Νέα επιδείνωση του Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

graffiti-greece_main01

Στις 101 μονάδες υποχώρησε ο σχετικός δείκτης, σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ επταμήνου – Δυσοίωνο προμήνυμα για την πορεία του ΑΕΠ το 2ο εξάμηνο της φετινής χρονιάς – Κενό γράμμα για την πραγματική οικονομία η έξοδος από τα Μνημόνια

Περαιτέρω επιδείνωση σημείωσε τον Οκτώβριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση του τελευταίου επταμήνου και εντείνοντας τις ανησυχίες για την πορεία της πραγματικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Δείκτης υποχώρησε τον περασμένο μήνα στις 101 μονάδες, έναντι 101,3 μονάδων τον Σεπτέμβριο, 105,2 μονάδων τον Αύγουστο και 105,3 μονάδων τον Ιούλιο.

Όπως είναι προφανές, η αισιοδοξία που είχε καλλιεργηθεί το καλοκαίρι, ενόψει της ολοκλήρωσης του 3ου Μνημονίου, εξανεμίστηκε στη συνέχεια, εξαιτίας της έντονης αβεβαιότητας που προκάλεσαν οι αναταράξεις στην Ιταλία και την Τουρκία, η διατήρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε υψηλά επίπεδα και η αβεβαιότητα γύρω από την έκβαση των διαβουλεύσεων κυβέρνησης-δανειστών για τις συντάξεις και τον προϋπολογισμό του 2019.

Το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το οποίο συγκεντρώνει και αποστέλλει στην Κομισιόν τα στοιχεία για την Ελλάδα, χτυπά «καμπανάκι» για την επιδείνωση του Οικονομικού Κλίματος, καθώς συνιστά προμήνυμα ότι η κυβερνητική πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,1% φέτος είναι υπεραισιόδοξη. «Ο δείκτης αποτελεί και την πρώτη ένδειξη για το πώς θα κινηθεί το ΑΕΠ (εν προκειμένω το 3ο τρίμηνο). Η κυβέρνηση έχει στηρίξει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην επιτάχυνση του ΑΕΠ το β' εξάμηνο τους στόχους για τον προϋπολογισμό του 2019, αλλά και τις υπόλοιπες ελληνικές επιδιώξεις αναφορικά με τις συντάξεις, τα αντίμετρα και τη διαδικασία προσέλκυσης επενδύσεων», σημειώνουν οι αναλυτές του Ιδρύματος.

Το ΙΟΒΕ διαπιστώνει ότι «η ελληνική αγορά συνεχίζει να μην μπορεί να "κεφαλαιοποιήσει" τα αποτελέσματα της εξόδου από τα Μνημόνια και ουσιαστικά "διαψεύδεται", μέσα από τις απαντήσεις της ίδιας της αγοράς, ο ισχυρισμός ότι έχει δημιουργηθεί κλίμα ανάκτησης εμπιστοσύνης».

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία για τον περασμένο μήνα, μεγάλες πιέσεις δέχτηκαν οι κλάδοι του λιανεμπορίου (ο κλαδικός δείκτης υποχώρησε στις 16,4 μονάδες από 21 τον Σεπτέμβριο) και της βιομηχανίας (ο δείκτης κατρακύλησε στις -3,4 μονάδες από 0,3 τον Σεπτέμβριο). Οριακή βελτίωση κατεγράφη στους κλάδους των υπηρεσιών (10,7 μονάδες, από 10,5 τον Σεπτέμβριο) και των κατασκευών (-51,4 μονάδες, από -54,5 τον Σεπτέμβριο), ενώ η αποφυγή μεγαλύτερης πτώσης του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος απετράπη χάρη στην ισχυρή στήριξη των καταναλωτών, που ανέβασαν την καταναλωτική εμπιστοσύνη στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 3,5 ετών (-38,3 μονάδες, από -44,9 τον Σεπτέμβριο).

Για την αντίθεση αυτή, το ΙΟΒΕ σχολιάζει: «Η ολοκλήρωση του προγράμματος, το καλοκαίρι, φαίνεται πως έχει επηρεάσει θετικά τις προσδοκίες των νοικοκυριών που φαίνεται να αναμένουν βελτίωση της θέσης τους σχετικά με το παρελθόν, τάση άλλωστε που συμβαδίζει με τη σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας και τη μεγέθυνση της οικονομίας. Από την άλλη πλευρά όμως, οι συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας, και ιδιαίτερα του επιχειρηματικού τομέα, δεν έχουν βελτιωθεί μετά την έξοδο από το πρόγραμμα. Η αβεβαιότητα που δημιουργείται για τους μελλοντικούς όρους χρηματοδότησης της οικονομίας και των επιχειρήσεων εκτός του προγράμματος, σε συνδυασμό με τον κίνδυνο επιδείνωσης στο διεθνές περιβάλλον, οδηγεί σημαντικούς τομείς της οικονομίας σε χαμηλές προσδοκίες για το αμέσως επόμενο διάστημα».

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος υποχώρησε και σε επίπεδο ευρωζώνης τον Οκτώβριο. Ειδικότερα, έκλεισε στις 109,8 μονάδες (-1,1 μονάδα). Μειωμένος κατά 0,2 μονάδες ήταν ο Δείκτης Βιομηχανικού Κλίματος στην ευρωζώνη (διαμορφώθηκε στις +1,01 μονάδες), ενώ η Καταναλωτική Εμπιστοσύνη σημείωσε ισχνή αύξηση 0,2 μονάδων (έφθασε τις -2,7 μονάδες).

ΣΧΟΛΙΑ (20)

Μαύρη προπαγάνδα

Για ακόμα μια φορά έπιασε δουλειά η μαύρη προπαγάνδα των ευρωπαίων τοκογλύφων και του ΙΟΒΕ που "αποστέλει" στην Κομισιόν! Σκοπός τους είναι να πλήξουν την ελληνική αριστερή κυβέρνηση που για πρώτη φορά βάζει την χώρα σε σωστές ράγες, μοιράζει το πλεόνασμα στον λαό, αλλάζει το αναχρονιστικό σύνταγμα, και λύνει δια παντός τα χρόνια προβλήματα εξωτερικής πολιτικής με την πολυδιάστατη και περήφανη πολιτική της, ενώ ξεσκεπάζει τα σκάνδαλα του φαύλου παρελθόντος στέλνοντας στη φυλακη τους υπαιτίους των μνημόνιων που η ίδια κατάφερε και έβγαλε την χώρα απ' αυτά! Αυτό δεν λένε να το χωνέψουν οι αντιδραστικοί και συντηρητικοί κύκλοι του παγκόσμιου καπιταλισμού και της Ε.Ε. και έχουν αποδυθεί σε ένα πόλεμο στην μόνο προοδευτική κυβέρνηση που είχε ποτέ η Ελλάδα! Δεν θα περάσει! Οι Έλληνες εμπιστεύονται την κυβέρνησή τους και τον πρωθυπουργό τους όσο κανέναν άλλον και αυτό το απέδειξαν ψηφίζοντάς τους 3 φορές και σε λίγο πάμε για την 4η! Λαέ μην φοβάσαι και μην επηρρεάζεσαι από τα ψέμματα των τοκογλύφων και των αντιδραστικών που σκοπό έχουν να πλήξουν το φρόνημά σου και να σε κάνουν να αμφισβητήσεις τις επιλογές σου για να έρθει μετά η Δεξιά και να στα πάρει όλα και να ξεπουλήσει την χώρα στους δανειστές!

Σιχαμένοι αριστεροί

Εάν δεν αστειεύεσαι τότε είσαι για τα σίδερα διότι η πραγματικότητα είναι τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που λες

kotsilar

Τί δουλειά κάνεις; αν κάνεις...

Τραυματίας Της ΕΡΤ🚾👺

Και δεν είδαμε τίποτα ακόμα... μέχρι τις ΕΚΛΟΓΈΣ...💀

Δικαιος

Βρε συ τι τον νοιάζει τον Τσίπρα τον Πολλακη και τα άλλα ρετάλια που μας έχουν φορτωθει για την οικονομία. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πως να ξεγελάσουν τον ηλίθιο ελληνικό λαό για να ξαναβγούν στην εξουσία. Αυτό τους ενδιαφέρει. Τώρα όλα τα άλλα όπως η οικονομία η Εθνική κυριαρχία η εγκληματικότητα είναι κουραφέξαλα που λέμε στο χωριό μου...

Τζεπέτο

Αλέξη πάλι μεγάλωσε η μυτη σου;

γκο μπακ Μερκελ

Τσιπρα ηγετη, δωσε ολα τα ακινητα στους Κινεζους για βιζες, αρκει να μην πληρωνουμε ενφια, ετσι μονο θα ερθει η υπ-αναπτυξη μεγαλε!

Ετσι!

με την ΠΦΑ πετάμε!

nikolios

Με τις πιεσεις των δημοσιογραφων και οχι μονο, η χωρα απο την αναπτυξη, το ΑΕΠ και τοσα αλλα, προτιμησε την ικανοποιηση των δανειστων και μονο. Εσεις που τοσα χρονια σιγονταρετε τα μνημονια ως μονοδρομο, ερχεστε τωρα και κανετε απολογισμο....

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΣ ΑΝΤΑΜΩΣΕ ΤΟΝ ΕΥΑΓΟΡΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ

Ο Ευαγόρας αφου κοινώνησε στο τελευταίο γράμμα του δηλώνει: Θ΄ ακολουθήσω με θάρρος τη μοίρα μου. Ίσως αυτό να ναι το τελευταίο μου γράμμα. Μα πάλι δεν πειράζει. Δεν λυπάμαι για τίποτα. Ας χάσω το κάθε τι. Μια φορά κανείς πεθαίνει. Θα βαδίσω χαρούμενος στην τελευταία μου κατοικία. Τι σήμερα τι αύριο; Όλοι πεθαίνουν μια μέρα. Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα. Ώρα 7:30. Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου. Η πιο όμορφη ώρα. Μη ρωτάτε γιατί. Ο Κωνσταντίνος έπραξε ότι είχε αναρτήσει όταν ήρθε η ευλογημένη ώρα της θυσίας για την Ελληνική Σημαία στα πατρώα εδάφη του.

...

δείτε φωτογραφίες τα Χριστούγεννα στο φμπ, τουιτερ κλπ από νέα υόρκη, παρίσι κλπ

Kostas

Παιδια αφηστε τα παραμυθια..Αναπτυξη και ευημερια απο δω κ περα μονο..Κλαφτε ελευθερα...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης