Βάσεις 2020: Ιστορικό χαμηλό στις Ιατρικές - Πού μπαίνουν υποψήφιοι μόνο με το όνομά τους

Βάσεις 2020: Ιστορικό χαμηλό στις Ιατρικές - Πού μπαίνουν υποψήφιοι μόνο με το όνομά τους

Δείτε τα αποτελέσματα και όλους τους πίνακες - Οι Νομικές «κράτησαν» με μικρή ανοδική τάση - Επιτυχόντες το 77% των υποψηφίων!

vaseis-arthro_2
Σε ιστορικά χαμηλά κινούνται οι Βάσεις των Ιατρικών Σχολών με «βουτιά» ακόμα και κάτω από το φράγμα των 18.000 μορίων καθώς η βάση στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης διαμορφώθηκε στα 17.400 και η Ιατρική Κρήτης στα 17.525 μόρια. Η βάση στην Ιατρική Αθήνας διαμορφώθηκε στα 18.250 μόρια. Γενικότερα οι βάσεις ακολουθούν διπλές διαδρομές ανά πεδίο, δηλαδή κατεβαίνουν σε κάποιες σχολές κατά 700 μόρια και σε άλλες ακολουθούν καθοδική πορεία. Ανοδική είναι η τάση έως 20% από πέρυσι στο 4ο επιστημονικό πεδίο.

Άνοδος στις παραγωγικές σχολές, όπως Πολυτεχνικές, Οικονομικών και Πληροφορικής, καθοδική πορεία στις καθηγητικές σχολές όπως σε Παιδαγωγικά και Τμήματα Μαθηματικών και Χημείας καθώς και προτίμηση στα αποκαλούμενα «παλιά» Πανεπιστήμια και όχι σε αυτά που «πανεπιστημιοποιήθηκαν» επί Γαβρόγλου, είναι τα βασικά στοιχεία της ταυτότητας των σημερινών βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. «Ιδιαίτερη» χαρακτήρισε τη φετινή χρονιά των Πανελλαδικών Εξετάσεων η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας την Παρασκευή στην ΕΡΤ1 και όπως ανέφερε το 77% των υποψηφίων είναι επιτυχόντες.

Στο φετινό «τοπίο» περιλαμβάνεται ότι οι Νομικές σχολές «κράτησαν» με μικρή ανοδική τάση, όπως στην Νομική Αθηνών, με 18.050 μόρια, 37 περισσότερα από πέρυσι και Νομική Κομοτηνής 17.825 μόρια. Ιστορικά χαμηλά σημειώθηκαν στα τμήματα Μαθηματικών και Χημείας μαθηματικό Σάμου με βάση 3.125 μόρια και μείωση 4.376 μόρια και το Χημικό Αθήνας να πέφρει 932 μόρια με τη βάση να διαμορφώνεται στα 16.400 μόρια.

Από τους υποψηφίους που πέτυχαν στις φετινές Πανελλαδικές, το 53,39% είναι κορίτσια και το 46,61% είναι αγόρια. Επίσης, στην πρώτη τους προτίμηση πέρασε το 22,14% των υποψηφίων. Η υπουργός ανέφερε ότι σημειώθηκε πτώση των βάσεων στις ανθρωπιστικές, τις ιατρικές και τις θετικές σπουδές, ενώ στις οικονομικές υπήρξε άνοδος, της τάξεως περίπου του 20%.Επίσης, το 42% των τμημάτων έχει βάση εισαγωγής κάτω των 10.000 μορίων, για όσους έδωσαν με το νέο σύστημα από τα ΓΕΛ, με το αντίστοιχο ποσοστό τμημάτων για όσους έδωσαν με το νέο σύστημα από τα ΕΠΑΛ να είναι στο 30%. Γενικότερα, όπως είπε η υπουργός, το 32% των υποψηφίων των ΓΕΛ είχε επιτυχία με λιγότερα από 10.000 μόρια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ είναι 25%.Οπως είπε η υπουργός, η πτώση των βάσεων (νέο σύστημα) οφείλεται, πρώτον, στην απουσία συντελεστών βαρύτητας, που συνεπάγεται ότι όλα τα μαθήματα είναι ισοβαρή στη διαμόρφωση των μορίων και, δεύτερον, στο γεγονός ότι για πρώτη φορά φέτος συνεξετάστηκαν τα μαθήματα της Εκθεσης και της Λογοτεχνίας και υπήρξαν χαμηλά αποτελέσματα.

Πού αρκεί να γράψεις το όνομά σου

Στο μεταξύ,  η βάση εισαγωγής στο Μαθηματικό Σάμου είναι 3.125 μόρια. Δηλαδή το μόνο που χρειαζόταν να κάνει κάποιος ήταν να το δηλώσει στο μηχανογραφικό για να περάσει στη Σχολή Μαθηματικών στο νησί του Πυθαγόρα...

Κλείσιμο
Το δε τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος στο Καρπενήσι έχει βάση 625 μόρια. Λίγο μετά τις 8:30 το πρωί της Παρασκευής άνοιξε η πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας για τις Βάσεις 2020, βάζοντας έτσι τέλος στην αγωνία των περίπου 100.000 υποψηφίων που έδωσαν φέτος Πανελλαδικές εξετάσεις. Λόγω μεγάλης επισκεψιμότητας στην ιστοσελίδα, παρατηρήθηκαν προβλήματα στη σύνδεση. 

Στο protothema.gr μπορείτε να δείτε τους πίνακες με όλες τις Βάσεις 2020

Δείτε εδώ τις Βάσεις 2020 για τα Ημερήσια ΓΕΛ

ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΛΛΟΓΕΝΩΝ-ΑΛΛΟΓΕΝΕΙΣ (ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΠ. ΕΝΩΣΗΣ)

ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΕΠΑΛ 2018-ΗΜΕΡΗΣΙΑ 

ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΕΠΑΛ 2019-ΗΜΕΡΗΣΙΑ 

ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΓΕΛ 2018-ΗΜΕΡΗΣΙΑ

ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΓΕΛ 2019-ΗΜΕΡΗΣΙΑ

ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΛ-ΕΣΠΕΡΙΝΑ

ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΛ-ΗΜΕΡΗΣΙΑ 

ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΛΛΟΓΕΝΩΝ-ΑΛΛΟΓΕΝΕΙΣ (ΕΥΡΩΠ. ΕΝΩΣΗΣ) 

ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΕΛ ΠΑΛΑΙΟ-ΕΣΠΕΡΙΝΑ 

ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΕΛ ΠΑΛΑΙΟ-ΗΜΕΡΗΣΙΑ 

ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΕΛ ΝΕΟ-ΕΣΠΕΡΙΝΑ 

ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΕΛ ΝΕΟ-ΗΜΕΡΗΣΙΑ 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου https://results.it.minedu.gov.gr  πληκτρολογώντας:

  • τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και


  • τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα – Πατρώνυμο – Μητρώνυμο).


Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, για να εκτυπωθούν καταστάσεις των επιτυχόντων που θα αναρτηθούν στα Λύκεια ως το μεσημέρι της Παρασκευής.

Διευκρινίζεται ότι οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα Λύκεια θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα στοιχεία της επιτυχίας του και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του. Επίσης την ίδια ώρα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών αποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε. και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. Τα ανωτέρω αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ίδια ιστοσελίδα του Υπουργείου.


Το μήνυμα της Νίκης Κεραμέως 

«Θέλω να συγχαρώ θερμά όλες και όλους τους επιτυχόντες των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων. Γιατί ευοδώθηκαν οι προσπάθειές σας, και μάλιστα υπό πρωτόγνωρες συνθήκες. Ξεκινάτε ένα συναρπαστικό ταξίδι στη γνώση, με νέες ευκαιρίες να διευρύνετε τους ορίζοντές σας και να χτίσετε το μέλλον σας. Εύχομαι καλή πρόοδο και κάθε επιτυχία στις σπουδές σας.

Αλλά και σε όσους δεν πετύχατε τους στόχους που είχατε θέσει, η σημερινή ημέρα ανοίγει μπροστά σας μία νέα προοπτική, μία αφορμή να επανεξετάσετε τις επιλογές σας και να διαλέξετε το δρόμο που σας ταιριάζει. Είναι η αρχή μίας νέας πορείας, που με όρεξη και προσήλωση θα ακολουθήσετε.Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν και στους αφανείς ήρωες αυτής της προσπάθειας, τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές σας, που ήταν δίπλα σας και σε αυτήν την πρόκληση.Από την πλευρά μας, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα να εξασφαλίσουμε σε όλες και όλους σας περισσότερες, ποιοτικότερες, πιο διευρυμένες επιλογές, για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό που σας αξίζει», ανέφερε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Ειδήσεις σήμερα: 

Ο Χάρι Μαγκουάιρ στο BBC για τη Μύκονο: Δεν οφείλω συγγνώμη σε κανέναν, φοβήθηκα για τη ζωή μου

Mεγάλη επιχείρηση για τη διάσωση τουλάχιστον 50 μεταναστών στα ανοικτά της Ρόδου

Σύψας: Μέχρι το επόμενο καλοκαίρι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης