«Βόμβα» Βίζερ: Το εξάμηνο Βαρουφάκη δεν κόστισε 100 δισ. αλλά τα διπλά

«Βόμβα» Βίζερ: Το εξάμηνο Βαρουφάκη δεν κόστισε 100 δισ. αλλά τα διπλά

«Δεν ήταν μόνον ο Βαρουφάκης: ολόκληρη η κυβέρνηση φέρει την ευθύνη αυτή», τόνισε ο τέως επικεφαλής του EuroWorking Group 

Η Ελλάδα ήρθε πιο κοντά στο χείλος του Grexit
το 2015 απ' ότι το 2012, αποκαλύπτει ο τέως επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ, διευκρινίζοντας ότι «οι συνέπειες το 2012 θα ήταν πολύ πιο δραματικές». 

Σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant, o Βίζερ θεωρεί ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015, οπότε και εξελέγη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, δεν  κόστισε μόνον 100 δισ. Ευρώ, όπως υπολογίζει ο επικεφαλής του ESM
. «Για να είμαι ειλικρινής, πιστεύω ότι μάλλον στοίχισε τα διπλά: η οικονομική συρρίκνωση, η δυσπιστία των επενδυτών, τα πλήγματα που δέχτηκαν οι ελληνικές τράπεζες. Αλλά δεν ήταν μόνον ο Βαρουφάκης: ολόκληρη η ελληνική κυβέρνηση φέρει την ευθύνη  αυτή», τόνισε. 

 Παράλληλα, αφήνει αιχμές για όσα γράφει γι' αυτόν ο κ. Βαρουφάκης στο βιβλίο του. Ερωτηθείς για το εάν ήταν πιο ισχυρός από τον Γιούνκερ, τον Ντάισελμπλουμ και τον Μοσκοβισί, έκανε λόγο «περί πραγματικής ανοησίας, πλήρους ανοησίας». 

Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Βίζερ έχει ως εξής: 

Σας έχουν ταυτίσει με τις ‘σκοτεινές δυνάμεις του κακού’ που εδρεύουν στις Βρυξέλλες….

Ποιος το λέει πάλι αυτό;

Ο Γ. Βαρουφάκης, στο τελευταίο βιβλίο του όπου περιγράφει την θητεία του στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών… 

«Α, καλά. Ο πλανήτης μας είναι μεγάλος και υπάρχει χώρος για πολλά είδη».

Σύμφωνα με το Βαρουφάκη, υπήρξατε πιο ισχυρός από τον Juncker, τον Dijsselbloem και τον Moscovici και λειτουργούσατε ως μυστικός πράκτορας της Merkel. Έχει δίκιο;

(Ξεσπάει σε γέλια) «Πρόκειται περί πραγματικής ανοησίας, πλήρους ανοησίας. Σίγουρα δεν αποτελεί κομπλιμέντο να ακούς κάτι τέτοιο. Κι εγώ μπορώ να πω ότι εσύ, ο Peepercorn είσαι ένας ολυμπιονίκης του σκι. Κάτι τέτοιο ηχεί ωραίο, έτσι δεν είναι; Έλα όμως που κάποιοι θα αρχίσουν να αμφιβάλλουν για τις διανοητικές μου ικανότητες».

‘Σκάψατε το λάκκο’ της Ελλάδας, λέει ο Βαρουφάκης…

«Ένα ακόμα λεκτικό πυροτέχνημα. Όπως το βλέπω εγώ, η Ελλάδα βρέθηκε μόνη της με την πλάτη στον τοίχο.  Εξαιτίας της πολιτικής ή και των παραλείψεων διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων, σίγουρα όχι μόνον αυτών του ΣΥΡΙΖΑ και του Βαρουφάκη. Χάρη σε πολλές προσπάθειες, η Ελλάδα στέκεται τώρα στα γόνατά της και εάν συνεχίσει με τη σωστή στρατηγική θα μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της. «Standing tall» που λένε και οι Αμερικανοί αλλά σε μας εδώ στις Βρυξέλλες δεν αρέσουν και πολύ τα αμερικανικά ρητά».

Φοβηθήκατε ποτέ ότι το ευρώ έχει φτάσει στο τέλος του;

«Υπήρξαν κάποιες δραματικές στιγμές και κάποιες έντονες συζητήσεις, αλλά προσωπικά ποτέ δεν αμφέβαλα ότι το ευρώ θα επιζούσε. Με ή χωρίς την Ελλάδα».

Προτείνατε το 2012 ένα μυστικό σχέδιο «Ζ» προκειμένου να προετοιμάσετε την ευρωζώνη για ένα Grexit;

«Συνέβη πράγματι κάτι τέτοιο;»

Ναι. Από πού πήρατε το όνομα Ζ;

Είναι το τελευταίο γράμμα του αλφαβήτου.

Πόσο  σοβαρή ήταν τότε η κατάσταση;

(Αμήχανη σιωπή) «Η πιθανότητα να συμβεί ένα Grexit το 2015 ήταν μεγαλύτερη από ό,τι το 2012. Αλλά οι συνέπειες το 2012 θα ήταν πολύ πιο δραματικές. Ο κόσμος τότε ήταν πιο ασταθής, δεν υπήρχε μια ευρωπαϊκή εποπτική αρχή για τις τράπεζες, o Draghi δεν είχε υποσχεθεί ακόμα ότι θα κάνει το παν για να σώσει το ευρώ. Δεν υπήρχε τίποτα, εξ’ ού και το σχέδιό μου. Ας αλλάξουμε όμως αντικείμενο».

Την Άνοιξη του 2015 ταξιδέψατε μυστικά στην Αθήνα για ένα γεύμα στο σπίτι του Βαρουφάκη. Ποιος ήταν ο σκοπός….

«Ήταν μεσημεριανό γεύμα, όχι βραδινό. Δεν υπήρξε επίσης καμία μυστικότητα. Απλά η δουλειά μου δεν ήταν τέτοια που ένας εκπρόσωπος τύπου θα έπρεπε να ανακοινώνει προκαταβολικά με ποιόν θα γευματίσω».

Ναι, αλλά ποιος ήταν ο σκοπός της επίσκεψής σας;

«Μια συζήτηση με τον Βαρουφάκη, τον Τσίπρα και τους υπόλοιπους στα πλαίσια της προετοιμασίας της συνάντησης που θα είχε εκείνη την εβδομάδα ο Τσίπρας με την Merkel στο Βερολίνο».

Ποιος πήρε την πρωτοβουλία;

«Όχι πάντως εγώ».  

Η Merkel μήπως;

(Σιωπή). «Μου ζητήθηκε να πάω στην Αθήνα, ας αρκεστούμε σε αυτό. Το τηλεφώνημα ήλθε από τον Jean Claude Juncker. Τώρα εάν αυτός τώρα λειτουργούσε κατ’ εντολή της Merkel, δεν ξέρω, θα πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο. Τελικά βέβαια η συνάντηση στο Βερολίνο δεν στάθηκε ικανή να άρει το αδιέξοδο γύρω από την Ελλάδα, εντούτοις έβαλε ένα σημαντικό λιθαράκι στο δύσκολο εγχείρημα να παραμείνει  η Ελλάδα στην ευρωζώνη». 

Tο καλοκαίρι του 2015 ο Schaeuble κατέθεσε την πρότασή του για προσωρινή αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ήταν το Eurogroup προετοιμασμένο για κάτι τέτοιο;

«Οι υπουργοί ήταν αναστατωμένοι με αυτά που είχαν βιώσει επί έξι μήνες με το Βαρουφάκη, όλα αυτά τα μεγάλα λόγια και οι δημαγωγίες.. Ένα μεγάλο μέρος από αυτούς είχαν την άποψη ότι ‘εάν θέλουν να φύγουν, ας πάνε στο καλό!’ Μόνο ένα μικρό κομμάτι ήταν εναντίον: ο Γάλλος δηλαδή υπουργός, ο Ιταλός και ο Κύπριος. Στον Dijsselbloem χρωστάμε ότι τότε το Eurogroup δεν έφτασε να τα ‘τινάξει όλα στον αέρα’. Ο Dijsselbloem κατάφερε να συγκεράσει τις αντικρουόμενες απόψεις, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός επί του οποίου μπόρεσαν να συμφωνήσουν και οι ευρωπαίοι ηγέτες». 

Ποιος έσωσε τελικά την Ελλάδα;

«Η ίδια η Ελλάδα. Εναπόκειτο στον Τσίπρα τότε κατά πόσο θα αποδεχόταν την πρόταση ή όχι. Αλλά χωρίς τον Dijsselbloem δεν θα είχε υπάρξει ποτέ μια πρόταση». 

Μα ο Βαρουφάκης χαρακτήριζε τον Dijsselbloem ‘ιμάντα’ σε μια μηχανή που ούτε και ο ίδιος καταλάβαινε πώς λειτουργούσε…

«Μπορεί να ήταν ο Βαρουφάκης εκείνος που δεν καταλάβαινε πώς λειτουργούσε η μηχανή”.

Υπήρξε πραγματικά τόσο επιζήμιος; Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΕΜΣ, το εξάμηνο του Βαρουφάκη κόστισε 100 δις ευρώ…

«Για να είμαι ειλικρινής, πιστεύω ότι μάλλον στοίχισε τα διπλά: η οικονομική συρρίκνωση, η δυσπιστία των επενδυτών, τα πλήγματα που δέχτηκαν οι ελληνικές τράπεζες. Αλλά δεν ήταν μόνον ο Βαρουφάκης: ολόκληρη η ελληνική κυβέρνηση φέρει την ευθύνη  αυτή». 

ΣΧΟΛΙΑ (214)

ΜΙΑ ΖΩΗ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΤΡΕΝΟ...

ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ : ΕΣΕΙΣ ΠΑΡΑΔΩΣΑΤΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΑΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ... ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ, ΚΑΙ ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ.... ΜΙΑ ΖΩΗ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΤΑΝ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΥΡΩΠΗ ΑΝΑΠΤΥΣΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΕΜΕΛΙΩΝΕΙ, ΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ, ΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ, ΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ...ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΑ!

@@

Η Ελλάδα χρειάζεται μια Γαλλική Επανάσταση !!!! Ένα Ροβεσπιερο ,ένα Διευθυντηριο !!!!11

0

H βόμβα είναι ότι το Ανελ το κόμμα του καμένου βρίσκεται στην βουλή χωρίς να έχει λάβει το απαραίτητο ποσοστό στις εκλογές. Επειδή ο τσίπρας δεχόταν να συγκυβερνήσει μόνο μαζί με τον καμένο, για λόγους εθνικής ασφάλειας το έβαλαν άρον άρον στην βουλή.

κακά τα λες..

θα διαφωνήσω απολυτα...

Νικος Ν

Το επιπεδο των σχολιων ειναι πραγματικα πολύ καλό, απο τους περισσοτερους εδω μεσα. Αποδεικνυουν περίτρανα ότι ό κοσμος έχει καταλάβει την τεραστια ζημιά της πρωτης φοράς αριστεράς και το τεραστιο κόστος των εκατοντάδων δις που ειχε το 2015 η Μπαρουφακιάδα. Και φυσικά την ευθύνη του καταστροφέα, εθνομηδενιστή και αριστερόστροφου φασίστα Τσίπρα (κατα Μικη Θεοδωράκη). Φυσικά υπαρχουν και τα χρυσάυγουλα και οι αναρχικοί, αλλά καποιοι συριζαίοι αντιεξουσιαστές, που θέλουν την δημοκρατία να καταστραφεί και να επέλθει το χάος. Ειναι έμμισθα πιόνια ξενων συμφερόντων. Για κλαματα. Ομως η Δημοκρατία στην Ελλάδα θα νικήσει.

Χρηστος Χ

Το επιπεδο των σχολιων ειναι πραγματικα εμετικο. Ειστε απαραδεκτοι ολοι. Οι μισοι υποστηριζετε αυτους που ψηφισαν το πρωτο και το δευτερο μνημονιο και οι αλλοι μισοι αυτους που ψηφισαν το τριτο μνημονιο και πανε φουλ και για το τεταρτο. Και καπου εκει σνσμεσα και οι φασιστες της χρυσης αυγης που λενε τα δικα τους. Και φυσικα στο απυροβλητο τα αγαπημενα σας κοματα που ΟΛΑ ειναι φεσωμενα. Στο απυροβλητο και οι φιλοι σας οι ευρωπαιοι πολιτικοι που για να σωσουν τις τραπεζες τους διελυσαν την Ελλαδα και ειπαν ψεματα και στους δικους τους λαους. Στο απυροβλητο οι αγαπημενοι σας καναλαρχες που εχουν τεραστιο μεριδιο στην πτωχευση της χωρας. Στο απυροβλητο οι πολιτικοι ολων των μνημονιακων κοματων που ψηφισαν χωρις να ντραπουν τη μειωση των συνταξεων, την αυξηση της φορολογιασς σε μια πτωχευμενη χωρα και το ξεπουλημα του εθνικου πλουτου. Για κλαματα. Ευχομαι κσι στα κοματα που βρισκονται αυτη τη στογμη στη Βουλη να πατωσουν στις επομενες εκλογες. Αυτο τους αξιζει.

καλα τα λες..

θα συμφωνησω απολυτα.την λυση ομως δεν μας ειπες...

Γιανης

μα σας είπα το όνομά μου , δεν ακούσατε? Με λένε Μ π α ρ ο υ φ ά κ η.

απλα δεν

πολιτικο χιουμορ πικραμενου 50χρονου.... δεν εισαι αστειος φιλε!!!

fidel

Η ζημιά συνεχίζεται και η ζημιά είναι η μόνιμη απώλεια εμπιστοσύνης σε αυτό το σύστημα που ονομάζεται ελληνική δημοκρατία. Η τελευταία καλή ευκαιρία ήταν η κυβέρνηση Παπαδήμου, η τελευταία ευκαιρία η κυβέρνηση Σαμαρά, αφού χάθηκε και η τελευταία ευκαιρία πλέον το σύστημα που ονομάζεται ελληνική δημοκρατία θα μετράει μόνο απώλειες και μόνο ήττες.

Γραφω την εξαιρετική αναλυση του 12/02/2018 22:07

ΠΑΙΔΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 200 ΔΙΣ !!!!!!!!!!!!! - ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ Η ΖΗΜΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ .... ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΑΕΠ ΔΕΚΑΔΕΣ ΔΙΣ - ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ 40 ΔΙΣ ΤΟ 2015 - ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ 10 ΔΙΣ - ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΦΥΓΑΝΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ 50 ΔΙΣ - ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕ ΖΗΜΙΕΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΔΙΣ - ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΧΑΣΑΜΕ 10 ΔΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΧΣ ΠΟΥ ΤΑ ΠΗΡΕ ΠΙΣΩ Ο ΝΤΑΓΚΙ - ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΒΑΣΤΑΧΤΟ ΒΑΡΟΣ ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΥΨΟΥΣ 10 ΔΙΣ ΕΤΗΣΙΩΣ ΠΟΥ ΣΕ 1-2 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙS ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ 15 ΔΙΣ (!!!) ΤΟ ΧΡΟΝΟ: ΑΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΤΗ 2015-2016-2017-2018 ΜΕΙΟΝ 10 ΔΙΣ ΕΠΙ 4 ΧΡΟΝΙΑ = 40 ΔΙΣ !!!!!, ΕΤΗ 2019-20120 ΜΕΙΟΝ 15 ΔΙΣ ΕΠΙ 2 = 30 ΔΙΣ, ΕΤΗ 2021-2022-2023-2024-2025 = 15 ΔΙΣ Χ 5 = 75 ΔΙΣ !!!!!!!!! ΚΛΠ ΚΛΠ ΚΛΠ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΕΤΗ !!!!!!!!!!!! ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ - ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΣΥΣΤΑΣΕΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!!!!!!!!! Ο ΤΣΙΠΡΑς ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΛΥTΩΣΕΙ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ !!!! ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΙΣΟ ΤΡΙΣ !!!! ΘΑ ΤΑ ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ - ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΑΙ - ΕΚΕΙ ΘΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ !!!!!!!!!! ΕΝΩ ΟΛΗ Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΝΕΚΑΜΠΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕ ΕΝ ΨΥΧΡΩ !!!!!!!!!!!!!!!!

χαχχαχα

δεν γελαω με αυτα που εγραψες,,,οχι αλλα με ενα μονο μερος αυτων,πιστευεις οτι θα κατσει κανεις σε σκαμνι???δικαστηριων????/χαχαχαχα θες να σου απαριθμισω ποσα σκανδαλα εχουμε περασει τα τελευταια 30-40 ρονια και ποσοι εκατσαν στο σκαμνι??συγχωρεσε με που ειμαι δυσπιστος αλλα η ιστορια αλλα μας εχει δειξει.εξαλλου κορακας κορακου ματι βγαζει????

ΕΥΡΩΛΑΓΝΟΣ

Που είναι οι λαλίστατοι ευρωλάγνοι να μας πουν πως και γιατί η χώρα έχει μπει σε επιτηρηση απο τη συμμορία των βρυξελλών???ΞΕΦΤΙΛΕΣ ΔΙΑΛΥΣΑΤΕ ΤΗ ΧΩΡΑ.ΦΑΤΕ ΕΥΡΩ ΝΤΟΥΓΑΝΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΩΡΑ.

Λεβα

Γιασου λεβαλαγνε των 3.60

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης