Κοκτέιλ πετρελαίου-γεωπολιτικών «ροκάνισε» τα κέρδη της Wall Street

Κοκτέιλ πετρελαίου-γεωπολιτικών «ροκάνισε» τα κέρδη της Wall Street

Οι επενδυτές που έσπευσαν σε ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός και τα ομόλογα, οδήγησαν σε σημαντική αποκλιμάκωση τις αποδόσεις, με το αμερικανικό 10ετές να υποχωρεί από τα υψηλά 7ετίας, κατά τέσσερις μονάδες βάση στο 2,92%

BN-VQ01
Τραμπ και Βόρεια Κορέα πρωταγωνίστησαν στα επενδυτικά «δρώμενα» της εβδομάδας, ενώ στην εξίσωση ήρθε αργότερα να προστεθεί και το πετρέλαιο.

Οι τιμές του μαύρου χρυσού βούτηξαν υπό το φόβο αύξησης της παραγωγής από ΟΠΕΚ και Ρωσία, πιέζοντας τους ενεργειακούς τίτλους. Chevron και ΕxxonMobil υποχώρησαν κατά 3,5% και 1,9% αντίστοιχα.

Όσον αφορά τους γεωπολιτικούς φόβους που επέστρεψαν στην αγορά, ισχυρό αντίκτυπο είχε η απόφαση του Τραμπ να ακυρώσει τη Σύνοδο με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, στέλνοντας κύματα ρευστοποιήσεων στις μετοχές, και παράλληλα "ελαφρύνοντας" την πίεση στα ομόλογα.

Οι επενδυτές που έσπευσαν σε ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός και τα ομόλογα, οδήγησαν σε σημαντική αποκλιμάκωση τις αποδόσεις, με το αμερικανικό 10ετές να υποχωρεί από τα υψηλά 7ετίας, κατά τέσσερις μονάδες βάση στο 2,92%.

Ωστόσο ο Τραμπ καθησύχασε στη συνέχεια κάπως την αγορά, αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί τελικά η Σύνοδος Κορυφής της 12ης Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μιλώντας νωρίτερα σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, είπε ότι η κυβέρνησή του έχει αρχίσει ξανά διάλογο με τη Βόρεια Κορέα.

«Θα δούμε τι θα γίνει. Μιλάμε μαζί τους τώρα» σημείωσε, ενώ, όπως μεταδίδει το CNBC, πρόσθεσε ότι η Σύνοδος με τον Κιμ Γιονγκ Ουν θα «μπορούσε» ακόμη να συμβεί στις 12 Ιουνίου!

Νωρίτερα προηγήθηκε "ψύχραιμη αντίδραση" από πλευράς Β.Κορέας: «Ελπίζαμε ότι μια «λύση Τραμπ» θα ήταν ένας σοφός τρόπος ώστε να απαλλαγούμε και οι δύο πλευρές από τις ανησυχίες μας, να «συναντηθούν» οι ανάγκες μας και με ρεαλισμό να λύσουμε τα προβλήματά μας», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Βόρειας Κορέας Kim Kye Gwan. Και κατέληξε: «Λέμε στις ΗΠΑ για άλλη μια φορά, είμαστε ανοιχτοί να λύσουμε όλα τα προβλήματά μας όποτε και όπου θέλουν».

Σημειώνεται ότι η Wall Street θα παραμείνει κλειστή τη Δευτέρα λόγω αργίας (Memorial Day).

Κλείσιμο
Δείκτες

Μέσα σε αυτό το κλίμα, o Dow Jones έκλεισε την Παρασκευή με απώλειες 0,24% ή 59 μονάδων στις 24.753, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,24% στις 2.721 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,13% στις 7.433 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ωστόσο ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,2%, ο S&P 0.3% και ο Nasdaq 1,1%. Μεγάλος πρωταγωνιστής του Nasdaq, η Netflix, η οποία δεν είδε το αρνητικό πρόσημο σχεδόν όλη την εβδομάδα.

Στον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Intel (+1,2%) και UnitedHealth (+1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση (πέρα από Exxon Mobil, Chevron) κατέγραψαν οι Caterpillar (-1,2%) και DowDuPont (-1,1%).

Πετρέλαιο/Δολάριο

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε οριακά στα 1.303 δολ./oz ενώ στην εβδομάδα ενισχύθηκε 1%

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο έπιασε νέο υψηλό έξι μηνών έναντι του ευρώ σημειώνοντας άνοδο 0,5% στο 1,1664 από 1,1721 την προηγούμενη μέρα.


Πηγή Newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης