Εστίαση: Με τραπεζάκια έξω η επιστροφή - Κόσμος με... αποστάσεις στα καφέ, υποτονική η κίνηση στα εστιατόρια

estiasi-trapezia

«Υποτονική ήταν η κίνηση σήμερα στα καταστήματα εστίασης, και μάλιστα φάνηκε ότι ο κόσμος είναι μουδιασμένος και φοβισμένος ακόμα από τον κορωνοϊό» δηλώνει στο protothema.gr ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς - «Όσον αφορά στα καταστήματα καφέ, η κίνηση ήταν ικανοποιητική για πρώτη μέρα»  - Νέες διευκρινίσεις του υπουργείου Ανάπτυξης

Οι επιχειρηματίες του χώρου εστίασης την περίμεναν με ανυπομονησία την ημέρα αυτή. Έπειτα από περίπου 2,5 μήνες «lockdown» λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, τα καταστήματα εστίασης άνοιξαν από τη Δευτέρα το πρωί, περιμένοντας πελάτες και θαμώνες, για να τους εξυπηρετήσουν.

Παραδοσιακά, η Δευτέρα είναι μια ημέρα «δύσκολη», όσον αφορά στην κίνηση, ακόμα και πριν τον κορωνοϊό -πράγμα που αποτυπώθηκε και σήμερα, παρόλο που οι καταστηματάρχες είχαν τηρήσει όλα τα μέτρα και τους νέους κανόνες. Οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων ήταν ακριβείς, ενώ οι υπάλληλοι τηρούσαν όλα τα μέτρα προστασίας με γάντια, μάσκες και αντισηπτικά.

Οι καφετιέρες και οι ψησταριές... πήραν φωτιά, αλλά, και πάλι, η κίνηση φυσικά δεν ήταν αυτή που θα αναλογούσε, ενδεχομένως, σε ένα Σαββατοκύριακο. Αυτό επιβεβαίωσε και στο protothema.gr ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος ανέφερε: «Υποτονική ήταν η κίνηση σήμερα στα καταστήματα εστίασης, και μάλιστα φάνηκε ότι ο κόσμος είναι μουδιασμένος και φοβισμένος ακόμα από τον κορωνοιό».
estiasi43
estiasi-trapezia___2_

«Όσον αφορά στα καταστήματα καφέ» συνέχισε, «η κίνηση ήταν ικανοποιητική για πρώτη μέρα. Δύσκολα θα κάτσει ο κόσμος να φάει σε ένα εστιατόριο με την οικογένεια, είτε γιατί φοβάται είτε διότι δεν υπάρχουν έσοδα».

«Ελπίζουμε τις επόμενες μέρες τα πράγματα να καλυτερέψουν» σχολίασε ακόμη.

Σίγουρα, οι επιχειρηματίες ελπίζουν ότι τις επόμενες ημέρες ότι η κίνηση θα αυξηθεί, ενώ σημαντικές ημέρες θεωρούνται η Παρασκευή, το Σάββατο και η Κυριακή -ήτοι, οι κατ' εξοχήν «εμπορικές» ημέρες για τους ίδιους.
estiasi-trapezia___3_
estiasi-trapezia___4_

Νέες διευκρινίσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για τα καταστήματα εστίασης

Νέα εγκύκλιος εκδόθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με διευκρινίσεις για τους όρους και τους κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης. Υπάρχει αναφορά, μεταξύ άλλων, για τα καταστήματα που είναι εγκατεστημένα σε στοές και σχετικά με το τί νοείται ως ημιυπαίθρια επιφάνεια.

Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στη Διαύγεια, σε συνέχεια της δημοσίευσης των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων Β’ 1982 (22.05.2020), Β’ 1987 και Β’ 1988 (23.05.2020), το Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους στον κλάδο της εστίασης και των ποτών για τα ακόλουθα:

1. Α. Ως εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια νοείται ο χώρος που πρέπει να έχει πλευρά ή πλευρές σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο, που διαθέτει κουφώματα (πόρτες, αρθρωτά τζάμια, παράθυρα κ.ο.κ.), τα οποία μπορούν να ανοίγουν ή να αφαιρεθούν.

Β. Στην «εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια» θα πρέπει να διατηρούνται τα παράθυρα, οι πόρτες και τα αρθρωτά τζάμια διαρκώς ανοιχτά κατά τη λειτουργία του καταστήματος έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο κατάλληλος αερισμός του χώρου.

Γ. Στο χώρο της «εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας» επιτρέπεται μόνο η λειτουργία ανεμιστήρα.

Δ. Εάν ένα κατάστημα έχει στην ίδια πλευρά ανοίγματα που άλλα έχουν ύψος μεγαλύτερο των 2μ. και άλλα μεγαλύτερο του 1μ., το βάθος της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας υπολογίζεται με συντελεστή 1,6 στην προβολή προς την εσωτερική πλευρά των ανοιγμάτων με ύψος μεγαλύτερο των 2 μ. και με συντελεστή 0,8 στην προβολή προς την εσωτερική πλευρά των ανοιγμάτων με ύψος μεγαλύτερο του 1μ.
estiasi-trapezia___7_
estiasi-trapezia___8_

2. Σε περίπτωση που ένα κατάστημα εξυπηρετεί τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό καθήμενων πελατών εντός της Συνολικής Ωφέλιμης Επιτρεπόμενης Επιφάνειας Λειτουργίας (ΣΩΕΕΛ) και εφόσον δεν έχει υπερβεί τον μέγιστο αριθμό πελατών που επιτρέπει η άδεια λειτουργίας του, μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα και take away μέχρι πέντε (5) πελάτες, τηρουμένων των λοιπών προϋποθέσεων ως προς τις αποστάσεις.

3. Μπροστά από το μπαρ δύναται να τοποθετούνται σκαμπό ώστε να κάθονται πελάτες υπό τους περιορισμούς και τις αποστάσεις που ισχύουν για τα τραπέζια.

4. Επιτρέπεται η τοποθέτηση stands στα καταστήματα με τη δυνατότητα οι πελάτες να μην καταλαμβάνουν καρέκλες (συνεπώς να στέκονται όρθιοι), με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι αποστάσεις που ισχύουν για τα τραπεζοκαθίσματα.

5. Καταστήματα εγκατεστημένα σε στοές που αναπτύσσουν τα τραπεζοκαθίσματα ή stands στο χώρο της στοάς νοούνται ως τοποθετημένα σε υπαίθριο χώρο. Στην περίπτωση αυτή, τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις εστίασης με υποχρεωτική χρήση ανεμιστήρων.

6. Η αναλογία λουόμενων ανά τετραγωνικό μέτρο που ορίζονται στο άρθρο 1 της υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 31972/22.5.2020 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Β΄1982), αφορά μόνο τις οργανωμένες παραλίες που έχουν ελεγχόμενη είσοδο. Οι λοιποί κανόνες, ως προς τα όρια των αποστάσεων μεταξύ ομπρελών κ.λπ., παραμένουν σε ισχύ για όλες τις οργανωμένες παραλίες.
estiasi-trapezia___1_

Ειδήσεις σήμερα:

Απίστευτο: Η Ζoom αξίζει περισσότερα από τις 7 μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες του πλανήτη

Τέλος στην καραντίνα των ξένων τουριστών βάζει η Μαδρίτη από την 1η Ιουλίου

«Χριστός Ανέστη» τα μεσάνυχτα της Τρίτης στις Εκκλησίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης