LIVE

Κορωνοϊός

Βάσεις 2020: «Βουτιά» για την Ιατρική - Μπαίνουν με «3» στο Μαθηματικό Σάμου!

exams-0

Οι «πρώτοι των πρώτων» στις φετινές Πανελλαδικές αποκαλύπτουν τα μυστικά της επιτυχίας τους - Πώς τα κατάφεραν, σε μια δύσκολη χρονιά λόγω κορωνοϊού και τι ονειρεύονται για το μέλλον τους

Ιστορικά χαμηλά στις περιζήτητες Ιατρικές σχολές που έκαναν «βουτιά» εκατοντάδων μορίων και τις «καθηγητικές» σχολές, όπως το Μαθηματικό Σάμου, που ανοίγει τις πύλες του με βαθμολογία κοντά στο 3, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των βάσεων των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων.

Εξαίρεση στην καθοδική τροχιά των βάσεων αποτέλεσαν οι Οικονομικές σχολές και οι σχολές Πληροφορικής, καθώς και οι Πολυτεχνικές σχολές, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους, προτίμησαν παραγωγικές σχολές, που έχουν άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας. Προς περαιτέρω διερεύνηση για το σύστημα, τίθεται το στοιχείο ότι 184 τμήματα έχουν βάση εισαγωγής κάτω από τη βάση, ενώ υπάρχουν και τμήματα με βαθμούς κάτω του 1000!

Οι «πρώτοι των πρώτων», οι αριστούχοι δηλαδή μαθητές που μπαίνουν κάθε χρόνο στις πρώτες θέσεις, αγγίζουν απόλυτες βαθμολογίες και καταφέρνουν με «όπλα» τους την συστηματική μελέτη και την επιμονή να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.

Οι φετινοί αριστούχοι, που έδωσαν Πανελλαδικές εξετάσεις εν μέσω κορωνοϊού, αξίζουν διπλά συγχαρητήρια, όπως λένε οι εκπαιδευτικοί, γιατί κατάφεραν να επιτύχουν σε αντίξοες συνθήκες.

Είναι όλοι νέοι, ωραίοι και με πολλά όνειρα. Δηλώνουν αποφασισμένοι να ανοίξουν την πρώτη σελίδα στο «βιβλίο» της ζωής τους και να κατακτήσουν τους στόχους τους με μεθοδικότητα, υπομονή και χωρίς να ακολουθούν τα «βήματα» άλλων. Εγραψαν άριστα σε μία πολύ δύσκολη χρονιά, χαίρονται για την κατάκτηση των στόχων τους και ήδη ετοιμάζουν τα επόμενα σχέδιά τους. Οι δυσκολίες λόγω κορωνοϊού δεν τους πτόησαν, αντίθετα επικεντρώθηκαν στην μελέτη τους.

Ο Σπύρος Χριστόπουλος, φοιτητής στο τμήμα Μουσικών Σπουδών, μπορούσε να μπει σε όποια σχολή ήθελε, αλλά προτίμησε την ενασχόληση με την μουσική για να γίνει συγγραφέας διδακτικών βιβλίων μουσικής, η Βασιλική Ζεϊμπέκη θα αφοσιωθεί στην μεγάλη της αγάπη που είναι τα οικονομικά, αφιερώνοντας και πολύ χρόνο στο βόλεϊ, ο Χρήστος Τσέγκος, που η αγάπη του για τον σκύλο του τον οδήγησε στις πρώτες θέσεις της Κτηνιατρικής, ακόμα και μέσω ΕΠΑΛ, η Ναταλία Διακάκη που από τότε που πήγε στον οδοντίατρο ονειρευόταν να γίνει και αυτή οδοντίατρος και ο Δημήτρης Χάνουζας, ο οποίος με στρογγυλό «άριστα» στα μαθηματικά, ονειρεύεται να σχεδιάζει αυτοκίνητα, αποκαλύπτουν τα «μυστικά της επιτυχίας τους».

Μπορούσε να μπει Ιατρική, μπήκε Μουσικών Σπουδών

Ο Σπύρος Χριστόπουλος θα μπορούσε να εισαχθεί σε αρκετές σχολές αλλά αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η μουσική. Με βαθμολογία 18.175, εισάγεται πρώτος στο τμήμα Μουσικών Σπουδών. Όπως λέει ο ίδιος στο «Πρώτο Θέμα»... «το όνειρό μου από μικρό παιδί ήταν να σπουδάσω μουσική. Κάθε χρόνο έβαζα στόχους με τον εαυτό μου και τους πραγματοποιούσα, με κύριο στόχο να ασχοληθώ με την μουσική και να γίνω πιανίστας».

ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ


Το «μικρόβιο» της μουσικής του το μετέδωσε η δασκάλα του πιάνου που ξεκίνησε μαθήματα σε ωδείο στην ηλικία των τεσσάρων χρόνων. «Χωρίς να το καταλάβω και παρόλο που αρχικά δεν μου άρεσε η μουσική, η δασκάλα μου μετέδωσε την δική της αγάπη για την μουσική». Με πρότυπα φημισμένους Ελληνες και ξένους πιανίστες, ο 17χρονος Σπύρος, απόφοιτος του 1ου ΓΕΛ Ελληνικού, ονειρεύεται και ο ίδιος να ανοίξει τα φτερά του στην μουσική και να γράψει βιβλία αρμονίας, θεωρίας και διδακτικής της μουσικής. Με καταγωγή από την Μυτιλήνη και με τους γονείς τους να βοηθούν στην πραγματοποίηση του στόχου του που ξεφεύγει από το στερεότυπο «ή γιατρός ή δικηγόρος» για τους καλούς μαθητές, ο Σπύρος εξηγεί ότι «η μουσική παιδεία στην Ελλάδα είναι παραγκωνισμένη» και θέτει ως στόχο να μεταφέρει στους νέους μαθητές την αγάπη για την μουσική μέσα από τα βιβλία που θέλει να συγγράψει.

Διάβασε περισσότερο λόγω κορωνοϊού

Η Βασιλική Ζεϊμπέκη μπαίνει δεύτερη στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του ΟΠΑ. Αποφοίτησε από το 2ο λύκειο Αργυρούπολης και κατάφερε να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα, σπουδάζοντας οικονομικά. «Στερήθηκα βόλτες και το αγαπημένο μου σπορ, το βόλεϊ» λέει η αριστούχος μαθήτρια που ομολογεί ότι έπαιζε κάποιες φορές βόλεϊ, αλλά στην ουσία διάβαζε συστηματικά για να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα.

ΖΕΙΜΠΕΚΗ_ΒΑΣΙΛΙΚΗ


«Μου αρέσουν πολύ τα οικονομικά μαθήματα» λέει η Βασιλική, που σκέφτεται ένα οργανωμένο Πανεπιστήμιο, το οποίο θα την βοηθήσει στην μελέτη της. Λόγω κορωνοϊου δεν πήγε σχολείο και αυτό, όπως λέει, την βοήθησε να διαβάσει περισσότερο. «Μυστικό επιτυχίας» η υπομονή και η επιμονή για να πραγματοποιήσει τα όνειρά της στις οικονομικές σπουδές .

Στην κτηνιατρική με κίνητρο να κάνει καλά τον σκύλο του

Ο Χρηστός Τσέγκος, μαθητής απόφοιτος ΕΠΑ.Λ. με μοναδικό του στόχο να πετύχει την Κτηνιατρική, συγκέντρωσε 19.130 μόρια και εισάγεται τέταρτος στην Κτηνιατρική σχολή Καρδίτσας.

ΤΣΕΓΚΟΣ_ΧΡΗΣΤΟΣ


Με βαθμούς Μαθηματικά 19, Ανατομία 19,9 και Υγιεινή 19,8, ο Χρήστος, απόφοιτος του Α' ΕΠΑΛ Ελληνικού, πήγε από το Γενικό Λύκειο στα ΕΠΑΛ για να μπει στην Κτηνιατρική, δίνοντας Μαθηματικά. Αν και έδωσε εξετάσεις σε Χημεία και Φυσική, συνέχιζε να μελετάει, καθώς ήθελε να είναι καταρτισμένος για το Πανεπιστήμιο. «Εχω πολλά χρόνια σκύλο με αυτοάνοσο και αυτό ήταν το κίνητρο για γίνω κτηνίατρος» λέει ο 17χρονος Χρήστος , που τονίζει ότι δεν στερήθηκε τον αθλητισμό και τις βόλτες, αλλά διάβαζε με σύστημα.

Με όνειρο να σχεδιάζει περίπλοκες μηχανές

Ο Δημήτρης Χάνουζας πέτυχε το ακατόρθωτο στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. Έγραψε άριστα στα Μαθηματικά, δηλαδή 100, σε μία χρονιά που οι περισσότεροι συμμαθητές του έγραψαν κάτω από τη βάση στο συγκεκριμένο μάθημα, σε ποσοστό περίπου 60%. Ο Δημήτρης, απόφοιτος του 3ου λυκείου Ηλιούπολης, μπαίνει ένατος στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που έχει επιλέξει ως πρώτη προτίμηση.

ΧΑΝΟΥΖΑΣ_ΔΗΜΗΤΡΗΣ


Συνολικά συγκέντρωσε 18.625 μόρια και όπως λέει, θέλει να σχεδιάζει περίπλοκες μηχανές ή ακόμα και αυτοκίνητα. Από μικρός έβλεπε τον αδελφό του που σπουδάζει μηχανολογία και του κίνησε την περιέργεια να μάθει και αυτός περισσότερα πράγματα. Ως «μυστικό επιτυχίας» θεωρεί την συστηματική μελέτη, τις πολλές επαναλήψεις, την έλλειψη κενών και τη διάθεση να «δίνεις το 100% των προσπαθειών σου» όπως λέει χαρακτηριστικά.

Η ευχάριστη επίσκεψη στον οδοντίατρο την οδήγησε στην Οδοντιατρική

Η Ναταλία Διακάκη με 18.050 μόρια μπαίνει τέταρτη στην Οδοντιατρική σχολή Θεσσαλονίκης. Όπως εξηγεί στο «Πρώτο Θέμα», «οι επισκέψεις στον οδοντίατρο μου ήταν από μικρή πολύ ευχάριστες και αισθανόμουν οικεία στον χώρο του οδοντιατρείου».

diakaki


Μεγαλώνοντας η Ναταλία αισθάνθηκε σίγουρη, όπως λέει, ότι αυτό ήταν το επάγγελμα που ήθελε να ακολουθήσει. «Μυστικό επιτυχίας» της νεαρής φοιτήτριας της Οδοντιατρικής σχολής η επιμονή, η μεθοδικότητας και η πίστη στον εαυτό της και τις δυνατότητές της, από πολύ μικρή ηλικία. Απόφοιτη του Κολλεγίου Ανατόλια, έδωσε εξετάσεις και πήρε πλήρη υποτροφία για να παρακολουθήσει τα μαθήματα σε γυμνάσιο και λύκειο και όπως εκμυστηρεύεται, από τώρα καταστρώνει τα σχέδια για την επόμενη πενταετία, που περιλαμβάνουν μεταπτυχιακές σπουδές, μετά την απόκτηση του πτυχίου της.

Περιγράφει τη φετινή χρονιά ως «πολύ απαιτητική και λόγω κορωνοϊού» και όπως λέει χαρακτηριστικά «στερήθηκα ελεύθερο χρόνο και εξόδους για να πετύχω τον στόχο μου».

Ειδήσεις σήμερα: 

Συναγερμός σε σχολείο στο Βερολίνο - Κλειδωμένοι μέσα οι μαθητές

OAEΔ: Ξεκινούν τη Δευτέρα οι αιτήσεις για την πρόσληψη έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού στα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ

Μέρκελ: Η πανδημία του κορωνοϊού θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (38)

ala dalon

Μπαίνουν με «3» στο Μαθηματικό Σάμου! ,, αναφορά για το ανωτέρω δεν βράκα στο άρθρο κερατουκλη αρθρογράφε με ξεγέλασες.

Τζακ

Το πιο αστείο στην όλη υπόθεση είναι που οι γονείς στερούνται για να στέλνουν τα παιδιά τους στα φροντιστήρια!!Φαντάσου τι κοροϊδία να βγει το συγκεκριμένο φροντιστήριο που πήγε ο κανακάρης και να διαφημίζει την μεγάλη επιτυχία του στους εισακτεους που πέρασαν χάρη στην τεράστια βοήθεια που τους έδωσε!!

....

Δεν βλέπω να αναφέρετε διαπρέψαντες αποφοίτους των ιδιωτικών κωλοχανείων(κωλλεγίων κτλ.)Πάτωσαν και εφέτος as usual. Ξέρω, προετοιμάζονται για το MIT και το Ecole Polytechnique και εξαιτίας αυτού πατώνουν στα ελληνικά μαθηματικά. Μεταβαίνουν απευθείας σε differential equations και matrix algebra.Το επόμενο Fields medal θα έλθει σίγουρα από αυτούς. Υ.Γ Συγχαρητήρια εννοείται στο κορίτσι στο τέλος του άρθρου, που πέρασε στην Οδοντιατρική. Τα black swans όμως αποτελούν εξαίρεση και όχι κανόνα.

Γιατρός

Αιποιστύμωναις

Αλήθειες

Αντί το υπουργείο να ενισχύσει τα ΕΠΑΛ ώστε τα παιδιά να μαθαίνουν τέχνες και να βγαίνουν στην αγορά εργασίας, τα κλείνει με τον προσχηματικο νόμο περί ολιγομελων... Βέβαια φοιτητής με 3 ώστε να σε αρμεγουν 5 χρόνια για ένα πτυχίο χωρίς αντίκρισμα βολεύει πολλούς...

ΣΤΟ ΕΠΑΛ

πηγαίνουν τα παιδιά που ξέρουν λίγα γράμματα. Όταν τελειώνουν δεν ξέρουν ούτε την υπογραφή τους να βάζουν. ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΕΧΕΙΣ ΔΕΙ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΕΠΑΛ ?

ΜΑΡΙΑ

TΙΣ Μ@@@@@@@@@ΚΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΕΚΜΑΥΛΙΣΜΟ ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΝΕΝΑ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΙΑ ΜΕ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 3 ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΙΑΦΡΑΦΗ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΤΜΗΜΑ ΦΟΙΤΗΣΗΣΗ -ΣΧΟΛΗΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ....ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΒΑΣΕΙ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ...ΕΙΠΑΜΕ

exzaios

Φυσικά την ανωμαλία δημιούργησε η εμμονή των συνδικαλιστών της Κρατικής εκπαίδευσης που από την εποχή του αλήστου μνήμης Αντρέα υπόσχονταν κατάργηση των εξετάσεων για να εξαφανίσουν τα φροντιστήρια (όχι τα ιδιαίτερα). Έτσι όμως έπρεπε να δημιουργήσουν 80.000 θέσεις πρωτοετών φοιτητών, μιμούμενοι τον Ασλανίδη (κάθε πόλη και Στάδιο κάθε χωριό και Γυμναστήριο). Δηλαδή μείωση της ανεργίας και αύξηση των Δημοσίων υπαλλήλων. ΑΝΤΕ ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΟ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ

????

Ψαξτε γιατι εκτοξευσαν στα ουρανια τις βασεις του τομεα υγειας στα ΕΠΑΛ και με εντολη υπουργου να περασουν μονο 800? Βεβαια οπως παντα δεν θα το αναρτησετε

Νίκος

Πέστα μεγάλε.'Ολο για πτώσεις βάσεων ακούω στα ΓΕΛ,ενώ στα ΕΠΑΛ ακόμα και για νοσηλευτική έπρεπε να πιάσεις τουλάχιστον 16260 μόρια (Διδυμότειχο).Αλλά όλοι μούγκα.Λες και δεν υπάρχουν τα ΕΠΑΛ.

Νίκος

Πέστα μεγάλε.'Ολο για πτώσεις βάσεων ακούω στα ΓΕΛ,ενώ στα ΕΠΑΛ ακόμα και για νοσηλευτική έπρεπε να πιάσεις τουλάχιστον 16260 μόρια (Διδυμότειχο).Αλλά όλοι μούγκα.Λες και δεν υπάρχουν τα ΕΠΑΛ.

ΑΝΤΙΣ.

Να επανελθει η ανα Εξαμηνο γραπτη εξεταση με αυστηρη αριθμητικη βαθμολογια σε ολες τις βαθμιδες της Εκπαιδευσης και απο την ΣΤ Ταξη του Δημοτικου.Απο τη μια βαθμιδα Εκπαιδευσης στην αλλη, μονο με αυστηρες πανελληνιες εξετασεις,χωρις καμια εξαιρεση κοινωνικης προνοιακης μορφης.Η καταληψη θεσης στο Δημοσιο να γινεται μονο απο τους αποφοιτους των ελληνικων δημοσιων σχολειων και πανεπιστημιων και απο επετηριδα ανανεουμενη και αναμορφουμενη ανα 5ετια. Οσοι δε διορισθουν μεσω αυτηςτης επετηριδας τους, καθως και οι προερχομενοι απο ξενα πανεπιστημια, μονο κατοπιν αυστηρων και σχολαστικων εξετασεων απο τον ΑΣΕΠ.Να καθοριστει ποιοι θα ειναι οι'' αιωνιοι φοιτητες-σπουδαστες'' και να διαγραφονται μενοντας με τον τιτλο του προηγουμενου τιτλου φοιτησης τους.Η ενασχοληση του μαθητη, σπουδαστη και φοιτητη με τα κοινα,κομματικα, και ιδιαιτερα τα τεκταινομενα στην αλλοδαπη,οχι μονο να μη θεωρειται προσον, αλλα να θεωρειται μειονεκτημα στο βιογραφικο του! Ας ψαρευουν στελεχη και φανατικους,τα κομματα, εξω απο τους μαθητες- σπουδαστες και φοιτητες!

ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ

είναι δίωρο Πανελλαδικό διαγώνισμα σε μερικά μαθήματα τον Ιούνιο σε όλο το Γυμνάσιο - Λύκειο. Μόνο έτσι θα βλέπουν όλοι την πραγματική εικόνα των μαθητών.

Οι μέλλοντες μαθηματικοί του 3

θα διοριστούν στην εκπαίδευση με νόμο-παράθυρο του περισπούδαστου νταουλιέρη, θα προχωρήσουν σε μεταπτυχιακές σπουδές και θα αποδείξουν με αξίωμα οτι πράγματι κάποιος στρίβει όταν κάνει στροφή 360 μοίρες, οτι το νησί Λέσβος είναι δισυπόστατο ανάλογα από ποια σκοπιά το θωρείς. Εννοείται οτι θα συνδικαλισθούν στα χνάρια του "αγράμματου" Κοτσυφάκη μιας και αυτός θα έχει βγει στη σύνταξη και ο στρατηγικός σύμβουλος Καρανίκας δεν θα ασχολείται με τα θηλαστικά και τα μηρυκαστικά του Σύριζα. Ο δε υπεραιωνόβιος υπουργός Γαβρόγλου θα φέρει νόμο που θα λέει οτι μέλλοντες Συντονιστές Εκπαίδευσης θα γίνονται όσοι έχουν γράψει κάτω από τη βάση γιατί είναι πιο κοντά στο μέσο μαθητή και μπορούν να αφουγκραστούν πλέρια και δημοκρατικά τις μαθηματικές τους απορίες και αναζητήσεις.

Μαθηματικοί

Έχουν να διοριστουν στην εκπαίδευση από το 2000. Οι τελευταίοι που μπήκαν ήταν μέσω ΑΣΕΠ το 2007. Αυτά...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης