LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Εφιάλτης στο γηροκομείο «Αττική» - Νοσηλευτές νοσούσαν εδώ και δυο εβδομάδες!

xardaliart-stiordart

40 τα κρούσματα, δεν έχει εντοπιστεί ο ασθενής «0» - Το πρωί οι ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία αναφοράς - Οργισμένος ο Σωτήρης Τσιόδρας: Η Θεσσαλονίκη έμαθε το μάθημά της, η Αθήνα όχι

Το γηροκομείο «Αττική» στον Αγιο Παντελεήμονα είναι η νέα εστία κορωνοϊού στην οποία στρέφουν το βλέμμα τους οι αρχές. Ο «εφιάλτης» του κορωνοϊού στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων στοιχειώνει και τις ελληνικές αρχές, όπως τους αρμοδίους σε όλες τις χώρες, που είτε βίωσαν είτε επιχείρησαν να αντιμετωπίσουν τις εκατόμβες θυμάτων σε αυτές τις Μονάδες ιδίως την πρώτη φάση της επιδημίας.

O πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας έκανε λόγο για πολύ μεγάλη διασπορά του ιού στον οίκο ευγηρίας αποκαλύπτοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρνα τα 40. Υποστήριξε δε ότι κάποιοι νοσηλευτές φαίνεται από τους πρώτους έλεγχους να νοσούν εδώ και δυο εβδομάδες! Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί ποιος είναι ο ασθενής «0», δηλαδή το άτομο που διέσπειρε τον ιό στον οίκο ευγηρίας.

Βίντεο γηροκομείο

Το πρωί της Πέμπτης, μάλιστα, ξεκίνησε και η επιχείρηση μεταφοράς στα νοσοκομεία των θετικών στον κορωνοϊό από το γηροκομείο «Αττική» στον Άγιο Παντελεήμονα.
ast3
asth1
asth2

Οι ηλικιωμένοι έχουν μεταφερθεί στα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σισμανόγλειο», «Αττικόν» και «Ασκληπιείο».

Ασθενοφόρο

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας αμέσως μετά την επίσκεψή του χθες στον οίκο ευγηρίας στον Άγιο Παντελεήμονα χαρακτήρισε την κατάσταση ως εξαιρετικά σοβαρή και υπογράμμισε ότι και στο νέο συμβάν όπως και σε εκείνο που αφορούσε τη δομή στη Θεσσαλονίκη αποδίδεται σε εργαζόμενο. «Σε αυτές τις περιπτώσεις και σε αυτές τις δομές όπου δεν υπάρχει επισκεπτήριο συνήθως η διασπορά γίνεται από εργαζόμενο. Είναι καταστάσεις που δεν θέλουμε να τις βλέπουμε αλλά δυστυχώς τις βλέπουμε. Είναι πολύ δύσκολο να έχεις διασπορά κορωνοϊού σε τέτοιες δομές, σε αυτήν το 80% των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων είναι κατακεκλιμένα άτομα οπότε αντιλαμβάνεστε σε πόσο δύσκολη κατάσταση βρίσκονται και έχουν και συνοδά νοσήματα. Στη Θεσσαλονίκη το μάθημα μας το πήραμε, εδώ φαίνεται να το πήραμε. Βλέπουμε πως η Θεσσαλονίκη πάει καλά ενώ η Αθήνα όχι...» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

81286A9A 1BC5 4848 A46F 56D0126CE87A


Ο «εφιάλτης» του κορωνοϊού στα γηροκομεία

Ο απολογισμός από την επέλαση του κορωνοϊού στην κλινική «Ταξιάρχαι» στην Αττική τον περασμένο Απρίλιο και τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Αγία Κυριακή» στη Θεσσαλονίκη είναι βαρύς, και περιλαμβάνει δεκάδες θύματα.

Εχθές ο κορωνοϊός «εισέβαλε» σε μια ακόμη Μονάδα, στον Αγιο Παντελεήμονα Αττικής, όπου και εντοπίστηκαν τουλάχιστον 32 θετικοί άνθρωποι στον ιό, αυξάνοντας κατά πολύ την ανησυχία με δεδομένο ότι η θνητότητα στους ηλικιωμένους εξαιτίας της νόσου είναι ιδιαίτερα υψηλή. 

Η στιγμή που μπαίνουν στο γηροκομείο


Με αμείωτη ένταση κινείται το επιδημικό κύμα στη χώρα μας, σαρώνοντας περιοχές και αφήνοντας πίσω του ασθενείς και νεκρούς. Ο Σεπτέμβριος εξελίχθηκε σε έναν εξαιρετικά δύσκολο μήνα - είναι ενδεικτικό ότι στη διάρκεια του μήνα καταγράφηκαν 8.158 κρούσματα κορωνοϊού και 125 θάνατοι. Και αποδείχθηκε δύσκολος και απρόβλεπτος μέχρι και την τελευταία...ώρα δεδομένου ότι χθες αργά το βράδυ οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές επιχειρούσαν να διαχειριστούν εκτός από την αρνητική «πρωτιά» της Αττικής σε κρούσματα, την επιδημική εστία που «άναψε» σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Αθήνα αλλά και την έκρυθμη κατάσταση που ανέκυψε μετά από κηδεία σε πέντε οικισμούς στη Βοιωτία και την Εύβοια, όπου ενεργοποιήθηκε τοπικό lockdown. Με βάση τα μέχρι χθες στοιχεία, η μέση ηλικία των περιστατικών κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι τα 39 έτη, αλλά των θανάτων τα 78 χρόνια. Από το σύνολο των 391 ασθενών που έχουν χάσει τη ζωή τους, το 80,3% (314 ασθενείς) είναι ηλικίας 65 ετών και άνω.

Κρούσματα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα σε Μονάδες στο Μαρούσι, το Μοσχάτο, την «Εστία Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη καθώς και στην κλινική-κέντρο φιλοξενίας ηλικιωμένων «Ταξιάρχαι», αλλά και σε ένα ακόμη γηροκομείο στη Νέα Μάκρη κατά το πρώτο επιδημικό κύμα.

Οι Αρχές πραγματοποιούν... αγώνα δρόμου προκειμένου να μείνουν θωρακισμένες από επιδημία δομές φιλοξενίας και φροντίδας ηλικιωμένων. Kλιμάκια του ΕΟΔΥ, όπως και της Περιφέρειας Αττικής διενεργούν εκτεταμένους εργαστηριακούς ελέγχους. Σύμφωνα με όσα ανέφερε κατά την απογευματινή ενημέρωση της περασμένης Τρίτης ο κ. Χαρδαλιάς, από τις 31 Αυγούστου έως τις 20 Σεπτεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί 101 έλεγχοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Στο «κόκκινο» η Αττική

Οι ημερήσιες καταγραφές περιστατικών κορωνοϊού παραμένουν στο υψηλό επίπεδο των 300 και πλέον κρουσμάτων. Εχθές, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 354 κρούσματα, με την πλειονότητα όπως πάντα να είναι εγχώρια και να εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο. Τα εκατοντάδες κρούσματα στο λεκανοπέδιο κρατούν σε αμείωτη ένταση και τους αρμόδιους, οι οποίοι παρακολουθούν τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί και αξιολογούν την απόδοσή τους στον περιορισμό, έστω στη σταθεροποίηση, της επιδημίας.

Ειδικότερα, καταγράφηκαν 29 εισαγόμενα κρούσματα και 325 εγχώρια. Την αρνητική πρωτιά σε επίπεδο περιοχών διατήρησε και χθες -όπως όλο τον μήνα- η Αττική, η οποία μετρά 195 θετικά κρούσματα. Συνολικά μέσα στον Σεπτέμβριο στο λεκανοπέδιο καταγράφηκαν 4.091 κρούσματα κορωνοϊού.

Αξίζει να αναφερθεί πως από τα 195 χθεσινά κρούσματα στην Αττική τα 25 προέκυψαν στο πλαίσιο των στοχευμένων δειγματοληπτικών ελέγχων στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για τα rapid test που πραγματοποιούν οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ σε «κόκκινες» πλατείες και γειτονιές, όπου εντοπίζονται πολλοί αλλοδαποί και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως άστεγοι και ουσιοεξαρτημένοι.

Χθες, καταγράφηκε και το πρώτο κρούσμα στο μετρό, σημαίνοντας συναγερμό στη ΣΤΑΣΥ. Ο οδηγός απομονώθηκε όπως και τα άτομα του επαγγελματικού και οικογενειακού περιβάλλοντος του, ενώ όπως αναφέρθηκε από τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία δεν ήρθε σε επαφή με επιβάτες καθώς η δουλειά του είναι σε ειδική καμπίνα.

Σύσταση για...τοπικό lockdown σε οικισμούς στην Βοιωτία και την Εύβοια

Στο μεταξύ, και όπως ανακοίνωσε χθες βράδυ η Πολιτική Προστασία σε κλοιό προστατευτικών μέτρων βρίσκονται οι κάτοικοι πέντε οικισμών στην Εύβοια και τη Βοιωτία, μετά τον εντοπισμό 63χρονης ασθενούς με λοίμωξη Covid-19 η οποία είχε παρευρεθεί σε κηδεία. Μάλιστα, η γυναίκα νοσηλεύεται στο ΝΙΜΤΣ στην Αθήνα.

Σήμερα στις επίμαχες περιοχές θα βρίσκονται τέσσερις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων. Πρόκειται για τους οικισμούς του δήμου Θηβαίων Βοιωτίας και του δήμου Χακιδέων Ευβοίας:

● Μουρίκι, Πλατανάκια, Ύπατο και Λουτούφι του Δήμου Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και
● Λουκίσσια του Δήμου Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας,

Το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε αυστηρή σύσταση για πιστή τήρηση των εξής μέτρων αυτοπροστασίας (και μέχρι την ολοκλήρωση δειγματοληπτικών ελέγχων):

▪ Παραμονή εντός των οικιών και αποφυγή κάθε περιττής μετακίνησης.
▪ Χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς.
▪ Μη προσέλευση των μαθητών σε οποιαδήποτε σχολική μονάδα όλων των βαθμίδων και
▪ Μη μετακίνηση των εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα από τους οικισμούς αυτούς προς την εργασία τους, για την αποφυγή κινδύνου διασποράς και την προστασία των λοιπών εργαζομένων.

Κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους εργοδότες, οι οποίοι απασχολούν στις επιχειρήσεις τους κατοίκους των περιοχών αυτών, να αποδεχθούν τη μη προσέλευση των εργαζομένων, χωρίς καμία περαιτέρω επίπτωση.

Ειδήσεις σήμερα:

«Τρελός» ο καιρός: Αίθριος σήμερα, βροχές αύριο, ζέστη το Σαββατοκύριακο

Τροχαίο ατύχημα στη λεωφόρο Αμαλίας με τρεις τραυματίες

Τόνγκα: Σεισμός 6,4 βαθμών ανοικτά του αρχιπελάγους
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (73)

σύλληψη με αυτόφωρο τωρα

και παραπομπη για κακουργημα στους νοσηλευτες που νοσουν 2 εβδομαδες

Με ημίμετρα δεν σώζεται τίποτα !

Αν δεν γίνει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 8 το πρωί για ένα μήνα , δεν πρόκειται να γλυτώσει κανένας και τα κρούσματα και οι θάνατοι θα εκτοξευθούν στα ύψη ! Τα μέτρα που παίρνονται μέχρι ώρας είναι ΤΙΠΟΤΑ! Η θα προτιμηθεί η δημόσια Υγεία , ή η οικονομία ! Και τα δυο δεν γίνεται με τις παρούσες συνθήκες ......

Ψυχολόγος

Τα σχόλια των ψεκααμένων είναι δηλωτικά χαμηλής νοημοσύνης σε υπόβαθρο υποκείμενης ψυχικής ανισορροπίας ή νόσου. Αν μελετήσουμε τα σχόλια αυτός ο συνδυασμός φαίνεται ξεκάθαρα

ΑΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ, ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ!

ΑΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ, ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΑΚΙ ΤΟΥΣ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ «ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ». ΚΑΙ ΚΑΝΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ, ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ. ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥΣ! ΑΝΘΡΩΠΟΙ! ΕΛΕΟΣ!

Πάλι με την Αθήνα τα βάζει ο Τσιόδρας

Σταματήστε να ενοχοποιείτε τον λαό. Πείτε μας καλύτερα γιατί αλλάξατε γνώμη για τις μάσκες τόσο γρήγορα και που πήγε το ένζυμο που έχουν τα παιδιά που λέγατε ότι τα προστατεύει;; Είστε και εσείς ασυνεπής με τις απόψεις σας και τώρα κατηγορείτε και το λαό. Οι ηλικιωμένοι που έχουν κορονοϊό στο γηροκομείο φορούσαν μάσκες;; Αυτό να μας πείτε καλύτερα. Δημοσιεύστε το σχόλιο. Αλλιώς δεν έχει νόημα να τα γράφουμε

ΦΙΛΙΚΑ

εσύ έξυπνε στο σπίτι σου φοράς μάσκα; άσχετε .

Manos

Ασυμπτωματικοι και.οι παππουδες με τις γιαγιαδες...Ο ψευδοκορονωιος ειναι η αρχη των πειραματων για τον ελεγχο και την υπακοη των μαζων με εκτελεστη τα γνωστα και ετοιμα παντα να πιασουν δουλεια μμε,...Γραφτε τους ολους και ασχολειθειτε με τα πραγματικα προβληματα της 10ετους!! πτωχευσης της χωρας,που πηρε παραταση με ολο τον τραγελαφο και τις καραντινες

@

Ένας ασυμπτωματικός μπορεί να αρρωστήσει ακόμη και δύο εβδομάδες μετά από την μόλυνση. Αν δεν το έχεις καταλάβει αυτό τότε τί έχεις καταλάβει;

ΓΙΑΝΝΗΣ

Στα γηροκομεία πρέπει να επιβληθούν χοντρά πρόστιμα και να τους κάνουν συνεχεία ελέγχους ,,,το μόνο που ξέρουν είναι να τάζουν τρέλες παροχές γιατρούς ,διατροφή εξετάσεις και αμοιβή 1500 ευρώ το μηνά και τους παρατάνε στο έλεος του θεού τους ηλικιωμένους.

Ελλάδα η χώρα του τίποτα

Μυκονόοοοος!

all

ουτε για συνταγογράφηση δεν θα τον εμπιστευόμουν....και είναι δικαίωμά μου

Υπάρχει μαύρη εργασία στον Αγ. Παντελεήμονα ?

Φοβάμαι ότι σε τέτοιες μονάδες με κατάκοιτους ηλικιωμένους, θα υπάρχουν και "αόρατοι" εργαζόμενοι (ανασφάλιστοι) που δεν τηρούν κανένα μέτρο και δεν μπορούν να εντοπιστούν. Ίσως πίσω από την μεγάλη διασπορά του ιού στα γηροκομεία (σε όλη την Ευρώπη) να υπάρχει και αυτός ο παράγοντας.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης