Εστίαση: Με τραπεζάκια έξω η επιστροφή - Κόσμος με... αποστάσεις στα καφέ, υποτονική η κίνηση στα εστιατόρια

estiasi-trapezia

«Υποτονική ήταν η κίνηση σήμερα στα καταστήματα εστίασης, και μάλιστα φάνηκε ότι ο κόσμος είναι μουδιασμένος και φοβισμένος ακόμα από τον κορωνοϊό» δηλώνει στο protothema.gr ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς - «Όσον αφορά στα καταστήματα καφέ, η κίνηση ήταν ικανοποιητική για πρώτη μέρα»  - Νέες διευκρινίσεις του υπουργείου Ανάπτυξης

Οι επιχειρηματίες του χώρου εστίασης την περίμεναν με ανυπομονησία την ημέρα αυτή. Έπειτα από περίπου 2,5 μήνες «lockdown» λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, τα καταστήματα εστίασης άνοιξαν από τη Δευτέρα το πρωί, περιμένοντας πελάτες και θαμώνες, για να τους εξυπηρετήσουν.

Παραδοσιακά, η Δευτέρα είναι μια ημέρα «δύσκολη», όσον αφορά στην κίνηση, ακόμα και πριν τον κορωνοϊό -πράγμα που αποτυπώθηκε και σήμερα, παρόλο που οι καταστηματάρχες είχαν τηρήσει όλα τα μέτρα και τους νέους κανόνες. Οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων ήταν ακριβείς, ενώ οι υπάλληλοι τηρούσαν όλα τα μέτρα προστασίας με γάντια, μάσκες και αντισηπτικά.

Οι καφετιέρες και οι ψησταριές... πήραν φωτιά, αλλά, και πάλι, η κίνηση φυσικά δεν ήταν αυτή που θα αναλογούσε, ενδεχομένως, σε ένα Σαββατοκύριακο. Αυτό επιβεβαίωσε και στο protothema.gr ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος ανέφερε: «Υποτονική ήταν η κίνηση σήμερα στα καταστήματα εστίασης, και μάλιστα φάνηκε ότι ο κόσμος είναι μουδιασμένος και φοβισμένος ακόμα από τον κορωνοιό».
estiasi43
estiasi-trapezia___2_

«Όσον αφορά στα καταστήματα καφέ» συνέχισε, «η κίνηση ήταν ικανοποιητική για πρώτη μέρα. Δύσκολα θα κάτσει ο κόσμος να φάει σε ένα εστιατόριο με την οικογένεια, είτε γιατί φοβάται είτε διότι δεν υπάρχουν έσοδα».

«Ελπίζουμε τις επόμενες μέρες τα πράγματα να καλυτερέψουν» σχολίασε ακόμη.

Σίγουρα, οι επιχειρηματίες ελπίζουν ότι τις επόμενες ημέρες ότι η κίνηση θα αυξηθεί, ενώ σημαντικές ημέρες θεωρούνται η Παρασκευή, το Σάββατο και η Κυριακή -ήτοι, οι κατ' εξοχήν «εμπορικές» ημέρες για τους ίδιους.
estiasi-trapezia___3_
estiasi-trapezia___4_

Νέες διευκρινίσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για τα καταστήματα εστίασης

Νέα εγκύκλιος εκδόθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με διευκρινίσεις για τους όρους και τους κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης. Υπάρχει αναφορά, μεταξύ άλλων, για τα καταστήματα που είναι εγκατεστημένα σε στοές και σχετικά με το τί νοείται ως ημιυπαίθρια επιφάνεια.

Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στη Διαύγεια, σε συνέχεια της δημοσίευσης των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων Β’ 1982 (22.05.2020), Β’ 1987 και Β’ 1988 (23.05.2020), το Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους στον κλάδο της εστίασης και των ποτών για τα ακόλουθα:

1. Α. Ως εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια νοείται ο χώρος που πρέπει να έχει πλευρά ή πλευρές σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο, που διαθέτει κουφώματα (πόρτες, αρθρωτά τζάμια, παράθυρα κ.ο.κ.), τα οποία μπορούν να ανοίγουν ή να αφαιρεθούν.

Β. Στην «εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια» θα πρέπει να διατηρούνται τα παράθυρα, οι πόρτες και τα αρθρωτά τζάμια διαρκώς ανοιχτά κατά τη λειτουργία του καταστήματος έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο κατάλληλος αερισμός του χώρου.

Γ. Στο χώρο της «εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας» επιτρέπεται μόνο η λειτουργία ανεμιστήρα.

Δ. Εάν ένα κατάστημα έχει στην ίδια πλευρά ανοίγματα που άλλα έχουν ύψος μεγαλύτερο των 2μ. και άλλα μεγαλύτερο του 1μ., το βάθος της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας υπολογίζεται με συντελεστή 1,6 στην προβολή προς την εσωτερική πλευρά των ανοιγμάτων με ύψος μεγαλύτερο των 2 μ. και με συντελεστή 0,8 στην προβολή προς την εσωτερική πλευρά των ανοιγμάτων με ύψος μεγαλύτερο του 1μ.
estiasi-trapezia___7_
estiasi-trapezia___8_

2. Σε περίπτωση που ένα κατάστημα εξυπηρετεί τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό καθήμενων πελατών εντός της Συνολικής Ωφέλιμης Επιτρεπόμενης Επιφάνειας Λειτουργίας (ΣΩΕΕΛ) και εφόσον δεν έχει υπερβεί τον μέγιστο αριθμό πελατών που επιτρέπει η άδεια λειτουργίας του, μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα και take away μέχρι πέντε (5) πελάτες, τηρουμένων των λοιπών προϋποθέσεων ως προς τις αποστάσεις.

3. Μπροστά από το μπαρ δύναται να τοποθετούνται σκαμπό ώστε να κάθονται πελάτες υπό τους περιορισμούς και τις αποστάσεις που ισχύουν για τα τραπέζια.

4. Επιτρέπεται η τοποθέτηση stands στα καταστήματα με τη δυνατότητα οι πελάτες να μην καταλαμβάνουν καρέκλες (συνεπώς να στέκονται όρθιοι), με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι αποστάσεις που ισχύουν για τα τραπεζοκαθίσματα.

5. Καταστήματα εγκατεστημένα σε στοές που αναπτύσσουν τα τραπεζοκαθίσματα ή stands στο χώρο της στοάς νοούνται ως τοποθετημένα σε υπαίθριο χώρο. Στην περίπτωση αυτή, τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις εστίασης με υποχρεωτική χρήση ανεμιστήρων.

6. Η αναλογία λουόμενων ανά τετραγωνικό μέτρο που ορίζονται στο άρθρο 1 της υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 31972/22.5.2020 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Β΄1982), αφορά μόνο τις οργανωμένες παραλίες που έχουν ελεγχόμενη είσοδο. Οι λοιποί κανόνες, ως προς τα όρια των αποστάσεων μεταξύ ομπρελών κ.λπ., παραμένουν σε ισχύ για όλες τις οργανωμένες παραλίες.
estiasi-trapezia___1_

Ειδήσεις σήμερα:

Απίστευτο: Η Ζoom αξίζει περισσότερα από τις 7 μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες του πλανήτη

Τέλος στην καραντίνα των ξένων τουριστών βάζει η Μαδρίτη από την 1η Ιουλίου

«Χριστός Ανέστη» τα μεσάνυχτα της Τρίτης στις Εκκλησίες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (19)

Χλιδατος

Δεν υπαρχουν λεφτα. Θα ειναι ολα αδεια για χρονια.... Η καταστροφη ειναι μη αναστρεψιμη.

Πέτρος

Θα συμφωνήσω μαζί σου (ότι η καταστροφή είναι μη αναστρέψιμη) αλλά να είναι όλα άδεια για χρόνια δεν παίζει. Δεν αντέχουν οι επιχειρήσεις ανοιχτές και ταυτόχρονα "άδειες για χρόνια". Απλά σε λίγες εβδομάδες θα αρχίσουμε να γεμίζουμε λουκέτα και απολύσεις βροχή. Έρχονται μαύρα χρόνια.

η

υπερεκτίμηση του κινδύνου του κορονοιού ετσι όπως εξελίσσονται τελικά τα πράγματα θα έχει σαν αποτέλεσμα , κυρίως για ψυχολογικούς λόγους από τον πανικό και την αναμενόμενη φτώχεια , την καταστροφή για πολύ καιρό της οικονομίας και της ψυχικής υγείας της κοινωνίας.

Με τόση ανευθυνότητα,

επιπολαιότητα, ασυνειδησία και αναισθησία που κυκλοφορεί γενικώς γύρω δεν εμπιστεύομαι ούτε νερό έξω και ας κοπανιούνται.

Πέτρος

Δεν είναι "μουδιασμένος με τον κορωνοϊό" ο κόσμος. 1) Δεν έχει λεφτά ο κόσμος 2) Όσος κόσμος έχει λεφτά, δεν έχει όρεξη να βγει και να πάει να ακολουθεί "οδηγίες" και "κανόνες" λες και βρίσκεται σε στρατόπεδο ("ξενέρωμα" λέγεται αυτό). Με τέτοια "ατμόσφαιρα" ξεχάστε τα μαγαζιά. Δεν πρόκειται να δουλέψει τίποτα.

Τσίγκουνέλα

Έχω τον κηπο μου και δεν δίνω ούτε ένα ευρώ!!!!!!!!

Τρεις μήνες μαγείρεμα ....

Λυπάμαι αλλά πλέον μου έχει γίνει χόμπι και κάνω και οικονομία για διάφορα άλλα που δεν μαγειρεύονται ....

Δεν υπάρχει σάλιο.

Γι'αυτό δεν έχει κόσμο.

χαχαχα

λογικό να μην υπάρχει κόσμος Δευτέρα στα εστιατόρια . έλα γράψε το ίδιο πσκ

Κκ

Ok να δουλέψουν οι άνθρωποι, αλλά όσα είδα σήμερα αποστάσεις μηδέν- δίπλα δίπλα τα τραπέζια όπως πριν!

γιωργος

ο κοσμος δεν είναι μουδιασμένος αλλα οικονομικα ξετιναγμένος. Σε λιγο που σταματάνε και τα επιδόματα θα αρχισουν τα οργανα. Ανεργεια πεινα και στο βαθος εκλογες. Το νέο ετος θα φερει νέα συμφωνια σωτηριας-μνημονιο και νεες μοιωσεις μισθων συνταξεων

!!!!!!!!!!

Και μετά θα φωνάξουμε τον ψευτοκάπακο τον Τσίπρα να μας σώσει έτσι???? Θα κάνει τα μαγικά του!!!! θα τους στείλει όλους στα εστιατόρια να φάνε!!!! ουστ από δω ρε κοπρίτη

nik

ΔΕΝ φοβαται το κορωνοϊό δεν υπαρχει φραγκο θα δειτε που θα φτασει η ανεργια τουσ επομενουσ μηνεσ!!!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης