LIVE

Κορωνοϊός

Πανεπιστήμια: Έρχονται «κοινά πτυχία» διαφορετικών τμημάτων - Τι αλλάζει στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση

xrwmart

Τα «κοινά πτυχία» θα θεσμοθετηθούν για πρώτη φορά στη χώρα και θα μπορούν να δίνονται από δύο διαφορετικά τμήματα πανεπιστημίων

Νέο «τοπίο» στα Πανεπιστήμια στοχεύει να δημιουργήσει το υπουργείο Παιδείας, με νέο νόμο-πλαίσιο που ετοιμάζει για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και σύντομα αναμένεται να δημοσιοποιήσει. Η πανδημία του κορωνοϊού πήγε πίσω τα σχέδια για την τριτοβάθμια, ωστόσο ο νέος νόμος θα καταρτιστεί σύντομα. Ένα από τα στοιχεία είναι και η δυνατότητα που θα δίνεται σε ένα τμήμα να παρέχει περισσότερα Προγράμματα Σπουδών σε συνεργασία με άλλα τμήματα είτε του ίδιου είτε άλλου Πανεπιστημίου.

Από τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου νόμου, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό για θέματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Βασίλη Διγαλάκη, ο οποίος μίλησε στο protothema.gr, τα Πανεπιστημιακά τμήματα θα μπορούν να οργανώνουν τμήματα με προγράμματα σπουδών που θα περιέχουν μαθήματα και από άλλα τμήματα. Τα «κοινά πτυχία» από τα προγράμματα διαφορετικών επιστημών, τα λεγόμενα «joint degrees», τα οποία θα θεσμοθετηθούν για πρώτη φορά στη χώρα, θα μπορούν να δίνονται από δύο διαφορετικά τμήματα πανεπιστημίων.

Ως παράδειγμα και μάλιστα επίκαιρο, ο υφυπουργός έφερε τη συνεργασία τμήματος Μαθηματικών με τμήμα Ιατρικής που θα οδηγούσε σε πτυχίο στο οποίο ο κάτοχος θα έχει γνώσεις για μαθηματικό μοντέλο επιδημιολογίας.

Επίσης το υπουργείο εξετάζει και τα διπλά πτυχία (dual degrees). Δηλαδή αναζητείται μοντέλο με βάση το οποίο οι φοιτητές μετά το τέλος των σπουδών τους θα μπορούν να έχουν πτυχίο από δύο ειδικότητες «στο πλαίσιο της διεπιστημονικότητας που υπάρχει».

Σύμφωνα με συζητήσεις που γίνονται χωρίς να έχουν καταλήξει ακόμα, ο φοιτητής που το επιθυμεί δηλώνει και το δεύτερο τμήμα στο οποίο επιθυμεί να σπουδάσει, το οποίο συνήθως κινείται μεταξύ ομοειδών σχολών, όπως αυτές προσδιορίζονται από σχετική λίστα. Οι φοιτητές παρακολουθούν τον κύκλο μαθημάτων που αντιστοιχεί στο τμήμα της σχολής που έχουν επιλέξει και θα εξετάζονται σε αυτά, ενώ παράλληλα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν και μία δεύτερη κατεύθυνση, με την προϋπόθεση ότι θα είναι συγγενής επιστημονικά με το αρχικό τμήμα εισαγωγής, προκειμένου να εξεταστούν και σε μία δεύτερη σειρά μαθημάτων, αποκτώντας στο τέλος το διπλό πτυχίο εφόσον εξεταστούν επιτυχώς σε όλα τα μαθήματα που θα καθοριστούν από το πανεπιστήμιο χωρίς να παρατείνεται ο κανονικός χρόνος σπουδών. Δηλαδή, για παράδειγμα, ένα φοιτητής θα μπορεί να σπουδάζει και να αποκτά πτυχίο Νομικής και Πολιτικών Επιστημών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τον καθορισμό από τα ΑΕΙ του αριθμού των εισακτέων στα Πανεπιστήμια τα οποία θα ορίζουν πλαφόν στη βαθμολογία των πρωτοετών φοιτητών σε μαθήματα αυξημένης βαρύτητας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες με τον ίδιο νόμο αναμένεται ότι θα οριστεί διπλό σύστημα διοίκησης των πανεπιστημίων από τη Σύγκλητο και Συμβούλια Προσωπικοτήτων.

Ειδήσεις σήμερα: 

Τραμπ: Από ιστό εμβρύου τα κύτταρα της «θεραπείας» για τον κορωνοϊό - Φάουτσι: Τα αντισώματα βοήθησαν

Ευτέρπη Κουτζαμάνη: Μου έστειλαν «μήνυμα» με σφαίρες όταν ανέλαβα την υπόθεση της Χρυσής Αυγής - Δεν φοβήθηκα ποτέ

Κτηνωδία στην Κρήτη: «Το έκανα για να ηρεμήσει» λέει ο άντρας που κακοποίησε τον σκύλο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (54)

οι πανεπιστημιακοί ως φυματίωση του κράτους

Το πρόβλημα είναι οι Έλληνες πανεπιστημιακοί - αυτή η ακαδημαϊκή χολέρα που ταλαιπωρεί την κοινωνία συσχετιζόμενη με χυδαία οικονομικά και κομματικά συμφέροντα. Τα περισσότερα Α.Ε.Ι πρέπει να κλείσουν διότι δεν εξυπηρετούν την έρευνα αλλά τα διάφορα αλισβερίσια μεταξύ απατεώνων ενώ αποδεικνύεται περίτρανα ότι έχουμε τα περισσότερα πανεπιστήμια σε σχέση με τον πληθυσμό μας παγκοσμίως. Όσο για τους Έλληνες φοιτητές αυτοί αποτελούν παγκόσμιο όνειδος τεμπελιάς και ηλιθιότητας: όλη μέρα φρέντο, πάρτι και γκόμενες...

Κ.

Καιρός ήταν.

Πρώην Κνίτης και νυν Ανταρσίας, θαυμαστής του Καρανίκα

Οχι στην εντατικοποίηση και στη καταπίεση των φοιτητών. Λεύτερη πρόσβαση στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το λαό και την εργατική τάξη. Τα πτυχία να τα δίνουν λαϊκά συμβούλια εργατών και αγροτών και όχι το καπιταλιστικό κατεστημένο...

@

Πολύ χιούμορ ρε παιδί μου. Σκάσαμε στα γέλια.

Νομοθετήστε ¨διευρυμένα φροντιστήρια"

έτσι και αλλιώς εκεί χτυπά η καρδιά της δευτεροβάθμιας/τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Να ανοίξουν και καμιά θέση εργασίας για τον κόσμο δίχως μέσο.

Ντι Α.

Ελλάδα: τελείωσες ΤΕΙ; = πανεπιστήμιο. Ελβετοί τελείωσες ελληνικό πανεπιστήμιο= ΤΕΙ. Καληνύχτα σας (και αλλάχτε όσους νόμους θέτεται νόμους εσείς....)

Μας πήρανε χαμπάρι....

Μόνο και μόνο που στην Ελλάδα όποιος πχ μηχανολόγος έχει κάνει 5 χρόνια σπουδές θεωρείται απο το κράτος ότι έχει μεταπτυχιακό, ένω για κάποιους προηγμένους λαούς - όπως λόγο χάρη τους Ελβετούς,θεωρείται αποφοιτος....ΤΕΙ τα λέει όλα νομίζω (για τα χάλια των Ελληνικών πανεπ.) .

...

Έχεις κάποιο παράδειγμα να μας δσεις σχετικά με ένα τμήμα 5ετούς φοίτησης το οποίο θεωρείται ΤΕΙ στο εξωτερικό; Διότι, βάσει χρόνων σπουδών και διδακτικών μονάδων, μάλλον το αντίθετο συμβαίνει και οι 5ετείς Ελληνικές προπτυχιακές σχολές θεωρούνται Master's στο εξωτερικό. Μίλα με δεδομένα.

Εσύ έχεις?

Εσύ έχεις να δώσεις κάποιο λόγο - εκτός του πελατειακού κράτους, γιατί πτυχία εξωτερικού 5ετους φοίτησης αναγνωρισμένα από ΔΟΑΤΑΠ ως ισότιμα και αντίστοιχα με τα ελληνικά δεν θεωρούνται master included ? Και θεωρούνται τα (ανύπαρκτα) ελληνικά?

Ντι αρν

Έλληνας Μηχανολόγος αριστούχος, απόφοιτος Χάρβαρντ με πέντε χρόνια σπουδές = ένα απλό πτυχίο - για το ελληνικό κράτος. Έλληνας Μηχανολόγος με πέντε χρόνια σπουδές από ελληνικό πανεπιστήμιο = Μηχανολόγος ΜΕ μεταπτυχιακό και μοριοδότηση σε ΑΣΕΠ- (μην χάσουμε το κελεπούρι!) Αυτά στο μπαχαλοελαδισταν του 2020. Και μετά μας φταίνε οι ξένοι....

epic

Ασε ρε που έγινες μηχανολόγος στο Harvard και έκανες αίτηση ΑΣΕΠ. Πήγαινε στον Μητσοτάκη να σου πεί πως θα έγινε διευθύνων σύμβουλος στα 30 του σε θυγρατρική κρατικά ελεγχόμενης τράπεζας εκτός ΑΣΕΠ. Και με πτυχίο κοινωνιολογίας όχι οικονομικών ή διοίκησης. Βγάζει μηχανολόγους το Harvard ομως ;

Σιγά

μη περιμένει ο απόφοιτος του Harvard την μοριοδότηση και το ΑΣΕΠ! Άσε που το Harvard δεν βγάζει μηχανολόγους και γενικά μηχανικούς.

Βεβαίως

και βγάζει!

Τρολ

Η κάλτσα της cheerleader για φέτος πρέπει να είναι μπλε... Του χρόνου έχει γίνει μελέτη ή θα πάμε σε σύσκεψη !!!

5 μήνες κατάληψη κάθε χρόνο, εδώ και δεκαετίες, αλλά το έτος δεν χάνεται ποτέ...

Προφανώς ήδη τα κρατικά ΑΕΙ έχουν επινοήσει και χρησιμοποιούν χρονομηχανές, το επίπεδο είναι πολύ υψηλό.

Αδικα

τα ζαλίζετε τα παιδιά ... να κάνουνε αίτηση και να λένε τι πτυχίο θέλει ο καθένας και μετά να τους τα στέλνετε με κούριερ σπίτι τους . Έτσι κι αλλιώς τα πτυχία στην Ελλάδα μόνο στο δημόσιο έχουν αξία .

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης