Deutsche Welle: «Απολύτως αναγκαίος» ένας προϋπολογισμός για την Ευρωζώνη

4588069

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε στο χθεσινό Eurogroup το γερμανογαλλικό σχέδιο για έναν κοινό προϋπολογισμό των χωρών της Ευρωζώνης - Οι υπουργοί χαιρέτισαν μεν την πρωτοβουλία, ζητούν όμως περαιτέρω διευκρινίσεις

Το θέμα συζητείται εδώ και πολύ καιρό αφού η πρόταση σύστασης ενός κοινού προϋπολογισμού είναι αρκετά διαφιλονικούμενη. Απώτερος στόχος των προτάσεων είναι να θωρακιστεί η Ευρωζώνη και να καταστεί λιγότερο ευάλωτη σε κρίσεις. Ένα απολύτως αναγκαίο βήμα, σχολίασε μιλώντας προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk o γερμανός οικονομολόγος Ρούντολφ Χίκελ:

«Η Ευρωζώνη είναι πάντα επίφοβη και βρίσκεται πάντα σε δυσκολίες. Στη παρούσα φάση δεν παρατηρούνται κλυδωνισμοί, πιστεύω ούτε καν εξαιτίας της Ιταλίας. Και αυτό έχει τους λόγους του. Το ζητούμενο όμως είναι η πρόληψη. Από την τελευταία κρίση, από την βαριά κρίση με την Ελλάδα και άλλες δυο χώρες, μάθαμε δυο πράγματα. Πρώτον, χρειαζόμαστε ένα σταθερό και προνοητικό Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. […] Δεύτερον, πρέπει επιτέλους όταν μια χώρα διολισθαίνει σε κρίση και αναγκάζεται να προχωρήσει σε περικοπές, να διατίθενται -υπό όρους- χρήματα προκειμένου να ενισχύονται και οι οικονομικές της επιδόσεις. Από τα 286 δις που έλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο των ταμείων διάσωσης δεν διοχετεύθηκε σχεδόν τίποτα στην ενίσχυση της οικονομίας. Αυτό σχετίζεται με το λανθασμένο οικοδόμημα του ευρώ. Ο Μακρόν σκέφτηκε λοιπόν -και η καγκελάριος τον υποστηρίζει- ότι θα πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας».

Ανάπτυξη δυο ταχυτήτων

Σύμφωνα με τον κ. Χίκελ, το ισχύον Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που ορίζει για παράδειγμα τα ανώτατα όρια για το έλλειμμα και το χρέος, εμπεριέχει λάθη που θα μπορούσαν να αποκατασταθούν μέσα από έναν κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης. «Την εξυγίανση χωρών θα την επιτυγχάνουμε κυρίως μέσα από την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης που οδηγεί κατ΄ επέκταση και σε μείωση του χρέους. Σε αυτό θα συμβάλει ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης».

Όπως σημειώνει ο καθηγητής, μια ματιά στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών της Ευρωζώνης την τελευταία 20ετία επιβεβαιώνει απολύτως την παταγώδη αποτυχία του υπάρχοντος συστήματος: την ώρα που οι οικονομικές επιδόσεις της Γερμανίας αυξήθηκαν από το 1999 κατά 27% και της Αυστρίας κατά 33%, το ιταλικό ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις κατά 6% ενώ το πορτογαλικό κατά 5%.

«Όταν δημιουργήθηκε το ευρωσύστημα και, κυρίως, όταν αποτυπώθηκε στη Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992, όλα τα κριτήρια που συμφωνήθηκαν ότι πρέπει να πληροί μια χώρα για να μπορεί να γίνει μέλος της ζώνης του ευρώ -πληθωρισμός, επιτόκια, έλλειμμα- ήταν αμιγώς νομισματικά. Αυτό που έλειπε τότε και έρχεται σήμερα με καθυστέρηση, είναι η ιδέα πως μια οικονομική και νομισματική ένωση προϋποθέτει και την οικονομική σύγκλιση. Αυτό το μάθαμε τώρα από την πικρή εμπειρία των κρίσεων».

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

bank0

Καταιγισμός  διαμαρτυριών των συνταξιούχων για την «πετσοκομμένη» 13η σύνταξη - Ακόμη και στο μισό είδαν μειωμένο το... προεκλογικό επίδομα αρκετοί δικαιούχοι - Καταγγέλλουν εμπαιγμό από πλευράς της κυβέρνησης - Μικτά τα χρήματα της παροχής που ανακοίνωσε ο Τσίπρας - Βέλη εκατέρωθεν με σποτ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για τις συντάξεις

73
oures_main01_-_Copy

Τα ποσά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ως παροχή ήταν τελικά μικτές αποδοχές οι οποίες υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου έως 22% και εισφοράς υπέρ υγείας 6% - Μπαράζ διαμαρτυριών από τους συνταξιούχους

126
roma_syriza_espa

Το αμέσως προσεχές διάστημα θα ενεργοποιηθεί η δράση που θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020, έγραψε στο facebook ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης - Στόχος η ενίσχυση των Ρομά σε ποσοστό έως και 70% προκειμένου να προχωρήσουν σε επενδύσεις που αφορούν σε εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού, ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, προμήθεια αμιγώς επαγγελματικών οχημάτων και πρόσληψη νέου προσωπικού

160
6e1b5df9fd4876e8f5cc8d4ff6409719_XL

Με μια «γενναία» επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ, η Enel Green Power Hellas, η ελληνική θυγατρική του ιταλικού κολοσσού Enel Green Power, κατασκευάζει το μεγαλύτερο σύμπλεγμα έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε μέγεθος, ισχύ και πολυπλοκότητα, που έχουν ποτέ κατασκευαστεί στην Ελλάδα.