έγγραφα βάσει των οποίων προκύπτει και επισήμως, όπως απαιτεί το γράμμα του νόμου, ότι η κυριότητα των δύο επίδικων έργων τέχνης ανήκει στην Εθνική Πινακοθήκη. Έτσι, 9 χρόνια μετά την κλοπή τους στις 9 Ιανουαρίου του 2012, τα έργα τέχνης, θα επιστραφούν στην Εθνική Πινακοθήκη.

Παράλληλα, μετά την εκτίμηση της αξίας των δύο πινάκων, που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ (σ.σ.: Είναι το ανώτατο όριο που θέτει η ποινική νομοθεσία) αναμένεται να ζητηθεί η άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης, σε βάρος του καθ΄ ομολογίαν δράστη.

Κατά συνέπεια, λόγω του ποσού της αξίας των έργων τέχνης, θα αλλάξει και το πλαίσιο ποινής που προβλέπεται για τους δράστες παρόμοιων αξιόποινων πράξεων. Κατά συνέπεια, η προβλεπόμενη ποινή η οποία είναι σήμερα κάθειρξη έως10 ετών, αναβαθμίζεται μετά την συμπληρωματική ποινική δίωξη, σε κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών.



Ειδήσεις σήμερα:

Ανοίγει ξανά μετά από 30 χρόνια ο κινηματογράφος ΑΒ στα Πατήσια

Το δείπνο της Αντιπάρου: Ποιοι είναι οι πανίσχυροι συνδαιτημόνες του πρωθυπουργού

Survivor - H αδερφή του Σάκη περνά στην αντεπίθεση: Γιατί να μιλήσω στη μαμά της Μαριαλένας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης