LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Σε κλοιό η Αττική - Εφιαλτικά σενάρια με την αύξηση των κρουσμάτων και τις γεμάτες εντατικές

maskes-main3

Μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες επιβεβαιώθηκαν 1.161 κρούσματα σε όλη τη χώρα - 359 σήμερα, εκ των οποίων τα 212 στην Αττική - Δύο νέοι θάνατοι τις τελευταίες ώρες μετά τους 9 που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ- Αγώνας δρόμου για την ενίσχυση του συστήματος υγείας με κλίνες εντατικών, ενώ στην Αττική χθες η πληρότητα βρισκόταν στο 70%

Εφιαλτικό σκηνικό δημιουργεί η καθημερινή, σχεδόν, αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε όλη τη χώρα, με την Αττική να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη Δευτέρα έως σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 1.161 κρούσματα, εκ των οποίων τα 212 στην πρωτεύουσα. Παράλληλα, σήμερα ανακοινώθηκαν 9 θάνατοι, στους οποίους, όμως, προστέθηκαν έως τις 20.30 σήμερα, άλλοι δύο.

Πριν συμπληρωθεί μια εβδομάδα από το άνοιγμα των σχολείων, σχολικές μονάδες έχουν κλείσει λόγω κρουσμάτων, ενώ σε κατάσταση ασφυξίας μπαίνουν μέρα με τη μέρα οι μονάδες εντατικής θεραπείας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας το 70% των εντατικών στην Αττική είναι ήδη γεμάτες, ενώ το ποσοστό πληρότητας για το συνολο της χώρας ήταν στο 37,5%.

Ηδη, οι αρμόδιες υπηρεσίες τρέχουν να προλάβουν ώστε να αυξηθεί περαιτέρω ο αριθμός των εντατικών, με 40 επιπλέον κλίνες να προετοιμάζονται για την Αττική εντός των επόμενων ημερών. ο σχέδιο που ενεργοποιείται περιλαμβάνει τις εξής επιπλέον κλίνες: 12 στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», 12 στο ΓΝ Ασκληπιείο Βούλας, 6 στο ΠΓΝ «Αττικόν», 4 στα στρατιωτικά Νοσοκομεία της Αττικής και 6 στο ΓΝ Χαλκίδας.

Ωστόσο, η χώρα έχει μπει σε μια νέα, αχαρτογράφητη περιοχή της επιδημίας του κορωνοϊού SARS-CοV-2 για μία ακόμη φορά η χώρα μας. Το άνοιγμα των σχολείων σηματοδοτεί τη λήξη μιας χωρίς αμφιβολία πρωτόγνωρης θερινής περιόδου και την απαρχή μιας δύσκολης όσο και απρόβλεπτης φθινοπωρινής και χειμερινής περιόδου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το καλό σενάριο για την εξέλιξη της επιδημίας είναι να εκδηλώνονται αλλεπάλληλα κύματα μικρής ή μέτριας έντασης μέχρι και την ερχόμενη άνοιξη. Το αρνητικό, να ενσκήψει δυνατό και με απρόβλεπτη ένταση το επόμενο, το τρίτο, σαρωτικό κύμα μέχρι τον Νοέμβριο.

Και στα δύο σενάρια αστάθμητος παράγοντας θεωρείται η εποχική γρίπη, ενώ κρίσιμες θεωρούνται και άλλες παράμετροι όπως η ηλικιακή ομάδα που θα είναι «επικεφαλής» και θα οδηγεί την πορεία των μεταδόσεων και η συχνότητα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των συρροών θετικών κρουσμάτων, δηλαδή των επιδημικών εστιών που θα ανακύπτουν. Στην Ελλάδα οι αρμόδιοι ανησυχούν γνωρίζοντας ότι μια «δύσκολη» περίοδος εποχικής γρίπης θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερκορεσμό τα ήδη επιβαρυμένα τμήματα επειγόντων περιστατικών και ΜΕΘ. Η παραγγελία και δέσμευση 4 εκατομμυρίων δόσεων αντιγριπικού εμβολίου που έχει γίνει από το υπουργείο Υγείας θεωρείται πως θα ενισχύσει το αντιγριπικό μέτωπο στη χώρα μας.

Νέα αύξηση των κρουσμάτων - 359 στο σύνολο, τα 212 στην Αττική


Νωρίτερα σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε  359 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 21 συνδέονται με γνωστές συρροές και 36 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 14400, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες. 2500 (17.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6070 (42.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
krousmata_2

Από τα 322 εγχώρια κρούσματα, τα 21 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Αναλυτικότερα:

- 36 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 1 κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
- 212 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 9 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου, συνδεόμενα με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου. εκ των οποίων 5 συνδέονται με το ΚΥΤ Μόριας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου
- 16 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
xartis

69 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 21 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 178 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
ilikia

Επίσης, έχουμε 9 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 325 θανάτους συνολικά στη χώρα. 121 (37.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
thanatoi

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 1170292 κλινικά δείγματα.
deigmata

Ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στην Αττική επιβεβαιώνει την επιβαρυμένη επιδημιολογική της εικόνα και προμηνύει νέα μέτρα.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο Mega, δήλωσε ότι εικόνα της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας το τελευταίο διάστημα αναγκάζει τους επιστήμονες να αναζητούν άλλες λύσεις, πέραν εκείνων που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή.

«Με ανησυχεί η Αττική και η εικόνα της και για τον λόγο αυτό προετοιμαζόμαστε» είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι «όσο επιδεινώνονται τα δεδομένα και οι δείκτες, αυτό δείχνει ότι μπορεί να χρειαστούν και άλλα μέτρα. Υπάρχει πίεση και χειροτερεύουν τα πράγματα στην Αττική και γι’ αυτό θα χρειαστούν μέτρα».

Σημειώνεται ότι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο από την εξέλιξη της πανδημίας.

«Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Είναι μπροστά μας, είναι δυναμικό και εξελίσσεται» είπε χαρακτηριστικά, ενώ ερωτηθείς για ένα νέο lockdown απάντησε: «Δεν αποκλείουμε τίποτα, έχουμε πει ότι δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής και ότι αυτό είναι το πρώτο μας μέλημα».

Ειδήσεις σήμερα:

Αστυνομική επιχείρηση στη Λέσβο για τη μεταφορά των μεταναστών στο Καρά Τεπέ - Δείτε βίντεο

Κακοκαιρία «Ιανός»: Τα τέσσερα σενάρια για την πορεία της καταιγίδας

Γιώργος Μαυρίδης: Μας είχαν σε ένα κελί στο Μεξικό χωρίς νερό και φαγητό - Δείτε βίντεο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (38)

Κοροϊδια χωρις τελος

Τοσον καιρο γιατι δεν γινοταν "αγωνας δρομου" για τις Μεθ; μηπως γιατι διαφημιζαμε μια δηθεν "καθαρη απο ιο" χωρα;

σαν τα κοτσύφια

Ρε όσες μάσκες και να φορέσετε, όσα χέρια και να πλύνετε, και μέσα να καθήσετε, εδώ σού λέει κολλάει και με το βλέμμα. Ολος ο πλανήτης θα νοσήσει και καμία εντατική δεν θα φτάσει. Οπότε μη σπρώχνεστε. Περιμένετε τη σειρά σας. Αν πρώτα δεν έχετε πεθάνει από τον φόβο σας.

Δεξιος

SOS!!! ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ!!! LOCKDOWN ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΟΠΟΥ ΓΥΡΝΑΝΕ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΥΛΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ!!! ΕΧΕΤΕ ΑΡΓΗΣΕΙ ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΑ, (οσονουπω, εγκληματικα)!!! ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΜΙΛΑΝΟ!!! (μην το κοβεις το σχολιο)

#

ΔΕ ΣΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ " ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ (ΔΗΜΟΣΙΟΥ) ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ". ΓΙΑΤΙ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ? ΟΛΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ? ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ? ΑΛΛΑ ΜΗ ΦΟΒΑΣΤΕ, ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ ΝΑ ΣΑΣ ΣΩΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ ΟΛΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΠΕΝΔΥΕΤΕ , ΧΑΧΑΧΑΧΑ !

Νησιώτης

Το πρόβλημα είναι και ήταν από την αρχή στην Αττική. Εκει υπάρχει συνωστισμός, συνεχείς επαφές με αγνώστους, ΜΜΜ και κυρίως μετρό, μετανάστες και Αλβανοί που έφεραν ξανά τον ιό όταν άνοιξαν τα σύνορα. Σε όλο τον κόσμο η πανδημία χτυπά κυρίως τις μεγαλουπόλεις. Το καλοκαίρι η Αθήνα άδειασε για αυτό και ήταν πίσω στα κρούσματα, τα παιδιά έφεραν τον ιο στα νησιά και φεύγοντας τον πήραν πάλι μαζί τους, Στην επαρχία τα μέτρα απέδωσαν αλλά δυστυχώς με τόσους ψεκασμένους που κυκλοφορούν στην πρωτεύουσα, με λεωφορεία που δεν μπορούν να αυξηθούν σε αριθμό και χωρίς ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ το Lock Down εκεί φαντάζει η μόνη λύση. Τουλάχιστον να το γλιτώσουμε στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Νησιωτη της Πειραιως

Το προβλημα ηταν και ειναι ότι οι αΧριστοι μας ελεγαν ψεματα για τα κρουσματα και για τη διασπρα του ιου. Και ακομη μας λενε. Η μασκα δεν προκειται να κανει τιποτε, μαλλον θα επιδεινωσει το προβλημα.

Με τόσες λίγες ΜΕΘ

Θα πας σε πόλεμο με τη τουρκια μητσοτακη; Τοσο ανεπαρκης και άχρηστος μνημονιακος !

Παει

Πάει για double score στον Σύριζα. Για τις ΜΕΘ μιλάω. Από 600 σε 1200.

LOCKDOWN ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΙΣΧΥΡΟ

Το μονο που μενει να σωθει οτι μπορει πριν μπει χειμωνας και ερθει μαζι ολοκαυτωμα

Bina

Κλειστά σχολεία για δεκαπέντε μέρες! μάσκες παντού! κανένας γάμος βάφτιση για δεκαπέντε μέρες κ θα δούμε τότε πως θα μειωθούν τα κρούσματα...

Ο

Αλλαχ αποφασίζει λέμε. Ποια μάσκα .

Γιωργος

Αλλη μια νικη του Κυριακου Μητσοτακη!!!!

@

Αν σκεφτείς το τεράστιο ποσοστό που δεν προσέχει, ο Μητσοτάκης τα πάει πολύ καλά

ΗΥ

Οταν για το συστημα υγειας που στησαμε ειναι ασηκωτο βαρος το να εχει 69 διασωληνωμενους σε ΜΕΘ σε ολη την Ελλαδα, και να θεωρειται αδυνατο το να μπορει να αντεξει 150 αυριο μεθαυριο, η ατομικη ευθυνη ειναι περιττη και καταπτυστο να την επικαλουνται σαν αιτια των προβληματων πολιτικοι και επιστημονες-συμβουλοι. Καταπτυστο ειναι και το οτι επιτρεψαμε σαν λαος τοσες δεκαετιες να καταντησουμε με αυτο το συστημα υγειας που χρυσοπληρωνουμε. Ντροπη απλα. Ειχαν 6 μηνες να το οργανωσουν, να κανουν ακομα και κατα παρεκλιση διαδικασιες για την ενισχυση του, καθως δικαιολογειται κατι τετοιο απο την σημαντικοτητα και την καταστροφολογια της πανδημιας οπως καθε μερα μας τα παρουσιαζουν. Αντ αυτου γονατιζει η χωρα γιατι το 69 σε ΜΕΘ ειναι ασηκωτο βαρος... Ελλαδα 2020. Τι θα γινοταν σε ενα σεισμο η μια φυσικη καταστροφη δλδ;

Ετσι

Ακριβως οπως τα γραφεις. Μακρια απο τα κομματιλικια, η αληθεια με ψυχρη ματια. Οσον αφορα τις φυσικες καταστροφες.. μην πας μακρια. Δυστυχως, στη φωτια καιγομαστε και στην πλημμυρα πνιγομαστε, συστηματικα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία