Μέτρα για τον κορωνοϊό: Τι προβλέπει η απόφαση για αναστολή πληρωμών, εκπτώσεις και ΑΠΔ

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Τι προβλέπει η απόφαση για αναστολή πληρωμών, εκπτώσεις και ΑΠΔ

Κανονικά θα υποβληθούν οι ΑΠΔ Φεβρουαρίου και Μαρτίου μέχρι την ημερομηνία αναστολής της δραστηριότητας της επιχείρησης 

metra_main
Διευκολύνσεις για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν αναστολή πληρωμών φόρων και εισφορών καθώς και εκπτώσεις 25% για όσους πληρώσουν εμπρόθεσμα προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και αφορά τις επιχειρήσεις που πλήττονται.

Κανονικά θα υποβληθούν οι ΑΠΔ Φεβρουαρίου και Μαρτίου μέχρι την ημερομηνία αναστολής της δραστηριότητας της επιχείρησης.

Τα ευεργετήματα διακόπτονται αν διαπιστωθεί ότι η επιχείρηση απέλυσε προσωπικό. Ειδικότερα η ΚΥΑ προβλέπει:

· Παράταση προθεσμίας καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 οι οποίες μπορούν να καταβληθούν έως 30/9/2020 και έως 31/10/2020 αντίστοιχα.

· Τρίμηνη παράταση της προθεσμίας καταβολής δόσεων ενεργών ρυθμισμένων εργοδοτών-επιχειρήσεων οι οποίες ήταν απαιτητές στις 31/3/2020 καθώς και όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης.

Κλείσιμο
Όπως ξεκαθαρίζεται δικαίωμα υπαγωγής στο ευεργετικό αυτό μέτρο έχουν επιχειρήσεις ή εργοδότες που:

· απασχολούν μισθωτούς που αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση,

· έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας στις 20/03/2020, που αναφέρεται στο συνημμένο πίνακα της ΚΥΑ.

Γι αυτές τις επιχειρήσεις, οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου οι οποίες σε κάθε περίπτωση αφορούν:

· το διάστημα μέχρι την απαγόρευση λειτουργίας των επιχειρήσεων με κρατική εντολή ή

· το διάστημα μέχρι την αναστολή συμβάσεων εργασίας των μισθωτών επειδή ο εργοδότης υπάγεται στο μέτρο που προβλέφθηκε για τις επιχειρήσεις που υπολειτουργούν

και οι οποίες είναι απαιτητές έως 31/3/2020 και 30/4/2020 αντίστοιχα, δύναται να καταβληθούν έως 30/9/2020 και έως 31/10/2020 αντίστοιχα, χωρίς τον υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό τόκων και άλλων προσαυξήσεων λόγω εκπρόθεσμης καταβολής

Οι εισφορές που αναστέλλονται είναι οι εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη, (όπου αυτή προβλέπεται – για παράδειγμα για τον κλάδο εφάπαξ παροχής δεν υπάρχει εργοδοτική εισφορά), για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης (κύριας ασφάλισης, υγειονομικής περίθαλψης, επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχής), καθώς και οποιουδήποτε άλλου φορέα για τον οποίο ο e-ΕΦΚΑ συνεισπράττει εισφορές, με εξαίρεση τις εισφορές από προαιρετική ασφάλιση.

Προσοχή, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να υποβάλλουν κανονικά για το προσωπικό που απασχολούν την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής της ΑΠΔ επιβάλλονται οι προβλεπόμενες προσαυξήσεις. Οι περιλαμβανόμενες στις ως άνω ΑΠΔ ασφαλιστικές εισφορές για το διάστημα έως την απαγόρευση λειτουργίας των επιχειρήσεων ή έως την αναστολή συμβάσεων εργασίας καταβάλλονται έως 30/9 και 31/10 αντίστοιχα.

Με την ίδια ΚΥΑ εισάγεται ρήτρα 3μηνης αναβολής για κάθε δόση ρύθμισης προς τα Ταμεία που λήγει από 31/3 και μετά. Όπως αναφέρεται, για τις επιχειρήσεις που πλήττονται η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων, απαιτητών έως 31/3/2020 καθώς και η προθεσμία όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης, παρατείνεται κατά 3 μήνες. Κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης, δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις.

Αυτό σημαίνει πως η δόση που λήγει 31/3 μπορεί να πληρωθεί έως και 30/6. Αντίστοιχα η δόση που θα λήγει 30/4 μπορεί να πληρωθεί έως και 31/7 κ.ο.κ. Συνεπώς οι ρυθμίσεις «παγώνουν» έως τέλη Ιουνίου και οι ρυθμισμένοι οφειλέτες μπορούν να ξεκινήσουν να αποπληρώνουν την ρύθμισή τους από 30/6 και εφεξής.

Σε περίπτωση που εργαζόμενοι επιχειρήσεωνπου πλήττονται, μέρος ή όλοι, τίθενται σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους και ο εργοδότης καταγγείλει αυτή – δηλαδή τους απολύσεις – καθώς και στην περίπτωση που μετά την ολοκλήρωση του μέτρου οι ανωτέρω επιχειρήσεις ή εργοδότες δεν διατηρούν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, η παράταση για τρέχουσες εισφορές και δόσεις ρυθμίσεων παύει αυτοδικαίως, και οι οφειλές επιβαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις από την ημερομηνία που αυτές κατέστησαν απαιτητές σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Αναβιώνουν δηλαδή αναδρομικά οι τόκοι και οι προσαυξήσεις για κάθε μήνα που δεν έχει πληρωθεί και το ευεργέτημα χάνεται τελείως.

Προσοχή, για τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις και δόσεις ρυθμίσεων των επιχειρήσεων που απασχολούν μισθωτούς και υποβάλλουν ΑΠΔ δεν προβλέπεται έκπτωση 25% σε περίπτωση έγκαιρης καταβολής. Αυτό ισχύει για την έγκαιρη καταβολή από αυτές τις επιχειρήσεις επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ, των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών (εκτός ΦΠΑ).

Ειδήσεις σήμερα:

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Μεγαλώνει η λίστα για στήριξη επιχειρήσεων - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις μισθωτών για τα €800

Κορωνοϊός-Σύνοδος Κορυφής: Αδιέξοδο για το «κορωνο-ομόλογο» μετά το «nein» της Μέρκελ

Κορωνοϊός - Βρετανία: Πάνω από 100 νεκροί σε μια ημέρα - Η μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης