Ελάφρυνση χρέους αποτιμά η αγορά ελληνικών ομολόγων

omologa

Ράλι στα ελληνικά ομόλογα παρά την ευφορία στα χρηματιστήρια - Στο 4% υποχωρεί η απόδοση του 10ετούς - Οι επενδυτές δείχνουν να προσδοκούν ελάφρυνση χρέους

Κάτω από το 4% υποχώρησε μετά από δύο μήνες η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, καθώς οι όλο και περισσότερες αναφορές για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ενισχύουν την επενδυτική διάθεση για τα ελληνικά "χαρτιά".

Το 10ετές βρέθηκε νωρίτερα κάτω από το 3,975, με την απόδοση του να σταθεροποιείται τώρα στο 4%. Η απόδοση του ελληνικού 5ετούς σημειώνει ανάλογη βελτίωση και αγγίζει το 3,132% με πτώση 3,18% από χθες, επιστρέφοντας και αυτή στα επίπεδα πριν το ξέσπασμα της διεθνούς "καταιγίδας" στα χρηματιστήρια.

Αν και ο τζίρος στην ΗΔΑΤ (ηλεκτρονικη δευτερογενης αγορα Τίτλων) έχει πέσει από τα υψηλά επίπεδα που σημείωσε τον Μάρτιο, το σημαντικό είναι πως οι αγοραστές έχουν πλήρως τα ηνία της αγοράς. Χθες ολόκληρος ο τζίρος ο οποίος διαμορφώθηκε στα 18 εκατ. ευρώ ήταν από εντολές αγοράς.

Το γεγονός είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό σε συνδυασμό με την άνοδο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Κι αυτό διότι παραδοσιακά, όταν οι χρηματαγορές ανεβαίνουν, οι επενδυτές προτιμούν τα λιγότερο ριψοκίνδυνα (risk-off) επενδυτικά assets, όπως τα ομόλογα, κάτι που δε δικαιολογεί επομένως το σημερινό ράλι στα ελληνικά ομόλογα.

Συνεπώς ο μόνος λόγος στην παρούσα φάση για να επενδύσει κανείς σε ελληνικούς τίτλους είναι πιθανόν η αισιοδοξία στο θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Βέβαια, στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια τα ελληνικά ομόλογα χαρακτηρίζονται risk assets αφού οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης παρά το μπαράζ των αναβαθμίσεων από τις αρχές του έτους, συνεχίζουν να αξιολογούν την Ελλάδα κάτω από την κατηγορία επενδυτικού βαθμού.

Έτσι, όταν η διάθεση για ρίσκο ανεβαίνει, οι επενδυτές που κυνηγούν τις αποδόσεις αρχίζουν και κοιτούν και τα ελληνικά assets, ειδικά αν βλέπουν ότι οι προοπτικές της Ελλάδας βελτιώνονται.

Το "κλειδί" και το μεγάλο σήμα για τους ξένους επενδυτές θα είναι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η βιωσιμότητά του. Τα όποια μηνύματα από αυτό το μέτωπο, τα οποία βελτιώνουν την ορατότητα γύρω από αυτό το "καυτό" θέμα για την Ελλάδα, ανεβάζουν και τις επενδυτικές διαθέσεις οι οποίες υπάρχουν και απλά ζητούν κάτι χειροπιαστό για να γίνουν πράξη.

Οι αναλυτές έχουν τονίσει το τελευταίο διάστημα πως ο καταλύτης για το επόμενο ράλι στα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσε να είναι πιθανές θετικές ειδήσεις από τα μέτωπα της τέταρτης αξιολόγησης και της ελάφρυνσης χρέους, συστήνοντας υπομονή στους επενδυτές μέχρι να ξεκαθαριστούν τα ανοιχτά μέτωπα, δηλαδή η δ' αξιολόγηση, η ελάφρυνση του χρέους, τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών και το status της χώρας μετά τη λήξη του προγράμματος.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ef51a83a7429ca990810f7cbb381e671_XL

Στη γωνία κάτω από την Πλατεία Θεάτρου, ένα ακόμη ξενοδοχείο είναι στα σκαριά, ακολουθώντας το ρεύμα των τελευταίων ετών που είχε ως αποτέλεσμα τις διεθνείς αφίξεις των 5 εκατομμυρίων του 2017, με προοπτική ακόμη και για διψήφιο ποσοστό αύξησης και φέτος.

crisimes

Και μετά το τέλος του Μνημονίου, η Αθήνα θα παραμείνει σε καθεστώς εποπτείας, σημειώνει η Handelsblatt, ενώ το Spiegel Online παρατηρεί ότι, σε σύγκριση με την Ιταλία, η ελληνική κρίση ήταν ένα τίποτα...

23
eurogroup_moscovici_arthro

«Απαραίτητο» να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, είπε ο Επίτροπος - Δεν υπήρξε συμφωνία για το χρέος, αλλά επιτεύχθηκε «κάποια πρόοδος», ανέφερε ο Μάριο Σεντένο, μετά το Eurogroup - Ο Ρέγκλινγκ θύμισε ότι η υπο-δόση του ενός δισ. ευρώ από την προηγούμενη αξιολόγηση θα είναι διαθέσιμη έως τις 15 Ιουνίου

16
tsakalotosv0

Νέος στόχος η εύρεση συνολικής συμφωνίας για το χρέος στις 21 Ιουνίου - Κορυφαίος Έλληνας αξιωματούχος διαπίστωνε ωστόσο... πρόθεση σύγκλισης μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ - Την μη ύπαρξη συμφωνίας επιβεβαίωσε και ο Μάριο Σεντένο μετά τη λήξη της συνεδρίασης - Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε «αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε, παρά το φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα»

4