Κορωνοϊός: Πλησιάζει το lockdown στην Αττική - Τι λένε οι ειδικοί

«Το βλέπω πιθανό το lockdown» λέει ο Σύψας στον ΘΕΜΑ 104,6 - Για «15 μέρες lockdown» κάνει λόγο η Παγώνη - «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τον Δεκέμβριο θα δούμε 800-1.000 κρούσματα ημερησίως» υπογραμμίζει ο Δερμιτζάκης

minima-art
Εναγωνίως περιμένουν οι ειδικοί να δουν αν τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τον κορωνοϊό θα έχουν αποτέλεσμα και αν τελικά θα δούμε σημαντική μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων που τις τελευταίες μέρες αγγίζει ή ξεπερνά τα 300.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που τάσσονται υπέρ του τοπικού lockdown στην Αττική, που είναι άλλωστε και η περιοχή στην οποία εντοπίζονται και τα περισσότερα κρούσματα.

Σύψας: Το βλέπω πιθανό το lockdown στην Αττική

«Το βλέπω πιθανό το lockdown την Αττική, άλλα ελπίζω να προλάβουμε την επιδείνωση της επιδημίας», δήλωσε στον «Θέμα 104,6» την Παρασκευή ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

«Μιλάμε για τοπικά lockdown περιορισμένης διάρκειας. Ατυχώς θα πρέπει να γίνει σε όλη την Αττική γιατί οι δήμοι είναι πολύ κοντά ο ένας στον άλλο», εξήγησε ο κ. Σύψας.

Όσον αφορά το εμβόλιο εκτίμησε ότι «στο καλύτερο σενάριο θα έχουμε κάποιες δόσεις στις αρχές του νέου έτους».

«Αρχικά θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί που σημαίνει ότι με την επιδημία θα ζήσουμε τουλάχιστον μέχρι το επόμενο καλοκαίρι» συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τους κανόνες προστασίας ο κ. Σύψας είπε ότι 
«ο πρώτος κανόνας είναι να απέχουμε 2 μέτρα από τον άλλο και ακολουθεί η μάσκα. Εάν τους ακολουθήσουμε είμαστε πρώτα εμείς ασφαλείς».

«Ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσα από σταγονίδια και πολύ λιγότερο από τις επιφάνειες. Γι' αυτό πρέπει να απολυμαίνουμε τα χέρια μας», πρόσθεσε.

Παγώνη: Είναι λογικό να έχουμε 15 μέρες lockdown στην Αττική

«Είναι λογικό να έχουμε 15 μέρες lockdown στην Αττική» ανέφερε μεταξύ άλλων η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ στην εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στην εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊου «με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, εννοείται το lockdown στην Αττική».

Μάλιστα η ίδια ανέφερε πως πρέπει να επιστρέψουν και τα SMS ενώ τόνισε πως είναι καθοριστικής σημασίας οι επόμενες 7 ημέρες.

Όπως σημείωσε αυτό θα καθοριστεί από τρείς παράγοντες: Τον αριθμό των κρουσμάτων, τον αριθμό νοσηλευομένων και τον αριθμό διασωληνωμένων.

Αν αυτοί οι 3 παράμετροι συνεχίσουν να ανεβαίνουν τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και λογικό είναι να ληφθούν άμεσα μέτρα, πρόσθεσε. Η ίδια υπενθύμισε ότι τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσουν και οι γρίπες. 

Σχέδιο για να προστεθούν 3 νέα μεγάλα νοσοκομεία στην μάχη του κορωνοϊου

Η κα Παγώνη επεσήμανε πως οικονομικά δεν αντέχουμε νέο lockdown αλλά προηγείται η υγεία για να αποφύγουμε εικόνες Ιταλίας, Αγγλίας κλπ, ενώ τόνισε πως επειδή τα πράγματα δεν είναι καλά, υπάρχει σχέδιο να μπουν τρία νέα μεγάλα νοσοκομεία (το Γεννηματά, το Λαϊκό και το Ιπποκράτειο) για να βοηθήσουν τα υπόλοιπα σε σχέση με τον κορωνοϊο και άλλα 40 κρεβάτια ΜΕΘ.

Η ίδια υπογράμμισε ότι χαλαρώσαμε όλοι και ότι τα λεωφορεία είναι εστίες υπερμετάδοσης.

Επιπλέον ανέφερε πως ταξιδιώτες που γύρισαν από περιοχές υψηλού κινδύνου δεν τήρησαν καραντίνα στην επιστροφή και αυτό προκάλεσε μεταξύ άλλων και τον σημερινό τριψήφιο αριθμό. 

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, η ίδια υπογράμμισε πως πρώτη βδομάδα δεν πήγε καλά η ιστορία. «Κατά την άποψη μου οι καθηγητές και οι δάσκαλοι θα έπρεπε να κάνουν το τεστ πριν πάνε, επειδή είναι και μεγαλύτερης ηλικίας» δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, σημείωσε πως όποιος έχει αδιαθεσία ή πυρετό μένει στο σπίτι του.  

Δερμιτζάκης: «Δεν είναι καλή ιδέα το lockdown»

«Δεν είναι καλή ιδέα. Πρέπει να εξαντλήσουμε και να βρούμε το συνδυασμό άλλων μέτρων, πριν φτάσουμε εκεί. Να κρατήσουμε τη λύση αυτή για αργότερα. Ο χειμώνας θα είναι πιο δύσκολος. Αν χρειαζόμαστε lockdown για να κρατήσουμε τα κρούσματα χαμηλά, έχουμε πρόβλημα. Γιατί δεν είναι βιώσιμη λύση. Αν κάνουμε lockdown τώρα θα ξανά κάνουμε και τον Δεκέμβριο. Δεν είναι βιώσιμος τρόπος διαχείρισης αυτός» τόνισε ο καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης μιλώντας στο MEGA.

Βέβαια, υπογράμμισε, πως αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, πιθανότατα αν επιβληθεί lockdown.

Σχετικά με την εκθετική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, σημείωσε, πως αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, τον Δεκέμβριο θα έχουμε 800-1000 κρούσματα ημερησίως.

«Γιατί το χειμώνα θα είναι πολύ περισσότερες μεταδόσεις λόγω του ότι θα είμαστε σε κλειστούς χώρους» πρόσθεσε.

«Έχουμε πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Είμαστε σε κρίσιμη κατάσταση. Και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η εποχική γρίπη» επισήμανε.

Για το ενδεχόμενο επιβολής lockwdown από τα μεσάνυχτα μέχρι το πρωί, υποστήριξε ότι θα μπορούσε να είναι ένα μέτρο, προκρίνοντας ωστόσο τη χρήση μάσκας.

«Το πιο λογικό μέτρο θα έπρεπε να είναι μάσκες παντού. Μέτρο πιο εύκολο να εφαρμοστεί από το να πούμε στο κόσμο μπες μέσα από τις 22:00 το βράδυ» είπε.



Ειδήσεις σήμερα: 

«Κυκλώνας» νέων μέτρων πάνω από την Αττική λόγω κορωνοϊού - Σε πορτοκαλί συναγερμό το λεκανοπέδιο

Βίντεο: Ιδιοκτήτης καταστήματος στη Ζάκυνθο «λυγίζει» από το μέγεθος της καταστροφής

Βίντεο: Πήραν τις σανίδες τους και βγήκαν για σερφ στη Λευκάδα ενώ το νησί πλήττεται από τον «Ιανό»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης