Πενήντα οκτώ απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας

Πενήντα οκτώ απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας

Ο «Γολγοθάς» 58 πρώην εργαζόμενων της Ένωσης Σητείας - Οι απολυμένοι καταγγέλλουν τη διοίκηση για συμφωνίες πίσω από την πλάτη τους προκειμένου να μην καταβληθούν τα δεδουλευμένα και οι αποζημιώσεις τους - Δεύτερη εξυγίανση για την άλλοτε κραταιά ΕΑΣ

eas_siteias
Ούτε δεδουλευμένα χρόνων, ούτε αποζημίωση απόλυσης ούτε προοπτική επαναπρόσληψης. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν 58 πρώην εργαζόμενοι της άλλοτε υποδειγματικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας στην Κρήτη. Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και χρόνια με την διοίκηση να επικαλείται τις οικονομικές δυσχέρειες που οδήγησαν την Ένωση στην χρεωκοπία για να μην τους καταβάλλει τα χρωστούμενα.


Με επιστολή τους οι απολυμένοι ζητούν εκτός τα δεδουλευμένα τους και την αποζημίωση απόλυσης άμεσα και όχι το «2040», όπως σημειώνουν, με τις περικοπές ύψους 80% στις δεδουλευμένες αποδοχές τους που προβλέπει η νέα συμφωνία «εξυγίανσης» στην οποία προχώρησε η Ένωση Σητείας χωρίς προηγουμένως να ενημερώσει τους 58 απολυμένους.

Τι αναφέρει η επιστολή των 58 απολυμένων


Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει «από το 2010, η Ένωση Σητείας αρχίζει να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και εκδηλώνει αδυναμία να καταβάλει κανονικά τη μισθοδοσία των εργαζομένων της. Κάποιοι μόνο εργαζόμενοι που επικαλούνται έντονα οικονομικά προβλήματα και πιέζουν, καταφέρνουν να αποσπούν, έναντι της συνολικής τους μισθοδοσίας, ποσά που δεν ξεπερνούν τα 100-200 ευρώ μηνιαία. Αυτή η κατάσταση συνεχίζεται μέχρι το τέλος του 2014 με αποτέλεσμα την συσσώρευση οφειλόμενων δεδουλευμένων σε όλους τους εργαζόμενους. Στις 31 Δεκεμβρίου 2014, ο Πρόεδρος του Δ.Σ ανακοινώνει την ομαδική απόλυση των 58 εργαζομένων και την επαναπρόσληψη 6 από αυτούς αλλά με μειωμένες αποδοχές, στα πλαίσια προγράμματος οικονομικής εξυγίανσης της εταιρείας βάσει του Ν. 4015/2011, το οποίο θα έμπαινε σε εφαρμογή. Στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων που ακολούθησε, ο Πρόεδρος του Δ.Σ της Ένωσης, υποσχέθηκε ότι μέσα σε 10 μέρες οι απολυμένοι θα έχουν εξοφληθεί» καταγγέλλουν οι πρώην εργαζόμενοι και το ερμηνεύουν σημειώνοντας: «Αυτό ήταν ένα τέχνασμα της Διοίκησης για να εξασφαλίσει τη συναίνεση την εργαζομένων και να προχωρήσει στην παράνομη ομαδική απόλυση 58 εργαζομένων. Μέχρι το τέλος του 2014, τα οφειλόμενα ποσά από την Ένωση προς τους εργαζόμενους (δεδουλευμένα και αποζημίωση απόλυσης), είχαν φθάσει τα 3.000.000 ευρώ», σημειώνουν.


Ήδη από το 2016 συνήφθη συμφωνία για αποπληρωμή των εργατικών απαιτήσεων την πενταετία 2020 – 2025. Οι εργαζόμενοι έκαναν υπομονή όλα αυτά τα χρόνια, εμπιστευόμενοι την Ένωση Σητείας. Λίγο πριν την έναρξη των δόσεων εξόφλησης, οι απολυμένοι διαπίστωσαν πως χωρίς καμιά ενημέρωση η Διοίκηση της Ένωσης κατέθεσε στις 30 Ιουλίου του 2020 αίτηση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Λασιθίου με την οποία ζητά από το Δικαστήριο να επικυρώσει νεα επαίσχυντη συμφωνία με την τράπεζα, η οποία προβλέπει περικοπή 80% και νέα παράταση αποπληρωμής των δεδουλευμένων έως το 2040.


Οι απαιτήσεις τους «κουρεύονται» κατά 80%

Όπως δηλώνουν οι εργαζόμενοι, χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έχει λάβει χώρα καμία περικοπή στις απαιτήσεις της πιστώτριας τράπεζας, αξίας πολλών εκατομμυρίων, μέρος των οποίων θα πληρωθούν εντόκως, ενώ οι δικές τους απαιτήσεις «κουρεύονται» κατά 80%.


Παράλληλα γνωστοποιούν μέσω της επιστολής τους ότι «λόγω του Lockdown που επιβλήθηκε η υπόθεση δεν έγινε δυνατό να συζητηθεί, αλλά η διοίκηση της Ένωσης δεν ολιγώρησε: Στις 25.11.2020 ζήτησαν από το δικαστήριο «πάγωμα» όλων των οφειλών έναντι της Ένωσης, δίνοντας μήνυμα στους εργαζόμενους ότι τα δεδουλευμένα τους, που τόσα χρόνια περιμένουν, δεν θα πληρωθούν…»


«Είναι ντροπή οι απλοί εργαζόμενοι να επωμίζονται τις αμαρτίες των διοικούντων, να στερούνται το 80% των δεδουλευμένων μισθών τους […] σε καμιά περίπτωση εξυγίανσης αγροτικού συνεταιρισμού δεν προβλέφθηκε περικοπή των δεδουλευμένων μισθών και μάλιστα κατά 80%!» καταλήγει η ανακοίνωση.



Ειδήσεις σήμερα:

Έκτακτη σύσκεψη με Τσιόδρα, Χρυσοχοϊδη, Χαρδαλιά και δημάρχους: Έξι περιοχές στο επίκεντρο της πανδημίας

FDA: 20 εκατ. Αμερικανοί μπορούν να λάβουν το εμβόλιο της Pfizer ως το τέλος του έτους

Φάουτσι: «Ασφαλώς και αποδέχτηκα την πρόταση Μπάιντεν» - Παραμένει επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της κυβέρνησης των ΗΠΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης