Κοινωνικό μέρισμα: Δείτε όλο το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή

Κοινωνικό μέρισμα: Δείτε όλο το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή

Αύριο, Τετάρτη, εισάγεται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και μεθαύριο, Πέμπτη, για ψήφιση σε μία συνεδρίαση στην Ολομέλεια - Από 250 ευρώ ο «μποναμάς» - Ποιοι και πόσα δικαιούνται να πάρουν - Μόλις 300 εκατ. ευρώ θα επιστραφούν στους συνταξιούχους

Με την διαδικασία του κατεπείγοντος κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή το νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα, ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

ΘΕΜΑ 104,6 FM. Η καλύτερη παρέα όπου κι αν βρίσκεσαι

Αύριο, Τετάρτη, το νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα εισάγεται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και μεθαύριο, Πέμπτη, για ψήφιση σε μία συνεδρίαση στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αιτιολόγηση της κυβέρνησης για την επιλογή της διαδικασίας του κατεπείγοντος είναι ότι θέλει να προλάβουν οι υπηρεσίες να καταβάλουν στους δικαιούχους τις ενισχύσεις με τις συντάξεις του Δεκεμβρίου, όπως άλλωστε ανέφερε στο χθεσινό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός.

Δείτε την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου

Δείτε τον πίνακα τροποποιούμενων-καταργούμενων διατάξεων

Δείτε το σχέδιο νόμου

Δείτε την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

Δείτε τη συνοδευτική ειδική έκθεση

Δείτε την έκθεση αξιολόγησης συνεπειών ρυθμίσεων

Από 250 ευρώ ο «μποναμάς» - Ποιοι και πόσα δικαιούνται να πάρουν

Η παροχή ξεκινά από μόλις 250 ευρώ για άγαμους με κάτω από 9.000 ευρώ το χρόνο (ή λιγότερα από 750 ευρώ το μήνα). Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει στα 900 ευρώ. Αποκλείονται όμως όσοι έχουν ακίνητη περιουσία 180.000 ευρώ και άνω, δηλαδή όσοι έχουν ακίνητα σε σχετικά καλές περιοχές στα αστικά κέντρα της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, αποκλείονται όσοι είχαν εισόδημα 18.000 ευρώ και άνω, ασχέτως οικογενειακής κατάστασης ή άλλων αναγκών. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η παροχή θα είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη, αλλά δεν είπε αν θα μετράει στα εισοδηματικά κριτήρια για άλλες παροχές ή φοροελαφρύνσεις.
 
Μόλις 0,3 δισ. (αντί 2 δισ.) σε συνταξιούχους
 
Επιπλέον, οι μισοί συνταξιούχοι -και ειδικά οι κατωτατοσυνταξιούχοι- δεν θα πάρουν τίποτε από τα άλλα 315 εκατ. ευρώ που θα επιστρέψει η κυβέρνηση ως αχρεωστήτως παρακρατηθείσες εισφορές σε συντάξεις. Ωστόσο, αυτά είναι λεφτά που ανήκουν σε συνταξιούχους και παρακρατούνταν παράνομα από το 2012 -και μέχρι και ενάμισι χρόνο μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ- αλλά όχι «περίσσευμα» του προϋπολογισμού. Και είναι ελάχιστα μπροστά στα δύο δισ. που έχει επιδικάσει το ΣτΕ για να επιστραφούν σε συνταξιούχους, αλλά η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις.

Πρακτικά η κυβέρνηση «ψαρεύει» κυρίως σε συνταξιούχους Δημοσίου και πρώην ΔΕΚΟ, καθώς συνταξιούχοι κάτω των 1.000 ευρώ τον μήνα δεν είχαν υποστεί μειώσεις τα προηγούμενα χρόνια -αλλά υπέστησαν πολλές άμεσες και έμμεσες την τελευταία διετία.

Οι εισφορές αυτές θα επιστραφούν με τη σύνταξη του Δεκεμβρίου, δηλαδή στις 29 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τα παραδείγματα που ανέφερε ο πρωθυπουργός:

- συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη περί τα 1.100 ευρώ, θα έχει επιστροφή περίπου 240 ευρώ
- για σύνταξη περί τα 1.200 ευρώ, η επιστροφή θα είναι 370 ευρώ
- για σύνταξη περί τα 1.300 ευρώ, η επιστροφή θα είναι 450 ευρώ.

Το συνολικό ποσό που θα επιστραφεί ανέρχεται σε 315 εκατ. ευρώ.  

Αν και η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εμφανιστούν τα ποσά ως χριστουγεννιάτικος μποναμάς, με τη μορφή 13ης σύνταξης, η πλειοψηφία των συνταξιούχων δεν ανήκει στις κατηγορίες που ανέφερε ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με την έκθεση ΗΛΙΟΣ, πάνω από 1.1 εκατ. συνταξιούχοι σε σύνολο 2.600.107 όχι μόνο δεν παίρνουν πάνω από 1.100 ευρώ, αλλά προσπαθούν να επιβιώσουν με κάτω από 500 ευρώ κύρια σύνταξη  το μήνα.

Όπως υπολογίζουν οι ειδικοί, περίπου 1,9 εκατ. συνταξιούχοι δεν θα πάρουν πίσω ούτε δέκα ευρώ.

Μια άλλη κατηγορία συνταξιούχων, περίπου 600.000, θα λάβουν πίσω ποσά έως 300 ευρώ. Μεγάλα ποσά θα πρέπει να περιμένουν περίπου 100.000 υψηλοσυνταξιούχοι δικαστικοί, τραπεζικοί, υπάλληλοι ΔΕΚΟ και πανεπιστημιακοί.

Συγκεκριμένα, 93.000 θα πάρουν πίσω περίπου 1.000 ευρώ, 2.000 συνταξιούχοι 1.200 ευρώ και 1.500 από 2.000 έως και 3.000 ευρώ.

Παραθέτουμε χαρακτηριστικά τέσσερις περιπτώσεις συνταξιούχων που προσέφυγαν στα δικαστήρια, ζητώντας την επιστροφή των χρημάτων που είχαν αχρεωστήτως παρακρατηθεί το χρονικό διάστημα από 1-1-2012 μέχρι 30-6-2016.

- Το υψηλότερο ποσό διεκδικεί έμπορος που δούλεψε επί 52 έτη και έλαβε αρχικό ποσό σύνταξης πριν από τις περικοπές των μνημονίων 3788.07 ευρώ. Ζητά να του επιστραφεί το ποσό των 2.189.73 ευρώ.

- Υψηλοσυνταξιούχος με αρχικό ποσό σύνταξης 2.113.18 ευρώ διεκδικεί την επιστροφή ποσού 806.36 ευρώ.

- Συνταξιούχος τραπεζικός με αρχική σύνταξη 1.422.54 ευρώ διεκδικεί την επιστροφή 360 ευρώ.

- Συνταξιούχος ΙΚΑ με αρχική σύνταξη 892.67 ευρώ διεκδικεί την επιστροφή 81.85 ευρώ.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) τονίζει ότι ένας μεγάλος αριθμός αδικημένων έχει ήδη προσφύγει στα δικαστήρια, ζητώντας να θεραπευτεί αναδρομικά η αδικία μέχρι και τον Ιούνιο του 2016 όταν ο νόμος Κατρούγκαλου διόρθωσε το λάθος

«Δωράκι» στη ΔΕΗ  

«Φραγκοδίφραγκα» είναι και τα άλλα 360 εκατ. ευρώ (χρέη του Κράτους που δεν πλήρωνε στη ΔΕΗ τα έργα για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας -ΥΚΩ) τα οποία ο πρωθυπουργός τα παρουσίασε σαν... ελάφρυνση στους καταναλωτές,  ενώ στην πραγματικότητα αντιστοιχούν σε μόλις 3 ή 5 ή 8 ευρώ ανά τετράμηνο, δηλαδή κάτω από 40 ευρώ τον χρόνο για τους περισσότερους με λογαριασμούς έως 250 ή 300 ευρώ ανά δίμηνο.
 
Τα χριστουγενιάτικα «δωράκια» θα ξεκινήσουν να δίνονται από τις συντάξεις Δεκεμβρίου (που θα πληρωθούν στα τέλη του τρέχοντος μηνός ή τις αρχές του επόμενου) ενώ η σχετική τροπολογία θα κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα.
 
Χρυσώνουν το «χάπι»

Ο πρωθυπουργός δεν ανέφερε τι θα γίνουν τα υπόλοιπα λεφτά από το υπερπλεόνασμα (περίπου 1,1 δισ. ευρώ) που προφανώς θα παραμένουν στον προϋπολογισμό, ως αποθεματικό ασφαλείας για να μη χρειαστούν πρόσθετα μέτρα το 2018 ή σαν «αντίκρισμα» για την έξοδο στις αγορές ομολόγων το 2018.
 
Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού «πασπαλίστηκαν» όμως και από υποσχέσεις για επιστροφή στην ανάπτυξη, αλλά και αναφορές στην προστασία των αδυνάμων του τύπου «θεσπίσαμε το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης προστατεύοντας ταυτόχρονα τα υπόλοιπα κοινωνικά επιδόματα».

Και αυτό παρότι δεν πρόκειται για νέο επίδομα, αλλά για ανακατανομή των επιδομάτων φτώχειας, καθώς:
 
- το ΚΕΑ είχε ήδη θεσπιστεί και ξεκινήσει το 2014 στην ίδια μορφή με άλλο όνομα (ως Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα),

- «τα υπόλοιπα κοινωνικά επιδόματα» ή καταργούνται ή συγχωνεύονται στο ΚΕΑ (πχ επίδομα ένδειας, απροστάτευτων τέκνων, νεοεισερχομένων στην αγορά εργασία κ.ά.),

- μειώθηκε ήδη και θα μειωθεί και άλλο το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Πόσα σε πόσους

Τα κριτήρια είναι εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακής κατάστασης.
Τα εισοδηματικά κριτήρια αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο όριο τα 18.000 ευρώ. Τα εισοδηματικά όρια προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί. Ενώ παράλληλα, δικαιούχοι θα είναι και όσων τα νοικοκυριά διαθέτουν ακίνητη περιουσία με ανώτατο όριο σε κάθε περίπτωση τα 180.000 ευρώ.

Τα παραπάνω πρακτικά σημαίνουν ότι:

Για οικογένειες με δύο παιδιά,

- και εισόδημα 6.000 ευρώ ετησίως, θα δοθεί ενίσχυση 900 ευρώ,

- για εισόδημα 12.000 ευρώ, ενίσχυση 700 ευρώ και

- για εισόδημα 18.000 ευρώ, ενίσχυση ύψους 500 ευρώ.

Για ένα νοικοκυριό που αποτελείται από ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά,

- για εισόδημα 4.500 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 675 ευρώ,

- για εισόδημα 9.000 ευρώ, ενίσχυση 525 ευρώ

- και για εισόδημα 13.500 ευρώ, ενίσχυση 375 ευρώ.

Ενώ και για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά,

- για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 3.000 ευρώ, δίδεται ενίσχυση 450 ευρώ

- για εισόδημα 6.000 ευρώ, ενίσχυση 350 ευρώ

- και για εισόδημα 9.000 ευρώ, ενίσχυση 250 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ (73)

Μαρια Ζαβ

Δεν θα το πάρουν το επίδομα φιλοξενούμενα άτομα με σύνταξη αναπηρίας. Ένας επιπλέον λόγος που φιλοξενούνται είναι η αναπηρία τους.

ξεφτιλες.

Και εμεις που εχουμε πανω απο 18.000 τα εχουμε πληρωσει πολλαπλασια. Ξεφτιλες.

Sophia Tz.

Τελικά για οικογένειες με ένα παιδί ποιο είναι το ανώτατο οικογενειακό εισόδημα15.750 ή 18.000

Δημητρης

Αντε παλι τα ιδια, οι φιλοξενουμενοι απ εξω λες και δεν κανουν ξεχωριστη δηλωση.Να το παρουν οι πακιστανοι,οι αφγανοι κι οποιοσδηποτε αλλος εκτος απο εμας που λογω της κρισης μειναμε χωρις δουλεια και αναγκαστηκαμε με γυναικα και παιδια να ζητησουμε φιλοξενια απο γονεις η πεθερικα.Τους δικους μας φορους οταν δουλευαμε επερνε το κρατος κι οχι των προσφυγων.Χαιρομαι ειληκρινα που ειμαι ελληνας κι ερχομαι παντα σε δευτευρη μοιρα απ ολους τους αλλους.Ευχαριστω...!!!

Geo

Παλι στους Γυφτους και σε αυτους που φοροδιαφευγουν θα δωσει τα κλεμμενα απο εμας , απο τους φορους μας

Πανος

Φόρος εισοδήματος=750, ΕΝΦΙΑ=600, τέλη κυκλοφορίας=260, ΦΜΥ=1580, ΦΠΑ=Άγνωστο. Όλα μαζί 3190...

ρε δεν πιανεται

ο τυπος...κατανοηστε την κατασταση...ξεκινησε ως ριζοσπαστης αριστερος αντιμνημονιακος και εγινε αυτος ο παρταλος που βλεπετε.Εχει χαζεψει απο την εξουσια..σοβαρα τον εχω ικανο να πιασει και κανα 20% για την πλακα στις επομενες εκλογες.Αλλα πως το λενε?? καθρεφτης ειμαι κοινωνια σου και σου μοιαζω.

pan

Οι λίστς των δικαιούχων που αναρτούνται, αν δω άλλο από ελληνικό επίθετο, εσύ θα βρείς την υπαρξη σου!

Αλήθειες

Τσιπρας 2013 Ιωάννινα, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε δηλώσει μεταξύ άλλων: «Θεωρούμε πράξη ντροπής, πράξη καταισχύνης, πράξη ταπείνωσης του κάθε πολίτη αυτής της χώρας: Από τη μια να αρπάζουν το ψωμί από το τραπέζι εκατομμυρίων ανθρώπων. Και από την άλλη να τους πετούν κάποια ψίχουλα ως κοινωνικό μέρισμα για να εξαγοράσουν, όπως φαντάζονται, τη στήριξή τους στην ίδια πολιτική που τους έκλεψε το ψωμί κι έχει σκοπό να τους κλέψει και το τραπέζι και τις καρέκλες και το σπίτι. Αν αυτό δεν είναι ο απόλυτος πολιτικός ξεπεσμός, τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους».

Κλεισθένης

Η παθητική αποδοχή από τους θεσμούς της διανομής μερίσματος ,αλλά ΓΑΠ,θα έπρεπε να μας ανησυχεί.Την επομένη φορά που οι αγορές θα κρίνουν την χώρα και θα την βγάλουν εκτός,δεν θα υπάρχουν δανειστές και μνημόνια,αλλά χρεωκοπία και de facto απαλλαγή των Ευρωπαίων από το Ελληνικό πρόβλημα.Μέχρι και ο ΓΑΠ αντελήφθη την αναλογία και βγήκε στην επιφάνεια ,με το σκεπτικό ότι η δημιουργική λογιστική μπορεί να πετύχει και να δικαιωθεί.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ERT_Mundial2018

Τι και αν βρέθηκε στην κορυφή της τηλεθέασης το μήνα που διεξάγονταν το Μουντιάλ της Ρωσίας; Τι και αν ο τελικός έφτασε κατά μέσο όρο το 63%, πιάνοντας μάλιστα και το απίθανο για τα τηλεοπτικά χρονικά 74,6%.

pleonasma_arthro2

Ο προϋπολογισμος εμφάνισε πλεόνασμα και στο πρώτο εξάμηνο, χάρη στη μείωση των κρατικών δαπανών -ακόμα και εκείνων που προορίζονταν για επενδύσεις. Στα έσοδα, όμως, δεν καταγράφεται πια η υπεραπόδοση που τροφοδοτούσε το πλεόνασμα.

20
nammos

Η ΑΑΔΕ εκσυγχρονίζεται όσο και τα οργανωμένα κυκλώματα που δρουν ήδη στη χώρα μας, αξιοποιώντας τις πιο σύγχρονες μεθόδους και το πιο προηγμένο software, για να διαπράττουν και να συγκαλύπτουν τη φοροδιαφυγή

15
airbnb23

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Airbnb να ευθυγραμμίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις με τους κοινοτικούς κανόνες – Με κυρώσεις προειδοποιεί η αρμόδια Επίτροπος 

8