LIVE

Κορωνοϊός

18 Οκτωβρίου 1981: Η πρώτη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές

andreas

Πρωτόπαππας και Σκανδαλίδης, δύο εμβληματικές προσωπικότητες του ΠΑΣΟΚ και της πολιτικής, θυμούνται την ιστορική μέρα και μιλούν στο protothema.gr

39 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την πρώτη νίκη του ΠΑΣΟΚ. Η πρώτη φορά Αριστερά στη χώρα καταγράφηκε στην ιστορία τότε, με τον Ανδρέα Παπανδρέου να κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 48,06% και 174 έδρες στη Βουλή.

Ήταν πράγματι ένα ραντεβού με την ιστορία, ήταν μια φορτισμένη ημέρα για τον ηγέτη και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, καθώς το 1944 την ίδια ημερομηνία ο πατέρας του, Γεώργιος Παπανδρέου, κατέφθανε στην Αθήνα για να αναλάβει ως πρωθυπουργός την ηγεσία της πρώτης ελεύθερης κυβέρνησης των Ελλήνων.

Το βράδυ από την κατοικία του στο Καστρί, ο Ανδρέας Παπανδρέου απηύθυνε στον ελληνικό λαό ένα φορτισμένο διάγγελμα.

«Ελληνίδες Έλληνες, απόψε κατέχομαι από βαθιά συγκίνηση. Είμαι πράγματι συγκινημένος για την μεγάλη εμπιστοσύνη που μου έχετε δείξει. Και έχω ταυτόχρονα το αίσθημα βαριάς ευθύνης, την οποία επωμίζομαι εγώ και οι συνεργάτες μου, για να πραγματώσουμε το έργο της Αλλαγής», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Δείτε το πρώτο διάγγελμα του Ανδρέα Παπανδρέου 

Διάγγελμα Ανδρέα Παπανδρέου μετά τη Νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981


Από την άλλη, ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών, Γεώργιος Ράλλης δεν κρύβει την πικρία του και αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, σημειώνει: «Ελπίζω οι Έλληνες να μην μετανοήσουν στο μέλλον για την σημερινή τους επιλογή». Την ίδια ώρα, ήδη οι δρόμοι είχαν γεμίσει από πλήθη που πανηγύριζαν.

O Ανδρέας Παπανδρέου, υπήρξε ένας χαρισματικός ηγέτης, ένας ενθουσιώδης ρήτορας αλλά κυρίως ένας μεγάλος μεταρρυθμιστής που συγκρούστηκε με παραδοσιακούς μηχανισμούς εξουσίας. Οι ξένοι ηγέτες, όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ, είχε πει πώς αν και δεν τον συμπαθούσε τον σεβόταν διότι ποτέ δεν έφυγε από Διάσκεψη Κορυφής της ΕΟΚ, χωρίς να πάρει κάτι για τη χώρα του, όπως χαρακτηριστικά είχε πει η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Στο protothema.gr μιλούν δύο εμβληματικές προσωπικότητες του ΠΑΣΟΚ που έζησαν τότε από κοντά τις ιστορικές στιγμές και συνεχίζουν να δίνουν τον αγώνα τους στην πολιτική έως και σήμερα.

Ο Χρήστος Πρωτόπαππας, τότε ήταν μόλις 25 ετών. Άνηκε στη νεολαία του ΠΑΣΟΚ και σήμερα είναι στενός συνεργάτης της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά. Μιλώντας στο protothema.gr θυμάται: «Δεν είχαμε εμπειρία. Όμως η κοσμοπλημμύρα, το πάθος στις προεκλογικές συγκεντρώσεις, η ανταπόκριση στις εξορμήσεις της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, μας γέμισαν αισιοδοξία. Την Κυριακή στο εκλογικό κέντρο, όταν μετρήσαμε τα ψηφοδέλτια δεν υπήρχε αμφιβολία. Η αλλαγή ήρθε! Βγήκα έξω. Ο λαός στους δρόμους, πανηγύρια, σημαίες, κόρνες από τα πρώτα αποτελέσματα. Αγκαλιές και φιλιά. Οι δρόμοι στο κέντρο έκλειναν από το πλήθος. Μια έκρηξη χαράς και συγκίνησης. Η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή, με το κεφάλι ψηλά, με δημοκρατία και ελευθερία

Στο εκλογικό κέντρο με τη γροθιά ψηλά και μια φωνή μαζί σου Αντρέα για μια Ελλάδα νέα. Οι εξελίξεις μας δικαίωσαν. Η Αλλαγή έγινε πράξη. Όμως, τα αισθήματα εκείνης της νύχτας σημάδεψαν την ζωή μας. Είμαστε περήφανοι για το ΠΑΣΟΚ μας».

Ο Κώστας Σκανδαλίδης, 28 ετών τότε και βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής σήμερα, μιλώντας επίσης στο protothema.gr σημειώνει: «Ξέραμε ότι θα νικήσουμε, δε μπορούσαμε να φανταστούμε το μέγεθος της νίκης. Ήταν σα να γιορτάζαμε την Ανάσταση. Ξεχυθήκαμε στους δρόμους. Ο Αντρέας, στο μπαλκόνι στο Καστρί, πλήθος από κάτω. Άνοιξε τα χέρια του να χαιρετήσει και εγώ ένιωσα ότι αγκαλιάζει όλη τη χώρα. Ήταν το τέλος εποχής και η αρχή μιας καινούργιας. Όλοι είχαμε λαχτάρα και πίστη στην αλλαγή».

Δείτε σχετικό βίντεο από τις εκλογές του 1981:

Εκλογές  18ης Οκτωβρίου 1981


Τα έργα ΠΑΣΟΚ

Στα πρώτα έργα και ημέρες της κυβέρνησης της “Αλλαγής” περιλαμβάνονται εκτεταμένες νομοθετικές παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις. Πράγματα που σήμερα θεωρεί δεδομένα η κοινωνία μας, τότε ήταν πρωτοπόρα κάποιες φορές ριζοσπαστικά και επαναστατικά.

Δίνεται προτεραιότητα στην Εθνική συμφιλίωση, με Αναγνώριση Εθνικής Αντίστασης, συνταξιοδότηση των αγωνιστών, στην παραχώρηση άδειας επιστροφής στην Ελλάδα στους πολιτικούς πρόσφυγες του Δημοκρατικού Στρατού. Παράλληλα, ξεκινά η ενοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας. Χωροφυλακή και Αστυνομία Πόλεων συγχωνεύτηκαν και δημιουργήθηκε η σημερινή Ελληνική Αστυνομία.

Η αναμόρφωση της Παιδείας με την ίδρυση των ΤΕΙ, θεσμοθετήθηκαν τα όργανα συνδιοικησης από φοιτητές και καθηγητές. Η Αναβάθμιση και ενίσχυση της Βασικής και Μέσης Εκπαίδευσης, επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γονέων και μαθητών στα σχολικά πράγματα, ενώ αντικατέστησε τον θεσμό του επιθεωρητή με αυτόν του Σχολικού Συμβούλου.

Νομιμοποιήθηκε ο πολιτικός γάμος, ενώ ο αναχρονιστικός θεσμός της «προίκας» που υποτιμούσε τη θέση της γυναίκας δίπλα στο σύζυγο της, σαν να είναι προϊόν συναλλαγής ο γάμος, καταργήθηκε. Η σύζυγος μπορούσε να διατηρήσει, αν ήθελε, το πατρικό της επώνυμο. Αναγνωρίστηκε το δικαίωμα στο συναινετικό διαζύγιο αλλά και τον περιορισμό των λόγων στον μη συναινετικό χωρισμό.

Αναγνωρίστηκαν νομικά δικαιώματα και υποχρεώσεις στους ανηλίκους και η πλήρης ενοποίηση των δικαιωμάτων των εκτός γάμου παιδιών με τα δικαιώματα των γεννημένων σε γάμο.

Η γενοκτονία των Ποντίων τότε αναγνωρίστηκε, από το Ελληνικό κράτος. Δυναμώνοντας την εθνική φωνή του τόπου. Κατόπιν εισήγησης του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία το 1994 και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».

Στα εργασιακά, μεταξύ άλλων, θεσμοθετήθηκε η σταδιακή αύξηση των συντάξεων, η επέκταση της πενθήμερης εργασίας, και η ετήσια άδεια τεσσάρων εβδομάδων. Ενώ, μεγάλη επένδυση και χρηματοδότηση δόθηκε στον Πολιτισμό, και ειδικότερα στα θέατρα και τους καλλιτέχνες.

Παράλληλα, ιδρύθηκε το ΕΣΥ. Μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις της εποχής, που σήμερα τη θεωρούμε δεδομένη τότε όμως, η Υγεία δεν ήταν. Σημειώνεται, ότι φέτος η 3η Σεπτεμβρίου από την προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, αφιερώθηκε στο ΕΣΥ, που αντιμετωπίζει φέτος τη μεγαλύτερη πρόκληση εν μέσω της πανδημίας που διανύουμε.

Δόθηκε επίσης, βάση σε θέματα περιβαλλοντικά. Όπως, για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης των αστικών κέντρων ιδρύεται το «δακτύλιο» της Αθήνας αλλά και οι μετρήσεις των ρύπων. Περιορίζεται μάλιστα η ίδρυση νέων βιομηχανιών στην Αττική.

Οι αλλαγές ήταν βαθύτερες και πιο ριζοσπαστικές στην επαρχία. Σχεδόν αμέσως μετά το 1981, η επαρχία απαλλάχτηκε οριστικά και αμετάκλητα από τον “φόβο του χωροφύλακα”, η θέση των γυναικών βελτιώθηκε, δημιουργήθηκαν πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία σε όλη τη χώρα με την ενεργό στήριξη της Μελίνας Μερκούρη. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έφερε για πρώτη φορά σύγχρονη ιατρική περίθαλψη σε πολλές απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ είναι η ραχοκοκαλιά του Κινήματος Αλλαγής. Είναι η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας, φιλοδοξεί και επιδιώκει να επιστρέψει ως πρωταγωνιστής στην πολιτική σκηνή.

Ειδήσεις σήμερα: 

Συννεφιά σήμερα, έρχεται κρύο από αύριο

Δεσμούς με το Ισλαμικό Κράτος είχε ο 18χρονος που αποκεφάλισε τον καθηγητή στη Γαλλία

Σεισμός 3,7 Ρίχτερ στη Σκιάθο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (148)

Αισχινης

Μυαλο δε βαλαμε το 81 θελαμε και δευτερη φορα.... πρωτη φορα αριστερα το 15......

νικ

οταν χρεωκοπει μια χωρα δεν χρειαζεται να περασουν 20 χρονια για να χρεωκοπισει και σε ενα χρονο αν κακοδιοικηθει χρεωκοπει....οποτε αυτο το παραμυθι δεν στεκει..κοιταξτε τα στοιχεια της τραπεζας της ελλαδος..τωρα για τους διορισμους τι να θυμηθω τον νομο παυλοπουλου που διορισε 200000 δ.υ ,εκανε την δημοτικη αστυνομια που δεν εχει κανενα λογω υπαρξης,που εδινε στα golden boys χιλιαδες ευρω τον χρονο.τον νομο για το ασεπ τον εκανε ο πεπονης μεχρι τοτε εμπαιναν τα δεξια βυσματα.Αν κανουμε μια ερευνα στο δημοσιο πιστευω οτι οι περισσοτεροι ειναι δεξιοι.....

Όταν δανείζεσαι με ομόλογα 10, 20 και 30 ετών, κάποτε πρέπει να εξοφληθούν

Το χρέος πενταπλασιάστηκε επί ΠΑΣΟΚ, από το 1981 ως το 1991. Οι ΔΥ πήγαν από σχεδόν 200.000 στο 1.000.000 ! Απλά μετά ήρθε κι ο λογαριασμός. Δεν μπορώ να το πω πιο απλά.

Φυσικά και είναι

Ψεμματα της Δεξιάς αυτά.Κοιταξε ρε την πορεία του χρέους και του αεπ από τα δελτία της ΤτΕ.Ψευτη.

Φιλόσοφος-Στατιστικολόγος

Πολλοί εδώ μέσα μετράνε το χρέος του ΠΑΣΟΚ με όρους "τράπουλας" και το συγκρίνουν με τις επόμενες κυβερνήσεις! Ακόμα μυαλό δεν βάλαμε μετά το "μεγάλο πατατράκ"!!! Κατ' αρχήν, δεν γνώριζε το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη πόσους δημοσίους υπαλλήλους ταΐζε κάθε μήνα! Αλλά το κακό έγινε καιρό πριν: η αποβιομηχάνιση της χώρας, οι μαζικοί διορισμοί δημοσίων υπαλλήλων, το σοσιαλιστικό κράτος με την κοινωνική πολιτική των δανεικών και αγύριστων, το φωτοτυπικό στον Χολαργό που έβγαζε πεντοχίλιαρα σαν χαρτοπετσέτες, ο υποσαχάριος πληθωρισμός, ήταν αρκετά για να πτωχεύσουμε μετά από 20 χρόνια. Μην σας φαίνεται παράξενο, και στην οικοδομή το ίδιο συμβαίνει: Τα σαθρά και ελλειπή θεμέλια σε μια οικοδομή, τα ανακαλύπτεις μετά περίπου από 20 χρόνια, στον πρώτο δυνατό σεισμό!

Περί ΕΣΥ

Το ΕΣΥ δεν ''έφτιαξε'' νοσοκομεία, απλά έκλεψε, κρατικοποίησε νοσοκομεία που ήταν ήδη κοινωφελή, με πρώτο και καλύτερο τον Ευαγγελισμό, που ανήκε σε κοινωφελές ίδρυμα της Εκκλησίας (ναι, η εκκλησία έχτισε και πλήρωνε τον Ευαγγελισμό). Βεβαίως με το που έγινε κρατικό το μεγαλύτερο τότε (1984) νοσοκομείο των Βαλκανίων, άρχισε ο κατήφορος, διορισμοί από τα πορτοπαράθυρα, με αποτέλεσμα στην χρεωκοπία του 2010 να διαπιστωθεί ότι το πρώην κορυφαίο νοσοκομείο είχε 50 μονίμους δημοσίους υπαλλήλους κηπουρούς χωρίς να έχει κήπο!!! Εν τω μεταξύ τα κλινοσκεπάσματα ήταν τα ίδια που είχαν βρει από το ίδρυμα, επί 30 χρόνια μόνο διορισμοί κηφήνων χωρίς αντικείμενο (κηπουρών χωρίς κήπο) και δεν είχαν καν αγοράσει καινούρια σεντόνια...

Το ορίτζιναλ κόμμα-συμμορία. Όλοι οι άλλοι είναι γατάκια

Ο σοσιαλισμός αποδείχτηκε χειρότερος κι από πόλεμο για την χώρα και το έθνος: - Πενταπλασιασμός του χρέους εν καιρώ ειρήνης! - Πενταπλασιασμός του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. - Διπλασιασμός των μισθών των ΔΥ, με τρομακτικά αποτελέσματα για τον προϋπολογισμό. - Λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων με εκατομμύρια συντάξεις σε κάθε πιθανό και απίθανο ψηφοφόρο χωρίς εισφορές (πρόωρες, ΟΓΑ, 15 έτη εργασίας με ανήλικα τέκνα, άγαμες θυγατέρες, ΔΕΚΟτζήδες, κλπ). Μόνο η τραγική μοίρα του ΝΑΤ αρκεί. - Πόδι της Τουρκίας στο Αιγαίο με το Νταβός. - Και βεβαίως ο Σημίτης με την πολιτογράφηση αλλοεθνών. ΠΑΣΟΚ, η ταφόπλακα της χώρας και του έθνους.

νικ

επι πασοκ ο ελληνας περασε καλα και ο ανδρεας εφτιαξε την μεσαια ταξη δινοντας αυξηση στους δ.υ και επιδοματα στους αγροτες αυξανοντας το δημοσιο χρεος αλλα ηταν σε επιπεδα διαχειρισιμα....εφτιαξε νοσοκομεια( ΕΣΥ) σχολεια ΗΤΑΝ η χρυση εποχη του 80.....το δημοσιο χρεος αυξηθηκε σε υπερβολικα μεγαλα επιπεδα απο το 2005 και μετα με το καραμανλη να διαλυει την χωρα με διπλασμο απο 180 σε 360 δισ και το ελλειμα ηταν 35 δισ και γι αυτο μπηκαμε στα μνημονια...

Mεσαία τάξη το δημόσιο;;;;;;

Δεν περιγράφω άλλο, τα είπες όλα μόνος σου. Τελικά οι πρασινοφρουροί ζουν ανάμεσά μας και ψηφίζουν και γράφουν στο ίντερνετ χωρίς ντροπή.

''Μας χρεωκόπησε αλλά είχε η χώρα αξιοπρέπεια'' λένε τώρα.

Βέβαια ξεχνάνε τα μισά. Την αξιοπρέπεια του 1987 ακολούθησε η ΗΤΤΑ του Νταβός, όπου η Ελλάδα αποδέχτηκε λόγο της Τουρκίας στο Αιγαίο. Αυτό δεν αμφισβητείται, αφού ο ίδιος ο Παπανδρέου ζήτησε συγγνώμη από το βήμα της βουλής: Μea culpa σημαίνει ''λάθος μου'' στα λατινικά. Κρίμα, γιατί ήταν άνθρωπος ικανός και χαρισματικός, αλλά χωρίς καθόλου ήθος και τελικά έκανε περισσότερη ζημιά από καλό.

ΜΠΑΜΠΗΣ

Η προπαγάνδα έκανε τέλεια την δουλειά της από τι βλέπω στα σχόλια. Ο Ανδρέας έδωσε στον κόσμο λεφτά, έκανε ένα σωρό προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, ήταν ηγέτης που αγαπούσε την πατρίδα του. Μα χρέωσε τις επόμενες γενιές θα πουν κάποιοι και εγώ απαντώ ότι όλες οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις με πρώτη και καλύτερη την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή χρέωσαν τον Ελληνικό λαό χωρίς όμως ο φτωχός να πάρει μία, μιά ζωή τα έτρωγε η παρασιτική ολιγαρχία και τα τελευταία χρόνια και οι λαθρομετανάστες, τώρα προοδευτικό θεωρείτε οι γάμοι των gay και η φράση η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες νεοναζιστικό παραλήρημα. Καθίστε λοιπόν ραγιάδες να σας πιάνουν τον πισινό για το καλό της ολιγαρχίας σε μία Ελλάδα γεμάτη λαθρομετανάστες και χωρίς αξιοπρέπεια.

Έφαγες καλά πρασινοφρουρέ.

Λίγη ντροπή, πήγατε το χρέος από 20% στο 120% και μετά λέτε ότι μας χρέωσαν κάτι ρακούν.

Και που τα βρήκε τα λεφτα

ΜΠΑΜΠΗ ΜΟΥ???

Ο Παπανδρέου ήταν μακράν ο καλύτερος

Όλοι πήραν σπίτι και εξοχικό από το 1682 ως το 1989. Το χρέος αυξήθηκε πολύ λίγο σε σχέση με το ΑΕΠ. Σε 8 χρόνια από το το 30% πήγε στο 55% . Στα 4 χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη 1989 -1993 και για 6 μήνες μαζί με τους μέντορες του Τσίπρα δηλαδή τον συνασπισμό της αριστεράς, το χρέος από τα 55% πήγε στο 105%. Αυτή είναι η αλήθεια. Τα νούμερα είναι διαθέσιμα στο internet . Δεξιοί ξυπνάτε

Και οι κυβερνήσεις στο ίντερνετ είναι ρε παραπληροφόρηση

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν 1991-93. Από 1989 ως 91 είχαμε διαδοχικές συμμαχικές κυβερνήσεις , αφού η ΝΔ με 45% δεν έβγαζε αυτοδυναμία, χάρη στους νόμους Λαλιώτη! Οικουμενική με αρχηγό Ζωλότα είχαμε, τα πάντα είχαμε, εκτός από κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μάλιστα, μια μέρα αυτής της τραγικής τριετίας δολοφονήθηκε από την 17Ν ο αρμόδιος της ΝΔ για την υπόθεση Κοσκωτά, ενώ πήγαινε στη βουλή να μιλήσει για την άρση ασυλίας του Ανδρέα. Λεγόταν Κώστας Μπακογιάννης και τον έφαγε ο Ξηρός, ο οποίος βεβαίως ΚΑΜΙΑ σχέση δεν είχε με Λαλιώτη και ΠΑΣΟΚ. Λίγη ντροπή δεν βλάπτει, αστοιχείωτε πρασινοφρουρέ.

Ε βέβαια

Είναι γνωστό ότι όλοι πήρανε τότε σπίτι και εξοχικό αφού μας ήρθε ο λογαριασμός εμάς σήμερα..

5Zalis

παπανδρεας(!) ηταν οκ, ακαδημαικα μόνο! μετα ειδε την ευκαιρια στην ελλάδα όπου εισηγαγε τον λαϊκισμό σε βιομηχανικο επιπεδο! λαϊκισμό που διαπαιδαγώγησε έναν λαό, ευεργέτησε μια γενιά και κατέστρεψε μια χώρα._

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης