Τα μέτρα της κυβέρνησης για «καθαρά» αυτοκίνητα

Τα μέτρα της κυβέρνησης για «καθαρά» αυτοκίνητα

Τα κίνητρα που εξετάζονται για την αντικατάσταση των παλαιών ρυπογόνων οχημάτων - «Θέλουμε να αποσύρουμε από τους ελληνικούς δρόμους τα αυτοκίνητα που μολύνουν το περιβάλλον», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος

electrixc_cars
Η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες που υπέγραψαν το Σύμφωνο του Παρισιού για το Κλίμα, έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη μείωση των ρύπων στην ατμόσφαιρα, ιδιαίτερα εκείνων των ενώσεων που προκαλούν ή εντείνουν το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου. Ένα σημαντικό ποσοστό ρύπανσης προκαλούν τα αυτοκίνητα.

Η κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη άμεσων μέτρων, προκειμένου να δοθούν σοβαρά κίνητρα για την αλλαγή των παλαιών οχημάτων και την αγορά κυρίως ηλεκτρικών αυτοκινήτων, το ποσοστό των οποίων αρχίζει να αυξάνεται -λόγω και των αναγκών από τη ραγδαία κλιματική μεταβολή- ολοένα και περισσότερο σε επίπεδο παραγωγής.

Σύμφωνα με το πλάνο που εξετάζει η κυβέρνηση, οι βασικοί άξονες θα είναι:

1)Η ανάπτυξη του δικτύου υποδομών φόρτισης

2)Η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και δίκυκλα

3)Η επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών ταξί

Κλείσιμο
4)Η παροχή κινήτρων για ηλεκτρικά εταιρικά Ι.Χ.

5)Η θέσπιση κυκλοφοριακών προνομίων για τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων

6)Η αντικατάσταση των παλιών κρατικών οχημάτων και των αστικών λεωφορείων με ηλεκτρικά οχήματα

7)Η θέσπιση ειδικού σήματος οχήματος μηδενικών ρύπων

8)Η επανακατάρτιση τεχνιτών συνεργείων αυτοκινήτων

9)Η παροχή κινήτρων και διευκολύνσεων για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων και παρελκομένων στην Ελλάδα

Βεσυρόπουλος: Κίνητρα στον κόσμο για καθαρά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, επιβεβαίωσε τις προθέσεις της κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα δοθούν κίνητρα στον κόσμο να αγοράσει καθαρά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Θέλουμε να αποσύρουμε από τους ελληνικούς δρόμους τα αυτοκίνητα που μολύνουν το περιβάλλον».

Όπως εξήγησε θα δοθούν κίνητρα «με τη μείωση των τελών κυκλοφορίας, τους φόρους χρήσης και τα τέλη ταξινόμησης» για να αντικατασταθούν τα παλαιάς τεχνολογίας αυτοκίνητα. «Απαραίτητη προϋπόθεση για να εφαρμοστούν οι φοροαπαλλαγές είναι το νέο αυτοκίνητο να εκπέμπει μηδενικούς ρύπους. Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τη νέα χρονιά», πρόσθεσε.

Εισαγωγείς αυτοκινήτων: Με τα μέτρα της κυβέρνησης θα έχουμε μείωση των τιμών και αύξηση των πωλήσεων

Η κυβέρνηση δεν αναφέρεται σε «απόσυρση» οχημάτων με την έννοια που είχε εφαρμοστεί παλαιότερα. Αναφέρεται σε κίνητρα αντικατάστασης των παλαιών οχημάτων, με οχήματα που δεν προκαλούν ρύπους. «Όταν μιλάμε για μειώσεις φόρων, σίγουρα είναι θετικό, γιατί θα μειώσει τις τιμές των αυτονοήτων και θα αυξήσει τις πωλήσεις», είπε στον «Θέμα 104,6», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων, Ευρυπίδης Κωνσταντινίδης.

Όπως είπε «στόχος είναι τα υβριδικά αυτοκίνητα, δεν είναι εύκολο βέβαια αυτό να γίνει από τη μια μέρα την άλλη. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι βέβαια πολύ ακριβά. Αν δοθούν κίνητρα, σίγουρα ένα μεγάλο μέρος του γερασμένου στόλου μπορεί να αντικατασταθεί. Στόχος είναι η ανανέωση του στόλου των αυτοκινήτων στην Ελλάδα».

«Η χώρα μας είναι από τις λίγες που υπάρχει αυξητική τάση πανευρωπαϊκά στην αγορά αυτοκινήτων. Στις 125 χιλιάδες αναμένεται να φτάσουν φέτος οι πωλήσεις στην Ελλάδα. Είναι μια ανοδική τάση και αν γίνουν αυτά που σχεδιάζονται θα ανέβουν ακόμα περισσότερο», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων, Ευρυπίδης Κωνσταντινίδης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης