Μηταράκης: Eξασφαλίσαμε ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης για τα ασυνόδευτα ανήλικα

Μηταράκης: Eξασφαλίσαμε ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης για τα ασυνόδευτα ανήλικα

Για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια... αναπτύσσεται μία εθνική στρατηγική με σκοπό να μπει τάξη στο χάος», δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής - «Επί 4,5 χρόνια τι κάνατε; Να μην ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη», η απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ

5201839
Για ιστορική στιγμή μίλησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης, παρουσιάζοντας τροπολογία για την κατάργηση της προστατευτικής φύλαξης ανηλίκων σε αστυνομικά τμήματα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πλέον αρμόδια αρχή για την διαχείριση των αιτημάτων επείγουσας φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανηλίκων που στερούνται διαμονής καθίσταται η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

«Για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια πραγματοποιούνται ουσιαστικές βελτιώσεις στον τομέα αυτό και αναπτύσσεται μια Εθνική Στρατηγική με σκοπό να μπει σε τάξη το χάος που επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια. Άκουσα με προσοχή τις τοποθετήσεις των κομμάτων και των φορέων στις συνεδριάσεις των Επιτροπών κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου και όλοι αναφέρθηκαν θετικά και χαιρετίζουν τη συγκεκριμένη ρύθμιση η οποία συμπληρώνεται σήμερα. Ως Κυβέρνηση βλέπουμε θετικά ότι σε αυτό το κρίσιμο θέμα έχει βρεθεί κοινός τόπος και ελπίζω ότι όλα τα κόμματα θα υπερψηφίσουν την διάταξη της κατάργησης της φύλαξης και την τροπολογία μας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός για να προσθέσει απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ «ακούσαμε όμως από τη πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η διάταξη αυτή, αν και θα την υπερψηφίσετε απ’ ότι είπατε, είναι «κενό γράμμα» και έρχεται για λόγους εντυπωσιασμού. Μάλιστα την Παρασκευή 4.12 ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση για να μετριάσει προφανώς τις θετικές εντυπώσεις και απόψεις όλων των φορέων που εκφράστηκαν πανηγυρικά υπέρ της διάταξης. Θα περίμενα ο ΣΥΡΙΖΑ «να μην ξύνεται στη γκλίτσα του τσοπάνη» για το θέμα αυτό. Επί 4,5 χρόνια τι κάνατε για την κατάργηση της προστατευτικής φύλαξης εσείς; Προτείνατε μια ρύθμιση;

Συνεννοηθήκατε ποτέ τα συναρμόδια Υπουργεία της δικής σας συγκυβέρνησης για να τεθεί ένα τέλος σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση;

Σας ενοχλεί προφανώς γιατί αυτή η ρύθμιση, έρχεται σε συνέχεια της γενικότερης οργάνωσης που έχουμε επιφέρει ως Κυβέρνηση στο προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Κενό γράμμα δεν είναι η διάταξη κ. Ψυχογιέ και κα Φωτίου, κενή, δυστυχώς για εσάς, είναι η κριτική σας.

Για το ΕΚΚΑ, την ανηλικότητα και την Επιτροπεία τα έχουμε συζητήσει και τον Μάϊο στην ψήφιση του 4686/2020 αλλά και σε ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου, οπότε να μην επανερχόμαστε στα ίδια».

Σε άλλο σημείο ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι από τον Απρίλιο εως τον Νοέμβριο μεταφέρθηκαν 331 ασυνόδευτοι ανήλικοι από τα αστυνομικά τμήματα σε ασφαλείς δομές του υπουργείου και πρόσθεσε «Επιπλέον σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, επεξεργαζόμαστε έναν εθνικό μηχανισμό για τον εντοπισμό, την ταυτοποίηση και την παραπομπή των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Ειδικά εκείνων που μπαίνουν από την περιοχή του Έβρου καθώς, είναι εκείνοι οι οποίοι παραμένουν “αόρατοι”, χωρίς έγγραφα, εύκολη λεία σε κάθε είδους εκμετάλλευση και ήταν αυτοί που συνήθως κατέληγαν στα αστυνομικά τμήματα για προστατευτική φύλαξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουμε ήδη αυξήσει τη δυναμικότητα των θέσεων μακροχρόνιας φιλοξενίας κατά 40%, αύξηση που πρόκειται να αγγίξει το 85% τους επόμενους μήνες και είμαστε ακριβώς στη θέση να υλοποιούμε αυτόν τον νέο μηχανισμό, επειδή έχουμε ήδη αυξήσει τις θέσεις σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας.

Κλείσιμο
Υλοποιούμε παράλληλα Πρόγραμμα Εθελοντικής Μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων από την Ελλάδα σε άλλα κράτη, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με την υποστήριξη διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών. Ήδη έχουν αναχωρήσει φέτος 521 και εκκρεμεί να ταξιδέψουν άλλα 1036. Ως το Απρίλιο του 2021.

Τέλος, μειώσαμε κατακόρυφα τον αριθμό των ασυνόδευτων στα ΚΥΤ.

Από τον Μάρτιο ως τον Σεπτέμβριο απομακρύναμε όλα τα ασυνόδευτα ανήλικα από τα ΚΥΤ των νήσων και το Φυλάκιο, σύνολο 1752.

Να θυμίσω ότι, μετά την καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας, 411 ασυνόδευτα παιδιά μεταφέρθηκαν από το ΚΥΤ προς την ενδοχώρα.

Σήμερα, μετά τις αφίξεις των τελευταίων δύο μηνών, υπάρχουν 119 ασυνόδευτα ανήλικα συνολικά στα ΚΥΤ της χώρας και δρομολογείται η τοποθέτηση τους σε ξενώνες φιλοξενίας στην ενδοχώρα».

Ειδήσεις σήμερα: 

Στέλιος Πέτσας: Ενδεχομένως να αργήσει και άλλο η άρση των περιοριστικών μέτρων

Να μην κάνουν το εμβόλιο όσοι έχουν σοβαρές αλλεργίες, λένε οι Βρετανοί

«Μαύρος» Δεκέμβριος με 788 θανάτους - Γιατί αργούν τα αποτελέσματα του lockdown

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης