Αξιωματούχος ευρωζώνης: 88 προαπαιτούμενα στην 4η αξιολόγηση - Δύσκολη η τεχνική συμφωνία εντός Μαΐου

eurogroup

Τι επιδιώκει η ευρωζώνη να κλείσει στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου – 88 προαπαιτούμενα στην 4η αξιολόγηση, με σημαντικότερα αυτά που αφορούν στις ιδιωτικοποίησης και στον τομέα της ενέργειας.

Αξιωματούχος της Ευρωζώνης διευκρίνισε σήμερα στις Βρυξέλλες ότι όλες οι προσπάθειες του Eurogroup είναι να ολοκληρωθεί χωρίς καμία αναβολή το πρόγραμμα της Ελλάδας στις 20 Αυγούστου, έχοντας προηγουμένως κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση, στο Eurogroup της 24ης Μαϊου, ώστε στις 21 Ιουνίου να ολοκληρωθεί το ελληνικό πακέτο εξόδου.

Δηλαδή, με συμφωνία όλων των πλευρών σε τέσσερα βασικά σημεία:

· Κλείσιμο της τελικής αξιολόγησης

· Συμφωνία για το «ολιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης», ελληνικής ιδιοκτησίας

· Κατάληξη στο μηχανισμό για την ελάφρυνση του χρέους στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων, και

· Τον καθορισμό του «cash buffer», δηλαδή της διαθέσιμης ρευστότητας ως μαξιλαράκι ασφάλειας για την απρόσκοπτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Ο ίδιος αξιωματούχος χαρακτήρισε «δύσκολη υπόθεση, αλλά εφικτή μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA) της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου εντός του Μαΐου».

Στη Σόφια θα εξεταστεί η πορεία της 4ης αξιολόγησης, θα ανοίξει η συζήτηση για την μεταπρογραμματική περίοδο και τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, αλλά δεν αναμένεται να υπάρξει καμία συγκεκριμένη απόφαση, δεδομένου ότι όλοι οι παίκτες επιθυμούν το χτίσιμο ενός συνολικού πακέτου τον Ιούνιο, ώστε μέχρι τότε να έχουν συμπληρωθεί όλα τα κενά σημεία του πάζλ.

Συνολική συμφωνία πάντως ξεκαθαρίστηκε ότι δεν θα υπάρξει παρά «μόνο όταν έχουμε όλα τα στοιχεία του πακέτου για τη τέταρτη αξιολόγηση». Στην 4η αξιολόγηση υπάρχουν 88 προαπαιτούμενα, με σημαντικότερα αυτά που αφορούν στις ιδιωτικοποίησης και στον τομέα της ενέργειας. Μάλιστα, ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι στο αναπτυξιακό πρόγραμμα που προτείνει η Ελλάδα επιβάλλεται να είναι σαφής και κοστολογημένη η αναφορά σε ιδιωτικοποιήσεις, για τα επόμενα έτη.

«Ελπίζουμε σε συμφωνία με το ΔΝΤ»

Αναφορικά με το ΔΝΤ, αναφέρθηκε ότι πλέον είναι γνωστές οι θέσεις του ταμείου, αλλά ότι και η Ουάσινγκτον θα επιθυμούσε να καταλήξει σε συμφωνία κατά το χρόνο διαμόρφωσης του συνολικού πακέτου για την Ελλάδα.

Ο ίδιος αξιωματούχος αναγνώρισε ότι τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας πάνε καλύτερα, και επεσήμανε πως δεν έχει γίνει συζήτηση για αναβολή ήδη αποφασισμένων μέτρων που θα πρέπει να εφαρμοστούν από το 2019 και μετά.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4182860

Αυξήθηκαν οι τουρίστες αλλά μειώθηκαν κατά 7,3% οι διανυκτερεύσεις των Ελλήνων σε τουριστικά καταλύματα - Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία η μεγαλύτερη αύξηση σε διανυκτερεύσεις παρατηρήθηκε στη Λετονία (+8,3%)