Η Κεραμέως με σύσταση επιτροπής σχεδιάζει να επιλύσει το θέμα των οργανικών θέσεων των ιερέων

Η Κεραμέως με σύσταση επιτροπής σχεδιάζει να επιλύσει το θέμα των οργανικών θέσεων των ιερέων

Η υπουργός Παιδείας είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τους απλούς ιερείς, με τη δημιουργία οργανικών θέσεων και την επίλυση των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών τους θεμάτων

4849325
Αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να επιλύσει το θέμα των οργανικών θέσεων των ιερέων. Δύο χρονιά μετά την κρίση που είχε δημιουργηθεί επί Σύριζα με την Εκκλησία, το υπουργείο Παιδείας προχωρά στην σύσταση κοινής επιτροπής, προκειμένου να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα με τις οργανικές θέσεις ιερέων.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τους απλούς ιερείς, με τη δημιουργία οργανικών θέσεων και την επίλυση των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών τους θεμάτων.

Επίσης, με νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, θα επιλυθούν πάγια θέματα που αφορούν στην Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, καθώς το τελευταίο νομοσχέδιο που αφορούσε θέματα εκκλησιαστικής παιδείας ήταν 36 χρόνια πίσω, το 1984. Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία Εκκλησιαστικών Σχολών σε λογική Προτύπων σχολών.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι Εκκλησιαστικές σχολές θα είναι στην λογική των Επαγγελματικών σχολών δηλαδή, όσοι εισάγονται θα μπορούν να γίνουν ιερείς. Σε ότι αφορά στις γυναίκες αυτές ήδη φοιτούν στα εκκλησιαστικά Γυμνάσια και Λύκεια, που είναι δημόσια σχολεία. 
 
Στην σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εκκλησίας Πολιτείας που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Παιδείας με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, αποφασίστηκε η δημιουργία κοινής επιτροπής Εκκλησίας - Πολιτείας, που θα εξετάσει το ζήτημα των οργανικών θέσεων των κληρικών καθώς και το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό τους θέμα.

Κλείσιμο
Η κ. Κεραμέως, είναι αποφασισμένη «να προστατευθεί ο απλός ιερέας που μέσα στην κρίση και στην πανδημία είναι στην πρώτη γραμμή», όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης σύμφωνα με πληροφορίες.

Στην κοινή επιτροπή, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Εκκλησίας Κρήτης και των Μητροπόλεων των Δωδεκαννήσων, καθώς επίσης και εκπρόσωποι του ΙΣΚΕ.

Το υπουργείο Παιδείας, μετά την κρίση που προκλήθηκε πριν από δύο χρόνια , είναι αποφασισμένο να δώσει λύση στο θέμα των οργανικών θέσεων των ιερέων που σύμφωνα με υπολογισμούς ξεπερνούν τους 10.000 ενώ οι υφιστάμενες οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 6.000. Ένα ακόμα θέμα που συζητήθηκε στη σημερινή συνάντηση ήταν το νομοσχέδιο της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης που αναμένεται να είναι έτοιμο εντός του Αυγούστου.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κωνσταντίνος Βλάσης, και από την πλευρά της Εκκλησίας παρέστησαν, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας, κ. Χρυσόστομος, ως εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, ως Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ), ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος & Υμηττού, κ. Δανιήλ, ως Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και της Eπιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών, κ. Φιλόθεος, ως Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, και ο κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου, ως Νομικός Σύμβουλος αυτής.

Μετά την λήξη των εργασιών της Επιτροπής, η κ. Κεραμέως δήλωσε: «Πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη θεσμική συνάντηση της Επιτροπής για τη Μελέτη και Επίλυση ζητημάτων που αφορούν στην Εκκλησία της Ελλάδος σε εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας. Αναπτύχθηκαν θέματα όπως η εκκλησιαστική εκπαίδευση και η έμφαση που πρέπει να δοθεί στη δευτεροβάθμια και μεταδευτεροβάθμια εκκλησιαστική εκπαίδευση, αλλά και το θέμα των οργανικών θέσεων των κληρικών. Όπως είναι γνωστό, μέριμνα της Κυβέρνησης είναι η διασφάλιση των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των κληρικών που μισθοδοτούνται από το Ελληνικό Δημόσιο. Παράλληλα, δρομολογήσαμε ήδη τις επόμενες κινήσεις αναφορικά με τη βαθύτερη μελέτη και επίλυση των ζητημάτων που αφορούν στις σχέσεις μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας».

Ειδήσεις σήμερα

Αποκλιμάκωση στο Αιγαίο «βλέπουν» οι Γερμανοί μετά την παρέμβαση Μέρκελ

Κορωνοϊός: Στους 200 οι νεκροί - 85, 91 και 75 ετών τα τρία τελευταία θύματα

Νταν Μπιλζέριαν: Ο «Βασιλιάς του Instagram» πήρε τα κορίτσια του και ήρθε στην Ελλάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης