Τιμές ακινήτων: Γιατί ανεβαίνουν στο κέντρο και τα νότια και πέφτουν στα βόρεια;

boreia

Πρωτοκλασάτες περιοχές των βορείων προαστίων που μεσουρανούσαν προ κρίσης βλέπουν τις τιμές των ακινήτων να κατακρημνίζονται, ενώ στο κέντρο και τα νότια προάστια οι τιμές πώλησης αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς, φτάνοντας τα όρια της υπερβολής

Ηταν το 2014, όταν οι τιμές πώλησης κατοικιών στο κέντρο και τα νότια προάστια, τις περιοχές της Αττικής που αποτελούν σήμερα τις δύο πρώτες επιλογές, είτε για αγορές από ξένους είτε ακόμη και για εκμετάλλευση μέσω των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων, έφτασαν στο κατώτατο σημείο τους, με τις προσδοκίες των ιδιοκτητών να βρίσκονται στο ναδίρ.

Μία πενταετία μετά, οι αυξήσεις στις τιμές πώλησης σε ορισμένες από με αυτές τις περιοχές αγγίζουν τα όρια της υπερβολής, ξεπερνώντας ακόμη και το 60% (!), όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Καλλιμάρμαρου ή ακόμη και του Μεταξουργείου. Την ίδια στιγμή, στα βόρεια προάστια, που... πρωταγωνιστούσαν προ κρίσης, ακόμη και πρωτοκλασάτες περιοχές, έχουν ακόμη πολύ δρόμο μέχρι να δουν αυξήσεις αν ληφθεί υπόψη ότι οι τιμές αυτή τη στιγμή είναι μειωμένες στο βάθος της πενταετίας έως και 25%.

Τα στοιχεία προέρχονται από το δίκτυο του Spitogatos (spitogatos.gr, spiti24.gr, tospitimou.gr, spitogatos.com.cy), το οποίο διαθέτει τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων ακινήτων σε Ελλάδα και Κύπρο, προβάλλοντας πάνω από το 90% των διαθέσιμων ακινήτων προς πώληση. To δίκτυο εξέτασε για λογαριασμό του «business stories» την πορεία των ζητούμενων τιμών πώλησης σε τρεις βασικές κατηγορίες περιοχών στην Αττική, οι οποίες βρίσκονται διαχρονικά στην πρώτη γραμμή της ζήτησης από πλευράς των υποψήφιων αγοραστών -κέντρο, νότια και βόρεια προάστια- κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, από το τέλος του 2014 μέχρι σήμερα.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, ήδη και παρά το γεγονός ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς το διαθέσιμο εισόδημα του Ελληνα ή τη φορολογική αντιμετώπιση της ακίνητης περιουσίας (η χώρα μας μάλιστα έχει το θλιβερό προνόμιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, να βρίσκεται στην τέταρτη θέση στην Ε.Ε. πίσω από χώρες με πολύ ακριβές αγορές ακινήτων, συγκεντρώνοντας ποσοστό άνω του 3,2% του ΑΕΠ στους φόρους ακίνητης περιουσίας μετά τη Γαλλία, που βρίσκεται στην πρώτη θέση με 4,7% του ΑΕΠ, τη Μεγάλη Βρετανία με 4,3% και το Βέλγιο με 3,6%), το κέντρο και τα νότια παρουσιάζουν μεγάλες αυξήσεις αποτυπώνοντας ουσιαστικά στην πράξη το έντονο ενδιαφέρον που υφίσταται την τελευταία διετία στην Αττική για επενδυτικά, οικιστικά ακίνητα.

Αντίθετα, οι περιοχές των βορείων προαστίων που απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε Ελληνες αναδεικνύονται οι χαμένοι της υπόθεσης και αποτυπώνουν την πτώση, μέσα στην κρίση, της εγχώριας κτηματαγοράς, η οποία μόλις τώρα φαίνεται να αρχίζει να περνά σταδιακά σε θετικό πρόσημο.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ (17)

Αγόρασε

στο κέντρο και στα νότια κυρ συντάκτα μας και άσε μας ήσυχους

Μονομάχος

Έλληνες ελάχιστοι ίσως αγοράζουν ακίνητα, οι ξένοι όμως προτιμούν κέντρο και νότια προάστια. Θέλουν θάλασσα, στις χώρες τους οι πλούσιοι, πιθανόν να έχουν και αυτοί ωραία σπίτια, αλλά αυτό που νοσταλγούν και λαχταρούν είναι η θάλασσα!! Γι αυτό προτιμούν τα νότια, δεν τους ενδιαφέρει ούτε καν η ποιότητα των σπιτιών, μόνο να βλέπουν θάλασσα θέλουν!! Οι Αμερικανοί όταν αγοράζουν σπίτι, το πρώτο που λένε είναι area, περιοχή δηλαδή! Ξέρω άνθρωπο που αγόρασε σπίτι, βλέποντας τη γειτονιά! δεν το είχε δει μέσα!! Όσο για τη Βούλα που γράφει κάποιος κάτω, είναι από τις ωραιότερες πόλεις του κόσμου λέει, όχι της Ελλάδος, του κόσμου!!!! Το λέω για κάποιον κύριο που γράφει πιο κάτω κάτι. Τελικά αν γίνει και το Ελληνικό, όλο το παραλιακό μέτωπο θα πάρει τεράστια αξία, όταν λέμε τεράστια, Μονακό θα γίνει!!! Όποιος αντέξει και κρατήσει το σπίτι του, θα βγει κερδισμένος στο τέλος!!! Μιλώ γι αυτούς που έχουν πάρει δάνεια για κατοικία σ αυτά τα προάστια....

Αντικρουόμενα δεδομένα :

Το κράτος αναγνωρίζει ότι οι αδύναμοι οικονομικά κατοικούν στο κέντρο , γιατί μόνο εκεί ένας άφραγκος δε χρειάζεται έξοδα μεταφοράς. Ταυτοχρόνως , μόνο στο κέντρο οι πολυκατοικίες ενδεχομένως να έχουν θέα στην Ακρόπολη !

κατεχόμενα Πατήσια

άρθρο για γέλια....

ΚΟΣ

Κεντρα μεταναστων αμεσα στην Κηφισια, Εκαλη και περιχωρα οπως και στην Γλυφαδα, Βουλιαγμενη κλπ. να ανασανει το κεντρο της Αθηνας.....τωρα.

theo

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΞΥΠΝΗΣΕΣ......ΡΕ ΤΑΡΑΜΑ ΕΧΩ 3 ΜΕΖΟΝΕΤΕΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΑ.....ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΤΙΣ ΚΑΝΕΙ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ..???? ΒΡΑΣΕ ΤΩΡΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΑΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΞΥΠΝΗΣΕΙΣ ΤΑ ΛΕΜΕ....

Λευτέρης

Γιατί ένα σπίτι στο κέντρο και στα νότια έχει πολύ λιγότερα έξοδα συντήρησης λόγω κλίματος, είναι συνδεδεμένο με καλύτερες υποδομές (συγκοινωνία, αποχετευτικό κλπ) και έχει λιγότερα έξοδα για θέρμανση. Τα ΒΠ ήταν πάντοτε υπερτιμημένα

Νίκος Μαρούσι

Ελα λίγο απο Ψυχικό Φιλοθέη Εκάλη Πολιτεία Κηφισιά Διόνυσο να δεις πόσο υπερτιμημένα προαστια είναι Καθίστε εσεις με τους επενδυτές από Λίβανο και Τουρκία να κάνετε τζαμιά κέντρο και Νότια προάστεια.

Maver

Καλα το τερμάτισες..Εχει υποδομές στα ΝΠ..εχει πολυ περισσότερο ηλιο αλλά περισσότερη υγρασία..ομως, για πες , ποιες ακριβώς είναι οι υποδομές ? Που δεν έχει μετρο παρα μια γραμμή με μεγάλη απόσταση ανα σταθμό ή που θελεις μια ωρα για να πας κέντρο? Το συν είναι ο ηλιος και το φως, το πλην η μεγαλη απόσταση απο το κέντρο - όπου οι περισσότεροι εργάζονται -. Σωστά τα λέει για την ζήτηση το άρθρο , είναι πολυ μεγαλύτερη στα ΝΠ λόγω ξένων και Ελληνων του εξωτερικού αφου η θάλασσα αποτελεί μεγάλο μαγνήτη και σωστα. Αλλά απο υποδομές (δες πόσο συχνά και που πλημμυρίζουν) και μετρο είναι δραμα..

Περικλής

Πολύ απλά επειδή ισχύει ο νόμος "follow the money". Τα λεφτά πλέον βρίσκονται σε "άλλα" χέρια(ξένοι-νησιώτες Έλληνες), όχι των (Βλαχο/Αρβανιτο)-Ελλήνων (δεν το γράφω με την κακή έννοια, άλλα τέτοιας καταγωγής μένουν στα Β. προάστεια), οι οποίοι προτιμούν Άλλες περιοχές από παλιότερα.

Anastasios

Περιέχει μεγάλη δόση αλήθειας το σχόλιο σου. Ζώντας στο εξωτερικό και λόγω δουλειάς εχω γνωρίσει πολυ εύπορους Άραβες , Ρώσους κτλ Όσοι έχουν παει Αθηνα γνωρίζουν τη Γλυφαδα ( τα κλαμπ, μαγαζιά κτλ) αλλά κανεις δεν γνωρίζει την Εκάλη και τον Διονύσο. Επίσης εύποροι Κινέζοι και Ρώσοι ενδιαφέρονται για ακίνητα στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας και στο κεντρο Εκάλη, Διονύσος κτλ αποτελούν κυρίως επίδειξη κοινωνικού στάτους απο την άλλοτε εύπορη μεγαλοαστική τάξη της Αθήνας

ΕΛΛΗΝΑΣ_ΣΚΕΤΟ

Αυτα ισως ειναι για να βγουν 'ειδησεις', οποιος κοιταξει στις αγγελιες θα δει σπιτια στο κεντρο(Νέο Κοσμο πχ) να νοικιαζονται ..150-200ευρω οπως το 2014-15. Επειδή λεει ως 60% να πουμε οτι αυτο μπορει να αφορα ενα ακινητο που θελει να παρει ενας Αραβας πχ ,αν δινει οσο οσο τοτε ισως εχεις και 120% ..αλλα δεν ειναι γενικο . Ότι νουμερα και να βγαλουν στο Spitogatos είναι νουμερα γενικα .. που δε βγαζουν όμως τις τιμες , οσο είναι τα χαρατσια και η κριση (και πιο μετα ισως) ..παιζει τιμη ανα ακινητο , δηλαδή αναλογα τον αγοραστη ,αναλογα τον πωλητη ..αναλογα του ποσο γρηγορα θελει να το πουλησει κλπ . Παρομοια οικοπεδα στα Νοτια Προάστεια πωλουνται σχεδον σε διπλασια τιμη το ενα απο το αλλο. Η πτωση του 40-70% δεν πρόκειται να γυρισει ουτε σε 5-10 χρονια ..ισως , ουτε σε απλες τιμες ..όχι να βαλεις τα χαρατσια τα ενοικια που μπορει να χαθηκαν η τον υποθετικο πληθωρισμο . Με λιγα λογια υπαρχει ενδιαφερον αλλα μιλαμε παντα ..στο τι μπορεις να κερδισεις ωστε να μειωσεις οσα χαθηκαν ..και ότι οσα χαθηκαν δε γυριζουν μεσα στη δεκαετια αυτην (ειτε μας ενδιαφερει να γινει αυτό ειτε όχι)

Γαιοκτήμονας - εισοδηματίας Airbnb

Λογικό, οι τουρίστες προτιμούν το ιστορικό κέντρο και την παραλία, άρα συμφέρει να επενδύσεις εκεί για ακίνητο τύπου Airbnb. Ευκαιρία για τα αδύναμα οικονομικά στρώματα να στραφούν για ενοικίαση στα προάστια λοιπόν.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης