Πιο «πράσινη» από ποτέ η Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Πιο «πράσινη» από ποτέ η Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Ο δράσεις και οι στόχοι της μεγαλύτερης ζυθοποιίας της Ελλάδος, για ισχυρό περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα

Πιο «πράσινη» από ποτέ η Αθηναϊκή Ζυθοποιία
Σε μια από τις πιο ευαισθητοποιημένες εγχώριες βιομηχανίες για την προστασία του περιβάλλοντος αναδεικνύεται η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δράσεων της για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της λειτουργίας της.

Ένα από τα βασικά ζητήματα στα οποία έχει εστιάσει είναι η μείωση κατανάλωσης νερού, του σημαντικότερου φυσικού πόρου και ταυτόχρονα απαραίτητου συστατικού για την παραγωγή των προϊόντων της – μία μείωση που ήδη έχει φτάσει το 14%. Στόχος της εταιρείας είναι η περαιτέρω μείωση της κατά 30% συνολικά μέχρι το 2020. Επιπλέον, περιορίζει ενεργά τις ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπονται τόσο στην παραγωγή και την εμφιάλωση, όσο και κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας. Συγκεκριμένα, συγκριτικά με το 2008 που καθιερώθηκε η περιβαλλοντική στρατηγική της εταιρείας, έχει μειώσει κατά 27% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην παραγωγή, κατά 6% στη διακίνηση μέσω της χρήσης οχημάτων νέας τεχνολογίας και χαμηλότερων ρύπων, αλλά και εκπαίδευσης των οδηγών σε τεχνικές οικονομικής οδήγησης, και κατά 39% στην ψύξη των προϊόντων της μέσω της χρήσης «πράσινων» ψυγείων στα σημεία πώλησης.

«Από το χωράφι και την παραγωγή του κριθαριού, μέχρι το κατάστημα που θα απολαύσει ο καταναλωτής τις μπύρες μας, φροντίζουμε το περιβάλλον με πράξεις, επενδύουμε σε «πράσινες» τεχνολογίες και εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων πιστοποιημένο από την ΤÜV Austria Hellas κατά ISO 14001:2015», σημειώνει ο κ. Αλέξανδρος Δανιηλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Παράλληλα, η εταιρεία δίνει σημαντική βαρύτητα σε κυκλικές πρακτικές δίνοντας έμφαση στην ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποιήση όσο το δυνατόν περισσότερων πόρων:

-Διαθέτει σε όλα της τα εργοστάσια ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης του νερού για την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής επαναχρησιμοποίησης του στην παραγωγική διαδικασία ή σε άλλες δραστηριότητες

-Αξιοποιεί επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες (φιάλες και βαρέλια) για πάνω από το 60% του όγκου πωλήσεων της εταιρείας. Το σύστημα της επιστρεφόμενης φιάλης που εφαρμόζει η εταιρεία από το 1960, αποτελεί πρωτοπόρο παράδειγμα κυκλικής οικονομίας καθώς εξοικονομεί πόρους για το περιβάλλον, αλλά και ανταμείβει τους καταναλωτές για την επιστροφή των φιαλών.

-Ανακυκλώνει και επαναχρησιμοποιεί το 99% των στερεών απόβλητων της παραγωγής. Στο ίδιο πλαίσιο όλες οι γυάλινες φιάλες που κρίνονται ακατάλληλες για επαναχρησιμοποίηση στη ζυθοποιία για λόγους ποιότητας ή που σπάνε κατά την εμφιάλωση, θρυμματίζονται και επιστρέφουν στην υαλουργία ως πρώτη ύλη

-Το 97% του χαρτιού που χρησιμοποιεί για τις συσκευασίες που χρειάζονται για να φτάσουν τα προϊόντα της στους καταναλωτές (χαρτόδισκοι & χαρτοκιβώτια) είναι από ανακυκλωμένο χαρτί

Την ίδια στιγμή η εταιρεία σχεδιάζει σημαντικές επενδύσεις για αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πάνελ στα εργοστάσια της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Να σημειωθεί ότι ήδη έχει εγκαταστήσει σύστημα φωτοβολταϊκών πάνελ στο εμφιαλωτήριο του φυσικού μεταλλικού νερού ΙΟΛΗ στη Λαμία που καλύπτουν σημαντικό μέρος των αναγκών της εγκατάστασης σε ηλεκτρική ενέργεια.

Κλείσιμο
«Επιδιώκουμε μέχρι το 2030 οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να καλύπτουν το 70% των συνολικών σχετικών αναγκών μας» τονίζει ο κ. Δανιηλίδης.

Who Is Who

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε. είναι η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής και εμπορίας μπίρας στην Ελλάδα, με ενεργή παρουσία στη χώρα εδώ και περισσότερα από 55 χρόνια. Ιδρύθηκε το 1963 από μια ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών και σήμερα αποτελεί μέλος του Ομίλου HEINEKEN N.V. Παράγει στην Ελλάδα τις μπίρες Amstel, Amstel Pils, Amstel Dark, Amstel Radler, Amstel Free, Amstel Free Lemon, Heineken, ΑΛΦΑ, ΑΛΦΑ Strong, AΛΦΑ Weiss, ΑΛΦΑ Χωρίς, Fischer, ΒΙΟΣ 5, ΜΑΜΟΣ, Buckler από 100% ελληνικό κριθάρι, καθώς και το φυσικό μεταλλικό νερό ΙΟΛΗ, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει και την παραγωγή των δύο μαρκών μηλίτη ΜΗΛΟΚΛΕΦΤΗ και Strongbow στο εργοστάσιό της στην Πάτρα, με ελληνικές πρώτες ύλες. Παράλληλα, εισάγει γνωστές μάρκες μπίρας μεταξύ των οποίων οι: Affligem, Sol, Mc Farland, Erdinger, Murphy’s, Duvel, Chimay. Διαθέτει 3 μονάδες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και 2 ιδιόκτητα βυνοποιεία σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα καθώς και μια μονάδα εμφιάλωσης του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΙΟΛΗ στη Λαμία.

Από το 2008 πραγματοποιεί το πρώτο και μεγαλύτερο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού μέσω του οποίου προμηθεύεται ελληνικό κριθάρι για την κάλυψη του 100% των αναγκών για την παραγωγή των προϊόντων της. Οι ελληνικές πρώτες ύλες σε συνδυασμό, με τα σύγχρονα ζυθοποιεία και τα 2 ιδιόκτητα βυνοποιεία, δημιουργούν μια πλήρως καθετοποιημένη ελληνική διαδρομή για τα προϊόντα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Με τη βοήθεια ενός εκτεταμένου δικτύου διανομής και πώλησης παράγει και διανέμει τα προϊόντα της σε 19 χώρες και στις 5 ηπείρους.
Παράλληλα με την επιχειρηματική της ανάπτυξη, η εταιρία έχει επενδύσει στον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας, στην υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής πολιτικής, τη διαμόρφωση ενός ασφαλούς και δίκαιου εργασιακού περιβάλλοντος, την ενημέρωση των καταναλωτών για την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ και την κοινωνική προσφορά, πάντα με την έμπρακτη συμβολή των εργαζομένων της, με διαφάνεια και λογοδοσία.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία διαθέτει από την TÜV AUSTRIA HELLAS ISO 9001:2015 για την ποιότητα των προϊόντων, FSSC 22000: Version 4.1 για την ασφάλεια των προϊόντων (HACCP), ISO 14001:2015 για την προστασία του περιβάλλοντος και OHSAS 18001:2007 για την ασφάλεια και υγεία του προσωπικού.

Επίσης, είναι η πρώτη εταιρία στην Ελλάδα που έχει κατακτήσει την ανώτατη Διαμαντένια διάκριση του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης (CR Index) για το 2013 καθώς και πολυάριθμες βραβεύσεις για την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα που έχει επιδείξει, τη σταθερή επίδοσή της στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη μέριμνα για την κοινωνία και το περιβάλλον. Τέλος, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει βραβευτεί επανειλημμένα για το εργασιακό της περιβάλλον.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης