Ογδόντα χιλιάδες email μέσω Taxisnet για να πληρώσουν επιπλέον φόρο τα «περήφανα γηρατειά»

sintaksiouxoi

Αλλάζουν αυτόματα βεβαιώσεις αποδοχών και εκκαθαριστικά φόρου συνταξιούχων του Δημοσίου για τα λάθη του ΓΛΚ

Στις προσωπικές θυρίδες μηνυμάτων τους στο Taxisnet ή στα email που έχουν δηλώσει στην εφορία, θα πρέπει να έχουν στραμμένη την προσοχή τους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι
του Δημοσίου εφόσον έχουν υποβάλει ήδη την δήλωση Ε1 στην εφορία,
 προκειμένου να δουν αν τους εστάλη ειδοποίηση με την οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες θα τους ενημερώνουν ότι ήταν λάθος η Βεβαίωση Αποδοχών για τις συντάξεις που έλαβαν για το 2017 και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να αλλάξει και η δήλωση και το εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος που θα πληρώσουν τον Ιούλιο του 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις συναρμόδιες υπηρεσίες, εντοπίστηκαν λάθη στις Βεβαιώσεις Αποδοχών εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων του Δημοσίου, οι οποίες εκδόθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Από αυτούς όμως, περίπου 80.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου είχαν υποβάλει ήδη την δήλωση Ε1. Το λάθος που διαπιστώθηκε πως έγινε ήταν ότι, ενώ μετά τα μέσα του 2017 άλλαξαν οι κρατήσεις για την Υγειονομική Περίθαλψη και άρχισαν να υπολογίζονται στο ύψος του καταβαλλόμενου ποσού της συντάξεως, το μηχανογραφικό σύστημα της διεύθυνσης Συντάξεων του δημοσίου εξέδωσε τις ετήσιες Βεβαιώσεις Αποδοχών σαν να είχαν γίνει αυξημένες κρατήσεις -όπως αυτές γίνονταν ως τότε στην αρχική σύνταξη χωρίς να αφαιρεθούν οι μνημονιακές περικοπές. Οι ίδιες πηγές έλεγαν πάντως πως το λάθος αυτό δεν έγινε από τους υπολοιπους κλάδους ασφάλισης του ΕΦΚΑ και, άρα, οι συνταξιούχοι άλλων ταμείων (πρώην ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κλπ) δεν θα πρέπει να ανησυχούν ότι θα δουν διαφορές.


Τι θα επακολουθήσειΓια να διορθωθεί το πρόβλημα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προβούν το αμέσως προσεχές διάστημα στις εξής ενέργειες:1. Θα διορθώσουν αυτόματα τις Βεβαιώσεις Αποδοχών για όλους τους συνταξιούχους όπου έχουν διαπιστωθεί λάθη. Αυτό ήδη ξεκίνησε να γίνεται, αλλά σιωπηρώς και χωρίς να υπάρξει καμία ενημέρωση ή ανακοίνωση του προβλήματος που εντοπίστηκε και των ενεργειών που απαιτούνται.

2. Αυτόματα θα διορθωθούν και περίπου 80.000 φορολογικές δηλώσεις συνταξιούχων του δημοσίου που έχουν ήδη υποβληθεί. Έτσι, λένε οι αρμόδιοι, δεν θα χρειαστεί οι συνταξιούχοι να πάνε ξανά σε λογιστή για να συντάξουν και να καταθέσουν τροποποιητική δήλωση Ε1, αφού η αλλαγή θα γίνει αυτόματα από τις υπηρεσίες.3. Όσοι έχουν πέσει θύματα των λαθών του Γενικού Λογιστηρίου, θα ειδοποιηθούν με ηλεκτρονικό μήνυμα στο email τους ότι άλλαξε η Βεβαίωση αποδοχών και το εκκαθαριστικό της δήλωσης φόρου εισοδήματος που έχουν υποβάλει ήδη.Παρόλα αυτά, το «μάρμαρο» των λαθών αυτών θα πληρώσουν όλοι οι συνταξιούχοι, καθώς δεν θα φαίνεται πως θα γλιτώσουν τελικά την ταλαιπωρία. Και αυτό γιατί:1. Στην πραγματικότητα το πρόβλημα δεν αφορά μόνον τους 80.000 συνταξιούχους που θα ειδοποιηθούν ότι άλλαξε το εκκαθαριστικό τους, αλλά και όσους δεν έχουν μεν υποβάλει ακόμα την δήλωση Ε1, αλλά την έχουν αφήσει προσωρινά αποθηκευμένη στο Taxisnet για να την υποβάλουν αργότερα, έχοντας συμπληρώσει τα λανθασμένα στοιχεία που εμφάνιζαν οι πρώτες Βεβαιώσεις Αποδοχών του 2017.

2. Ακόμα και οι πλέον υπερήλικες , θα πρέπει να μπαίνουν στο ίντερνετ και με την χρήση των κωδικών Taxisnet να ελέγχουν από το tablet ή το laptop τους εάν έχουν μήνυμα στην θυρίδα τους στο Taxisnet. Αν και το λάθος φέρεται να αφορά τελικώς 80.000 συνταξιούχους, στην διαδικασία αυτή θα αναγκαστούν μοιραία να μπουν και όλοι οι υπόλοιποι συνταξιούχοι του δημοσίου, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν στην δική τους περίπτωση υπήρξε ή δεν υπήρξε λάθος.3. Καθώς οι διορθώσεις στις κρατήσεις αφορούν στην εισφορά Περίθαλψης και μόνον, θεωρητικά, πρόκειται κυρίως για μικροποσά. Παρόλα αυτά, αλλάζει το εκκαθαριστικό και αυξάνεται ο φόρος που πρέπει να πληρώσουν στα τέλη Ιουλίου οι συνταξιούχοι, σε σχέση με όσα υπολόγιζαν βασιζόμενοι στα αρχικά εκκαθαριστικά. Και αυτό επειδή οι κρατήσεις υπέρ Υγείας εμφανίζονταν αρχικά να είναι υψηλότερες (υπολογιζόμενες επί υψηλότερης σύνταξης) ενώ στην πραγματικότητα ήταν μικρότερες -αφού προσαρμόστηκαν στα τέλη του 2017 στις ήδη μειωμένες συντάξεις. Συνεπάγεται έτσι ότι αυξάνεται το καθαρό φορολογητέο εισόδημα και το αποτέλεσμα φόρου της εκκαθάρισης, σε σχέση με εκείνο που ήδη γνώριζαν ότι θα πληρώσουν οι συνταξιούχοι.

4. Για όλα αυτά, ακόμα δεν έχει υπάρξει ακόμα καμία επίσημη ανακοίνωση προς τους συνταξιούχους συνολικά, ούτε για το ποιους τελικώς αφορούν τα λάθη, ούτε σε τι αυτά συνίστανται, ούτε πότε ακριβώς θα αναρτηθούν τα σωστά εκκαθαριστικά στις περιπτώσεις όπου έχουν γίνει λάθη. Και αναγκάζονται έτσι ηλικιωμένοι συνταξιούχοι του δημοσίου (τα «περήφανα γηρατειά» άλλων εποχών) που ήλπιζαν να ξενοιάσουν υποβάλλοντας νωρίς την δήλωσή τους αντί να ζουν καλοκαιριάτικα με τον βραχνά των διορθώσεων, των προστίμων ή και των κατασχέσεων ακόμα αν αφήσουν ανεξόφλητο έστω και 1 ευρώ φόρου, να εμπλέκονται ξανά σε διαδικασίες μέσω ίντερνετ και υπολογιστών ή να υποχρεώνονται σε συγγενείς και λογιστές να έχουν και εκείνοι το νου τους, αν και κανονικά θα έπρεπε να έχουν ήδη ξεμπερδέψει, αφού υπέβαλαν πρώτοι από όλους και υποδειγματικά τις δηλώσεις τους αντί της τελευταίας στιγμής.5. Αδιευκρλινιστο παραμένει επίσης και εάν τελικώς, όπως καταγγέλθηκε από λογιστές, υπήρξαν και άλλα λάθη που θα πρέπει τυχόν να διορθωθούν, σε Βεβαιώσεις Αποδοχών για συνταξιούχους κι άλλων Ταμείων όπως πχ για τις παροχές σε χρήμα που έλαβαν από τον ασφαλιστικό φορέα τους το 2017.

ΣΧΟΛΙΑ (6)

ΧΑΙΡΟΜΑΙ!

ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΨΗΦΙΣΑΝ ΣΥΡΙΖΑ! ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΝ! ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ!

άχρηστοι

Πόσο άχρηστοι πραγματικά. Άχρηστοι στην κυβέρνηση αλλά και άχρηστοι όλοι οι χιλιάδες συριζαίοι που γέμισαν το δημόσιο.

Blind Guardian

Οι λογιστές έκαναν πάλι, πολλή φασαρία για το τίποτα.Τα περισσότερα εκκ/κά θα είναι ίδια και τα λιγότερα θα έχουν κανα δυο ευρώ πιο πάνω.Τζίζουυυυς.

μίλησαν και οι μουγκοί

Εξυπνάκια, αναξιόπιστε φωτεινέ παντογνώστη, μπροστινέ της παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας, το δικό μου χρεωστικό εκκαθαριστικό αυξήθηκε κατά 35 €

vg

Και ένα σεντ να έχει διαφορά, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Επανυποβολή. Οπότε κουταμάρα έγραψες.

Λογιστής

Αγράμματε Συριζαίε κηφήνα και προπαγανδιστή τις ομάδες που δουλεύουν παραγωγικά μην τις πιάνεις στο στόμα σου εσύ ο αργόμισθος.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

scholz

«Η εμπορική πολιτική εδώ και καιρό αποτελεί ευρωπαϊκή ευθύνη. Είναι σαφές ότι έχουμε πολύ περισσότερη διαπραγματευτική δύναμη εάν μιλήσουμε με μία ευρωπαϊκή φωνή», τόνισε ο Σολτς

tte_1

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το πρωτογενές πλεόνασμα περιορίστηκε στα 838 εκατ. ευρώ το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου – Ο προϋπολογισμός έχει ταμειακό έλλειμμα 380 εκατ. ευρώ

kokkina_daneia1

Οι ελληνικές τράπεζες δέχοναι πιέσεις και προτίθενται να απομειώσουν ταχύτερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια – Στόχος είναι να μειωθούν οι απαιτήσεις τους κατά 60 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2021