Γραμματέας Φωτορεπόρτερ (ΘΕΜΑ 104,6): Τα κρούσματα λογοκρισίας από το facebook είναι κίνδυνος για την ενημέρωση

Γραμματέας Φωτορεπόρτερ (ΘΕΜΑ 104,6): Τα κρούσματα λογοκρισίας από το facebook είναι κίνδυνος για την ενημέρωση

Φωτορεπόρτερ καταγγέλλουν ότι η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης «κατέβασε» προφίλ και φωτογραφίες τους στις οποίες αποτύπωναν δημοσιογραφικά την πορεία υπέρ των αιτημάτων του Δημήτρη Κουφοντίνα

5255361
Βαθιά ανήσυχοι εμφανίζονται οι Έλληνες φωτορεπόρτερς για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τα φαινόμενα λογοκρισίας από το facebook επαγγελματικών αναρτήσεών τους.

Όπως δήλωσε στο Θέμα Radio 104,6 (και στην Μάιρα Μπάρμπα) ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (ΕΦΕ) Βασίλης Ασβεστόπουλος, τις τελευταίες ώρες έγινε και ο ίδιος δέκτης καταγγελιών συναδέλφων του, ότι η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης «κατέβασε» προφίλ και φωτογραφίες τους στις οποίες αποτύπωσαν δημοσιογραφικά την πορεία υπέρ των αιτημάτων του Δημήτρη Κουφοντίνα. Η πορεία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο κέντρο της πρωτεύουσας. Οι διαδηλωτές επέλεξαν να κρατήσουν πανό με το σύνθημα «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη», με σαφή αναφορά στο βιβλίο του καταδικασμένου τρομοκράτη. Γεγονός που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

«Πορεία αλληλεγγύης στο κέντρο της Αθήνας για τον απεργό πείνας Δ.Κ.» ήταν η λεζάντα που συνόδευε σχετική ανάρτηση, την οποία “κατέβασε” το facebook , επικαλούμενο παραβίαση των όρων χρήσης του, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Β. Ασβεστόπουλος, σχολιάζοντας:

«Στο κέντρο της Αθήνας υπήρχε ένα πανό. Μπορούμε το πανό να το κρίνουμε ή να μην το κρίνουμε. Να συμφωνούμε, να μην συμφωνούμε, μπορούμε να κάνουμε χίλια πράγματα αλλά είναι γεγονός ότι υπήρχε το πανό στο κέντρο της Αθήνας».

Ο έμπειρος φωτορεπόρτερ επισήμανε τους κινδύνους που διαφαίνονται για την ενημέρωση των πολιτών από τα αυξανόμενα περιστατικά λογοκρισίας αναρτήσεων από τα ίδια τα κοινωνικά δίκτυα.

«Σκεφτείτε το εξής: Εδώ μπορεί να φτάσουμε στο σημείο να μας λογοκρίνουν και εικόνες από σεισμούς. Ποιος σας λέει ότι αν πέσει ένα κτίριο μιας γνωστής εταιρίας που είναι χρηματοδότης του facebook κι εμείς πάμε να το καταγράψουμε, ότι δεν θα μας κατεβάσουν τις φωτογραφίες;», τόνισε .

Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτησή του ΓΓ της ΕΦΕ για το βαρύτατο οικονομικό πλήγμα που επιφέρει στον κλάδο η ελεύθερη διαχείριση και εκμετάλλευση από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης του φωτογραφικού τους προϊόντος.

«Ένας φωτορεπόρτερ πριν από τριάντα χρόνια ζούσε άνετα με πέντε φωτογραφίες πρωτοσέλιδα. Σήμερα στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης και των κοινωνικών δικτύων, του διαμοιρασμού του υλικού δωρεάν παντού, με πέντε φωτογραφίες δεν παίρνει ούτε τα τσιγάρα του, για να το πω ωμά», υπογράμμισε.



Ειδήσεις σήμερα:

Κρήτη: 45χρονος βρέθηκε με... παιδί στα μητρώα του ΙΚΑ Ηρακλείου
Ελασσόνα: Τρομάζει ο χορός των μετασεισμών - Στους δρόμους οι κάτοικοι μετά τα 6 Ρίχτερ - Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι

Αυστηρότερα μέτρα σε Αττική και Θεσσαλονίκη εισηγούνται οι ειδικοί - «Όχι» σε γενικό lockdown
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης