Περιβαλλοντική καταστροφή: Eπί 14 χρόνια χύνεται πετρέλαιο στον Κόλπο του Μεξικού

kolpos_mexico

Η μεγαλύτερη πετρελαϊκή καταστροφή στον κόσμο έχει σημειωθεί στον Κόλπο του Μεξικού – Η διαρροή πετρελαίου ξεκίνησε πριν 14 χρόνια, όταν ο σούπερ τυφώνας «Ιβάν» έπληξε την περιοχή

Η μεγαλύτερη πετρελαϊκή καταστροφή στον κόσμο έχει σημειωθεί στον Κόλπο του Μεξικού.

Τo 2004, όταν ο σούπερ τυφώνας «Ιβάν» έπληξε την περιοχή, βύθισε μία εξέδρα πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού. Έκτοτε άρχισε η καταστροφή.
Καθημερινά χύνονται στη θάλασσα από 36 χιλιάδες έως 83 χιλιάδες λίτρα πετρελαίου, όπως αποκαλύπτει αμερικανική εφημερίδα. Αυτό σημαίνει ότι τα τελευταία 14 χρόνια, τα ύδατα στον Κόλπο του Μεξικού έχουν μολυνθεί με τουλάχιστον 424 εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Washington Post».

Το 2004, η δεξαμενή «23051» βυθίστηκε στη θάλασσα. Τότε ο τυφώνας «Ιβάν» είχε σαρώσει τα πάντα στο πέρασμα του με ταχύτητα περίπου 230 χλμ. / ώρα, βυθίζοντας την πλατφόρμα πετρελαίου.

Η πραγματική έκταση της οικολογικής καταστροφής ήταν άγνωστη στο κοινό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μόνο το 2010 οι οικολόγοι είχαν εντοπίσει ορατά ίχνη πετρελαίου και μάλιστα τυχαία.

Οι αμερικανικές αρχές, σύμφωνα με την Washington Post, ήταν καλά ενημερωμένες, αλλά υποτίμησαν την ποσότητα πετρελαιοκηλίδας. Σύμφωνα με το αμερικανικό Λιμενικό Σώμα, στη θάλασσα χύνονταν 317 λίτρα πετρελαίου την ημέρα. Αλλά ακόμη και με βάση τον λανθασμένο αυτό υπολογισμό, η αμερικανική ακτοφυλακή θεωρούσε τη διαρροή ως μια «σημαντική απειλή για το περιβάλλον».

Η εταιρεία «Taylor Energy» ανέλαβε να δημιουργήσει ένα υποθαλάσσιο δίχτυ ασφαλείας για να προστατεύσει την μόλυνση γύρω από την πλατφόρμα, έναντι αδράς αμοιβής (666 εκατομμυρίων δολαρίων). Τελικά όμως η προσπάθειά της δεν απέδωσε καρπούς.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Χαχαχα

Και οι Αμερικανοί τα πλοία από τα 200 μίλια από τις ακτές τους τα αναγκάζουν να αλλάξουν στις μηχανές από βαρύ πετρελαιο σε ντίζελ με χαμηλό δείκτη θειάφι για να προστατέψουν ταχατες τη χώρα τους.

oil man

Προσεχώς και στις ελληνικές θάλασσες...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

thalassia_eidi

Διεθνής έρευνα προειδοποιεί για τις επιπτώσεις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη θάλασσα – Η απώλεια θαλάσσιων ειδών μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και τη διατροφική ασφάλεια

BlueCycle_1

Το BlueCycle είναι ένα πρόγραμμα Γαλάζιας και Κυκλικής οικονομίας που προσεγγίζει ολιστικά το πρόβλημα των θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων που προέρχονται από την αλιευτική και ναυτιλιακή δραστηριότητα - Δημιουργήθηκε και λειτουργεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη

1