ITAR-TASS: H Αθήνα εξετάζει την επέκταση του αγωγού Turkish Stream προς την Ελλάδα

ITAR-TASS: H Αθήνα εξετάζει την επέκταση του αγωγού Turkish Stream προς την Ελλάδα

Ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν σήμερα ότι η Ελληνική κυβέρνηση εξετάζει σε συνεργασία με την ΕΕ την κατασκευή της δεύτερης διακλάδωσης του αγωγού «Turkish Stream»

5a1ec8ed0f25440f288d63dc
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης στην αναφορά που έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον αγωγό Turkish Stream κατά την ομιλία του στην 3η Σύνοδο κορυφής (Thessaloniki Summit 2018) των Βαλκανικών χωρών. "H Ελλάδα προωθεί στις Βρυξέλλες την κατασκευή της δεύτερης διακλάδωσης του αγωγού Turkish Stream" έγραψε η οικονομική εφημερίδα Kommersant, ενώ το ρωσικό πρακτορείο TASS στο τηλεγράφημα του με τίτλο "Η Ελλάδα προωθεί στις Βρυξέλλες την συνέχεια του Turkish Stream στο έδαφος της", αναφέρεται εκτενώς στην ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού και στην ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας στα Βαλκάνια.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στην ομιλία του στην 3η Σύνοδο κορυφής Thessaloniki Summit 2018 των Βαλκανικών χωρών, στην οποία παρέστησαν ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, η πρωθυπουργός της Σερβίας και η αντιπρόεδρος της ρουμανικής κυβέρνησης, μιλώντας για την ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή των Βαλκανίων, αναφέρθηκε στην «δυνατότητα διακλάδωσης του αγωγού EastMed προς τα Βαλκάνια» αλλά και στις προοπτικές που θα μπορούσε να έχει η επέκταση του αγωγού Turkish Stream προς την Ελλάδα».

“Την ίδια στιγμή, όμως, διερευνούμε, όπως προείπα, και τη δυνατότητα διακλάδωσης του αγωγού EastMed προς τα Βαλκάνια, αλλά δεν έχουμε σταματήσει να εργαζόμαστε και σε ένα τρίτο project, προωθώντας στις Βρυξέλλες τις σημαντικές προοπτικές που θα μπορούσε να έχει η επέκταση του αγωγού Turkish Stream προς την Ελλάδα”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στον αγωγό Turkish Stream, η υποθαλάσσια εγκατάσταση του οποίου φθάνει στο τέλος της αυτές τις μέρες.

Στις 19 Νοεμβρίου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα παρακολουθήσουν την ολοκλήρωση του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream. Οι δύο πρόεδροι, όπως έγραψε η εφημερίδα Izvestia επικαλουμένη τον σύμβουλο του Ρώσου προέδρου επί διεθνών θεμάτων Γιούρι Oυσακόφ θα παρακολουθήσουν την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του αγωγού, από την Κωνσταντινούπολη μέσω μιας μορφής τηλεδιάσκεψης.

Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού θα έχει μήκος 910 χιλιόμετρα και θα καταλήγει στα τουρκικά παράλια, κοντά στο χωριό Κουγιούκιοϊ (Μήδεια στους αρχαίους χρόνους), ενώ το χερσαίο του τμήμα θα έχει μήκος 180 χιλιομέτρων. Η πρώτη διακλάδωση του αγωγού θα προμηθεύει με φυσικό αέριο την τουρκική αγορά, ενώ η δεύτερη γραμμή , η οποία απαιτεί την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προμηθεύει, εφόσον δοθεί η έγκριση από την ΕΕ, τις χώρες της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η ισχύς της κάθε γραμμής είναι 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης