Γιατί οι φάλαινες τραγουδούν περισσότερο τις παγωμένες νύχτες του Ιανουαρίου;

whales04

Οι φάλαινες του Spitsbergen έδωσαν στους επιστήμονες τουλάχιστον 184 διαφορετικά τραγούδια

Τρία χρόνια ερευνών, σε ένα δύσκολο, αλλά πανέμορφο περιβάλλον, εμπλούτισαν τις γνώσεις της επιστημονικής κοινότητας για τα υπέροχα πλάσματα, τα μεγαλύτερα θηλαστικά του πλανήτη, τις φάλαινες.

Βασικό αντικείμενο της έρευνας αποτέλεσαν τα... τραγούδια της φάλαινας, τα οποία, όπως αποδεικνύεται, είναι ένα είδος ιεροτελεστίας, προχωρημένης μάλιστα μορφής, καθώς εξυπηρετούν την επικοινωνία μεταξύ των μελών της ομάδας, σε ασύλληπτες αποστάσεις.

Η μελέτη των επιστημόνων στη θαλάσσια περιοχή Svalbard απέδειξε ότι ο ήχος, το τραγούδι των φαλαινών, δεν αποδίδει ένα μονότονο άκουσμα. Οι φάλαινες διαθέτουν ένα εξαιρετικά μεγάλο ρεπερτόριο, το οποίο αυξάνεται εντυπωσιακά τον Ιανουάριο και δη κατά τη διάρκεια της παγωμένης νύχτας.

Οι φάλαινες του Spitsbergen έδωσαν στους επιστήμονες τουλάχιστον 184 διαφορετικά τραγούδια. «Διαθέτουν χιλιάδες γράμματα στο λεξιλόγιό τους. Τα τραγούδια που συνθέτουν μπορούν να συγκριθούν μόνο με ορχηστρικές δημιουργίες, καθώς διαρκούν πάνω από 20 λεπτά, φτάνοντας ακόμη και στα 30 λεπτά. Το ρεφρέν διαρκεί από 45 δευτερόλεπτα έως και δύο λεπτά, αλλά επαναλαμβάνεται διαρκώς, με παραλλαγές κάθε φορά», τόνισε ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στη μεγάλη αυτή έρευνα.

Οι επιστήμονες μελετούν αν το ίδιο ζώο τραγουδά τον ίδιο ήχο για όλη του τη ζωή, ή αν αλλάζει ρεπερτόριο ανάλογα με την περίσταση, ή με την πάροδο του χρόνου.

«Το να αντιληφθούμε τις συνήθειες των άλλων θηλαστικών, είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τη διαβίωσή μας στον πλανήτη. Το τραγούδι των φαλαινών παραμένει ένα μυστήριο, αν και έχουμε μάθει πολλά τα τελευταία τρία χρόνια», τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας. «Αυτό που διαπιστωσάμε, είναι ότι αυξάνεται η διάθεσή τους για τραγούδι κατά τη διάρκεια του πιο παγωμένου μήνα, του Ιανουαρίου και ιδιαίτερα τη νύχτα», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Άρα, τι;

Τραγουδάνε, για να ζεσταθούν; λολ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

stanlei-kamilopardali

Ο Στάνλεϊ, η τύχη του οποίου απασχόλησε τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κατάφερε να επιζήσει από την πύρινη λαίλαπα στο Malibu Wine Safari μαζί με άλλα μεγάλα, εξωτικά ζώα, τα οποία δεν μπορούσαν να απομακρυνθούν από τις εγκαταστάσεις λόγω του πολύ μεγάλου κινδύνου

Εξωπλανητης_Barnards_b__καλλιτεχνικη_απεικονιση__πηγη_ESO-M__Kornmesser

Eίναι τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερος από τη Γη και κινείται γύρω από το κοντινό άστρο του Μπάρναρντ, σε απόσταση περίπου έξι ετών φωτός - Εκτιμάται ότι η μέση θερμοκρασία στην επιφάνειά του είναι μείον 150 έως 170 βαθμοί 

galactic

Ο γαλαξίας, που ονομάσθηκε Antlia 2 (ή Ant 2), είχε διαφύγει έως τώρα τον εντοπισμό του αφενός λόγω της πολύ αραιής πυκνότητας των άστρων του και αφετέρου επειδή ήταν τέλεια κρυμμένος πίσω από το «πέπλο» του δικού μας γαλαξία

4199063

Το Κέντρο Κλιματικών Ερευνών της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ δημοσίευσε τα μηνιαία στατιστικά στοιχεία για τις καιρικές και περιβαλλοντικές συνθήκες σε διάφορες περιοχές του πλανήτη - Σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ οι ποταμοί