Der Spiegel: Η Ιταλία επιτίθεται... Η Ευρώπη απειλείται με την επόμενη κρίση χρέους

Der Spiegel: Η Ιταλία επιτίθεται... Η Ευρώπη απειλείται με την επόμενη κρίση χρέους

Σύγκριση με την περίπτωση της Ελλάδας: «Και ο Αλέξης Τσίπρας, τότε νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, μαζί με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, δεν ήθελαν να τηρήσουν τους συμπεφωνημένους κανόνες»

dw
«Ο εκβιασμός - Η Ιταλία επιτίθεται. Η Ευρώπη απειλείται με την επόμενη κρίση χρέους». Με αυτό το πρωτοσέλιδο, «βαμμένο» στα χρώματα της ιταλικής σημαίας, κυκλοφορεί το νέο τεύχος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.

Στο πολυσέλιδο αφιέρωμα για την ιταλική κρίση που έχει τίτλο «Τα χρέη ως όπλο», αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Ο φόβος της ευκρωκρίσης επιστρέφει. Εάν η Ιταλία δεν κάνει πίσω στη διαμάχη με τις Βρυξέλλες, τότε ελλοχεύει κίνδυνος αλυσιδωτών αντιδράσεων. Στο τέλος θα μπορούσε να επέλθει έξοδος της χώρας από τη νομισματική ένωση, (μια εξέλιξη) με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υπόλοιπη Ευρώπη».

Στο εκτενές ρεπορτάζ αποτυπώνονται διάφορα σενάρια για την πιθανή έκβαση της σύγκρουσης Ρώμης-Βρυξελλών και, κυρίως, οι συνέπειες που θα είχε για την υπόλοιπη Ευρωζώνη ο απόλυτος εκτροχιασμός και ένα πιθανό Italexit. Αναπόφευκτη σε αυτά τα συμφραζόμενα η σύγκριση με την Ελλάδα, αν και μάλλον άστοχη καθότι, όπως επισημαίνεται, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης έχει φυσικά τελείως διαφορετική βαρύτητα. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται σύγκριση με την απορριπτική στάση που τηρούσε για καιρό η Ελλάδα απέναντι στις Βρυξέλλες: «Και ο Αλέξης Τσίπρας, τότε νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, μαζί με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, δεν ήθελαν να τηρήσουν τους συμπεφωνημένους κανόνες και ζητούσαν από τις Βρυξέλες κούρεμα χρέους και χαλάρωση των μεταρρυθμίσεων και μέτρων περικοπών που έπρεπε να υλοποιήσει η χώρα ως αντάλλαγμα για το πρόγραμμα στήριξης. Βρέθηκαν αντιμέτωποι με σθεναρή αντίσταση. Μάλιστα ο τότε γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε ταχθεί υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση. Η οικονομία της Ευρώπης θα μπορούσε να ξεπεράσει ένα Grexit, ένα Italexit όμως θα είχε τελείως διαφορετική βαρύτητα».

Το άρθρο κλείνει με την εξής παρατήρηση: «Τελικά ο Έλληνας (πρωθυπουργός) Τσίπρας υποχώρησε το καλοκαίρι του 2015, λίγο πριν το Grexit».

Για το ίδιο θέμα η αυστριακή Die Presse δημοσιεύει αποσπάσματα συνέντευξης του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς στην ιταλική οικονομική εφημερίδα Sole 24 Ore. «'Δεν θέλουμε να επαναληφθεί παρόμοια με την Ελλάδα περίπτωση. Πρέπει να διδαχθούμε από την τελευταία οικονομική κρίση και από την κατάσταση στην Ελλάδα', επισημαίνει ο Κουρτς.»

Πλήθος δημοσιευμάτων στον γερμανικό τύπο για τον σεισμό που έπληξε την Ζάκυνθο. Συγκεκριμένα το περιοδικό Stern υπό τον τίτλο: «Ισχυρός υποθαλάσσιος σεισμός σήκωσε εκατομμύρια ανθρώπους από τον ύπνο», γράφει: «Οι τοίχοι κουνήθηκαν, φοβισμένοι άνθρωποι έτρεξαν σε ανοικτούς χώρους. Ένας ισχυρός υποθαλάσσιος σεισμός με επίκεντρο στα ανοικτά της Ζακύνθου ξύπνησε απότομα εκατομμύρια ανθρώπους μέσα στη νύχτα. Το επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με μετρήσεις διάφορων σεισμολογικών σταθμών, βρισκόταν γύρω από την περιοχή της Ζακύνθου και είχε ισχύ 6,6-6,9 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Ελλάδα, τη Μάλτα, την Αλβανία, τη νότια Ιταλία και κατά μήκος της δυτικής ακτής της Τουρκίας. Κατ' αρχήν δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματίες. Σύμφωνα με έλληνες σεισμολόγους, δεν σημειώθηκε αξιοσημείωτο παλιρροϊκό κύμα, και έτσι δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι».

Κλείσιμο
«Χιλιάδες άνθρωποι έτρεξαν φοβισμένοι στους δρόμους»

Σε άρθρο της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Ιόνιο Πέλαγος: Ισχυρός σεισμός ταρακουνά την Ελλάδα», επισημαίνεται: «Ισχυρός υποθαλάσσιος σεισμός ταρακούνησε την Ελλάδα τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής και πολλοί άνθρωποι ξύπνησαν τρομαγμένοι. Χιλιάδες άνθρωποι έτρεξαν φοβισμένοι στους δρόμους, ζητώντας καταφύγιο σε πάρκα. Πολλοί θέλησαν να περάσουν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους. Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά την Παρασκευή για να ελεγχθούν από ειδικούς. Σε ορισμένα σημεία του νησιού κόπηκε το ρεύμα. Αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά».

«Ισχυρός υποθαλάσσιος σεισμός ταρακουνά την Ελλάδα», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Bild. Το άρθρο αναφέρει: «Χιλιάδες άνθρωποι έπρεπε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέσα στη νύχτα. Τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο σεισμός κατέστρεψε τμήματα του λιμανιού της Ζακύνθου. Φωτογραφίες δείχνουν μια μεγάλη σχισμή στην προκυμαία του λιμανιού». Στο άρθρο υπενθυμίζεται ότι «το 1953 ισχυρός σεισμός 7,2 στην κλίμακα Ρίχτερ κόστισε τη ζωή σχεδόν 500 ανθρώπων. Σχεδόν όλοι οι οικισμοί στην Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο είχαν γίνει τότε ένα με το έδαφος».

Πηγή: www.dw.com
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης