Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Απλοποιούνται οι διαδικασίες για την αγορά εταιρικών ομολόγων

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Απλοποιούνται οι διαδικασίες για την αγορά εταιρικών ομολόγων

Απλοποιείται η διαδικασία για τη συμμετοχή ξένων επενδυτών ενώ οι επιχειρήσεις επενδύσεων και τα πιστωτικά ιδρύματα ορίζονται πλέον υπεύθυνοι για την ορθή υπαγωγή των επενδυτών στις κατηγορίες των ιδιωτών και των ειδικών επενδυτών

lazarakou_epitrop
Σημαντικές αλλαγές που διευκολύνουν τη διαδικασία για τη συμμετοχή τόσο ξένων όσο και ιδιωτών επενδυτών στις ομολογιακές εκδόσεις εταιριών φέρνει απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ειδικότερα, με την απόφαση απλοποιείται η διαδικασία για τη συμμετοχή ξένων επενδυτών ενώ οι επιχειρήσεις επενδύσεων και τα πιστωτικά ιδρύματα ορίζονται πλέον υπεύθυνοι για την ορθή υπαγωγή των επενδυτών στις κατηγορίες των ιδιωτών και των ειδικών επενδυτών.

Μέχρι σήμερα ιδιώτες και ξένοι θεσμικοί που ήθελαν να επενδύσουν σε ομολογίες που εκδίδουν τράπεζες ή άλλες εταιρίες έπρεπε να ακολουθήσουν ειδικότερες διατυπώσεις και γραφειοκρατική διαδικασία που ουσιαστικά απέκλειαν μερίδα επενδυτών από τις ομολογιακές εκδόσεις.

Με την απόφαση που ορίζει το πώς γίνεται ο προσδιορισμός τιμής, απόδοσης και επιτοκίου στη διάθεση ομολογιακών εκδόσεων, την οποία υπογράφουν η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Β. Λαζαράκου, οι Αντιπρόεδροι και συνολικά το ΔΣ της Επιτροπής, τροποποιείται η προηγούμενη απόφαση της Επιτροπής (19/776/2017) και πλέον ισχύουν τα εξής:

-Οι τράπεζες και οι ΕΠΕΥ που εγγράφονται για λογαριασμό τους έχουν την ευθύνη για την ορθή υπαγωγή των επενδυτών στις κατηγορίες των ιδιωτών ή ειδικών επενδυτών.

-Ο ανάδοχος ή, η εκδότρια εταιρία, ευθύνονται, κατά περίπτωση, για την ορθή κατανομή των επενδυτών στις σχετικές κατηγορίες και προσκομίζουν τα στοιχεία βάσει των οποίων έγινε η κατανομή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Κλείσιμο
- Δεν απαιτείται για τους ιδιώτες επενδυτές να προκύπτει ότι διατηρούν Μερίδα Επενδυτή και Λογαριασμό Αξιών στο ΣΤΑ και συνεπώς θα μπορούν να γίνουν δεκτοί και ιδιώτες αλλοδαποί επενδυτές.

- Σημειώνεται ότι προς το παρόν δεν τροποποιείται με τη νέα αυτή απόφαση της Επιτροπής το ποσοστό κατανομής των ομολογιών που διατίθενται για την κατηγορία των ιδιωτών επενδυτών (30% τουλάχιστον) σε σχέση με το σύνολο των προσφερόμενων ομολογιών ούτε ότι ο ανάδοχος κατανέμει τις ομολογίες στους ειδικούς επενδυτές ανάλογα με τα ορισθέντα στο ενημερωτικό δελτίο. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξετάζει όμως μετά την ενσωμάτωση των διατάξεων για το Ενημερωτικό Δελτίο που θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο του Ιανουαρίου μήπως προχωρήσει και στην απάλειψη του ποσοστού αυτού κατανομής μεταξύ ιδιωτών και ειδικών επενδυτών που έχει τεθεί στην απόφαση αυτή και μάλιστα έχει ήδη προβεί σε διαβούλευση με τους θεσμικούς επενδυτές για το θέμα αυτό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης