Κατασκοπεία - Ρόδος: «Τον παρακολουθούσαν εδώ και μήνες» λέει ο καπετάνιος του πλοίου που δούλευε ο «κατάσκοπος»

Κατασκοπεία - Ρόδος: «Τον παρακολουθούσαν εδώ και μήνες» λέει ο καπετάνιος του πλοίου που δούλευε ο «κατάσκοπος»

Ο καπετάνιος του πλοίου που δούλευε ο 55χρονος αρχιμάγειρας μιλά στο protothema.gr - «Υπήρχε μυστική επιτήρηση»

dksa_2
«Η έφοδος έγινε την Παρασκευή αλλά εδώ και πολλούς μήνες ήταν σε γνώση της εταιρείας η δράση του και υπήρχε παρακολούθηση. Διακριτική, δεν ξέρω ακριβώς από πότε, αλλά μετά από συζητήσεις με εταιρεία έμαθα πως ήταν από τον Αύγουστο. Τον παρακολουθούσαν διακριτικά και δεν το γνωρίζαμε ούτε εμείς. Υπήρχε μυστική επιτήρηση. Υπήρχαν άτομα που ήταν της υπηρεσίας και δεν τους ήξερα ούτε εγώ. Επειδή ήμουν στη γέφυρα, ποτέ δεν πήγε το μυαλό ότι θα γινόταν αυτό. Και αν οι άλλοι είναι και εκπαιδευμένοι δεν πάει το μυαλό σου». Μ’ αυτά τα λόγια ο καπετάνιος του πλοίου που δούλευε ως μάγειρας ο 42χρονος «κατάσκοπος του Καστελόριζου» περιγράφει στο protothema.gr τι συνέβη με τον μάγειρα του πλοίου.

Όπως είπε: «Είναι εδώ τώρα που μιλάμε αλλά θα φύγει. Ήταν μάγειρας σε φορτηγά πλοία για περίπου 10χρονια. Εγώ ξέρω ότι είναι 52 ετών. Σαν ναυτικός δεν έχει δώσει δικαιώματα. Στη δουλειά του τυπικός».

«Τι μου είπε»

Ο καπετάνιος μιλάει για την συνομιλία που είχε μαζί του αμέσως μετά τη σύλληψη: «Ο ίδιος δηλώνει ότι παρασύρθηκε από αφέλεια. Δεν περίμενε ότι θα είχε τέτοιες εξελίξεις. Μέτα από συζήτηση δική μου του είπα «ρε συ αν σε ρωτάει κάποιος άλλος για τέτοια ευαίσθητα θέματα πως μπορεί να είσαι τόσο αφελής»; Η εταιρεία έχει αποφασίσει ότι πρέπει να φύγει. Από τη στιγμή που τον άφησαν οι υπηρεσίες ελεύθερο η εταιρεία αποφάσισε να φύγει. Αυτό είναι το τελευταίο του ταξίδι. Και μπορεί να φύγει και αύριο. Τα τηλέφωνά του έχουν κατασχεθεί».

Πώς αντέδρασε;

«Είχε ένα περίλυπο ύφος. Και έδειχνε στεναχωρημένος. Έχει σύζυγο και ένα κοριτσάκι η οποία είχε έρθει το καλοκαίρι».

Στα ρεπό είπε τον συναντούσε;

«Ναι γιατί είχαμε μια μέρα διανυκτέρευση στη Ρόδο το βαπόρι. Κάθε Σάββατο είχαμε όλη μέρα. Πηγαίναμε την Παρασκευή από τις 5 και φεύγαμε Κυριακή από Ρόδο. Όποτε είχε πολλές ώρες να κάνει επαφές. Δεν τον είχα δει ποτέ να τραβάει φωτογραφίες. Στεναχωρήθηκε όταν του είπαμε ότι φεύγει. Και μου είπε "ίσως πάω σε άλλο βαπόρι της εταιρείας". Του είπα "δεν μπορείς να κυκλοφορείς άλλο στα Δωδεκάνησα. Γιατί σίγουρα θα υπάρχει θέμα με το βαπόρι αν πάμε στο Καστελόριζο. Θα ξεσηκωθούν οι κάτοικοι. Και γι'αυτό πρέπει να φύγει. Του λέω «έχεις καταλάβει τις συνέπειες των πράξεών σου;". Με κοίταζε σαν χαμένος. Του είπα ότι είναι σοβαρή η κατηγορία της κατασκοπείας και μου είπε "δεν είχα σκοπό να το κάνω" και του λέω πως δεν είχες σκοπό».

Το χρονικό

Ο 35χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο σε ρόλο αρχιπράκτορα, στρατολόγησε και έδινε αποστολές στον 55χρονο ναυτικό μάγειρα, που εκτελούσε με απόλυτη μυστικότητα ότι του έλεγε ο «πατριώτης» του όπως τον αποκαλούσε. Φωτογραφίες, σημειώσεις, παρακολουθήσεις συζητήσεων στρατιωτικών στο πλοίο, κινήσεις ελικοπτέρων, ήταν το πεδίο δράσης του Μεχμέτ στους τέσσερις μήνες που έκανε τον «κατάσκοπο του Καστελόριζου».

«Δεν πήρα λεφτά. Το έκανα για τη μητέρα πατρίδα» είπε στους αστυνομικούς της Κρατικής Ασφάλειας και ξεδίπλωσε αβίαστα όλες τις λεπτομέρειες της κατασκοπευτικής του δράσης. «Μου είπε να καταγράφω τις κινήσεις του στρατού, τον αριθμό των πλοίων και τα πλοία που είναι στο λιμάνι και αν υπάρχουν ελικόπτερα πάνω σε αυτά. Δεν μιλούσαμε στο τηλέφωνο συναντιόμασταν κάθε φορά που είχα ρεπό στο Ενυδρείο σε διάφορα καφέ. Για να κλείνουμε τα ραντεβού, μιλούσαμε στο What’s app και σε άλλες εφαρμογές» ανέφερε στους αστυνομικούς ο Μεχμέτ και πρόσθεσε: «Λόγω του ότι ήμουν μάγειρας και μπορούσα να κυκλοφορώ ελεύθερα μέσα στο πλοίο, η δεύτερη αποστολή που μου ανέθεσε ήταν να πλησιάζω παρέες στρατιωτικών και να ακούω τι λένε. Μάλιστα μπορούσε σε κάποιους να πιάνω κουβέντα και δήθεν από περιέργεια να ρωτούσα διάφορα στοιχεία και στη συνέχεια να τα κατέγραφα όλα στο κινητό μου και να κράταγα σημειώσεις. Το συγκεκριμένο δρομολόγιο επειδή έχει φθηνό εισιτήριο, οι στρατιωτικοί το χρησιμοποιούσαν πάρα πολύ».

Ειδήσεις σήμερα: 

Γεωργιάδης για δοκιμή παπουτσιών στον δρόμο: Μην παραβιάζετε τα μέτρα, θα σταματήσουμε το Click away

Τα μεσάνυχτα της Κυριακής το Oruc Reis απέπλευσε από το λιμάνι της Αττάλειας

Ελληνική «dream-team» στη βιοφαρμακευτική στήνει το Μαξίμου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης