LIVE

Κορωνοϊός

Αμβρόσιος κατά Μανώλη Δερμιτζάκη για την Θεία Κοινωνία: Είστε αγράμματος

dermitzakis

Φτάνει στο σημείο να πει στον καθηγητή: «Καθήστε στ' αυγά σας»

Ύβρεις και απρεπείς εκφράσεις από τον Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιος προκάλεσε η άποψη του καθηγητή Γενετικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη, ότι «προτού σταματήσουν οι οικονομικές δραστηριότητες και κλείσουν επιχειρήσεις θα πρέπει να σταματήσει η θεία κοινωνία».

Σε ανάρτησή του στο blog του ο κ. Αμβρόσιος φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίσει τον κ. Δερμιτζάκη «αγράμματο», «άθεο» και «άσχετο με την εκκλησία» προτρέποντας τον να «κάτσει στα αυγά του».

Το κείμενο του κ. Αμβρόσιου έχει ως εξής:

Ελλογιμώτατε κ. Καθηγητά,
Πολλήν αγανάκτησιν ησθάνθην εις τήν ψυχήν μου καθώς ανέγνωσα τις Δηλώσεις στον ΣΚΑΪ TV, τις αναφερόμενες στην μετάδοση της Θείας Κοινωνίας. Αποτολμήσατε και είπατε τα εξής φοβερά λόγια:

«Προτού σταματήσουν οι οικονομικές δραστηριότητες και κλείσουν επιχειρήσεις θα πρέπει να σταματήσει η θεία κοινωνία».

Σας ερωτώ, λοιπόν:

Με ποιό δικαίωμα αποφαίνεσθε επί θεμάτων, τα οποία εκφεύγουν της επιστημονικής αρμοδιότητός Σας;
Έχετε μίαν ζωντανή σχέση με την Εκκλησία;
Εκκλησιάζεσθε ανελλειπώς κάθε Κυριακή;
Διαθέτετε πνευματικόν Πατέρα;
Εξομολογείσθε κατά καιρούς;
Μεταλαμβάνετε συχνά των Αχράντων Μυστηρίων;
Μελετάτε την Καινή Διαθήκη;
Μελετάτε βιβλία πνευματικού περιεχομένου;
Προσεύχεσθε ανελλειπώς πρωΐ καί βράδυ;
ΑΣΦΑΛΩΣ, ΟΧΙ!

Είμαι βέβαιος γι' αυτό, χωρίς να Σας γνωρίζω! Επομένως, αν και Καθηγητής Πανεπιστημίου, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΘΕ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΞ ΕΠΟΨΕΩΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ-ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ! Πρέπει να είσθε ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΣΧΕΤΟΣ με την Εκκλησία! Ίσως-ίσως και αυτό το «ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΙΣ ΕΝΑ ΘΕΟΝ...» να μη το γνωρίζετε!

Και αυτά μεν ως προς την χριστιανική Σας ταυτότητα! Πρέπει όμως να είσθε ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΣΤΟΙΧΕΙΩΤΟΣ και από Κοινωνικής απόψεως!

Σας ερωτώ: Ποιά σχέση έχουν οι Επιχειρήσεις με την Εκκλησία; Η ημέρα της Εκκλησίας, δηλ. η ημέρα του Θεού, είναι η ΚΥΡΙΑΚΗ! Αλλά την ημέρα της Κυριακής τα καταστήματα, και άρα και οι επιχειρήσεις, είναι κλειστά! Τα δε εστιατόρια βέβαια δεν λειτουργούν από τις 7.00' έως τις 10.00' το πρωΐ, τήν ώρα δηλ που λειτουργούν οι Ναοί!

ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Φαίνεται, ότι ίσως είσθε ένας ΑΘΕΟΣ ή τουλάχιστον ένας ΑΣΧΕΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ! Γιατί, λοιπόν, ασχολείσθε με την Εκκλησία; Όπως αυτός που σημειώνει αυτές τις γραμμές, ως Μητροπολίτης, ΔΕΝ ΘΑ ΗΔΥΝΑΤΟ να ασχοληθεί με θέματα της ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ, κατά τον ίδιον τρόπον και Υμείς, ο Καθηγητής της Γενετικής, και όχι της ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ, δεν επιτρέπεται να ασχολείσθε με θέματα θεολογικά! «Καθήστε, λοιπόν, στ' αυγά Σας», ίνα κατά την λαϊκήν παροιμίαν εκφρασθώ!

Και επειδή αυθορμήτως επικαλέσθηκα την λαϊκή μούσα, ας μου επιτραπεί να επικαλεσθώ και την σοφία των αρχαίων προγόνων μας και να είπω πρός Υμας: Κύριε Καθηγητά «μή πέρα των πεδίλων»!!!!!

Επικαλούμαι το παράδειγμα του αρχαίου ζωγράφου καλλιτέχνη και σοφού Απελλή, ο οποίος, αφού ετοίμασε ένα καλλιτέχνημα, ένα ζωγραφικό πίνακα, προσκάλεσε έναν επαγγελματία της αγοράς, που έκανε σανδάλια, δηλ. ένα υποδηματοποιό της εποχής εκείνης, προκειμένου να του εκφράσει τη γνώμη του, ΕΑΝ ΤΑ ΣΑΝΔΑΛΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΑ ή ΟΧΙ!

Ο σανδαλοποιός, αφού εξέφρασε την γνώμη του για τα σανδάλια, άρχισε να εκφέρει γνώμην και για άλλα σημεία του ζωγραφικού πίνακος! Οπότε ο Απελλής του είπε την ιστορική εκείνη φράση: Σας παρακαλώ «“Άχρι πεδίλων και μέχρι σφυρών, ω βέλτιστε. Ου γαρ θέμις σοι πέραν τούτων χωρείν”, δηλαδή μέχρι τα σανδάλια και τις σφύρες, φίλε. Γιατί δεν σου επιτρέπεται να προχωρείς πέρα από αυτά.»!

Επισφραγίζοντας, λοιπόν, και ο ταλαίπωρος εγώ την προς Υμάς επιτιμητική αυτή αναφορά μου, επαναλαμβάνω τα λόγια του Απελλή: «Μη πέρα της Γενετικής, Θεολογικά ΑΓΡΑΜΜΑΤΕ Κύριε Καθηγητά!» Τα της Θείας Κοινωνίας κλπ. αφήστε τα εις ημάς.

Με εντιμότητα και τιμή

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+ Ο πρώην ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ

Ειδήσεις σήμερα:

Δημοσκόπηση ALCO: Στο 16,9% η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Απίστευτη δήλωση σε λεωφορείο: «Δεν πιστεύω στον κορωνοϊό, με προσβάλλει η χρήση μάσκας» - Βίντεο

Άλμα επί κοντώ: Ο εκπληκτικός Ντουπλάντις έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ του Μπούμπκα στον ανοιχτό στίβο!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (27)

Βιολογος

Ο κύριος Δερμιτζάκης δεν είναι ιατρός. Είναι βιολόγος. Ποτέ δεν έκανε ιατρική άσχετα αν αποκαλείται καθηγητής γενετικής σε περιορισμένο όμως ιατρικό υπόβαθρο...

Κώστας Γεωργίου

Πώς φαίνεται ότι όλοι εσείς οι μορφωμένοι του πανεπιστημίου να σας πειράζει η Θεία Κοινωνία.Ασχολειθειτε και με κάτι άλλο επιτέλους αλλά δεν μπορείτε και να θέλετε γιατί ο διάβολος σας κάνει ότι θέλει.Καλη μετάνοια να έχετε ποτέ δεν είναι αργά.

"θαρσει τ΄αληθές ου σφάλει ποτέ".

Καλά το Σύνταγμα μας δεν εγγυάται την ελεύθερη έκφραση και την δημοκρατική βούληση κάθε πολίτη; Καθήκον κάθε επιστήμονα να παρουσιάσει κοινωνικό έργο. Έχει το δικαίωμα ένας κληρικός να επιβάλει "φίμωτρο" σε έναν επιστήμονα; Αυτός δεν είναι φασισμός κόντρα στο Σύνταγμα; Βρεθήκαν ιερείς κρούσματα κορωνοϊού. Ο καθηγητής έχει στοιχεία, ξέρει τι λέει. Θεωρώ αξιοθαύμαστο τον καθηγητή που είχε το θάρρος να εκφράσει ελεύθερα και δημοκρατικά την άποψή του. Εδώ ισχύει το "θαρσει τ΄αληθές ου σφάλει ποτέ".

@

Το "κούνια που σε κούναγε" το ξέρεις;

kasi

κ. Δερμιτζάκη, η Θεία Κοινωνία είναι Σώμα και Αίμα του Χριστού. Εσεις είστε επιστήμων, κατανοώ και αντιλαμβάνομαι ότι δεν γνωρίζετε ή δεν πιστεύετε στα Μυστήρια της Εκκλησίας. Γνώριζα έναν ιερέα, ο οποίος κοινωνούσε τους φυματικούς και όλους τους ασθενείς στο νοσοκομείο "Σωτηρία" και μετά κατέλυε τη θεία Κοινωνία. Δεν αρρώστησε ποτέ από φυματίωση ούτε από καμμιά μεταδοτική ασθένεια.

Κωστας

Δεν γνώριζες κανέναν ιερέα που κοινωνούσε φυματικούς. Το χω ακούσει 1000 φορές αυτό το παραμύθι.

Torquemada

Καλα τα λεει ο σεβασμιοτατος, αντε με τον καθε γιατρο που θα μας πει που θα αρρωστησουμε και που οχι.

Κώστας

Θρησκεία εναντίον Επιστήμης! Έχει ξαναπαιχτεί το έργο, αλλά να το ξαναβλέπουμε στον 21ο αιώνα πάει πολύ! Τρισάθλιε χουντικέ, επιτέλους σώπα! Υ.Γ.: Όσοι υποστηρίζετε τις απόψεις του τράγου, προσβάλλετε το ανθρώπινο είδος. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Τάκης

Γιατί φοβάσαι τόσο τον Θεό Κωστάκη;

Δημήτρης

Αγαπητοί μου, έτσι είναι η κοινωνία και έτσι κυλούν τα πράγματα ανά τους αιώνες. Αν όλοι οι άνθρωποι ήταν εχέφρονες, τότε θα είχαμε απογειωθεί σε επικίνδυνο, ίσως, βαθμό. Θα υπάρχουν πάντα οι ¨Αμβρόσιοι" που θα λειτουργούν ως τροχοπέδη στην πρόοδο της ανθρωπότητας. Αν γίνουν πολλοί ή αν, έστω λίγοι, αποκτήσουν υπέρμετρη δύναμη, τότε ο κόσμος μπαίνει σε μεγάλες περιπέτειες και γυρίζει πίσω. Είναι σαν τα ζιζάνια σε έναν κήπο. Το θέμα είναι να τους περιορίζουμε όσο μπορούμε τη παρεμβατικότητα και να μην αφήνουμε να δηλητηριάζουν το σύνολο. Επειδή όμως μας αρέσει κατα βάθος η αιρετική ή και η βλακώδης άποψη, αφού σπάει την ανία μας, τους δίνουμε εύκολα βήμα για να κάνουμε χάζι, μη καταλαβαίνοντας ότι σκάβουμε το λάκκο μας και υποθηκεύουμε το μέλλον των παιδιών μας. Μας χρειάζονται και οι γραφικοί, μόνο, όμως, για να μας διασκεδάζουν και όχι να διαμορφώνουν κλίμα.

Ο Οπαδός του Μεσαίωνα

Ο Αμβρόσιος παραμένει σταθερά αναχρονιστικός και αρνητικός σε οποιοδήποτε βήμα προόδου. Θεωρεί ότι είναι φωτεινός παντογνώστης που έχει πάντα δίκιο και αντιτίθεται σε οτιδήποτε διαφέρει από τη θεωρία του. Συμβάλει η φασιστική νοοτροπία του και η γεροντική αρτηριοσκλήρωση. Άραγε έχει νοιώσει πραγματικά την αγάπη του Χριστού? Γιατί πρέπει να ασχολούνται μαζί του τα MME? Αφήστε τον στην αφάνεια του, δεν έχει να προσφέρει κάτι στις μελλοντικές γενιές.

Βασίλης

Γιατί βάζεις αγγλικό ερωτηματικό αντί για ελληνικο; Έχεις πάρει κι εσύ το λοουερ;

λεων

Σεβασμιε Γεροντα ο κωρονοιος ειναι σωματιδιο του Θεου, της Δημιουργιας που προκαλει θανατους επι δικαιων και αδικων...Γιατι ο καθηγητης να μην προσπαθει να σωσει ακομη και σενα που κατα τεκμηριο εισαι Χριστιανος, αλλα οπως προειπα το σωματιδιο του θεου προσβαλλει και Χριστιανους -ποσοι Ελληνες Χριστιανοι ανηλθαν στους Ουρανους- με θεικη τελειοτητα. Ο Χριστιανισμος δεν ειναι μαγαζι να χασει τους πελατες του,ειναι θεωρηση της ΖΩΗΣ.Και επειδη και εγω ειμαι Χριστιανος επετρεψε μου να προσπαθω ακομη και με την μασκα να παραμεινω κυτταρο του Σωματος του Θεου για οσο μπορω περισσοτερο αποφευγοντας ακομη και την μεταληψη οσο διαρκει η παρουσια του σωματιδιου του Θεου...

Δεν

Είσαι χριστιανός εάν πιστεύεις ότι το αίμα κ το σώμα του κυρίου θα σου περάσει οποιαδήποτε ασθενεια

Cado

Σεβασμιώτατε (τρόπος του λέγειν) είσθε Νούμερο!

@Κάδο

Ημιμαθή (στην κυριολεξία), έχεις πολλα θεματάκια!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης