Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κώστα Μελά: «Ο μύθος των αποτελεσματικών αγορών»

vivlio01

Οι «ποσοτικάριοι» οικονομολόγοι και η αυτονόμηση της οικονομικής επιστήμης από την πολιτική και την κοινωνία

«Ο Μύθος των αποτελεσματικών αγορών» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή Κώστα Μελά, η παρουσίαση του οποίου θα γίνει τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου στο Polis Art Cafe (Πεσμαζόγλου 5).

Στην παρουσίαση ο συγγραφέας θα συζητήσει με τον ομότιμο καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββα Ρομπόλη.

Στο βιβλίο αυτό, όπως εξηγεί ο συγγραφέας, καταβάλλεται μια σημαντική προσπάθεια να τεθεί υπό κριτική διερεύνηση η κυρίαρχη σήμερα χρηματοοικονομική θεωρία, η λεγόμενη «νέα ποσοτική» χρηματοοικονομική θεωρία και ως εκ τούτου οι θιασώτες και οι συνοδοιπόροι της, αλλά κυρίως όλοι όσοι λειτουργούν  εδώ και κάμποσα χρόνια με βάση τις αποφάνσεις και τα πορίσματά της στον χώρο των χρηματοπιστωτικών αγορών, οι «ποσοτικάριοι», όπως ονομάζονται στη χρηματιστηριακή αργκό.

«Οι σύγχρονοι  «ποσοτικάριοι» χρηματοοικονομολόγοι -αναφέρει ο Κώστας Μελάς- με διάφορους τρόπους κάνουν τα υποδείγματά τους όλο και πιο σύνθετα ελπίζοντας να «πλησιάσουν» την πραγματικότητα, χωρίς όμως επιτυχία.
Ενώ αυτές οι προσπάθειες  εντάσσονται σαφέστατα στην προσπάθεια διεύρυνσης της θετικής ευρετικής των υποδειγμάτων, γεγονός απολύτως θεμιτό, αποδεικνύονται όχι γόνιμες. 
Θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε  με απλά λόγια ότι οι συγκεκριμένοι χρηματοοικονομολόγοι προσπαθούν να ταιριάξουν  «τον κανόνα» πάνω στα δεδομένα ώστε ενδεχομένως να ανταποκρίνεται σε αυτά.  Η όλη προσπάθεια παρά τις συγκυριακές ελπίδες που δημιουργεί λόγω τυχαίων γεγονότων,  τους τόνους χαρτί που καταναλώνεται και τις αμέτρητες ώρες συζητήσεων καταλήγει πάντα σε αποτυχία. Το γιατί μπορεί να ειπωθεί με πολλούς τρόπους που ουσιαστικά συμπυκνώνονται σε ένα: το ανθρώπινο περιβάλλον διαρκώς μεταβάλλεται με αποτέλεσμα τα γεγονότα να καθίστανται απρόβλεπτα.»

Στην παρουσίαση θα αναλυθούν τα γενικότερα θεωρητικά ζητήματα που υποβαστάζουν τη διαδεδομένη σήμερα αντίληψη περί πλήρους αυτονόμησης της οικονομίας, ως επιστήμης, από την πολιτική και την κοινωνία, με στόχο την ανάδειξη τους ως προβληματικών και εντέλει ψευδών. Η επικυρίαρχη αυτή άποψη, γνωστή ως «οικονομισμός», αποτελεί  την αιχμή του δόρατος όλων αυτών που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Οι ποσοτικάριοι και οι άλλοι

Ο Κώστας Μελάς καλό θα είναι να έχει εκπροσώπους στην οικονομική συζήτηση όλων των τάσεων. Τους ποσοτικάριους, πχ Ξαφά, αν αισθάνεται έτσι. Τους οικονομικούς κοινωνιστές, που ίσως ο ίδιος εκπροσωπήσει. Αλλά και τους ιδεοληπτικούς κρατιστές, που όμως θα έχει εκπροσώπηση. Και τέλος τους λαικιστές που αρπάζουν την εξουσία και διοικούν με την φασίζουσα πολιτική των δύο άκρων.

Ο οικονομισμός έχει αδυναμίες

Αυτό εξηγεί στο βιβλίο του "Ο μύθος των Αποτελεσματικών Αγορών", ο Κώστας Μελάς. Η περιγραφή που διαβάζουμε προιονίζει ένα πολύ ενδιαφέρον ανάγνωσμα στο χώρο της πολιτικής οικονομίας. Φυσικά αυτή η κριτική ανάλυση για τις αγορές πρέπει να οδηγήσει σε κάποια έστω αδοκιμάτιστα συμπεράσματα και προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν προς την καλύτερη λειτουργία των αγορών. Παράλληλα, στη συζήτηση που θα γίνει και μετά να αντιπαραβάλουμε το σύστημα πολιτικής οικονομίας που λειτουργεί με μεγάλο παρεμβατισμό στις αγορές και που ακυρώνει την ελευθερία των πολιτών να συμμετέχουν και να διαμορφώνουν τις αγορές σε συνθήκες ελευθερίας και προόδου.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

venz54

Αν και η «φωτιά» ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν δεν σβήνει, οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν εκ νέου το πρωί της Τετάρτης - ΓΓ Εμπορίου στον ΘΕΜΑ 104,6: Έχουμε τον απόλυτο έλεγχο ότι τα πράγματα είναι σταθεροποιημένα - Συναγερμός για εντοπισμό επιτήδειων που θα επιχειρήσουν να κερδοσκοπήσουν

4