Η Μόσχα ζητά εγγυήσεις από την Κομισιόν για την επέκταση του Turkish Stream

Η Μόσχα ζητά εγγυήσεις από την Κομισιόν για την επέκταση του Turkish Stream

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η Μόσχα χρειάζεται ισχυρές εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατασκευή του τμήματος του αγωγού Turkish Stream που θα καταλήγει στην Ευρώπη

λαβροφ-3
Η Ρωσία χρειάζεται ισχυρές εγγυήσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να ξεκινήσει την κατασκευή της διακλάδωσης του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream που θα έχει ευρωπαϊκή κατεύθυνση, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ενώπιον των εκπροσώπων της Ένωσης Ευρωπαίων επιχειρηματιών με τους οποίους συναντήθηκε στην Μόσχα.

«Σύμφωνα με τον υπάρχον χρονοδιάγραμμα συνεχίζεται η κατασκευή του αγωγού Turkish Stream, μελετώνται επίσης διάφορες εκδοχές που αφορούν την συνέχιση της χερσαίας διακλάδωσης του αγωγού που θα έχει ευρωπαϊκή κατεύθυνση. Αλλά φυσικά, δεδομένης της θλιβερής εξέλιξης που είχε ο αγωγός South Stream, για να ληφθεί η τελική απόφαση απαιτούνται ισχυρές νομικές εγγυήσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ρωσία, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη, επιδιώκει να ενισχύσει την αμοιβαία συνεργασία με την Ευρώπη ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα. «Πέρυσι η Gazprom σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ συνεχίζεται η κατασκευή σημαντικών έργων υποδομής, μεταξύ των οποίων ο αγωγός Nord Stream-2, ο οποίος αποσκοπεί να διαφοροποιήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου προς τους ευρωπαίους καταναλωτές, μέσω της πιο σύντομης και πιο φθηνής από άποψη κόστους όδευσης» επεσήμανε ο Λαβρόφ.

Ο αγωγός Turkish Stream προϋποθέτει την κατασκευή του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου που θα φθάνει μέσω της Μαύρης Θάλασσας στο ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας και εν συνεχεία θα καταλήγει στα σύνορα με την Ελλάδα. Η πρώτη διακλάδωση του αγωγού θα προμηθεύει την τουρκική αγορά με φυσικό αέριο, ενώ η δεύτερη τις χώρες της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ως εν δυνάμει αγορές η Gazprom βλέπει την Ελλάδα, την Ιταλία , την Βουλγαρία, την Σερβία και την Ουγγαρία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης