Γιατί οι φάλαινες τραγουδούν περισσότερο τις παγωμένες νύχτες του Ιανουαρίου;

Γιατί οι φάλαινες τραγουδούν περισσότερο τις παγωμένες νύχτες του Ιανουαρίου;

Οι φάλαινες του Spitsbergen έδωσαν στους επιστήμονες τουλάχιστον 184 διαφορετικά τραγούδια

whales04
Τρία χρόνια ερευνών, σε ένα δύσκολο, αλλά πανέμορφο περιβάλλον, εμπλούτισαν τις γνώσεις της επιστημονικής κοινότητας για τα υπέροχα πλάσματα, τα μεγαλύτερα θηλαστικά του πλανήτη, τις φάλαινες.

Βασικό αντικείμενο της έρευνας αποτέλεσαν τα... τραγούδια της φάλαινας, τα οποία, όπως αποδεικνύεται, είναι ένα είδος ιεροτελεστίας, προχωρημένης μάλιστα μορφής, καθώς εξυπηρετούν την επικοινωνία μεταξύ των μελών της ομάδας, σε ασύλληπτες αποστάσεις.

Η μελέτη των επιστημόνων στη θαλάσσια περιοχή Svalbard απέδειξε ότι ο ήχος, το τραγούδι των φαλαινών, δεν αποδίδει ένα μονότονο άκουσμα. Οι φάλαινες διαθέτουν ένα εξαιρετικά μεγάλο ρεπερτόριο, το οποίο αυξάνεται εντυπωσιακά τον Ιανουάριο και δη κατά τη διάρκεια της παγωμένης νύχτας.

Οι φάλαινες του Spitsbergen έδωσαν στους επιστήμονες τουλάχιστον 184 διαφορετικά τραγούδια. «Διαθέτουν χιλιάδες γράμματα στο λεξιλόγιό τους. Τα τραγούδια που συνθέτουν μπορούν να συγκριθούν μόνο με ορχηστρικές δημιουργίες, καθώς διαρκούν πάνω από 20 λεπτά, φτάνοντας ακόμη και στα 30 λεπτά. Το ρεφρέν διαρκεί από 45 δευτερόλεπτα έως και δύο λεπτά, αλλά επαναλαμβάνεται διαρκώς, με παραλλαγές κάθε φορά», τόνισε ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στη μεγάλη αυτή έρευνα.

Οι επιστήμονες μελετούν αν το ίδιο ζώο τραγουδά τον ίδιο ήχο για όλη του τη ζωή, ή αν αλλάζει ρεπερτόριο ανάλογα με την περίσταση, ή με την πάροδο του χρόνου.

«Το να αντιληφθούμε τις συνήθειες των άλλων θηλαστικών, είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τη διαβίωσή μας στον πλανήτη. Το τραγούδι των φαλαινών παραμένει ένα μυστήριο, αν και έχουμε μάθει πολλά τα τελευταία τρία χρόνια», τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας. «Αυτό που διαπιστωσάμε, είναι ότι αυξάνεται η διάθεσή τους για τραγούδι κατά τη διάρκεια του πιο παγωμένου μήνα, του Ιανουαρίου και ιδιαίτερα τη νύχτα», πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης