Άρση μέτρων: Αλλάζει ο αριθμός επιβατών για ΙΧ, ταξί και βαν - Τι ισχύει για μάσκες και πρόστιμα

taxi-trolley

Τι θα ισχύει για τα κλιματιστικά και τη χρήση τους στα επαγγελματικά οχήματα σύμφωνα με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση - Αυξάνεται ο αριθμός των επιβατών σε ΙΧ και ταξί - Για ποιους παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Αλλάζουν τα όρια επιβατών για ΙΧ, ταξί και βαν που έχουν ισχύ μέχρι τις 12 Ιουλίου, σύμφωνα με υπουργική απόφαση.

Με βάση τη νέα ΚΥΑ που αφορά στους κανόνες τήρησης αποστάσεων σε δημόσιες υπηρεσίες προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, που συνυπέγραψε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης και έχει ισχύ έως τις 12 Ιουλίου 2020, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις όσον αφορά στα μέτρα προστασίας σε επιβατηγά οχήματα, δημόσιας χρήσης και ιδιωτικής χρήσης.  Σύμφωνα με την ΚΥΑ , στα επαγγελματικής χρήσης οχήματα, ο κλιματισμός συστήνεται να χρησιμοποιείται με ρυθμίσεις, ώστε να μην ανακυκλώνεται ο αέρας και σε συνδυασμό με ανοιχτά παράθυρα. Στην περίπτωση που γίνεται χρήση του κλιματισμού, ο αέρας να έχει κάθετη ροή και όχι οριζόντια, προκειμένου να μην κατευθύνεται στα πρόσωπα των επιβατών. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάται ο φυσικός εξαερισμός με ανοιχτά παράθυρα.


Ειδικότερα, η ΚΥΑ, για τα ιδιωτικής χρήσης οχήματα προβλέπει:

- Για τα επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) μέχρι επτά (7) θέσεων, επιτρέπεται η μεταφορά τριών (3) επιβατών πλέον του οδηγού, έναντι δύο (2) που ίσχυε.

- Για επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οκτώ (8) ή εννέα (9) θέσεων ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.), επιτρέπεται η μεταφορά πέντε (5) επιβατών πλέον του οδηγού, έναντι τεσσάρων (4) που ίσχυε.

Ανάλογες διατάξεις ισχύουν και για τα διπλοκάμπινα, μικτής χρήσης και τύπου Βαν οχήματα.

Όσον αφορά στα επαγγελματικής χρήσης οχήματα:

- Για επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ, Ειδικής Μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οχήματα με οδηγό μέχρι επτά (7) θέσεων, επιτρέπεται η μεταφορά τριών (3) επιβατών, πλέον του οδηγού, έναντι δύο (2) που ίσχυε.

- Για επιβατηγά οχήματα οκτώ (8) ή εννέα (9) θέσεων, δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. Ειδικής Μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής Χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οχήματα με οδηγό του επιτρέπεται η μεταφορά πέντε (5) επιβατών πλέον του οδηγού, έναντι τεσσάρων (4) που ίσχυε.

Στις ανωτέρω περιπτώσεις επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η υπέρβαση του ορίου επιβατών, εφόσον στο όχημα επιβαίνουν, πέραν του οδηγού, μόνο γονείς με τα ανήλικα τέκνα τους. Στην περίπτωση που τα τέκνα είναι ενήλικα, η διαπίστωση της συνδρομής αυτής γίνεται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου επίσημου εγγράφου (διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης). Η ρύθμιση αυτή αφορά και στα ιδιωτικής χρήσης οχήματα.

Η χρήση μάσκας προστασίας από τους επιβάτες και τον οδηγό είναι υποχρεωτική στις παραπάνω περιπτώσεις που αφορούν στα επαγγελματικής χρήσης οχήματα.

Για κάθε παράβαση των σχετικών διατάξεων, επιβάλλεται πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ τόσο στον οδηγό του οχήματος όσο και στους επιβάτες.


Ειδήσεις σήμερα: 

Καματερό: Συνελήφθη 72χρονος για κατοχή και διακίνηση λαθραίων καπνικών προϊόντων

Γυμνιστής επιτέθηκε σε αστυνομικούς στην Πάτρα

Καιρός: Πού θα «χτυπήσουν» τα 38αρια - Δείτε χάρτες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (20)

Ευτυχως

Δεν ζούμε στο αθηνανισταν. Φύγαμε και στην επαρχία είναι όλα ελεύθερα.

Έτσι

Τέτοιος λαός είναι και σας βάζει πάνω τέτοιο δούλεμα θέλει...

Λεωφορεια

Δεν φορανε στην επαρχια ουτε οδηγος ουτε επιβατες! Γαμους και βαφτισια 200 και 300 ατομων δεν λετε τπτ! Κοροιδια

Εξαιρετικά

...ρεαλιστικό το να μην γίνεται χρήση του κλιματιστικού το καλοκαίρι..φαντάζομαι αυτά όλα τα εισηγούνται στελέχη που χρησιμοποιούν καθημερινά λεωφορεία και μετρό κλπ..καλά στο μετρό δεν μας κάνατε και καμία ζημιά, κλιματισμός παραδοσιακά άνοιγε μόνο στους συρμούς από και προς αεροδρόμιο στη γραμμή 3. Αλλά μάγκες μου σιγά μην πάρω ταξί μες τον καύσωνα και χωρίς κλιματισμό και να φοράω και μάσκα..το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε?

Δημήτρης

Η καταπάτηση βασικής ελευθερίας συνεχίζεται. Κάθε ιατρική πράξη (π.χ. εμβόλιο) ή ιατρική φροντίδα (π.χ. μάσκα) δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο κρατικής επιβολής, σύμφωνα με διεθνείς Συνθήκες, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ειδικότερα για θέματα υγείας. Οπότε το να υποχρεώνουν ανθρώπους να βάλουν το οτιδήποτε στο σώμα τους, για θέμα υγείας, χωρίς τη συναίνεσή τους, είναι παράνομο. Πόσω μάλλον, για υγιείς ανθρώπους, πόσω μάλλον, όταν μέχρι πριν λίγο καιρό και οι ίδιοι έλεγαν ότι οι υγιείς ΔΕΝ πρέπει να φορούν μάσκα και το κυριότερο, πόσω μάλλον για μια απλή επιδημία, ενός είδους γρίπης, αφού τα περί "πανδημίας" με μηδενική θνησιμότητα έχουν καταρριφθεί προ πολλού! #ιόςπαπάγιας

IQ μηδέν

Και τα ρούχα είναι καταπίεση αλλά αν θέλεις να κυκλοφορείς δημόσια, θα τα φοράς σου αρέσει δεν σου αρέσει. Σπίτι σου μη βάλεις ούτε ρούχα, ούτε μάσκα, ούτε τίποτα. Όσο είσαι έξω, το αν θα είσαι "ελεύθερος" επηρεάζει το αν θα ζω, οπότε θα τη σεβαστείς είτε με το καλό, είτε με το κακό. Κατάλαβες ψευτοεπαναστάτη;

Ελλαδιστανός

Δηλαδή ενα γκρουπ 7 ανθρώπων που ειναι παρεα, θα φάνε μαζι, θα πιουνε μαζι, θα χεσουν μαζι, απαγορεύεται να μπουν στο ιδιο όχημα μαζί και θα πρεπει να πάρουν αλλο όχημα για να μην κολλήσει ο ενας τον αλλον;

Αντε γειά

Παπαρες Μεντολες...

ΚΥΡΙΑ;;;;;

ΝΑ ΚΛ@ΣΩ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΜΑΞΙ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΕ;;;;ΚΑΙ ΠΟΣΕΣ Κ ΠΟΤΕ;;;;2 Η 3;;;ΚΟΥΦΙΕΣ Η ΤΖΟΥΦΙΕΣ;;;;

Vagelis

Κολοτουμπες αλλα Συριζα-Τσιπρα η διαχειριση του ανοιγματος μετα τον Covid-19 για ΝΔ.

ακατανοητα πράγματα

Έστω έχεις ιχ 8-9 θέσεων γιατί είσαι πολύτεκνος. Μπορείς να είσαι εσύ και να έχεις 5 άσχετους πάνω αλλά αν είσαι με την γυναίκα και τα τα παιδιά σου δεν μπορείς να έχεις και τους γονείς σου; Που πιθανόν μένουν μαζί σου ή σου κρατούν τα παιδιά; Είναι ασφαλέστερο δηλαδή οι άνθρωποι αυτοί να πάρουν λεωφορείο ή ταξί από το να τους πας εσύ πχ στο χωριό, εξοχικό, κλπ;

Την ίδια απορία έχω και εγώ...

Δεν έχω καταλάβει τι ισχύει σε αυτή την περίπτωση. Θα πρέπει λίγο να το διευκρινήσουν.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης