Αφορολόγητο το επίδομα μουσικών οργάνων στα κρατικά σύνολα

Αφορολόγητο το επίδομα μουσικών οργάνων στα κρατικά σύνολα

Θα απαιτηθεί να υποβληθούν ξανά δηλώσεις Ε1

f1d3d3744b32e953166d950608c90d50_XL
Να διορθώσει τα φορολογικά «φάλτσα» που οδήγησαν σε λάθη και επιβολή φόρου σε επιδόματα που λαμβάνουν οι μουσικοί για να αποκτήσουν και να συντηρήσουν τα μουσικά τους όργανα, επιχειρεί με εγκύκλιό της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Επειδή όμως επικράτησε «χάβρα» , λόγω του ότι κάθε υπεύθυνος μισθοδοσίας έπαιζε «στο δικό του σκοπό», οι μουσικοί που υπέστησαν την λάθος φορολόγηση θα πρέπει να υποβάλουν διορθωτική δήλωση, για να συγκρατήσουν το φορολογικό «κρεσέντο» σε βάρος τους.

Με την ΠΟΛ 1125/2018

​της ΑΑΔΕ ​δίνονται συμπληρωματικές διευκρινίσεις ως προς την φορολογική μεταχείριση του ειδικού επιδόματος οργάνου που χορηγείται στους μουσικούς των Κρατικών Ορχηστρών Αθηνών και Θεσσαλονίκης και της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

- Λόγω του αποζημιωτικού χαρακτήρα του εν λόγω επιδόματος, αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται στις αμοιβές για τις οποίες υπάρχει υποχρέωση υποβολής αρχείου βεβαιώσεων από τους υπεύθυνους μισθοδοσίας. Ωστόσο, πολλοί εκκαθαριστές μισθοδοσίας υπέβαλαν για το έτος 2017 το σχετικό αρχείο βεβαιώσεων, συμπεριλαμβάνοντας το επίδομα αυτό στις αμοιβές που φορολογούνται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία (άλλοι με κωδικό 1 «τακτικές αποδοχές» και άλλοι με κωδικό 2 «πρόσθετες αποδοχές»), δεδομένου ότι μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής του αρχείου (30.3.2018), δεν είχε ακόμη εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος (ΠοΛ.1097/2018), με την οποία ερμηνεύτηκε για πρώτη φορά η φορολογική μεταχείριση του συγκεκριμένου επιδόματος (εκδόθηκε στις 22.5.2018).

- Στις περιπτώσεις αυτές οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας, θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου διορθωτικό αρχείο βεβαιώσεων, αφαιρώντας το επίδομα αυτό από τις αμοιβές που φορολογούνται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία.

Κλείσιμο
- Παράλληλα, θα πρέπει να χορηγήσουν στους δικαιούχους και νέα βεβαίωση σε έντυπη μορφή αναγράφοντας σε αυτή την παρατήρηση ότι εκδίδεται προς αντικατάσταση της αρχικώς λανθασμένης εκδοθείσας βεβαίωσης για το φορολογικό έτος 2017. Σε περίπτωση αδυναμίας υποβολής, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, νέου διορθωτικού αρχείου βεβαιώσεων, θα γίνεται δεκτή η χορήγηση στους δικαιούχους της διορθωτικής αυτής βεβαίωσης σε έντυπη μορφή.

- Για τις τροποποιητικές δηλώσεις που θα υποβληθούν από τους δικαιούχους, κατόπιν χορήγησης νέας διορθωτικής βεβαίωσης, δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα και οι τόκοι του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.

- Τέλος, για τις τροποποιητικές αυτές δηλώσεις εφαρμόζονται τα αναφερόμενα στην ΠΟΛ.1172/2017 εγκύκλιο.

Εκεί ορίζεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Κ.Φ.Δ., ν.4174/2013, Α΄ 170):

- αν ο φορολογούμενος διαπιστώσει ότι η φορολογική δήλωση που υπέβαλε στη Φορολογική Διοίκηση περιέχει λάθος ή παράλειψη, υποχρεούται να υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση (παρ.1).

- αν ο φορολογούμενος υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης, τότε και η τροποποιητική φορολογική δήλωση επέχει θέση αρχικής δήλωσης και θεωρείται ότι και οι δύο, αρχική και τροποποιητική έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα (παρ.2).

- τροποποιητική φορολογική δήλωση υποβάλλεται οποτεδήποτε μέχρι την έκδοση εντολής ελέγχου από τη Φορολογική Διοίκηση ή μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της Φορολογικής Διοίκησης για έλεγχο της αρχικής δήλωσης (πενταετία) αλλά με όλες τις συνέπειες περί εκπρόθεσμης δήλωσης (παρ.3).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης