Φλαμπουράρης: Η κυβέρνηση δεν έχει στόχο την «ανάπτυξη εδώ και τώρα»

Φλαμπουράρης: Η κυβέρνηση δεν έχει στόχο την «ανάπτυξη εδώ και τώρα»

Η κυβέρνηση προωθεί ένα μοντέλο ανάπτυξης «με κόκκινες γραμμές το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά, που υπακούει στην ολιστική προσέγγιση των πραγμάτων», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας

1flabour
Η κυβέρνηση δεν έχει ως στόχο την «ανάπτυξη εδώ και τώρα», αλλά προωθεί την ανάπτυξη με «κόκκινες γραμμές» το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά, το μοντέλο ανάπτυξης που να υπακούει σε ολιστική προσέγγιση των πραγμάτων, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, από το βήμα του 11ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Κεντρικής Μακεδονίας.

Επισήμανε, ότι η κυβέρνηση θέλει ξένες επενδύσεις, αλλά την ενδιαφέρουν και οι μεσαίες και οι μικρές επενδύσεις, προκειμένου να ενταχθεί το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας στην παραγωγική διαδικασία, αλλά και γιατί αποτελούν εγγύηση για τις εργασιακές σχέσεις. Ο κ. Φλαμπουράρης, σημείωσε, ότι η κυβέρνηση θέλει βιομηχανία γιατί - όπως είπε - έχουμε εξαιρετικούς επιστήμονες ίσως από τους καλύτερους στον κόσμο, οι οποίοι με τη συνδρομή της Πολιτείας πρέπει να στραφούν στην καινοτομία και στις νέες τεχνολογίες.

Πρόσθεσε, δε, ότι επιθυμητά είναι και τα δημόσια και τα ιδιωτικά έργα, ή ο συνδυασμός τους, με την υλοποίηση ΣΔΙΤ, ενώ για τη χρηματοδότηση σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να μην εξαρτάται μόνο από τους θεσμούς της ΕΕ. «Θα προχωρήσουμε σε λύσεις παράλληλες που θα εξασφαλίσουν οξυγόνο στις προσπάθειες μας, όπως η Αναπτυξιακή Τράπεζα που σε λίγο θα αρχίσει να λειτουργεί», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Φλαμπουράρη, στο δίλημμα ιδιωτικοποιήσεις, ή κρατικοποιήσεις, η απάντηση είναι και τα δύο κατά περίπτωση. Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση θέλει δημόσιες εταιρίες, παραγωγικές για το συμφέρον του λαού, όχι ζημιογόνες κρατικές εταιρείες και πελατειακούς μηχανισμούς και ιδιωτική πρωτοβουλία προς όφελος της κοινωνίας όχι μόνο του επιχειρηματία.

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε, ότι στο νέο αναπτυξιακό τοπίο που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση κυριαρχεί η ολιστική θεώρηση. Στο πλαίσιο αυτό, ολόκληρη η χώρα μπορεί να αντιμετωπισθεί ως μια ενιαία πόλη, με συνέργειες δράσεων, λειτουργιών και ανθρώπων.

Μια σειρά ενεργειών που σηματοδοτούν το νέο αναπτυξιακό μοντέλο είναι, σύμφωνα με τον κ. Φλαμπουράρη, η ανάπλαση και αναβάθμιση των ιστορικών κέντρων των πόλεων, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, η αξιοποίηση των περισσότερων από 10.000 διατηρητέων κτιρίων σε όλη την Ελλάδα, η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομίας και η σύνδεση με τον τουρισμό, η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, η αναβάθμιση και αξιοποίηση ελεύθερων χώρων.

Κλείσιμο
Επισήμανε την ανάγκη εισαγωγής της κυκλικής οικονομίας, ιδιαίτερα για την διαχείριση στερεών αποβλήτων, που σημαίνει, όπως υπογράμμισε, επαναχρησιμοποίηση, επισκευή και ανακύκλωση προϊόντων. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι "είναι η μόνη λύση για το νέο μοντέλο ανάπτυξης που επαγγελλόμαστε, κοινωνικό και περιβαλλοντικό".

Υπογράμμισε, τέλος, ότι η χειμάζουσα αγροτική γη του Δημοσίου (ανέρχεται σε 4 εκ. στρέμματα, όπως είπε) η περιουσία της Εκκλησίας, δήμων περιφερειών, να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης