Τραγωδία στην Εύβοια: Οκτώ νεκροί, ανυπολόγιστες καταστροφές - Σήμερα το χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων

Τραγωδία στην Εύβοια: Οκτώ νεκροί, ανυπολόγιστες καταστροφές - Σήμερα το χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων

Εισαγγελική έρευνα για τις συνέπειες της φονικής κακοκαιρίας που έπληξε την Εύβοια το βράδυ του Σαββάτου - Καθηγητής Ζερεφός: Είχε δίκιο ο Χαρδαλιάς, στις πλημμύρες δεν γίνεται εκκένωση

EVIA-ARTHROU
Την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει τις αποζημιώσεις στους πληγέντες της θεομηνίας που έπληξε την Εύβοια το βράδυ του Σαββάτου εξέφρασε κατά την αυτοψία που πραγματοποίησε στις πληγείσες περιοχές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ήδη εγκρίθηκε ποσό 1,2 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των δήμων, ενώ σήμερα, θα ανακοινωθεί με λεπτομέρειες το χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων, ώστε οι πολίτες που έχασαν τις περιουσίες τους, να αποκτήσουν τη δυνατότητα ανακατασκευής τους.

Οι καταστροφές στην Εύβοια από την κακοκαιρία Θάλεια δεν ήταν μόνο υλικές, καθώς οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις φονικές πλημμύρες, ανάμεσά τους και ένα βρέφος οκτώ μηνών. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε από την Εύβοια ότι οι αποζημιώσεις για τη στήριξη των πληγέντων θα διατεθούν ταχύτατα από το εθνικό αποθεματικό, ειδικά σε περιπτώσεις πολιτών που έχασαν το βιός τους λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας. Το χρονοδιάγραμμα για τη χορήγηση αποζημιώσεων θα ανακοινωθεί αύριο, Τρίτη, από κυβερνητικό κλιμάκιο που θα κάνει αυτοψία στις πλημμυροπαθείς περιοχές της κεντρικής Εύβοιας.

«Ειδικά σε ζητήματα που αφορούν στην οικοσκευή των συμπολιτών μας, που έχασαν τις περιουσίες τους, θα επιμείνω και θα πιέσω ώστε οι εκταμιεύσεις να είναι ταχύτατες, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν από την πρωτοφανή αυτή θεομηνία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι θα επιτηρήσει προσωπικά τα χρονοδιαγράμματα ώστε να πιστωθούν το ταχύτερο δυνατό πόροι στους δικαιούχους.

O Πρωθυπουργός εξέφρασε και πάλι την οδύνη και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Μετά την αυτοψία στις πληγείσες περιοχές και τη συνάντηση με κατοίκους και διασώστες τόνισε ότι «η Πολιτεία θα είναι δίπλα τους και θα συμπαρασταθεί σε όσους έχασαν τις περιουσίες τους -είτε μιλάμε για νοικοκυριά, είτε μιλάμε για επιχειρήσεις- μέσα σε αυτή την ξαφνική καταστροφή».

Δείτε την αυτοψία του Κυριάκου Μητσοτάκη:



Ο Πρωθυπουργός προσγειώθηκε στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, όπου συναντήθηκε με άνδρες της ΕΜΑΚ, τους οποίους ευχαρίστησε και συνεχάρη για τις πολλές και δύσκολες διασώσεις πολιτών. Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός συζήτησε με κατοίκους της περιοχής στην παραλία του Αγίου Νικολάου, όπου έχουν σημειωθεί μεγάλες ζημιές κι έχουν συσσωρευτεί φερτά υλικά.

Οκτώ νεκροί, ανυπολόγιστες ζημιές, εικόνα απόλυτης καταστροφής

Κλείσιμο
Τις πληγές της μετρά η Εύβοια μετά τη φονική κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή το βράδυ του Σαββάτου και άφησε στο πέρασμά της ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, αλλά και οκτώ νεκρούς, των οποίων η απώλεια είναι ανείπωτη. 

Τόνοι λάσπης και φερτών υλικών πλημμύρισαν ρέματα και ποτάμια και παρέσυραν ό,τι βρήκαν στο διάβα τους -σπίτια, ζώα, καλλιέργειες και ολόκληρες περιουσίες.

Όκτω άνθρωποι χάθηκαν, μεταξύ αυτών και ένα βρέφος οκτώ μηνών. Ο πατέρας του, μόλις που πρόλαβε να το αρπάξει στην αγκαλιά του από την κούνια του, μέχρι τη στιγμή που το ορμητικό νερό τον παρέσυρε...

Πλημμύρες Εύβοια

Μάλιστα, συγγενικό πρόσωπο της οικογένειας του άτυχου μωρού μίλησε χτες στο protothema.gr για τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν οι γονείς του παιδιού.

«Τους έπιασε στον ύπνο ο χείμαρρος. Κοιμόντουσαν οι άνθρωποι όταν ο χείμαρρος έσπασε το τζάμι από τη δύναμη του νερού και μπήκε μέσα στο δωμάτιο. Σηκώθηκε έντρομος ο πατέρας και βούτηξε το μωρό στην αγκαλιά και έτρεξε μαζί με τη γυναίκα του να βγουν από το σπίτι. Μόλις άνοιξαν την πόρτα του σπιτιού για να βγουν έξω, τους έσπρωξε ο χείμαρρος και του γλίστρησε το μωρό από τα χέρια. Φώναζε η μητέρα για το παιδί της, δεν είχαν ρεύμα, δεν έβλεπαν τίποτα, ήταν πίσσα σκοτάδι και τους παρέσυρε όλους το νερό», είπε στo protothema.gr συγγενής της οικογένειας.
Δημοσιεύτηκε από protothema.gr στις Κυριακή, 9 Αυγούστου 2020

Ο τελευταίος νεκρός που εντοπίστηκε ήταν ένας 72χρονος, ο οποίος αγνοείτο από χθες και, όπως προέκυψε τελικά, πρόκειται για Κύπριο και για στενό συνεργάτη του Κυπρίου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος εξέφρασε και τα θερμά του συλληπητήρια.
Δημοσιεύτηκε από protothema.gr στις Κυριακή, 9 Αυγούστου 2020

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν ακόμα και σκαπτικά μηχανήματα για τον απεγκλωβισμό των κατοίκων αλλά και για να μεταφέρουν μωρά και ηλικιωμένους σε ασφαλές σημείο.

Πολιτικά το ποτάμι που ξεχείλισε και πλημμύρισε το χωριό


Εισαγγελική έρευνα για κακούργημα μετά τους 8 θανάτους

Εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας πρωτοδικών Χαλκίδας Δ. Προκοπίου για τη φονική πλημμύρα στην Εύβοια.

Η έρευνα είναι σε βαθμό κακουργήματος και έχει ως σκοπό την διαπίστωση τυχόν ποινικών ευθυνών αναφορικά με τον θάνατο οχτώ συνανθρώπων μας.

Ακόμη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας δόθηκε σύμφωνα με πληροφορίες, παραγγελία για διενέργεια έρευνας η οποία θα διενεργηθεί από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Χαλκίδας.
evoia_faar

Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής θα διερευνηθεί η τυχόν διάπραξη του κακουργήματος της πρόκλησης πλημμυρών με κοινό κίνδυνο για ανθρώπους και επιγενομένους θανάτους κατά συρροή.

Θα αναζητηθούν, επίσης, και όποια άλλα αδικήματα προκύψουν και διώκονται αυτεπάγγελτα.

Πολιτικά-Κακοκαιρία


Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εισαγγελικές αρχές θα αναζητήσουν ακόμη και τυχόν ευθύνες αναφορικά με πιθανές παράνομες επιχωματώσεις ή παράνομη δόμηση στα σημεία όπου σημειώθηκαν πλημμύρες.

Για το λόγο αυτό δεν αποκλείεται να οριστεί και ειδικός πραγματογνώμονας.

Καθηγητής Ζερεφός: Είχε δίκιο ο Χαρδαλιάς, στις πλημμύρες δεν γίνεται εκκένωση

Σύμφωνος με την άποψη που διατύπωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς για τη χρήση του 112 εμφανίστηκε απόψε ο καθηγητής φυσικής της ατμόσφαιρας Χρήστος Ζερεφός.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, για την τραγωδία στην Εύβοια με τους οκτώ νεκρούς από τις πλημμύρες, ο κ. Ζερεφός είπε ότι καλώς δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης. «Είχε δίκιο ο κ. Χαρδαλιάς. Στο νερό ποτέ εκκένωση γιατί θα πάνε να πνιγούνε» τόνισε χαρακτηριστικά ο ακαδημαϊκός.

Ακούστε τις δηλώσεις Ζερεφού στην ΕΡΤ

Χρ. Ζερεφός


Ο καθηγητής τόνισε ότι «το μόνο που θα μπορούσε ήταν να δοθεί μια γενική εντολή να ανεβούν οι άνθρωποι στις ταράτσες των σπιτιών, όπως κάνουν οι Γιαπωνέζοι». Και συμπλήρωσε ότι στις πολύ μεγάλες καταστροφές πολύ λίγα μπορεί να κάνει ο άνθρωπος και η Πολιτεία. «Στο νερό ισχύει η διάσωση από αέρος, εάν είναι δυνατόν- που συνήθως δεν είναι. Αλλιώς να ανέβουν σε ταράτσες ή ψηλούς ορόφους… Πρέπει να υπάρξει ένας πολεοδομικός κανονισμός, που τουλάχιστον στις περιοχές που δέχονται συνήθως μεγάλους όγκους νερού, να έχουν όλα τα διαμερίσματα πρόσβαση στις ταράτσες».

Ο κ. Ζερεφός επανέλαβε και αυτός ότι το φαινόμενο στην Εύβοια ήταν πολύ ακραίο, αφού έπεσε σε 4-5 ώρες όσο νερό πέφτει σε 7-8 μήνες στην Αθήνα, τόνισε όμως ότι τα ακραία φαινόμενα θα είναι πιο συχνά στο μέλλον και θα έχουμε και άλλες Εύβοιες στο μέλλον, αν δεν μάθουμε από τα λάθη μας.

Ειδήσεις σήμερα: 

Τουρκική προπαγάνδα: Έδωσαν φωτογραφίες του Oruc Reis με πολεμικά πλοία

Βήμα-βήμα οι προκλήσεις των Τούρκων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα - Συνεχής ενημέρωση

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν θα επιτρέψουμε να πληγεί το Oruc Reis

Αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό ΥΠΕΞ για το Oruc Reis

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης