Stern: Δεν κοστίζει δεκάρα στους Γερμανούς η ελάφρυνση χρέους

EURO

«Από τον γερμανικό προϋπολογισμό δεν εισέρευσε ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα», γράφει το  περιοδικό

«Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν κοστίζει στον Γερμανό φορολογούμενο ούτε μια δεκάρα. Πολλοί δεν το καταλαβαίνουν, επειδή πιστεύουν ότι γεμίσαμε βαγόνια τρένων με ευρώ και τα στείλαμε από το Βερολίνο στην Αθήνα. Αλλά αυτό δεν είναι σωστό. Από τον γερμανικό προϋπολογισμό δεν εισέρευσε ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα», γράφει το γερμανικό περιοδικό Stern. «Αυτό οφείλεται στο περίπλοκο σύστημα διάσωσης. Η Γερμανία βοήθησε την Αθήνα με δύο τρόπους: αρχικά, το Πιστωτικό Ίδρυμα για την Ανοικοδόμηση (Kreditanstalt für Wiederaufbau / KfW) χορήγησε περίπου 15 δισ. ευρώ δάνειο, αργότερα η Γερμανία έδωσε σχεδόν 22 δισ. ευρώ στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας / EΜΣ (ESM). Επρόκειτο για εγγύηση ώστε ο ΕSM να πάρει δάνεια από τις παγκόσμιες αγορές και τα οποία χορήγησε στη συνέχεια στην Ελλάδα, υπό όρους φυσικά», σημειώνει το Stern και εξηγεί ότι «με τη μείωση του χρέους, συμβαίνουν τα εξής: τα δάνεια, τα οποία αυτή τη στιγμή έχουν διάρκεια κατα μέσο όρο 32,5 χρόνια, παρατείνονται κατά μερικά χρόνια, ενώ οι τόκοι καθίστανται αργότερα απαιτητοί. Δεν διαγράφονται τα χρέη της Ελλάδος, ούτε καν μερικώς. Αυτό σημαίνει ότι ο ESM και το KfW θα περιμένουν περισσότερο διάστημα για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Αυτό είναι όλο. Ο Γερμανός φορολογούμενος δεν θα νοιώσει τίποτα».

Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει ότι «το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα λήγει στα τέλη Αυγούστου και τα κράτη του ευρώ πρέπει να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους της. Το σχέδιο πρέπει, επίσης, να το εγκρίνουν τα μέλη του γερμανικού κοινοβουλίου, κάτι το οποίο θα είναι δύσκολο, διότι κατά την ψηφοφορία για το τελευταίο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα το 2015 κατά ψήφισαν πάνω από 60 βουλευτές. Τόσους πολλούς διαφωνούντες δεν μπορεί να αντέξει η νέα κυβέρνηση, η πλειοψηφία θα εξανεμιστεί. Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Ολαφ Σολτς θα τελείωναν, πριν καν ξεκινήσουν. Το AfD και το FDP γνωρίζουν αυτόν τον κίνδυνο και θα προκαλέσουν αναταραχή στο συνασπισμό. Θα κακολογούν τους "πτωχευμένους Έλληνες", θρηνώντας τα δισ. που υποτίθεται ότι έστειλαν στην Αθήνα οι Γερμανοί φορολογούμενοι και πολλοί δήθεν ειδικοί και δήθεν σοβαροί δημοσιογράφοι θα συνταχθούν με τον χορό, επειδή τίποτα δεν είναι πιο εύκολο να ευχαριστήσεις τους θαμώνες στα γερμανικά στέκια από ό,τι με την ρητορική κατά των τεμπέληδων Ελλήνων και το κακό ευρώ».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται επίσης ότι όταν οι πιστωτές ενέκριναν το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας το 2016, διαβεβαίωσαν την Ελλάδα ότι θα γίνει ελάφρυνση του χρέους αν η κυβέρνηση κάνει μεταρρυθμίσεις. Κατά το μάλλον ή ήττον, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τα κατάφερε. Η ανεργία μειώθηκε, η οικονομία αναπτύσσεται, ακόμη και στις κεφαλαιαγορές αρέσουν ξανά οι Ελληνες. «Φυσικά», προσθέτει,«και συνεχίζουν να υπάρχουν αδυναμίες. Η διαφθορά και ο νεποτισμός δεν πατάχθηκαν, η αναδιοργάνωση της διοίκησης προχωρά μεν ικανοποιητικά αλλά αργά, η κατάσταση βελτιώνεται πολύ αργά. Αυτήν την πρόοδο πρέπει (όμως) να την ενισχύσουμε και να κρατήσουμε το λόγο μας».

Ένας άλλος βασικός λόγος για την ελάφρυνση του χρέους, σύμφωνα με το Stern είναι η Κίνα. Γράφει συγκεκριμένα: «Οι Κινέζοι εξαπλώνονται στην Ευρώπη. Με τα χρήματα, τις αγορές επιχειρήσεων και τα κατασκευαστικά έργα, αποκτούν επιρροή, για παράδειγμα στην Ουγγαρία και την Τσεχία, αλλά και στην Ελλάδα. Εκεί μισθώνουν το λιμάνι του Πειραιά και επενδύουν σε εταιρείες ενέργειας. Η δραστηριοποίηση αφήνει σημάδια, οι Έλληνες προσανατολίζονται προς την Ανατολή. Όταν η ΕΕ θέλησε να καταδικάσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα πέρυσι, οι Έλληνες απάντησαν όχι. Μια προγραμματισμένη (καταδικαστική) δήλωση δεν αποτελεί "εποικοδομητική κριτική", είπαν. Η συνοχή στην Ευρώπη καταρρέει. Το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου είναι αρκετά μεγάλο, δεν χρειάζεται να διευρυνθεί και να αποξενωθούν οι Έλληνες. Η απόρριψη της ελάφρυνσης του χρέους θα αποτελούσε προσβολή. Οι Έλληνες προσπαθούν, υποφέρουν από μια πρωτοφανή πολιτική λιτότητας, αλλά σημειώνουν προόδους. Το να μην τους βοηθήσουμε θα ήταν σκληρόκαρδο και θα τους οδηγούσε στο στρατόπεδο της Κίνας. Αυτό δεν θα ήταν ξεκίνημα για την Ευρώπη, όπως υπόσχεται η νέα κυβέρνηση. Θα ήταν διάλυση».

«Και όλα αυτά», συνεχίζει, «εξαιτίας μιας ελάφρυνσης χρέους που δεν μας κοστίζει ούτε μια δεκάρα. Μιας ελάφρυνσης χρέους, εξαιτίας της οποίας δεν θα κλείσει κανένα νηπιαγωγείο, δεν θα πρέπει να απολυθεί κανένας εκπαιδευτικός και καμιά γέφυρα δεν θα μείνει ανεπισκεύαστη. Είναι μια συζήτηση για πλασματικούς αριθμούς, μια συζήτηση που εξυπηρετεί προκαταλήψεις και δημιουργεί σύγχιση στο κεφάλι».

«Ένα πράγμα θα πρέπει να είναι σαφές: Όποιος είναι κατά της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, δεν τον ενδιαφέρουν τα χρήματα των φορολογουμένων. Τον ενδιαφέρει κάτι άλλο. Θέλει να καταστρέψει το μεγαλύτερο επίτευγμα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, την Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας οι αξίες, η δημοκρατία, ο διαφωτισμός και η αλληλεγγύη, θα πρέπει να καταστούν περιφρονητέες, έτσι ώστε μια μέρα κάποιοι άλλοι να πάρουν την εξουσία. Οι εθνικιστές. Οι κληρονόμοι του Βίκτορ Ορμπαν και της Μαρί Λεπέν. Όποιος ενδιαφέρεται για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, πρέπει να το εμποδίσει. Ο τελικός της Ευρώπης αρχίζει», καταλήγει το γερμανικό περιοδικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (9)

@

Επιτέλους, αρχίζουν να λένε την αλήθεια τα γερμανικά έντυπα, τα ίδια βέβαια που το 2010 δηλητηρίαζαν τη γερμανική κοινή γνώμη με λεφτά σε φυσική μορφή που τάχα στερείται ο Γερμανός φορολογούμενος..... Όχι ότι δεν χρειαζόταν μεταρρυθμίσεις και συμμάζεμα η Ελλάδα, αλλά μπορούσε και έπρεπε να γίνει αλλιώς.......

W

Σωστά. Όμως η διάλυση δεν θα αργήσει. Διαφορετικά επιτόκια, φορολογία, μισθοί, δεν θα αργήσουν να φέρουν την καταστροφή.

Q

Πειτε και το αλλο ψεμα που μας τσαμπουνανε επι χρονια: ΟΤΙ ΜΑΣ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ! Το κανουν να ακουγεται λες και φτανουν εδω αεροπλανα με βαλιτσες γεματες χρημα και "παρε κοσμε να χεις". Αυτα που υποτιθεται οτι μας δανειζουν, δεν ειναι παρα μια λαμογια για να τα βγαζουν απο την μια τσεπη, να τα βαζουν στην αλλη και εμεις να χρεωνομαστε την διαδικασια μαζι με τους τοκους. Και μετα ειναι και τα δισεκατομμυρια που εχουν δοθει στις τραπεζες σε μορφη ανακεφαλαιοποιησεων, τα οποια βαλανε στο δημοσιο χρεος και καλουμαστε εμεις να τα αποπληρωσουμε. Μας λενε εμας μπαταχτσηδες που πηραμε χρημα που δεν μας ανηκε και το σπαταλησαμε, αλλα για τις τραπεζες που κανουν το ιδιο και βαζουν εμας να πληρωσουμε τα κερατιατικα τους, δεν λενε τιποτα. Εμας μας σηκωνουν τα σπιτια επειδη δεν μπορουμε να πληρωσουμε 5000 ευρω δανειο. Οι τραπεζες που ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ισα με μισο τρις ΚΑΙ ΒΑΛΑΝΕ ΕΜΑΣ ΕΓΓΥΗΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΡΩΤΗΣΟΥΝ, γιατι δεν υποκεινται στο ιδιο καθεστως πλειστηριασμων? Τα δικα μου δικα μου και τα δικα σου δικα μου, αυτο το καθεστως σας βολευει?

Chris

Τώρα είναι αργά. Πλέον έχει δηλητηριαστεί ο Γερμανικός λαός, με το αφήγημα ότι ταϊζουν τους Έλληνες, με τα λεφτάκια τους. Τώρα, οποιαδήποτε ελάφρυνση χρέους θα λογιστεί ως ήττα για τον Γερμανικό λαό.

Ωραιο αρθρο.

Μπραβο! Εγω να προσθεσω οτι οι Ελληνες ΔΕΝ ειναι τεμπελιδες! Εργαζονται πολλες ωρες (15ωρα), κατω απο αντιξοες συνθηκες και αμοιβονται με μισθους πεινας, οι οποιοι δεν ανταποκρινονται στο πραγματικο κοστος ζωης. Επισης, τα οποια χρηματα πηραμε, τα επιστρεφουμε με το αζημιωτο στους τοκογλυφους...

Τα δισεκατομμύρια όμως παλικάρι...

που κονομάνε οι Έλληνες καπιταλιστές (ξενοδόχοι, βιομήχανοι, τραπεζίτες, κατασκευαστές, εμπόροι, σουπερμαρκετάδες κλπ.), δεν επιστρέφονται στην οικονομία των ελλήνων εργαζομένων αλλά στην Ελβετία και στις off-shore, σε ατομικούς λογαριασμούς. Τα χρέη τα δημιούργησαν οι ίδιοι (δανεικά κι αγύριστα, Ολυμπιακούς, εξοπλιστικά) αλλά τα δις παραμένουν σε ατομικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό. Το ξέρουμε ότι δεν είμαστε τεμπέληδες, δεν μας λετε κάτι νέο, οι "πατριώτες-θρησκευόμενοι-οικογενειάρχες" Έλληνες καπιταλιστές δεν μας είπες πώς τιμάνε αυτόν τον εργαζόμενο λαό... στην Ελβετία φυσικά, πίνουν σαμπάνια στα σαλέ τους στην υγεία των κορόιδων.-

Μπλα μπλα

Από τους Γερμανούς και η ουσία είναι ότι τώρα που φοβούνται μην τους ξεφύγουμε από το μαντρί συζητάνε ελάφρυνση χρέους μέχρι και δάνεια θα παρακαλάνε να μας δωσουν

ΕΧ

Μη φας και έχουμε γλαρόσουπα. Δεν ξερεις πως δουλευει η οικονομια!

theokal

Τελικά κε "μπλα-μπλά" ο μεγαλοιδεατισμός ή σωστώτερα η κομπορρημοσύνη είναι ίδιον των Ελλήνων. Με το που βρέθηκε κάποιος να πει κάτι θετικό οτι δηλαδή κάναμε κάποιες μεταρρυθμίσεις (που ε π ρ ε π ε μ ο ν ο ι μας να έχουμε κάνει και όχι να μας τις επιβάλλουν), αμέσως να σκεφτούμε εμείς οτι "φοβούνται μην τους ξεφύγουμε από το μαντρί συζητάνε ελάφρυνση χρέους μέχρι και δάνεια θα παρακαλάνε να μας δωσουν". Δηλαδή τι να πω.... Μέχρι χθες στον ... αναπνευτήρα και σήμερα "ξέρεις ποιός ειμαι εγώ"!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kats0

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς – Θα εξετάσουν το θέμα με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα

21