Μέτρα για τον κορωνοϊό - Σταϊκούρας: Αναβολή 75 ημερών για τις επιταγές - «Επίδομα» 600 ευρώ σε γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς

staikouras-arthrou

Είπε στον ΘΕΜΑ 104,6: Τον Απρίλιο θα δούμε και το θέμα της προστασίας α΄ κατοικίας, πάμε σε πολιτική πρόσκαιρης αύξησης των δαπανών - Το παρασκήνιο για το αδιέξοδο οσον αφορά το ευρωομόλογο - Μεγαλύτερη η ελευθερία των τραπεζών για να διευκολύνουν και φυσικά πρόσωπα

Αναστολή των επιταγών που αφορούν πληττόμενες επιχειρήσεις (περιλαμβανομένων και επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στους πληττόμενους ΚΑΔ τον Απρίλιο), κατά 75 ημέρες ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών λίγη ώρα μετά την προαναγγελία της σχετικής απόφασης από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στη συνέντευξή του στον ΘΕΜΑ 104,6 στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στη χορήγηση «επιδόματος» 600 ευρώ σε επιστήμονες (δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς κ.α.) με ένα πρόγραμμα ύψους 180 εκατ. ευρω μέσω επιταγών κατάρτισης.

Οι ρυθμίσεις για τις επιταγές θα περιληφθούν σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί εντός της ημέρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργειου Οικονομικών οι ρυθμίσεις έχουν ως ακολούθως:

1. Από την έκδοση της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και μέχρι την 31η Μαϊου 2020 για τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους με κρατική εντολή ή πληγεί δραστικά από την επιδημία του COVID-19, με βάση τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα, αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιόγραφων κατά 75 ημέρες από την ημερομηνία λήξης εκάστου αξιογράφου. Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις για τις οποίες θα ανασταλεί η δραστηριότητά τους ή θα περιληφθούν στις δραστικά πληττόμενες επιχειρήσεις κατά το μήνα Απρίλιο του 2020 από την επομένη της ημερομηνίας δημοσίευσης της συμπερίληψης των συγκεκριμένων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας στις πληττόμενες επιχειρήσεις. Το μέτρο ισχύει για όλα τα αξιόγραφα που θα προσκομιστούν ηλεκτρονικά από τους εκδότες τους στις τράπεζες εντός τριών εργάσιμων ημερών από την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, μέσω ειδικής εφαρμογής της Τειρεσίας Α.Ε., ανεξαρτήτως αν η επιχείρηση περιλαμβάνεται σήμερα στις πληττόμενες ή θα περιληφθεί σ’ αυτές στο μέλλον.

2. Οι κομιστές αξιογράφων που δεν δραστηριοποιούνται σε πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας θα έχουν δικαίωμα να ενταχθούν ατομικά (οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις με βάση μόνο τον ΑΦΜ τους), στις πληττόμενες επιχειρήσεις και να λάβουν ασφαλιστικές και φορολογικές αναστολές από την 1η Απριλίου και εντεύθεν αν το σύνολο των αξιογράφων που αναστέλλονται είναι μεγαλύτερο του 20% του μέσου μηνιαίου τζίρου τους το 2019, με την εξαίρεση επιχειρήσεων που υπάγονται σε συγκεκριμένους ΚΑΔ που παρουσιάζουν σημαντική αύξηση του τζίρου τους στη διάρκεια της κρίσης. Οι ειδικές ρυθμίσεις που αφορούν το συγκεκριμένο μέτρο θα προβλεφθούν με υπουργική απόφαση.

3. Στο πλαίσιο των τραπεζικών προϊόντων με εγγυοδοσία από πόρους του ΕΣΠΑ ή μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, που προετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα προβλεφθεί η δυνατότητα λήψης κεφαλαίου κινήσεως στους εκδότες ή/και τους κομιστές μεταχρονολογημένων επιταγών, για τη διευκόλυνση της άμεσης αποπληρωμής τους.Την επόμενη εβδμάδα νέοι ΚΑΔ στη λίστα των μέτρων στήριξης

Ο υπουργός Οικονομικών είπε, επίσης, ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν και νέοι ΚΑΔ με τους οποίους «θα ενταχθούν αρκετοί περισσότεροι σε αυτές τις περιμέτρους που έχουμε φτιάξει. Υπάρχουν και ΚΑΔ που πρέπει να δούμε ιδιαιτέρως όπως τα σούπερ μάρκετ, οι τράπεζες που δουλεύουν με επάρκεια».

Διευκρίνισε, επίσης, ότι «τον Απρίλιο θα δούμε το ζήτημα της προστασίας της α΄κατοικίας».

Όσον αφορά τις τράπεζες και τις διευκολύνσεις και σε φυσικά πρόσωπα ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «είχαμε συναντηθεί με τις τράπεζες και είπαμε ότι όλοι θα επωμιστούν το βάρος των επιπτώσεων. Το τραπεζικό σύστημα ξεκίνησε με αναστολές στους επιχειρήματιες που είναι ενήμεροι και στη συνέχεια θα προχωρούσε σε φυσικά πρόσωπα. Ήρθε η ΕΕ για το τραπεζικό σύστημα και το διευκόλυνε σε πράξεις όπως οι αναστολές. Με αφορμή αυτό οι βαθμοί ελευθερίας των τραπεζών είναι περισσότεροι για να διευκολύνει και τα φυσικά πρόσωπα. Το πρόβλημα είναι ότι εμείς θέλουμε να βοηθήσει το τραπεζικό σύστημα τους πολίτες αλλά υπάρχουν ζητήματα με τα προσωπικά δεδομένα καθώς θα πρέπει το τραπεζικό σύστημα να πάρει τηλέφωνο να κάνει πρόταση αναστολής».

«Επίδομα» 600 ευρώ σε γιατρούς, δικηγόρους

Σχετικά με τη στήριξη ιατρών, δικηγόρων, μηχανικών, κ.α., ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι αυτή θα γίνει με ένα πρόγραμμα ύψους 180 εκατ. ευρω μέσω επιταγών κατάρτισης 600 ευρώ για κάθε συμμετέχοντα που θα αποσκοπεί στην αναβάθμιση των ψηφιακών δυνατοτήτων.

Πάμε σε αύξηση δαπανών

Εξήγησε, ακόμα, ότι η κυβέρνηση από μια πολιτική μείωσης φόρων «πάμε σε πολιτική παροδικής αύξησης των δαπανών αν και η στρατηγική ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μειώσεις φόρων δεν αλλάζει».

Ερωτηθείς, δε, αν συζητείται μείωση μισθών στο Δημόσιο ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «με τα σημερινά δεδομένα δεν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε».

Το παρασκήνιο του αδιεξόδου για το ευρωομόλογο

Μιλώντας για το αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής όσον αφορά την έκδοση κορωνο-ομολόγου, ο Χρήστος Σταϊκούρας εξήγησε ότι «υπάρχει δυστοκία στο να γίνει αποδεκτή από το σύνολο της ευρώπης η πρόταση αρκετών κρατών μελών για την δημιουργία ευρωομολόγου. Το είχαμε δει στις 24 Μαρτίου στο Eurogroup όταν οι ΥΠΟΙΚ των χωρών του νότου υποστήριξαν τη δημιουγία του σημαντικού όπλου για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Σημαντικός ήταν ο ρόλος της επικεφαλής της ΕΚΤ που ήταν φανατικά υποστηρικτής του ευρωομολόγου».

Όπως είπε «το επιχείρημα όσων λένε όχι είναι ότι υπάρχει ένας μηχανισμός, ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης που έχει κεφάλαια 400. δισ. ευρώ. Θα μπορουσε κάθε χώρα να παίρνει κεφάλαια από προληπτική γραμμή στήριξης μέχρι του 2% του ΑΕΠ τους με όρους προσαρμοσένους στις ανάγκες του κορωνοϊού».

Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι «δεν θα πήγαινα σε έκφραση "θέλουν Μνημόνιο"» εξηγώντας ότι οι διαφωνούντες «ζητούν όρους και προϋποθέσεις στις χώρες που ζητούν στήριξη».

Η θέση των κρατών του Βορρά, είπε ο κ. Σταϊκούρας, είναι «να διευκολύνουμε λίγο καταστάσεις με όρους και προϋποθέσεις. Θα έχει ένα MOU, μνημόνιο συνεργασίας, αλλά ακόμα υπάροχυν ανοιχτά κεφάλαια όπως για παράδειγμα το ύψος των χρημάτων που θα μπορούσαν να πάρει κάθε χώρα. Αυτός ο μηχανισμός θα είναι διαθέσιμος για όλες τις χώρες της ΕΕ και αυτός εκτιμάται ότι θα υπάρξει αναγκαιότητα να χρησιμοποιηθεί το πολύ από τις μισές χώρες της ΕΕ».

«Εμείς υποστηρίζουμε ότι χρειάζεται το ευρωομόλογο για να στηρίξουμε τη ρευστότητα στην οικονομία. Σίγουρα θα υπάρξει ένας μεγαλύτερος μηχανισμός στήριξης όσον αφορά το ταμειακό ζήτημα γιατί το έχουν πρώτα ανάγκη οι Ισπανοί και οι Ιταλοί αλλά δεν ξέρω αυτή τη στιγμή αν θα εξελιχθεί σε κορωνο-ομόλογο. Οι Γερμανοί αρνούνται γιατί το ομόλογο αυτό είναι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αυτό θέλουν να πουν ότι δανεικά χωρίς όρους δεν υπάρχουν» πρόσθεσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «πολύ πιο έντονα τα προβλήματα του κορωνοϊού από το 2009 που δεν έχουν να κάνουν με διαρθρωτικά λάθη αλλά με έναν εξωτερικό παράγοντα, μια υγειονομική κρίση. Γι' αυτό υπάρχει η εκτίμηση ότι, όταν τελειώσει η κρίση, οι οικονομίες γρήγορα θα επανέλθουν».

Στο 3% η ύφεση φέτος στην Ελλάδα

Μιλώντας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι «η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ύφεση ακόμα και στο καλό σενάριο γιατί στο καλό σενάριο (σ.σ. να ξεπεραστεί η κρίση μετά από 3 μήνες) η ΕΚΤ εκτιμά ότι η Ευρώπη θα είναι στο -5% και με την προϋπόθεση ότι θα γίνει γρήγορα ανάκαμψη. Αν δεν γίνει αυτό, τότε η ΕΕ θα είναι στο -8,7% στην ανάπτυξη. Οι σημερινές εκτιμήσεις είναι ότι η Ελλάδα θα κινηθεί σε ύφεση 3%»

«Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να στήριξουμε την ελληνική κοινωνία και οικονομία, σε συνάρτηση με τις αποφάσεις της ΕΕ, σε συνάρτηση με το κόστος δανεισμό, σε συνάρτηση με την έκταση του προβλήματος» συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Καλό το πακέτο για τη στήριξη των εργαζομένων

Ο Χρήστος Σταϊκούρας διευκρίνισε, τέλος, με αφορμή τη συζήτηση για το αν το Δημοσιο δίνει αρκετά στους εργαζομένους ότι «το σύνολο των παρεμβάσεων που έχουμε κάνει ισούται ή υπερβαίνει το ύψος της μισθοδοσίας. Δεν δώσαμε μόνο επίδομα ακατάσχετο, δώσαμε και αναστολή πληρωμής δόσεων και εισφορών, δώσαμε και πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφροών επί του ονομαστικού ύψους του μισθού τους για 45 ημέρες. Είναι εξαιρετικά καλό το πακέτο υπό τις συνθήκες που είμαστε σήμερα».

Ειδήσεις σήμερα:

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Μεγαλώνει η λίστα για στήριξη επιχειρήσεων - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις μισθωτών για τα €800

Κορωνοϊός-Σύνοδος Κορυφής: Αδιέξοδο για το «κορωνο-ομόλογο» μετά το «nein» της Μέρκελ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (179)

Γ.Λαμπρινίδης

Οι ώρες περνάνε και η κυβέρνηση σε κάποια σοβαρά ζητήματα διστάζει να κάνει το τολμηρό μα απαραίτητο βήμα για την οικονομία. Αυτό είναι η επιβολή χρεοστάσιου! Δε νοείται να ζητούν από νομικά και φυσικά πρόσωπα στην παρούσα συγκυρία να ανταποκριθούν σε οφειλές όπως έκαναν μέχρι πριν από έναν μήνα. Πρέπει άμεσα να παγώσουν όλα τα δάνεια, όλα χωρίς καμία εξαίρεση. Ομοίως, πρέπει όλοι οι πολίτες, μπλε/κόκκινοι/πράσινοι κ.λ.π. να λάβουν ανεξαιρέτως κάποιο κλιμακωτό έκτακτο βοήθημα με βάση τα στοιχεία του τελευταίου εκκαθαριστικού τους σημειώματος. Κι επαναλαμβάνω, για όλα τα νομικά και φυσικά πρόσωπα πρέπει άμεσα να παγώσουν όλα τα δάνεια! Όπως θα συνέβαινε σε πόλεμο.

ΓΙΑΝΝΗΣ - ΑΘΗΝΑ

Αναβολή 60 ημερών (2 μηνιαίων δόσεων) πρέπει να νομοθετηθεί και για όλα τα δάνεια των φυσικών προσώπων ανεξαιρέτως. Ακόμα και για τα δάνεια που έχουν ρυθμιστεί με δικαστικές αποφάσεις του ν.Κατσέλη (3869/10)!

Παναγιώτης Ιορδανίδης

Δεν φτάνει που ο τίτλος του άρθρου σας είναι παραπειστικός, αναφερόμενοι σε "επίδομα" ενώ δεν πρόκειται για επίδομα, αλλά για επιδοτούμενη κατάρτιση, αφήνετε και να υβρίζουν τον κλάδο (είμαι δικηγόρος) στα σχόλια (χασοδίκες, τί προσέφεραν κλπ.) Αρκετά! Επειδή τα σχόλια προεγκρίνονται, ήτοι είναι σε άμεση γνώση και του διαχειριστή, αφού αυτος τα εγκρίνει, επιφυλάσσομαι για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματος μου ενώπιον των αρμοδίων ποινικών και αστικών δικαστηρίων εναντίον του διαχειριστή της ιστοσελίδας και παντός άλλου υπευθύνου. Και να ξέρετε ότι δεν είμαι ο μόνος.

Σου θίξαμε

Τον κλάδο;

Απεχθάνομαι τους δικηγόρους

Πειράζει; είναι ποινικό αδίκημα;

George

Στάικουρας, μιλάμε για ΒΛΑΚΑ με Β κεφάλαιο!!!

George

όλοι οι κομπλεξικοί ξιφουλκούν ο ένας κατά του άλλου. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έπρεπε να λάβουν το επίδομα με εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτηρια, ασφαλώς πολλοι το δικαιούνται, άλλοι όχι. Όπως και οι μακροχρόνια άνεργοι, πολλοί το δικαιούνται, υπάρχουν μακροχρόνια ρεμάλια που δε σηκώνουν το πόδι τους ούτε για να το ξύσουν, ξέρω πολλά τέτοια ( δεν πρόκειται ουσιαστικά περί ανέργων αλλά αέργων). Σιγά να μην το δικαιούται ο επαγγελματίας άεργος. Επομένως το θέμα δεν είναι η κατηγορία, το θέμα είναι τα κριτήρια ανα κατηγορία. Αυτό που εξαγγέλθηκε είναι κοροϊδία και εμπαιγμός. Τουλάχιστον κάντε κανένα μάθημα σεμινάριο μαγειρικής ή μάρκετινγκ ή πληροφορικής για να δει κανά πιτσιρίκι ελ. επαγγελματίας που έχει ενδιαφέρον το φως κάπου αλλου...

Μέτρα για τον Κορωνοϊο

Το βασικότερο μετρο που δε μας λενε να παρουμε ειναι: Νηστεια - προσευχη - εξομολογηση - Θεία Κοινωνία. Να ελαφρύνουμε την ψυχή μας, να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και απο εκει και πέρα ή θα ζησουμε ή θα πάμε απο τον ιό αν προσβληθουμε. Οπωσδήποτε ομως, δεν πρεπει να απομακρυνθουμε απο την πίστη στο Θεο. Αλλοιως ο άνθρωπος, χωρις πίστη χάνεται, ειτε πλουσιος, ειτε φτωχός, εδω μένουν όλα οσον αφορα την ύλη. Το πνεύμα μας πρεπει να σώσουμε. Δε θα μας σώσει το σουπερ μαρκετ , αλλα η αγαπη προς τον πλησίον.

Δημήτρης

Μηχανικοί, οι πολίτες δεύτερης κατηγορίας για άλλη μια φορά.Μπορουμε με το κουπόνι σεμιναρίου να πληρώσουμε τους λογαριασμούς κ το ενοίκιο?όχι ε?το φαντάστηκα

Μια χαρά

Πόσο πιο καθαρά να φανεί ποιοί κυβερνούν αυτή τη χώρα;;; Έλεος

ΔΏΣΕ ΚΑΤΙ

Πεινάτε? Ίσως.... Αλλά όταν περάσει η... μπόρα, όπως και τις καλές εποχές, σκέτα βαμπίρ!

ΓΙΑΝΝΗΣ - ΑΘΗΝΑ

Αυτό που λες υπουργέ για τα φυσικά πρόσωπο και πως και καλά υπάρχουν προσωπικά δεδομένα είναι ΤΡΙΧΕΣ ΚΑΤΣΑΡΕΣ! Φτηνές δικαιολογίες! Πρέπει με ΠΝΠ καθολικά για τον μήνα Απρίλιο να εξαιρεθούν όλα τα φυσικά πρόσωπα της καταβολής της οποιασδήποτες δόσεις δανείου. Αλίμονο, αν οι Εισπρακτικές (συνεχίζουν και καλούν κόσμο - όχι μόνο για δόσεις δανείων) αρχίσουν και καλά να παίρνουν τηλέφωνο πέντε εκατομμύρια ανθρώπους για να δουν αν θα αναστείλουν για έναν μήνα την υποχρέωση καταβολής δόσης/εων! Έλεος δηλαδή με την παπάτζα! Αυτά γίνονται με τη βούληση του νομοθέτη και μόνο και αυτό για έναν μήνα, ας μην κοροϊδευόμαστε, πρέπει να αφορά άπαντες. Ενήμερα δάνεια, καταγγελμένα προσώρας δάνεια, ρυθμισμένα δάνεια με δικαστικές αποφάσεις του ν.Κατσέλη κ.ο.κ. Τα πάντα! Λέγεται καθολικό μορατόριουμ καταβολής δόσεων για έναν μήνα. Απλά.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης