Επίδομα 600 ευρώ σε 166.000 επιστήμονες λόγω κορωνοϊού - Ποιοι και πώς θα το πάρουν

Επίδομα 600 ευρώ σε 166.000 επιστήμονες λόγω κορωνοϊού - Ποιοι και πώς θα το πάρουν

Επίδομα 600 ευρώ: Αφορά μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, λογιστές, εκπαιδευτικούς, ερευνητές - Η κυβέρνηση ανακοίνωσε και αναβολή 75 ημερών για τις μεταχρονολογημένες επιταγές

ergotaksio01-mesa
Στη στήριξη 166.000 επιστημόνων - γιατρών, μηχανικών, οικονομολόγων, εκπαιδευτικών και ερευνητών - προχωρά η κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την κρίση του κορωνοϊού. Παράλληλα το υπ. Οικονομικών ανακοίνωσε και το σχέδιό του για την αντιμετώπιση του ζητήματος που αφορά τις μεταχρονολογημένες επιταγές καθώς με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα προβλέπεται αναστολή των επιταγών που αφορούν πληττόμενες επιχειρήσεις (περιλαμβανομένων και επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στους πληττόμενους ΚΑΔ τον Απρίλιο), κατά 75 ημέρες.

Ποιοι και πώς θα πάρου το εκπαιδευτικό επίδομα των 600 ευρώ

Η στήριξη στους κλάδους αυτούς θα δοθεί μέσα από ένα ανοιχτό πρόγραμμα ύψους 180 εκατ. ευρώ., με επιταγή κατάρτισης (voucher), με τη μέθοδο της ασύγχρονης τηλεκατάρτισης.

Το πρόγραμμα είχε προαναγγείλει νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6.

Στη σχετική ανακοίνωση που υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Δικαιοσύνης διευκρινίζεται ότι στους γιατρούς περιλαμβάνονται και οι οδοντιάτροι, οι ψυχίατροι και το λοιπό ιατρικό προσωπικό, ενώ στο πρόγραμμα θα ενταχθούν και αρχιτέκτοντες καθώς και λογιστές.

«Το πρόγραμμα θα αποσκοπεί στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον αντίστοιχο κλάδο. Το εκπαιδευτικό επίδομα των ωφελουμένων θα είναι ύψους 600 ευρώ για έκαστο εξ αυτών και θα αφορά 100 ώρες τηλεκατάρτισης» διευκρίνιζεται στην ανακοίνωση ενώ, όπως σημειώνεται, το εκπαιδευτικό επίδομα θα καταβληθεί σε δύο δόσεις με την ολοκλήρωση έκαστης διδακτικής ενότητας.

Οι ωφελούμενοι θα λάβουν και πιστοποίηση για τα αντικείμενα κατάρτισης.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί άμεσα από τη Γενική Γραμματεία Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και θα χρηματοδοτηθεί από συγχρηματοδοτούμενους πόρους.

Δήλωση Σταϊκούρα, Γεωργιάδη, Βρούτση και Τσιάρα

Κλείσιμο
«Η κυβέρνηση προχωρά με υπευθυνότητα απέναντι στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας, υιοθετώντας γρήγορες και αποδοτικές ενεργητικές πολιτικές στήριξης, με στόχο όχι μόνο την οικονομική του στήριξη μέσα στην κρίση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊος, αλλά και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του, με εμπέδωση των νέων τεχνολογικών και ψηφιακών εργαλείων, χρήσιμων για το επάγγελμα ή το λειτούργημά του, ανεξάρτητα από την ηλικία ή την επαγγελματική εμπειρία των εκπροσώπων του. Παράλληλα, εργάζεται για την ταχεία επάνοδο στην κανονικότητα λαμβάνοντας όλα τα κατάλληλα μέτρα, που θα επιτρέψουν σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους να ανακτήσουν τα εισοδήματά τους. Προς τούτο, έχει ήδη αποφασιστεί η παράταση του τρέχοντος δικαστικού έτους. Στεκόμαστε δίπλα σε όλους, με λύσεις ταιριαστές για την κάθε ομάδα του ενεργού πληθυσμού της χώρας. Μετατρέπουμε την κρίση σε ευκαιρία ανάπτυξης και μάθησης» αναφέρεται στην ανακοίνωση των κ.κ. Σταϊκούρα, Βρούτση, Γεωργιάδη και Τσιάρα.

Το σχέδιο τις επιταγές

Οι ρυθμίσεις για τις επιταγές που θα περιληφθούν σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία θα εκδοθεί εντός της ημέρας έχουν ως ακολούθως:

1. Από την έκδοση της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και μέχρι την 31η Μαϊου 2020 για τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους με κρατική εντολή ή πληγεί δραστικά από την επιδημία του COVID-19, με βάση τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα, αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιόγραφων κατά 75 ημέρες από την ημερομηνία λήξης εκάστου αξιογράφου. Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις για τις οποίες θα ανασταλεί η δραστηριότητά τους ή θα περιληφθούν στις δραστικά πληττόμενες επιχειρήσεις κατά το μήνα Απρίλιο του 2020 από την επομένη της ημερομηνίας δημοσίευσης της συμπερίληψης των συγκεκριμένων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας στις πληττόμενες επιχειρήσεις. Το μέτρο ισχύει για όλα τα αξιόγραφα που θα προσκομιστούν ηλεκτρονικά από τους εκδότες τους στις τράπεζες εντός τριών εργάσιμων ημερών από την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, μέσω ειδικής εφαρμογής της Τειρεσίας Α.Ε., ανεξαρτήτως αν η επιχείρηση περιλαμβάνεται σήμερα στις πληττόμενες ή θα περιληφθεί σ’ αυτές στο μέλλον.

2. Οι κομιστές αξιογράφων που δεν δραστηριοποιούνται σε πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας θα έχουν δικαίωμα να ενταχθούν ατομικά (οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις με βάση μόνο τον ΑΦΜ τους), στις πληττόμενες επιχειρήσεις και να λάβουν ασφαλιστικές και φορολογικές αναστολές από την 1η Απριλίου και εντεύθεν αν το σύνολο των αξιογράφων που αναστέλλονται είναι μεγαλύτερο του 20% του μέσου μηνιαίου τζίρου τους το 2019, με την εξαίρεση επιχειρήσεων που υπάγονται σε συγκεκριμένους ΚΑΔ που παρουσιάζουν σημαντική αύξηση του τζίρου τους στη διάρκεια της κρίσης. Οι ειδικές ρυθμίσεις που αφορούν το συγκεκριμένο μέτρο θα προβλεφθούν με υπουργική απόφαση.

3. Στο πλαίσιο των τραπεζικών προϊόντων με εγγυοδοσία από πόρους του ΕΣΠΑ ή μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, που προετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα προβλεφθεί η δυνατότητα λήψης κεφαλαίου κινήσεως στους εκδότες ή/και τους κομιστές μεταχρονολογημένων επιταγών, για τη διευκόλυνση της άμεσης αποπληρωμής τους.

Ειδήσεις σήμερα:

Μέτρα για τον κορωνοϊό - Σταϊκούρας: Αναβολή 75 ημερών για τις επιταγές - «Επίδομα» 600 ευρώ σε γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς

Στα μέτρα στήριξης και οι δευτερεύουσες δραστηριότητες που πλήττονται

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Τι προβλέπει η απόφαση για αναστολή πληρωμών, εκπτώσεις και ΑΠΔ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης