Κρίση στο Αιγαίο: Δεν θα επιτρέψουμε να πληγεί το Oruc Reis λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ

Κρίση στο Αιγαίο: Δεν θα επιτρέψουμε να πληγεί το Oruc Reis λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ

Κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν είναι ειλικρινής «μετά την πειρατική συμφωνία με την Αίγυπτο (σ.σ. για την οριοθέτηση ΑΟΖ)»

xami-aksoi
Σε άλλη μια προκλητική κίνηση προχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας η Άγκυρα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην οποία απειλεί ότι «δεν θα επιτραπεί καμία παρέμβαση σε πολιτικό πλοίο» απαντώντας στην προηγούμενη ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην οποία τονιζόταν με αφορμή τις κινήσεις του Oruc Reis ότι «η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό. Θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

«Η στρατιωτική παρουσία στην περιοχή δεν στοχεύει στο να προκαλέσει κλιμάκωση και στοχεύει αμιγώς στην άσκηση του δικαιώματος στη νομιμη άμυνα αν αυτό κριθεί απαραίτητο» προστίθεται στην ανακοίνωση

Στην ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι η Άγκυρα υποστηρίζει ότι την ένταση στην Μεσόγειο «δεν την αυξάνει η Τουρκία αλλά η Ελλάδα».

Παράλληλα κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν είναι ειλικρινής «μετά την πειρατική συμφωνία με την Αίγυπτο (σ.σ. για την οριοθέτηση ΑΟΖ)».

«Με τη συμφωνία αυτή η υφαλοκρηπίδα της χώρας μας και της Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο παραβιάζεται. Μετά από αυτή την εξέλιξη το Oruc Reis ξεκίνησε τις προγραμματισμένες σεισμολογικές έρευνες» υποστηρίζε ο κ. Ακσόι.

Όσον αφορά την προηγούμενη απόσυρση του Oruc Reis το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι έγινε «με εντολή του προέδρου Ερντογάν. Η κίνηση καλής θέλησης αυτή που κάναμε κατόπιν παράκλησης της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να δώσουμε στη διπλωματία μιας ευκαιρία δεν βρήκε κάποια απάντηση».

Κλείσιμο
«Στην Μεσόγειο θα απογοητευτούν όσοι συμπεριφέρονται με την λογική πως όλα είναι δικά τους» προσθέτει ο κ. Ακσόι.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού υπ. Εξωτερικών έχει ως εξής:

«Όπως είναι γνωστό το ερευνητικό μας πλοίο Ορουτς Ρέις, τον Ιούλιο με εντολή του ΠτΔ μας, είχε αναστείλει για κάποιο διάστημα τις προγραμματισμένες σεισμικές έρευνες του, που θα έκανε μέσα στην υφαλοκρηπίδα μας και σε περιοχές για τις οποίες η κυβέρνηση μέσα στο 2012 αδειοδότησε την ΤΡΑΟ.

Αυτή η κίνηση καλής βούλησης που κάναμε μετά από αίτημα της Γερμανίας και της ΕΕ, για να δοθεί μία ευκαιρία να ανοίξουν πάλι τα κανάλια της διπλωματίας και του διαλόγου, δεν είχε ανταπόκριση.

Η Ελλάδα με την πειρατική συμφωνία που συνήψε με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου, αποκάλυψε πως δεν ήταν τίμια και ειλικρινής στο θέμα του διαλόγου. Με αυτή τη συμφωνία παραβιάστηκε η υφαλοκρηπίδα της χώρας μας και της Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετά από αυτή την εξέλιξη το πλοίο μας Ορουτς Ρέις, άρχισε πάλι από σήμερα τις σχεδιασμένες από πριν σεισμικές έρευνες.

Η Ελλάδα δεν διαθέτει νομικό έρεισμα για να αντιταχθεί στη δραστηριότητά μας. Όπως έχουμε εκφράσει επανειλημμένα στο παρελθόν, η αρχή πως το Καστελόριζο και τα ελληνικά νησιά κόβουν την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, αποτελεί παραβίαση των βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου.

Καθώς η καλή της βούληση για μία ακόμη φορά δεν είχε ανταπόκριση, η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις προσχεδιασμένες δράσεις της.

Η πλευρά που κλιμακώνει την ένταση στη Μεσόγειο δεν είναι η Τουρκία αλλά η Ελλάδα. Κανείς δεν είναι σε θέση να προσπαθεί να αποκλείσει την χώρα μας από τη Μεσόγειο, η οποία επί αιώνες βρίσκεται στην τουρκική κυριαρχία. Αυτοί οι οποίοι κινούνται με τη λογική πώς “εγώ είμαι ο μοναδικός ιδιοκτήτης της Μεσογείου”, θα απογοητευτούν.

Η Τουρκία έχει τις δυνατότητες, την αποφασιστικότητα και την ισχύ για να ισοπεδώσει τη συμμαχία του κακού, που διαμορφώθηκε εναντίον της.
Από την άλλη πλευρά η στρατιωτική μας παρουσία στην περιοχή, δεν στοχεύει στην κλιμάκωση και αποσκοπεί αποκλειστικά στην άσκηση του δικαιώματος νόμιμης άμυνας, αν αυτό χρειαστεί. Φυσικά και δεν θα επιτραπεί στρατιωτική παρέμβαση σε πολιτικό μας πλοίο».

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Στα 126 τα νέα κρούσματα - 38 στην Αττική, 18 στη Θεσσαλονίκη

Κορωνοϊός: Κλείνουν μπαρ-εστιατόρια από τα μεσάνυχτα σε Μύκονο, Πάρο, Χαλκιδική και άλλες δώδεκα περιοχές

Εισαγγελική έρευνα μετά τους 8 θανάτους από τις πλημμύρες στην Εύβοια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης