LIVE

Κορωνοϊός

Άρειος Πάγος για κακοποίηση ζώων: Συλλήψεις και αυτόφωρο για τους δράστες

dog_ar

Διαβάστε τι αναφέρει η αυστηρή εγκύκλιος του Αρείου Πάγου μετά τις πρόσφατες υποθέσεις σε Νίκαια και Χανιά - Ο Μάκης Βορίδης έχει προαναγγείλει ότι η κακοποίηση ζώων θα γίνει κακούργημα

Εγκύκλιο με την οποία ζητά να υπάρχουν συλλήψεις, αυτόφωρο και αυστηρή τήρηση του νόμου σε περιπτώσεις κακοποίησης και σκληρής συμπεριφοράς σε βάρος των ζώων έστειλε η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ολγα Σμυρλή.

Αφορμή αποτέλεσαν τα πρόσφατα κρούσματα βίας σε βάρος σκυλιών σε Νίκαια και Χανιά.

Η κυρία Σμυρλή στο κείμενο που εστάλη σε όλους τους εισαγγελείς της επικράτειας τονίζει την ανάγκη να υπάρχει άμεση εποπτεία για την τήρηση του νόμου σε κάθε περίπτωση κακοποίησης, σκληρής συμπεριφοράς απαξιωτικής αντιμετώπισης των ζώων, ζητώντας να κινείται η άμεσα αυτόφωρη διαδικασία.

Η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά ακόμα από τους εισαγγελείς να κινητοποιούν την αστυνομία για την τήρηση του νόμου και τη σύλληψη των δραστών σε περιπτώσεις κακοποίησης ζώων.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης έχει ανακοινώσει ότι το αδίκημα του βασανισμού ζώων θα γίνει κακούργημα με ποινές από 5 έως 10 χρόνια αντί για πλημμέλημα που ισχύει σήμερα.

Η εγκύκλιος έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ : Ζητήματα σχετικά με την προστασία των ζώων

Με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων μου, ως αρμόδιας για την εποπτεία και τον συντονισμό του έργου των υπεύθυνων Εισαγγελέων, σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος, προστασίας δημοσίων κτημάτων, ασφαλείας και υγιεινής των εργαζομένων και προστασίας ζώων, αλλά και με αφορμή του ότι σημειώνονται κατά καιρούς και πρόσφατα, πράξεις κακοποίησης και βασανισμού ζώων, σας υπενθυμίζω την τήρηση προηγούμενων σχετικών εγκυκλίων μας με αριθμ. 8/2013, 4/2014 και 2/2020 και σας επισημαίνω τα ακόλουθα :

Να επιμελείσθε για την τήρηση των διατάξεων του Ν. 4039/2012, όπως ισχύει, δίνοντας σχετικές παραγγελίες στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα, να εντείνουν τις ενέργειες τους και την προσοχή τους, για την διαπίστωση συμπεριφορών εκ μέρους των πολιτών, που εμπίπτουν στις διατάξεις του ως άνω νόμου, να επιλαμβάνονται άμεσα και να ενεργούν επειγόντως, όταν περιέρχονται σε αυτούς αναφορές, μηνύσεις, πληροφορίες .αναρτήσεις στο διαδίκτυο , καταγγελίες κ.λ.π., για παραβάσεις των διατάξεων του ως άνω νόμου και ιδιαιτέρως για περιπτώσεις βασανισμού και κακοποίησης ζώων και για περιπτώσεις μη τήρησης των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, που ορίζονται στο άρθρο 5 του ως άνω νόμου, και ειδικά που αφορούν την μη τήρηση των κανόνων ευζωίας του ζώου, όπως περιγράφονται στην περίπτωση β’ του άρθρου 1 του ως άνω νόμου.

Επίσης να παραγγείλετε στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα να σας ενημερώνουν, για τις διαπιστώσεις και τις ενέργειές τους και να ζητούν σε περίπτωση ανάγκης την συνδρομή σας.

Οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών θα πρέπει να ακολουθούν την αυτόφωρη διαδικασία (άρθρ.417 επ. Κ.Π.Δ.), εφόσον συντρέχουν οι όροι, όταν διαπιστώνονται παραβάσεις, που προβλέπονται στο άρθρο 16 του ως άνω νόμου, ειδικά περιπτώσεις βασανισμού, κακοποίησης, κακής και βάναυσης μεταχείρισης οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ' αυτού, ιδίως δηλητηρίαση, κρέμασμα, πνιγμός, κάψιμο, σύνθλιψη και ακρωτηριασμός.

Να επιστήσετε την προσοχή, στις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων της περιφέρειάς σας, για την τήρηση των υποχρεώσεών τους, για την περισυλλογή και διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς, όπως αυτές ειδικότερα ορίζονται στο άρθρο 9 του ως άνω νόμου.

Επίσης να θέτετε σε εφαρμογή τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις των παραγράφων 1, 2 του άρθρου 19 του ως άνω νόμου, σχετικά με την αρμοδιότητά σας, εφ’ όσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, δηλαδή κατόπιν εντολής σας, να αφαιρείται προσωρινά ή οριστικά το ζώο συντροφιάς ή ζώο άλλης κατηγορίας, από την κατοχή του παραβάτη των διατάξεων του άρθρου 5 παράγραφ. 1 περιπτώσεις α', β' και γ' και του άρθρου 16 του ίδιου νόμου και το ζώο να παραδίνεται στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων του αρμόδιου Δήμου ή σε ενδιαφερόμενη φιλοζωική εταιρεία ή σωματείο. Αν δε η μεταχείριση του ζώου είναι ιδιαίτερα σκληρή και βάναυση και προκάλεσε ιδιαίτερο πόνο ή φόβο στο ζώο, την οριστική αφαίρεση και με διάταξή σας, να απαγορεύετε την απόκτηση άλλου ζώου από τον παραβάτη. Εφόσον δε κρίνετε σκόπιμο, όταν επιλαμβάνεσθε δημοσιεύματος ή καταγγελίας, με επιτόπια αυτοψία, να διαπιστώνετε τις συνθήκες, που επικρατούν σε οποιοδήποτε καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς ή εκτροφείο και αν αυτές δεν είναι σύμφωνες με τα οριζόμενα στο άρθρο 9 του ως άνω νόμου και στις ειδικές διατάξεις, που διέπουν τη λειτουργία τους, με προσωρινή διάταξή σας, να καθορίζετε τα μέτρα που πρέπει να λάβει ο ιδιοκτήτης του καταφυγίου ή εκτροφείου και το χρονικό διάστημα εντός του οποίου πρέπει να συμμορφωθεί.

Επισημαίνεται δε η σημασία και η σοβαρότητα των ως άνω θεμάτων που αφορούν στην προστασία των ζώων και η ιδιαίτερη επιμέλεια των αρμοδίων αρχών, για την αποτροπή περιπτώσεων κακοποίησης και βασανισμού ζώων, δεδομένου ότι συνδέεται η εκδήλωση αυτών των φαινομένων άμεσα και με την γενικότερη εκδήλωση εγκληματικότητας, αφού η σχέση κακοποίησης ζώων ειδικά με την παιδική κακοποίηση και όχι μόνο, είναι γνωστή και τεκμηριωμένη, από αρκετά χρόνια. Ειδικά στις ΗΠΑ τα εγκλήματα κατά των ζώων διερευνούνται με μεγάλη προσοχή και χρησιμοποιούνται ως εργαλείο ανίχνευσης κακοποίησης παιδιών και άλλων ευάλωτων ατόμων. Εξάλλου τα σχετικά θέματα αναφέρθηκαν σε επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Κύκλος βίας - Παιδική κακοποίηση» που οργάνωσε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από κοινού με την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία στις 26 - 28 Σεπτεμβρίου 2017, στην οποία μεταξύ άλλων συμμετείχαν ανώτατοι Εισαγγελικοί Λειτουργοί και Αξιωματικοί της Αστυνομίας Πολιτειών των ΗΠΑ.

Τέλος να μας ενημερώνετε για παραβάσεις του ως άνω νόμου κατά τα παραπάνω αναφερόμενα και ιδιαίτερα για πράξεις κακοποίησης και βασανισμού ζώων στην περιφέρεια αρμοδιότητας σας και για τις ενέργειές σας.

Ειδήσεις σήμερα:

H Josephine έβαλε «φωτιά» στη σκηνή του J2US: Το όργανό μου είναι το κορμί μου

18 Οκτωβρίου 1981: Η πρώτη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές

Έτσι θα πάρουν τα αναδρομικά οι κληρονόμοι - Οι διευκρινίσεις από το υπ. Εργασίας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (83)

Καλά όλα αυτά...

Κ γω φιλόζωος είμαι κ συμφωνώ. Γι αυτά τα "καλά " σκυλάκια όμως που χαλάνε τον κόσμο από το γαβγισμα κ δεν αφήνουν σε ησυχία ολόκληρες γειτονιές προβλέπεται κάτι??

Όταν λοιπόν

νομοθέτης, πολιτικός, νομικός, νομοθετεί, αποδίδει εγκύκλιους και διατάξεις, στις οποίες έμμεσα ή άμεσα εμπλέκεται η ακεραιότητα της ζωής του Ανθρώπου και δεν συμπεριλαμβάνει αρχικά σε αυτούς(-ές) άρθρα, παραγράφους κλπ, στα οποία να αναφέρεται ότι πρωταρχικό μέλημα της πολιτείας και της δικαιοσύνης είναι η ζωή του Ανθρώπου, τότε αυτομάτως ούτος μηδενίζει την αξία της ανθρώπινης ζωής. Μηδενισμός της αξίας της ανθρώπινης ζωής από συγκεκριμένο άτομο καθιστά αυτομάτως αυτό ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ. Όχι εν δυνάμει εγκληματία αλλά ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ. Σε καμιά περίπτωση δεν αμφισβητείται η αξία της ζωής όλων των έμβυων όντων και δην αυτών συντροφιάς, όπου αυτό καταστρατηγείται να υπάρχει αυστηρή τιμωρία, αλλά προέχει η αξία της ανθρώπινης ζωής και αυτό πρέπει να αναφέρεται ανελλειπώς σε κάθε νομική διάταξη. Ο άνθρωπος έχει κάθε δικαίωμα να αμύνεται και να απωθεί σε οτιδήποτε ενδέχεται να προκαλέσει τον τραυματισμό του(ψυχικό ή σωματικό) ή την απώλεια της ζωής του. Ο μηδενισμός της αξίας της ανθρώπινης ζωής και η απάθεια της πολιτείας, δικαιοσύνης αλλά και πολιτών σε αυτό, καθιστά όλους μας εγκληματίες αιμοδιψείς με πρωτόγονα φονικά ένστικτα. Μας αρέσει το αίμα του ανθρώπου στου δρόμους, στην τηλεόραση, στους πολέμους. Είμαστε όλοι για φτύσιμο.

Ουστ ρε υποκριτές

Να υπήρχε τέτοια ευαισθησία για τα σκυλάκια που καταλήγουν χαλαλ στην επαρχία...... αλλά οι ψεύτο φιλόζωοι όλα έτοιμα τα θέλουν. Και βέβαια μην πειράξουμε τους επενδυτες

Καλοί μου άνθρωποι;;

Αν ένα "σκυλάκι" αρπάξει το παιδί μου στο πάρκο εγώ τι πρέπει να κάνω;; Να παρακολουθήσω ατάραχος τη σκηνή;; Εεεε ΟΧΙ θα το φάω ζωντανό..

γιαννος

μοδα ξενοφερτη ειναι θα περασει,αλλα η μποχα πως αντεχεται μεσα στα σπιτια τους . .

Μπόχα

Σε κάτι αργόσχολους που έχουν τα πιάτα στο νεροχύτη καμια δεκαρια μέρες να δείς τι κάνω!!

Μούντζα

Ναι μόδα ξενόφερτη τα κατοικίδια...από την εποχή του Οδυσσέα

Επώνυμος

Ρώτα κανένα σκύλο πως αντέχει την μποχα των χιπστεροκουλτουροαρηδων, εκεί να δεις...

Ελληνας αγροτης

Τι λες;ο βοριδης ειναι στο υπουργειο γεωργιας;

Γιατί δεν μου δημοσιεύσατε το σχόλιο

Που ζητούσα να μπεί και κανένας φόρος στους ιδιοκτήτες κατοικιδίων?? Τόσο σας..."χαλάει"?

...

Ας μπει πρώτα φόρος ηλιθιότητας, που θα φέρει περισσότερα έσοδα, και μετά το συζητάμε.

Φορος

Ενώ εσύ, είμαι σίγουρος οτι είσαι καθόλα νομιμος....Και πληρώνεις τους φόρους χωρίς να προσπαθείς να κρύψεις κάτι ε???

Μάρθα

Φιλόζωος είναι μόνον αυτός που ΔΕΝ ΤΑ ΤΡΩΕΙ τα ζώα. Δεν κατάλαβα δηλαδή, το μικρό αρνάκι ή το μικρό μοσχαράκι, που το θέλουμε και του γάλακτος, που το παίρνουν από τη μάνα του για σφαγή πριν καν προλάβει να φάει χορταράκι, δεν έχει δικαιώματα; Μόνον οι σκύλοι και οι γάτες έχουν;

Αστα ρε Μαρθα

Ο σκύλος μου κατάντησε χαλαλ στα δόντια των επενδυτών, αλλά δεν σε ειδα να διαδηλώνεις εναντίον τους.

Και τι θα ταΐσουν το σκύλο και τη γάτα ?

Με μαρούλια ? Δεν συμφέρει .........

ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ

ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΣΕ ΚΛΟΥΒΙΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΓΕΜΙΣΕΙ ΤΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΠΟΥ ΣΚΟΥΖΟΥΝ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΛΗ ΝΥΧΤΑ !

Ποσοστά σχολίων

Σύμφωνα με τα σχόλια το σκορ είναι 80-20. Μειοψηφία "φιλοζωων" που όμως επιβάλει την άποψη της στο 80%. Αν πεις πχ σε κάποιον γιατί ταιζεις δέκα σκυλιά έξω από την πόρτα μου, τα οποία κάνουν θόρυβο και βρωμιζουν θα σε πει ρατσιστή, χιτλερικό, Μουσολίνι, ψυχοπαθή δολοφονο και πολλά άλλα. Όχι ρε μεγάλε εγώ είμαι φυσιολογικός και εσύ είσαι βρωμιάρης. Ούτε αγαπάς περισσότερο τα ζώα από εμενα επειδή τους πετάς τα αποφάγια σου, το κάνεις γιατί είσαι αργοσχολος ή δεν έχεις κάπου αλλού να δώσεις την αγάπη σου.

Η λογοκριία αλλαζει τα δεδομένα

Έτσι γίνεται η πλύση εγκεφάλου

Σωστόςςςςς!!!!!!

Τα είπες ...ΟΛΑ!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης